Elektrisch laden. Foto: ProMedia (VK)
Taxi Witteveen

Wmo- en leerlingenvervoer Leeuwarden vanaf augustus elektrisch

Elektrisch laden. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia (VK)

Alle taxiauto’s en -busjes (ook rolstoelstoelbusjes) die in Leeuwarden voor het Wmo-vervoer en leerlingenvervoer worden gebruikt, zijn vanaf augustus 2023 volledig elektrisch. De gemeente Leeuwarden stelde scherpere eisen aan duurzame voertuigen. Taxi Witteveen, tevens de huidige aanbieder van dit vervoer, won de aanbesteding voor Wmo- en Leerlingenvervoer. Het vervoersbedrijf uit Lemmer krijgt een contract van vijf jaar, met een mogelijke verlenging tot acht jaar.

“We willen bijdragen aan de overstap naar schone en duurzame energiebronnen. Dit namen we mee in de aanbesteding voor het Wmo- en leerlingenvervoer”, zegt wethouder Hein Kuiken (Wmo en maatschappelijke opvang) daarover. “We stimuleerden de inschrijvers om binnen de looptijd van het contract de voertuigen zo snel mogelijk verder te verduurzamen. Dat is gelukt”, aldus de wethouder.

Duurzaamheid was een van de belangrijkste beoordelingscriteria tijdens deze aanbesteding. Daarnaast speelden zaken als klantgerichtheid en stiptheid een belangrijke rol. “We hebben als gemeente ervaringen van gebruikers meegenomen in deze aanbesteding”, aldus jeugdwethouder Nathalie Kramers. “Voor hen zijn klantgerichtheid en stiptheid het meest belangrijk. Daarom is hier in de aanbesteding ook op beoordeeld.”

Veel verantwoordelijkheid

Eerder deze week werd bekend dat Taxicentrale Witteveen wederom het Wmo- en leerlingenvervoer gegund kreeg van de gemeente Leeuwarden. In totaal waren vijf vervoersbedrijven in de race om deze opdracht binnen te slepen. Het Lemmerse vervoersbedrijf is dan ook verheugd de werkzaamheden de komende jaren voort te mogen zetten. “Wij vervoeren kwetsbare inwoners van de gemeente Leeuwarden”, zegt Ronald Lenters, operationeel directeur van Witteveen, daarover.

“Het is een taak die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Taxi Witteveen voert de overeenkomst uit met goed opgeleide ervaren chauffeurs. Door de ervaring die we in Leeuwarden hebben opgebouwd realiseren we ook in de spitstijden, wanneer veel van het vervoer plaatsvindt, een hoge stiptheid. Elke dag maken we een complexe logistieke puzzel om iedereen klantgericht en stipt te vervoeren. Dat is waar we goed in zijn.”

Boodschappen

Inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen in aanmerking komen voor Wmo-vervoer, als ze door een beperking geen gebruik kunnen maken van ander vervoer, zoals een fiets, brommer, scooter, auto of openbaar vervoer. Inwoners met een beperking kunnen op deze manier deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Bijvoorbeeld om andere mensen te ontmoeten of boodschappen te doen.

Een kind kan in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer als deze door een beperking niet met begeleiding naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school kan lopen, fietsen of met het openbaar vervoer kan reizen. Leerlingenvervoer is bedoeld om ook kinderen met een beperking naar (speciaal) basis of (speciaal) voortgezet onderwijs te kunnen laten gaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Wmo- en leerlingenvervoer Leeuwarden vanaf augustus elektrisch | TaxiPro
Elektrisch laden. Foto: ProMedia (VK)
Taxi Witteveen

Wmo- en leerlingenvervoer Leeuwarden vanaf augustus elektrisch

Elektrisch laden. Foto ter illustratie. Foto: ProMedia (VK)

Alle taxiauto’s en -busjes (ook rolstoelstoelbusjes) die in Leeuwarden voor het Wmo-vervoer en leerlingenvervoer worden gebruikt, zijn vanaf augustus 2023 volledig elektrisch. De gemeente Leeuwarden stelde scherpere eisen aan duurzame voertuigen. Taxi Witteveen, tevens de huidige aanbieder van dit vervoer, won de aanbesteding voor Wmo- en Leerlingenvervoer. Het vervoersbedrijf uit Lemmer krijgt een contract van vijf jaar, met een mogelijke verlenging tot acht jaar.

“We willen bijdragen aan de overstap naar schone en duurzame energiebronnen. Dit namen we mee in de aanbesteding voor het Wmo- en leerlingenvervoer”, zegt wethouder Hein Kuiken (Wmo en maatschappelijke opvang) daarover. “We stimuleerden de inschrijvers om binnen de looptijd van het contract de voertuigen zo snel mogelijk verder te verduurzamen. Dat is gelukt”, aldus de wethouder.

Duurzaamheid was een van de belangrijkste beoordelingscriteria tijdens deze aanbesteding. Daarnaast speelden zaken als klantgerichtheid en stiptheid een belangrijke rol. “We hebben als gemeente ervaringen van gebruikers meegenomen in deze aanbesteding”, aldus jeugdwethouder Nathalie Kramers. “Voor hen zijn klantgerichtheid en stiptheid het meest belangrijk. Daarom is hier in de aanbesteding ook op beoordeeld.”

Veel verantwoordelijkheid

Eerder deze week werd bekend dat Taxicentrale Witteveen wederom het Wmo- en leerlingenvervoer gegund kreeg van de gemeente Leeuwarden. In totaal waren vijf vervoersbedrijven in de race om deze opdracht binnen te slepen. Het Lemmerse vervoersbedrijf is dan ook verheugd de werkzaamheden de komende jaren voort te mogen zetten. “Wij vervoeren kwetsbare inwoners van de gemeente Leeuwarden”, zegt Ronald Lenters, operationeel directeur van Witteveen, daarover.

“Het is een taak die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Taxi Witteveen voert de overeenkomst uit met goed opgeleide ervaren chauffeurs. Door de ervaring die we in Leeuwarden hebben opgebouwd realiseren we ook in de spitstijden, wanneer veel van het vervoer plaatsvindt, een hoge stiptheid. Elke dag maken we een complexe logistieke puzzel om iedereen klantgericht en stipt te vervoeren. Dat is waar we goed in zijn.”

Boodschappen

Inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen in aanmerking komen voor Wmo-vervoer, als ze door een beperking geen gebruik kunnen maken van ander vervoer, zoals een fiets, brommer, scooter, auto of openbaar vervoer. Inwoners met een beperking kunnen op deze manier deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Bijvoorbeeld om andere mensen te ontmoeten of boodschappen te doen.

Een kind kan in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer als deze door een beperking niet met begeleiding naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school kan lopen, fietsen of met het openbaar vervoer kan reizen. Leerlingenvervoer is bedoeld om ook kinderen met een beperking naar (speciaal) basis of (speciaal) voortgezet onderwijs te kunnen laten gaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.