Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra
Loonsverhoging

Zorg- en leerlingenvervoer dreigt met actie: 12,5 procent erbij

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Enkele tientallen werknemers uit het zorg- en leerlingenvervoer hebben vrijdag in Ede gedemonstreerd en een petitie aan hun werkgever KNV aangeboden om een betere cao te krijgen. Ze zijn volgens vakbond CNV niet tevreden over het bod van 8 procent loonsverhoging in 2023 en 4 procent in 2024, maar willen volgend jaar direct 12,5 procent erbij.

Volgens CNV wordt er nu gewacht op een reactie tot het eind van de maand. Komt die niet of is die niet naar de zin van de eisers, dan zullen volgens de bond actievergaderingen worden gepland. De demonstratie werd ook gesteund door de FNV. De bonden willen ook 100 procent doorbetaling bij ziekte vanaf de eerste dag.

Diverse problemen

Er zijn diverse problemen in het leerlingen- en zorgvervoer en volgens een zegsman van de bond kapten er dit jaar al zo ’n 650 werknemers mee. Daar komt volgens hem bij dat de voorwaarden al langere tijd achterlopen bij de rest van de vervoerssector.

In het zorg- en leerlingenvervoer werken circa 22.000 mensen, voornamelijk met een parttimecontract van gemiddeld twintig uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december.

Veelvuldig in het nieuws

Afgelopen weken was het leerlingenvervoer veelvuldig in het nieuws, omdat leerlingen uit het speciaal onderwijs en hun ouders aan de bel trokken over de problemen die spelen. Kinderen, soms zo jong als vier jaar, zitten dagelijks drie uur in een taxi naar en van school, zo schetste directeur van Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of een fysieke beperking missen schooluren en lopen psychische schade op, zo stelde het Leerlingenbelang-VSO.

Oorzaak van het vastlopende leerlingenvervoer is onder meer personeelstekort. De Tweede Kamer debatteerde deze week over de problemen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

4 reacties op “Zorg- en leerlingenvervoer dreigt met actie: 12,5 procent erbij”

Karin Roest|21.10.22|16:31

Ik heb het filmpje gezien op Facebook en Ik moet echt zeggen dat de heer van Noot er ook echt bij staat of het hem wat interesseert 😠 dus niet . Je kan echt zien dat het hem niets doet de woorden die de FNV en CNV uitspreekt jammer.

Fred Perquin|21.10.22|16:43

noem mij eens 1 sector die 100% doorbetaald tijdens ziekte…

Ronald Molenaar|22.10.22|04:56

@Fred Perquin. Bijna elke sector. De Taxi en zorgvervoer cao is de enige in Nederland die nog op 70 % zit. Zelfs de Horeca Cao is tegenwoordig beter in ziekte regelingen.

J. Koch|27.10.22|07:17

De meesten hebben een contract op basis van de JUR-regeling en géén parttime contract van 20 uur.

Zorg- en leerlingenvervoer dreigt met actie: 12,5 procent erbij | TaxiPro
Rolstoelbus. Foto: iStock / Martin Bowra
Loonsverhoging

Zorg- en leerlingenvervoer dreigt met actie: 12,5 procent erbij

Een chauffeur helpt de inzittende. Foto ter illustratie. Foto: iStock / Martin Bowra

Enkele tientallen werknemers uit het zorg- en leerlingenvervoer hebben vrijdag in Ede gedemonstreerd en een petitie aan hun werkgever KNV aangeboden om een betere cao te krijgen. Ze zijn volgens vakbond CNV niet tevreden over het bod van 8 procent loonsverhoging in 2023 en 4 procent in 2024, maar willen volgend jaar direct 12,5 procent erbij.

Volgens CNV wordt er nu gewacht op een reactie tot het eind van de maand. Komt die niet of is die niet naar de zin van de eisers, dan zullen volgens de bond actievergaderingen worden gepland. De demonstratie werd ook gesteund door de FNV. De bonden willen ook 100 procent doorbetaling bij ziekte vanaf de eerste dag.

Diverse problemen

Er zijn diverse problemen in het leerlingen- en zorgvervoer en volgens een zegsman van de bond kapten er dit jaar al zo ’n 650 werknemers mee. Daar komt volgens hem bij dat de voorwaarden al langere tijd achterlopen bij de rest van de vervoerssector.

In het zorg- en leerlingenvervoer werken circa 22.000 mensen, voornamelijk met een parttimecontract van gemiddeld twintig uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december.

Veelvuldig in het nieuws

Afgelopen weken was het leerlingenvervoer veelvuldig in het nieuws, omdat leerlingen uit het speciaal onderwijs en hun ouders aan de bel trokken over de problemen die spelen. Kinderen, soms zo jong als vier jaar, zitten dagelijks drie uur in een taxi naar en van school, zo schetste directeur van Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of een fysieke beperking missen schooluren en lopen psychische schade op, zo stelde het Leerlingenbelang-VSO.

Oorzaak van het vastlopende leerlingenvervoer is onder meer personeelstekort. De Tweede Kamer debatteerde deze week over de problemen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits/ANP

4 reacties op “Zorg- en leerlingenvervoer dreigt met actie: 12,5 procent erbij”

Karin Roest|21.10.22|16:31

Ik heb het filmpje gezien op Facebook en Ik moet echt zeggen dat de heer van Noot er ook echt bij staat of het hem wat interesseert 😠 dus niet . Je kan echt zien dat het hem niets doet de woorden die de FNV en CNV uitspreekt jammer.

Fred Perquin|21.10.22|16:43

noem mij eens 1 sector die 100% doorbetaald tijdens ziekte…

Ronald Molenaar|22.10.22|04:56

@Fred Perquin. Bijna elke sector. De Taxi en zorgvervoer cao is de enige in Nederland die nog op 70 % zit. Zelfs de Horeca Cao is tegenwoordig beter in ziekte regelingen.

J. Koch|27.10.22|07:17

De meesten hebben een contract op basis van de JUR-regeling en géén parttime contract van 20 uur.