ANP - Leerlingenvervoer
Schriftelijke vragen

D66 Amstelveen uit zorgen over leerlingenvervoer: ‘Indruk dat problemen verergeren’

Leerlingen worden per taxibus naar school gebracht. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Arie Kievit

De lokale fractie van D66 in de gemeente Amstelveen maakt zich grote zorgen over het leerlingenvervoer. De lokale partij Goed voor Amstelveen (GVA) deelt naar eigen zeggen dezelfde zorgen. Beide partijen zeggen in toenemende mate signalen van ouders en scholen te ontvangen, over een niet goed functionerend vervoerssysteem.

“Wij hebben de indruk dat de situatie steeds meer verslechtert”, zegt Jacqueline Höcker, fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen, op de website van de lokale D66-fractie daarover. “Daardoor missen kinderen met bijvoorbeeld autisme of een fysieke beperking steeds meer schooluren en worden zij in hun ontwikkeling belemmerd. Soms zitten leerlingen drie kwartier tot anderhalf uur in een busje omdat de vervoerder in een lus rijdt. Hierdoor worden ook ouders in hun werkzaamheden beperkt, omdat er onzekerheid is over of het vervoer wel op tijd komt.”

Impact

Ook Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66, signaleert deze pijnpunten. “Laat duidelijk zijn dat niet optimaal functionerend leerlingenvervoer echt impact kan hebben op de ontwikkeling van leerlingen en hun recht op onderwijs. Daarom moeten de problemen wat ons betreft snel worden opgelost. Hoe klein het aantal leerlingen mogelijk ook is dat door deze problemen wordt geraakt.”

Beide partijen willen van het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten welke problemen er exact spelen en wat er aan gedaan kan worden. “Wij willen dat het college van B&W hierbij niet alleen kijkt naar het vervoersprobleem op zich, maar ook dat het college – samen met het onderwijs – kijkt naar meer mogelijkheden voor beter passend onderwijs in Amstelveen. Want wanneer je het onderwijsaanbod in onze stad zo kunt organiseren dat meer leerlingen dicht bij huis naar school kunnen, dan hoeven minder leerlingen gebruik te maken van het leerlingenvervoer om naar school te gaan.”

Inclusiever onderwijs

D66 en GVA stellen dat er in de gemeente Amstelveen al langer problemen spelen omtrent het leerlingenvervoer. “Wij hebben sterk de indruk dat de problemen verergeren”, zo schrijven beide partijen. In totaal stelden ze daarom zes schriftelijke vragen aan het Amstelveense college van B&W. De fracties willen onder meer weten wat de problemen zijn, hoe groot deze zijn en hoeveel leerlingen hiervan te dupe zijn.

Daarnaast stellen ze dat er in meerdere gemeenten problemen spelen omtrent het leerlingenvervoer. “Een vaak genoemd probleem is het tekort aan gekwalificeerde chauffeurs”, aldus D66 en GVA. Tegelijkertijd wordt er gesteld dat er ook gemeenten zijn waar nauwelijks tot geen problemen zijn wat betreft het leerlingenvervoer. “Wat maakt in uw ogen het verschil tussen deze gemeenten en de gemeente Amstelveen en wat kan Amstelveen eventueel van deze gemeenten leren”, zo vragen beide partijen zich af.

Tot slot willen beide fracties weten wat het Amstelveense college gaat doen, om de problemen op zowel de korte als op de lange termijn aan te pakken. D66 en GVA hopen dat het college daarbij breder kijkt dan enkel naar het vervoersvraagstuk. Beide partijen roepen de verantwoordelijke wethouder op om ook te kijken naar hoe inclusiever onderwijs gestimuleerd kan worden, zodat minder leerlingen een beroep hoeven te doen op het leerlingenvervoer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

D66 Amstelveen uit zorgen over leerlingenvervoer: ‘Indruk dat problemen verergeren’ | TaxiPro
ANP - Leerlingenvervoer
Schriftelijke vragen

D66 Amstelveen uit zorgen over leerlingenvervoer: ‘Indruk dat problemen verergeren’

Leerlingen worden per taxibus naar school gebracht. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Arie Kievit

De lokale fractie van D66 in de gemeente Amstelveen maakt zich grote zorgen over het leerlingenvervoer. De lokale partij Goed voor Amstelveen (GVA) deelt naar eigen zeggen dezelfde zorgen. Beide partijen zeggen in toenemende mate signalen van ouders en scholen te ontvangen, over een niet goed functionerend vervoerssysteem.

“Wij hebben de indruk dat de situatie steeds meer verslechtert”, zegt Jacqueline Höcker, fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen, op de website van de lokale D66-fractie daarover. “Daardoor missen kinderen met bijvoorbeeld autisme of een fysieke beperking steeds meer schooluren en worden zij in hun ontwikkeling belemmerd. Soms zitten leerlingen drie kwartier tot anderhalf uur in een busje omdat de vervoerder in een lus rijdt. Hierdoor worden ook ouders in hun werkzaamheden beperkt, omdat er onzekerheid is over of het vervoer wel op tijd komt.”

Impact

Ook Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66, signaleert deze pijnpunten. “Laat duidelijk zijn dat niet optimaal functionerend leerlingenvervoer echt impact kan hebben op de ontwikkeling van leerlingen en hun recht op onderwijs. Daarom moeten de problemen wat ons betreft snel worden opgelost. Hoe klein het aantal leerlingen mogelijk ook is dat door deze problemen wordt geraakt.”

Beide partijen willen van het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten welke problemen er exact spelen en wat er aan gedaan kan worden. “Wij willen dat het college van B&W hierbij niet alleen kijkt naar het vervoersprobleem op zich, maar ook dat het college – samen met het onderwijs – kijkt naar meer mogelijkheden voor beter passend onderwijs in Amstelveen. Want wanneer je het onderwijsaanbod in onze stad zo kunt organiseren dat meer leerlingen dicht bij huis naar school kunnen, dan hoeven minder leerlingen gebruik te maken van het leerlingenvervoer om naar school te gaan.”

Inclusiever onderwijs

D66 en GVA stellen dat er in de gemeente Amstelveen al langer problemen spelen omtrent het leerlingenvervoer. “Wij hebben sterk de indruk dat de problemen verergeren”, zo schrijven beide partijen. In totaal stelden ze daarom zes schriftelijke vragen aan het Amstelveense college van B&W. De fracties willen onder meer weten wat de problemen zijn, hoe groot deze zijn en hoeveel leerlingen hiervan te dupe zijn.

Daarnaast stellen ze dat er in meerdere gemeenten problemen spelen omtrent het leerlingenvervoer. “Een vaak genoemd probleem is het tekort aan gekwalificeerde chauffeurs”, aldus D66 en GVA. Tegelijkertijd wordt er gesteld dat er ook gemeenten zijn waar nauwelijks tot geen problemen zijn wat betreft het leerlingenvervoer. “Wat maakt in uw ogen het verschil tussen deze gemeenten en de gemeente Amstelveen en wat kan Amstelveen eventueel van deze gemeenten leren”, zo vragen beide partijen zich af.

Tot slot willen beide fracties weten wat het Amstelveense college gaat doen, om de problemen op zowel de korte als op de lange termijn aan te pakken. D66 en GVA hopen dat het college daarbij breder kijkt dan enkel naar het vervoersvraagstuk. Beide partijen roepen de verantwoordelijke wethouder op om ook te kijken naar hoe inclusiever onderwijs gestimuleerd kan worden, zodat minder leerlingen een beroep hoeven te doen op het leerlingenvervoer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.