TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Fri, 16 Mar 2018 11:42:53 +0100 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Chauffeur krijgt taxivergunning na drie jaar terug https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/16/chauffeur-krijgt-taxivergunning-na-drie-jaar-terug/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/16/chauffeur-krijgt-taxivergunning-na-drie-jaar-terug/#respond Fri, 16 Mar 2018 10:00:06 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57298 Een taxichauffeur kan na ruim drie jaar weer beschikken over zijn taxivergunning voor de Amsterdamse opstapmarkt. De vergunning was hem ontnomen omdat hij gevaarlijk en asociaal zou hebben gereden. Hij beging weliswaar enkele overtredingen, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven vindt dat er van gevaarlijk of asociaal rijden geen sprake was.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders trok de taxivergunning van de man in op 11 november 2014. Ruim een half jaar later werd zijn bezwaar tegen dat besluit ongegrond verklaard. Daar stelde hij beroep tegen in. In maart en april 2017 vond de zitting plaats bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Eind januari 2018 volgde de uitspraak, die medio maart openbaar werd gemaakt.

De man werd door politieagenten betrapt op het rijden met een mobiele telefoon in zijn linkerhand. Hij negeerde een rood verkeerslicht en gaf bij het afslaan geen richting aan. Tijdens de rechtszaak kwam ook nog naar voren dat hij zigzaggend tussen de voetgangers op het zebrapad zou hebben doorgereden. De combinatie van al die handelingen komt voor de gemeente neer op ‘ernstig gevaarzettend en asociaal gedrag’, wat de reden was om zijn vergunning voor de opstapmarkt in te trekken.

Rood of oranje?

In zijn bezwaarschrift gaf de taxichauffeur toe dat hij zijn telefoon tijdens het rijden gebruikte. Het negeren van het rode verkeerslicht kon in de haast zijn gebeurd en hij was zich er niet van bewust dat hij geen richting aangaf. In een aanvullend bezwaarschrift was zijn lezing veranderd: de telefoon had hij inderdaad tijdens het rijden gebruik, maar het stoplicht zou tijdens het passeren op oranje hebben gestaan en bij nader inzien had hij wel degelijk richting aangegeven.

Even was er nog de vraag of de politieagenten wel de juiste taxichauffeur voor zich hadden. Hij reed namelijk met een daklicht van AMS, maar in het proces-verbaal ging het over een daklicht van TCA. De taxichauffeur probeerde het op een persoonsverwisseling te schuiven, maar dat strookte niet met zijn eerdere verklaringen over het op die dag en tijd begaan van diverse overtredingen. Voor de rechter is het daarom helder dat het om een slordige schrijffout van de agenten gaat, maar dat het wel degelijk één en dezelfde taxichauffeur betreft.

Geen direct zicht

Het vaststellen van de overtredingen bleek een stuk lastiger. Dat de taxichauffeur tijdens het rijden zijn telefoon gebruikte, stond van meet af aan vast. Maar hij beweerde niet door rood te hebben gereden. De agenten hadden geen direct zicht op het verkeerslicht, maar leidden uit de verkeerssituatie af dat het op dat moment op rood stond. Eerder verklaarden ze dat directe zicht wel te hebben gehad, en die tegenstrijdigheid zet hun hele verslag op losse schroeven.

Daarom is er voor de rechter onvoldoende reden om aan te nemen dat de taxichauffeur de overtredingen heeft begaan, met uitzondering van het gebruiken van zijn telefoon in de taxi. Dat is op zichzelf niet genoeg om te spreken van gevaarlijke en asociaal rijgedrag. De vergunning had dus niet mogen worden ingetrokken. Daarmee kan de man weer beschikken over zijn taxivergunning, ruim drie jaar nadat hij hem kwijtraakte.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/16/chauffeur-krijgt-taxivergunning-na-drie-jaar-terug/feed/ 0
Klanten geven Regiotaxi Veenweide opnieuw 8,1 https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/16/klanten-geven-regiotaxi-veenweide-opnieuw-81/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/16/klanten-geven-regiotaxi-veenweide-opnieuw-81/#respond Fri, 16 Mar 2018 08:00:47 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57300 De gebruikers van de Regiotaxi Veenweide geven dat vervoer gemiddeld een 8,1. Dat blijkt uit een recent gehouden klanttevredenheidsonderzoek. Een jaar geleden gaven de gebruikers hun regiotaxi eveneens een rapportcijfer 8,1.

Het vervoer voor deze regiotaxi wordt verzorgd door Willemsen de Koning in de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden, Ronde Venen en de voormalige gemeenten Loenen en Breukelen, die nu onderdeel uitmaken van de gemeente Stichtse Vecht. Vorig jaar kreeg het vervoer van de gebruikers gemiddeld een 8,1 en die prestatie is nu geëvenaard. Vooral de klantvriendelijkheid van de chauffeurs en andere medewerkers wordt erg gewaardeerd.

Terugbelservice

De klanten van Regiotaxi Veenweide zijn verder goed te spreken over de telefonische bereikbaarheid, informatievoorziening door de telefonisten, de terugbelservice en de behulpzaamheid van de chauffeur. Iets lagere waarderingen zijn er voor de bereikbaarheid van en wachttijden bij het klachtenmeldpunt (7,1) en de klantvriendelijkheid bij het indienen van een klacht (7,3).

‘Passend aanbod’

Wethouder Anco Goldhoorn van gemeente Ronde Venen is prima te spreken over de uitkomst van het klanttevredenheidsonderzoek. ,,Natuurlijk zijn er altijd punten voor verbetering vatbaar, maar uit deze cijfers blijkt duidelijk dat onze inwoners tevreden zijn over de service en kwaliteit. Ik vind dat belangrijk. Het laat zien dat we een goed passend aanbod hebben voor mensen die niet in staat zijn van het openbaar vervoer gebruik te maken.”

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/16/klanten-geven-regiotaxi-veenweide-opnieuw-81/feed/ 0
Stevige BTW-naheffingen voor touringcarbedrijven https://www.taxipro.nl/special/2018/03/15/stevige-btw-naheffingen-voor-touringcarondernemers/ https://www.taxipro.nl/special/2018/03/15/stevige-btw-naheffingen-voor-touringcarondernemers/#comments Thu, 15 Mar 2018 07:59:49 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57279 Diverse Nederlandse touringcarbedrijven hebben de laatste tijd forse naheffingen in verband met de Duitse BTW gekregen. Veel bedrijven regelen de BTW-afdracht voor de verschillende landen waar ze rijden zelf. Maar het is complexe materie, vooral omdat de regels en controles per land sterk verschillen. KNV Bus adviseert daarom, op aanraden van de Duitse belastingdienst, dat touringcarbedrijven zich op dit gebied door een belastingdeskundige laten bijstaan.

In veel landen buiten Nederland moeten touringcarondernemers BTW betalen over de daar afgelegde kilometers. Naar rato van de in het buitenland gereden kilometers moet de BTW verrekend worden in de totale ritprijs. De BTW-percentages verschillen per land, net als de mate waarin er achteraf word gecontroleerd op het juist afdragen van de BTW. Een foutje is dan snel gemaakt, wat jaren later tot aanzienlijke naheffingen kan leiden.

Onlangs hield KNV Bus in samenwerking met de Duitse belastingdienst (Finanzamt) een bijeenkomst voor Nederlandse touringcarondernemers. Hilbert Michel van KNV Bus over de aanleiding van die bijeenkomst: “De indruk bestond dat de Duitsers anders waren gaan nacontroleren op het afdragen van BTW door Nederlandse touringcarbedrijven. De regels bleken echter niet veranderd, de communicatie erover door het Finanzamt wel. Verder zijn de controles in de loop der tijd wel een stuk uitgebreider en daardoor strenger geworden.”

Duizenden euro’s per jaar

Als gevolg daarvan kregen de nodige Nederlandse touringcarbedrijven dus aanzienlijke naheffingen van de Duitse belastingdienst op de mat. “Bij controles is gebleken dat niet iedereen alle kosten volledig had meegerekend. In sommige gevallen gaat het om naheffingen van duizenden euro’s per jaar. En het gaat om naheffingen over een jaar of twee geleden, dus dat geld kan ook niet meer in de toenmalige ritprijs worden verrekend.”

Bij Nederlandse touringcarondernemers bestaat de indruk dat zij vollediger worden gecontroleerd op het naleven van de Duitse BTW-regels dan collega’s in bijvoorbeeld België en Frankrijk. Het Finanzamt heeft namelijk per land een ander kantoor om de belastingzaken met dat land af te handelen. Een touringcarbedrijf in België zou dus anders of strenger kunnen worden gecontroleerd dan een soortgelijke onderneming in Frankrijk of Nederland. Overigens verschillen de BTW-systemen per land zo dat het haast onbegonnen werk is om daar op Europees niveau één geheel van te maken.

“Of het echt zo is dat Nederlandse bedrijven strenger worden gecontroleerd, weten we niet. Maar dat gevoel is wel nadrukkelijk aanwezig onder onze leden. En dat geldt ook voor mensen die met hun bedrijf vestigingen in meerdere landen hebben en het verschil dus kunnen ervaren”, aldus Michel. “Op zich zijn strenge controles geen probleem, maar wel als ze alleen voor Nederlandse bedrijven gelden en die daardoor veel meer dan touringcarbedrijven in andere landen met naheffingen te maken krijgen.”

Niet alles zelf doen

Daar komt nog bij dat de mate waarin een belastingdienst BTW-controles uitvoert op buitenlandse touringcarbedrijven per land enorm verschilt. In sommige landen is volgens hem nagenoeg geen sprake van controles, met de Duitse werkwijze als andere uiterste. Hilbert Michel adviseert bedrijven om binnen dat geheel vooral niet altijd alles zelf te willen doen, want een paar foutjes kunnen een paar jaar later dus dure gevolgen hebben.

“Wij adviseren de touringcarondernemers uiteraard om zich aan de BTW-regels te houden. En daarbij is het echt raadzaam om je door een belastingdeskundige te laten bijstaan, zo vertelde het Finanzamt ons. Het viel hen ook op dat veel Nederlandse bedrijven de BTW-aangifte zelf doen, terwijl Duitse touringcarbedrijven daar belastingadviseurs voor in de arm nemen. Het is lastige materie, dus om alles volgens de regels te doen heb je eigenlijk gewoon deskundige hulp nodig.”

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/special/2018/03/15/stevige-btw-naheffingen-voor-touringcarondernemers/feed/ 1
Honderdste elektrische taxi voor TCA https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/03/14/honderdste-elektrische-taxi-voor-tca/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/03/14/honderdste-elektrische-taxi-voor-tca/#comments Wed, 14 Mar 2018 10:38:39 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57275 TCA heeft onlangs de honderdste volledig elektrische taxi aan zijn vloot toegevoegd. De grootste Toegelaten Taxi Organisatie van Amsterdam wil in twee jaar tijd de elektrische vloot uitbreiden tot 250 voertuigen op een totaal aantal van zo’n 1.500 taxi’s.

In april vorig jaar startte TCA met een leaseconstructie waarmee aangesloten chauffeurs een elektrische taxi kunnen leasen. Daarvoor ging de taxicentrale een samenwerking aan met automerken Nissan, Hyundai en Mercedes-Benz en met leasemaatschappij Athlon. Voor deze drie fabrikanten werd gekozen vanwege de prijs-kwaliteitverhouding en de actieradius van de beschikbare voertuigen.

Nieuwe elektrische taximodellen

Chauffeurs konden vanaf april 2017 kiezen voor het leasen van de Hyundai Ionic, de Nissan Leaf of de Mercedes B-klasse Electric, maar de leaseconstructie is ook zo ingericht dat er kan worden ingespeeld op ontwikkelingen in de markt, zoals de introductie van nieuwe elektrische taximodellen. De eerste levering bestond destijds uit negen Ionics, maar inmiddels wordt er bijvoorbeeld ook in Tesla’s gereden door TCA-chauffeurs.

TCA kwam met het concept omdat enerzijds de gemeente Amsterdam in 2025 uitstootvrij wil zijn en daarover ook afspraken met de taxibranche heeft gemaakt. Anderzijds groeit de vraag naar elektrisch taxivervoer, maar is financiering soms nog een drempel die lastig te nemen is. Tot voor kort liep er vanuit de gemeente ook een subsidieregeling voor de aanschaf van elektrische taxi’s. TCA-chauffeurs geven aan dat deze zeker heeft bijgedragen aan de groei van de vloot uitstootvrije taxi’s.

Bijdrage aan leveren

TCA-directeur Hedy Borreman: “TCA heeft als marktleider een voorbeeldfunctie binnen de Amsterdamse taximarkt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de CO2-uitstoot in steden behoorlijk omlaag kan en wij willen hier graag een bijdrage aan leveren. De ecovloot is veel beter voor het milieu. Daarbij is de vloot ook een stuk stiller waardoor het een positieve bijdrage levert aan de vermindering van geluidsoverlast.”

Lees ook: Eerste TCA-chauffeurs via leaseconstructie over op elektrische taxi

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/03/14/honderdste-elektrische-taxi-voor-tca/feed/ 1
Radioprogramma wil gesprek tussen Uber-chauffeurs en traditionele taxichauffeurs https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/13/radioprogramma-wil-gesprek-tussen-uber-chauffeurs-en-traditionele-taxichauffeurs/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/13/radioprogramma-wil-gesprek-tussen-uber-chauffeurs-en-traditionele-taxichauffeurs/#comments Tue, 13 Mar 2018 13:14:15 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57272 Het radioprogramma De Nieuws BV wil in zijn uitzending graag een dialoog op gang brengen tussen Uber-chauffeurs en traditionele taxichauffeurs. Daarom is het programma op zoek naar vertegenwoordigers van beide groepen om met elkaar in discussie te gaan.

De Nieuws BV wordt iedere werkdag van 12.00 tot 14.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1. Het programma gaat in op de actualiteit en wil ook aandacht besteden aan de steeds verder oplaaiende onrust in met name de Amsterdamse taximarkt. De opstapmarkt moet aan andere regels en verplichtingen voldoen dan de app- en belmarkt, waarin een partij als Uber een grote rol speelt. De traditionele taxibranche vindt vaak dat er sprake is van oneerlijke concurrentie met deze partijen.

Dreiging van geweld

De laatste tijd lijkt de onrust alleen maar verder toe te nemen, vooral in de overspannen taximarkt van Amsterdam. Er blijft sprake van toestroom van chauffeurs en de traditionele taxibranche vindt dat er niet naar zijn klachten wordt geluisterd. Onlangs werden zelfs concrete plannen ontdekt van boze chauffeurs om op 20 maart met geweld het hoofdkantoor van Uber binnen te vallen.

Schelden geen goed idee

De Nieuws BV wil chauffeurs uit beide kampen graag met elkaar in gesprek brengen, zo legt redacteur Jan de Graaf uit. “Al sinds Uber voet aan de grond zette in Nederland is er ruzie in de taxibranche. En omdat wij schelden en andere dreigementen niet zo’n goed idee vinden, zijn we op zoek naar Uber-chauffeurs en taxichauffeurs die op Radio1 de discussie met elkaar aan durven. Waarom ben je kwaad? Waarom rij je niet voor een traditioneel taxibedrijf? Is het probleem op te lossen en hoe ga je met elkaar om? Zulke vragen willen we aan chauffeurs van beide groepen stellen.”

Chauffeurs die belangstelling hebben om mee te doen aan dit gesprek, kunnen een mailtje sturen naar Jan de Graaf via jan.de.graaf@bnnvara.nl.

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/13/radioprogramma-wil-gesprek-tussen-uber-chauffeurs-en-traditionele-taxichauffeurs/feed/ 11
Valys definitief gegund aan Transvision, RMC en ZCN https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/13/valys-definitief-gegund-aan-transvision-rmc-en-zcn/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/13/valys-definitief-gegund-aan-transvision-rmc-en-zcn/#comments Tue, 13 Mar 2018 10:59:28 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57270 Tegen de voorlopige gunning van het Valys-vervoer aan Transvision, RMC en ZCN is door de andere inschrijvers geen bezwaar gemaakt. Daarmee is de gunning van de grootste opdracht in het Nederlandse doelgroepenvervoer voor de komende jaren een feit.

Uiteindelijk verandert er daardoor niets, want de combinatie van Transvision, RMC en ZCN neemt nu ook al het bovenregionaal sociaal-recreatief vervoer van mensen met een mobiliteitsbeperking voor zijn rekening. Dat gebeurt sinds 1 januari 2014 en blijft zo met ingang van de nieuwe vervoersperiode. Die loopt tot en met medio 2022. Het vervoer kent ruim 400.000 gebruikers en het ministerie van Volksgezondheid draagt er jaarlijks 60 miljoen euro aan bij.

“De gunning is hoofdzakelijk gebaseerd op de innovaties, doorontwikkelingen, communicatie met de Valysreiziger en integratie met doelgroepenvervoer en OV, zoals de combinatie dat heeft aangeboden”, zo laat Transvision weten. “De Valysreiziger kan dus blijven vertrouwen op de kwaliteit van Valys en rekenen op ontwikkelingen die de kwaliteit van Valys naar een nog hoger niveau brengen.

Nieuwe aanbesteding

Hoewel het nog mogelijk was om het vervoerscontract te verlengen, besloot de toenmalige staatssecretaris Martin van Rijn medio vorig jaar om dat niet te doen en een nieuwe aanbesteding voor Valys uit te schrijven. Dat besluit werd niet ingegeven door ontevredenheid over het vervoer, maar omdat er jaren na data nog steeds juridische procedures over de gunning per 2014 liepen. Om de onduidelijkheden die er blijkbaar waren weg te nemen, werd besloten een nieuwe aansteding te starten. Daarop schreven, naast de winnende combinatie, nog vier partijen in. Zij tekenden de afgelopen weken geen bezwaar aan tegen de voorlopige gunning.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/13/valys-definitief-gegund-aan-transvision-rmc-en-zcn/feed/ 1
Project voor lokaal contractvervoer stopt al voor het begonnen is https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/13/project-voor-lokaal-contractvervoer-stopt-al-voor-het-begonnen-is/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/13/project-voor-lokaal-contractvervoer-stopt-al-voor-het-begonnen-is/#respond Tue, 13 Mar 2018 09:18:45 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57267 Een dienst voor lokaal contractvervoer in Amsterdam stopt al voordat er echt een begin mee gemaakt is. ‘Stuur je Buurt’ wilde mensen tussen de 18 en 32 jaar opleiden tot taxichauffeur en ze hun buurtgenoten met een mobiliteitsbeperking laten vervoeren. Werken in de straattaximarkt was nooit de bedoeling. Er kwamen echter zoveel negatieve reacties op het project dat initiatiefnemer Amsterdams Vervoer Collectief (AVC) zijn medewerking aan ‘Stuur je Buurt’ heeft opgezegd.

Op de website van de gemeente Amsterdam staat onder de kop ‘Woont u in Nieuw-West en wilt u taxi-ondernemer worden?’ sinds kort een summiere uitleg over het project. Mensen die tussen de 18 en 32 jaar zijn, werk zoeken en graag eigen baas willen zijn kunnen eind deze maand bij twee informatiebijeenkomsten terecht.

Op de gemeentelijke site staat eigenlijk alleen dat het een taxi-dienst betreft die moet worden gerund door jongeren uit de buurt. Wel wordt er doorverwezen naar de site van ‘Stuur je Buurt’, en die geeft de nuancering dat het om lokaal contractvervoer gaat. “Je behaalt je chauffeurskaart en bouwt samen in een team een eigen onderneming op die zich toelegt op lokaal contractvervoer. Taxi contant rijden? Dat doen we absoluut niet, dat is niet onze markt.”

‘Oneerlijke concurrentie’

Ondanks deze benadrukking is er over de precieze bedoelingen van ‘Stuur je Buurt’ toch de nodige onrust ontstaan. Zo stelt de plaatselijke VVD vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de in hun ogen opmerkelijke gang van zaken. De VVD maakt zich vooral zorgen over oneerlijke concurrentie in de toch al drukke taximarkt en over de rol van de gemeente Amsterdam in het geheel.

“Het opzetten van een taxibedrijf met gemeentelijke steun roept bij de VVD vragen op over concurrentievervalsing. Bovendien is het verlenen van gemeentelijke steun aan het opleiden van nieuwe taxichauffeurs, gelet op de huidige taximarkt, die velen beschouwen als overspannen, discutabel.” De VVD wil onder meer weten op welke manier ‘Stuur je Buurt’ door de gemeente wordt gesteund, of het een tijdelijk project is en of er al belangstelling voor is. Daarnaast verneemt de VVD graag op welke markten het project zich zal richten en of de steun aan het project in lijn is met de gedragsregels uit de wet Markt en Overheid.

Andere wijken in Nederland

De belangstelling van potentiële chauffeurs was er zeker, zo constateert AVC. Maar er waren ook veel negatieve reacties van mensen en partijen die nog meer concurrentie in de opstapmarkt vrezen. Vanwege die negatieve reacties heeft AVC besloten te stoppen met ‘Stuur je Buurt’. De betrokken partijen zijn daar op dinsdagochtend van op de hoogte gesteld. Omdat het initiatief van AVC vorig jaar HeldCare 2017 won, kon het nu van start met een eerste team in Nieuw-West. Het was de bedoeling om het ook in andere wijken in Nederland uit te rollen. Wat daarvan terechtkomt nu de initiatiefnemer zich heeft teruggetrokken, moet nog blijken.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/03/13/project-voor-lokaal-contractvervoer-stopt-al-voor-het-begonnen-is/feed/ 0
Analyse: verandering taxibeleid is niet waarschijnlijk https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/12/verandering-taxibeleid-is-niet-waarschijnlijk/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/12/verandering-taxibeleid-is-niet-waarschijnlijk/#comments Mon, 12 Mar 2018 10:12:57 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57261 Opnieuw laait de onrust in de straattaximarkt op, vooral in Amsterdam. Eens in de zoveel tijd zorgt de waargenomen oneerlijke concurrentie tussen de opstapmarkt en de bel- en appmarkt voor voorspellingen van taxioorlogen en pleidooien om het speelveld gelijk te maken. Nu doet de PvdA weer een oproep aan de verantwoordelijke minister om daar voor te zorgen; vorige week roerde FNV Taxi zich. Onrustig is het zonder meer. De kans lijkt echter klein dat er op korte termijn veel verandert.

De PvdA wil een in haar ogen dreigende taxioorlog voorkomen door gelijke regels in het leven te roepen voor reguliere taxidiensten en Uber-taxi’s. Minister Cora van Nieuwenhuizen moet wat de PvdA betreft de gemeenten de ruimte geven om dat gelijke speelveld te creëren. De wens om de regels voor alle taxidiensten gelijk te stellen komt van Tweede Kamerlid Gijs van Dijk en zijn partijgenoot Sofyan Mbarki, die gemeenteraadslid is in Amsterdam.

Zij doen hun oproep in het AD met name vanwege de onrust die bestaat in de Amsterdamse taximarkt. Vorige week werd onder meer bekend dat een groep boze taxichauffeurs met geweld het hoofdkantoor van Uber zou willen binnenvallen. En in diezelfde week deed FNV Taxi een oproep: stel een maximum aan het aantal taxivergunningen want met 6.000 tot 7.000 taxichauffeurs in Amsterdam loopt het de spuigaten uit. Ook KNV Taxi en Zorgvervoer gaf aan dat er in de hoofdstad iets moet veranderen.

Regels en verplichtingen

Voor rijden in de opstapmarkt moet je in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven als taxichauffeur zijn aangesloten bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Bij rijden in de bel- en appmarkt, zoals de Uber-chauffeurs doen, geldt die TTO-verplichting niet. Aan het rijden in de opstapmarkt zijn andere regels en verplichtingen verbonden dan aan rijden in de bel- en appmarkt. Met name in de gebieden waar Uber actief is, zijn veel chauffeurs in de opstapmarkt al een tijdlang van mening dat het verschil in regelgeving zorgt voor oneerlijke concurrentie. In veel andere gemeenten worden met verordeningen aanvullende eisen aan de opstapmarkt gesteld, al is daar is de concurrentie met andere taxidiensten als Uber minder groot.

Die waargenomen oneerlijkheid tussen opstapmarkt enerzijds en bel- en appmarkt anderzijds zorgt al langer voor onrust. Eens in de zoveel tijd laait die op. Ongeveer anderhalf jaar geleden deed bijvoorbeeld het Amsterdams Collectief Kwaliteitstaxi zich gelden. Het bestuur sprak namens honderden chauffeurs die aangaven in het TTO-systeem nauwelijks hun werk te kunnen doen. Zij wilden af van het TTO-systeem zodat ze eerlijk konden concurreren met elkaar en vooral met Uber-chauffeurs. En zo niet, dan zou er wel eens een taxioorlog kunnen komen.

Meer recent was het Take a Taxi dat aan de bel trok. Deze TTO wil dat de gemeente harder optreedt tegen Uber-chauffeurs die buiten de app om illegaal in de opstapmarkt werken. Ook deze vorm van oneerlijke concurrentie is velen een doorn in het oog.

Gewelddadige aanval

Een taxioorlog werd de laatste jaren wel vaker aangekondigd. Voorlopig bleef hij gelukkig uit. Als de gewelddadige aanval op het Uber-hoofdkantoor op 20 maart zou doorgaan, dan zou je wellicht van een taxioorlog mogen spreken. Maar het lijkt er -alweer gelukkig- op dat deze actie in de kiem is gesmoord door de politie. Ook de PvdA spreekt nu weer van een dreigende taxioorlog. Van Dijk en Mbarki willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen het mogelijk maakt dat gemeenten zelf alle regels voor de taximarkt bepalen, inclusief kwaliteitseisen. Alleen dat gelijke speelveld zou de angel uit het sluimerende conflict kunnen trekken.

Het is te makkelijk om de oproep van Van Dijk en Mbarki aan de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen te wijten. We zien vaker dat lokale en landelijke politici namens hun partij een onderwerp op de agenda proberen te zetten teneinde stemmen te winnen. Dat speelt hier ongetwijfeld mee: het zou gek zijn als politici daar nu niet mee bezig waren.

Meer druk op taximarkt

Toch is er wel degelijk onrust in de taximarkt. En die onrust laait niet allen weer op, hij lijkt ook toe te nemen. Politici en belangenorganisaties mengen zich actief in de discussie. Hun boodschap is in zekere zin eenduidig: zo kan het niet langer, dus lokale en landelijke bestuurders moeten er iets aan doen. De straattaximarkt blijft te maken hebben met een toestroom van nieuwe chauffeurs, met name in de drukste gebieden van het land. De verhoudingen tussen opstapmarkt en bel- en appmarkt staan blijkbaar op scherp en mensen zijn mogelijk echt bereid om hun onvrede met geweld te onderstrepen.

Het is echter zeer de vraag of er echt iets gaat veranderen. Stientje van Veldhoven is als staatssecretaris verantwoordelijk voor het taxibeleid. Onlangs zette zij haar plannen voor de komende jaren uiteen. Daarin erkende ze de toegenomen druk op de taxibranche door de groei van de straattaximarkt en de groei van het gebruik van taxi-apps. Zij ziet vooral heil in het vereenvoudigen van enkele regels en betere controle op en monitoring van de straattaximarkt. Ook wil ze taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden makkelijker van de markt kunnen weren.

Beleid volop in uitvoering

Met de invoering van de Wet Personenvervoer 2000 raakten gemeenten veel bevoegdheden voor het reguleren van de eigen opstapmarkt kwijt die ze in 2011 weer terugkregen. Zeven gemeenten mogen voor een TTO-systeem; vier deden dat ook. Drie anderen volgen wellicht nog. Amsterdam koos al in 2012 voor TTO’s, Eindhoven pas vorig jaar. Amsterdam paste onlangs nog zijn verordening aan. Dat wijst niet op een afscheid van het TTO-systeem, maar op iets dat volop in beweging is. Daarnaast voeren steeds meer gemeenten een taxiverordening in om de markt verder te reguleren. Daar zijn verschillende gemeenten druk mee bezig, waaronder Tilburg en Breda.

Kortom: het beleid dat in 2011 is gevormd, is nog volop in uitvoering en ontwikkeling. Het ligt niet voor de hand dat daar nu vanuit de regering een grote koerswijziging in gaat plaatsvinden. Minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven zullen het waarschijnlijk nog te vroeg vinden om het beleid van hun voorgangers op de schop te nemen.Het wordt interessant om te zien of en hoe zij om zullen gaan met de huidige onrust in de straattaximarkt.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/12/verandering-taxibeleid-is-niet-waarschijnlijk/feed/ 13
Taxichauffeur beroofd van auto en geld https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/12/taxichauffeur-beroofd-van-auto-en-geld/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/12/taxichauffeur-beroofd-van-auto-en-geld/#respond Mon, 12 Mar 2018 08:08:41 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57253 Een taxichauffeur is in het Noord-Brabantse Haren onder dreiging van een vuurwapen beroofd van zijn taxi en geld. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.

De overval vond afgelopen vrijdagavond rond 23.00 uur plaats. Twee mannen waren op een taxistandplaats in Nijmegen ingestapt. In Haren dwongen zij de chauffeur met een vuurwapen tot stoppen. Vervolgens gingen ze er met de taxi en het geld van de chauffeur vandoor.

Taxi teruggevonden

De taxi werd later die avond teruggevonden in Ravenstein, een kilometer of 8 van Haren. De zilverkleurige Mercedes-Benz is voor nader onderzoek door de politie meegenomen. Voor dat onderzoek naar de overval kunnen getuigen zich melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2018/03/12/taxichauffeur-beroofd-van-auto-en-geld/feed/ 0
‘KNV moet het in de ogen van de leden goed doen’ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/03/09/knv-moet-het-in-de-ogen-van-de-leden-goed-doen/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/03/09/knv-moet-het-in-de-ogen-van-de-leden-goed-doen/#comments Fri, 09 Mar 2018 09:30:26 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=57240 Hubert Andela volgde onlangs Ad Toet op als directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer. In een uitgebreid interview legt hij uit wat de uitdagingen voor KNV als brancheorganisatie zijn en wat voor de sectoren taxi en touringcar de belangrijkste thema’s zijn. “We moeten niet alleen roepen dat het anders en beter moet, we moeten dat ook zelf helpen vormgeven.”

Hubert Andela is al sinds 2004 werkzaam voor KNV, waar hij zich altijd met taxi en zorgvervoer heeft beziggehouden. Zijn functie als secretaris van KNV Taxi en Zorgvervoer blijft hij combineren met zijn rol als directeur van de brancheorganisatie. Dat kan vooral omdat KNV sinds 1 januari niet meer met afdelingen per vervoerssector werkt. In plaats daarvan wordt er door de medewerkers als één team aan alle sectoren gewerkt. Dat zorgt in de hele organisatie voor een efficiëntere werkverdeling, die het mogelijk maakt dat Andela zijn beide functies combineert.

Ook vóór zijn tijd bij KNV hield Andela zich al jarenlang met belangenbehartiging bezig, toen voor de vlees- en pluimveesector. “Het spreekt me vooral aan dat je voor ondernemers van toegevoegde waarde kunt zijn door hun relatiebeheer met overheid en politiek te verzorgen. Daar hebben de meeste ondernemers zelf geen tijd voor en ze zijn er vaak ook niet voor in de wieg gelegd. Als ondernemer wil je vooruit, terwijl belangenbehartiging vaak een kwestie van lange adem en vooral op tijd beginnen is. Bij wetgeving gaat het bijvoorbeeld om jarenlange trajecten. En je samen met andere bedrijven bij overheden en politici laten vertegenwoordigen is natuurlijk vooral veel efficiënter dan alles op eigen houtje doen.”

Een belangrijke uitdaging is zorgen dat alle leden zich goed vertegenwoordigd voelen. “Het zal nooit lukken om op elk dossier elk lid helemaal tevreden te stellen”, erkent Andela. “Er zijn soms verschillen in de belangen van grote en kleine bedrijven. Zolang we ons dat realiseren, zijn we goed op weg om daar voor iedereen een middenweg in te vinden. Als KNV we moeten het in de ogen van onze leden goed doen. Daarom moet je naar gezamenlijke belangen zoeken en dat gaat het beste wanneer je als branchevereniging wegblijft van commercie.”

Bevoegdheden weer naar gemeenten

Zo dacht KNV er een paar jaar geleden over om een white label taxi-app te ontwikkelen, waar leden dan onder hun eigen naam gebruik van zouden kunnen maken voor het binnenhalen van werk. Maar er waren op dat moment ook verschillende leden bezig een eigen app te ontwikkelen, zo merkte het bestuur van KNV Taxi en Zorgvervoer op. “En dan kun je als KNV niet met verenigingsgeld ook zo’n app gaan maken”, legt Andela uit. “Het NS Zonetaxi-project konden we wel doen, omdat we samen met NS in een stichting stapten die tussen de partijen stond en omdat alle ondernemers konden deelnemen. Die constructie kon ook volgens onze achterban. Het was voor KNV op die manier geen commerciële activiteit. Maar verder dan dat kunnen we niet gaan.”

Uit de jaren dat hij zich vooral met de taxibranche bezighield, noemt hij de veranderingen in de Wet Personenvervoer in 2011 als belangrijkste ontwikkeling in de opstapmarkt. Door die wetswijziging kregen gemeenten weer de bevoegdheden om de eigen opstapmarkt aan te sturen met verordeningen en in sommige gemeenten Toegelaten Taxi Organisaties. Met de invoering van de WP 2000 waren zij die bevoegdheden kwijtgeraakt.

Werk maken van taxibeleid

Andela: “Begin deze eeuw zaten veel gemeenten met de handen in het haar. Er gebeurde van alles op taxigebied maar ze konden daar niets aan doen. We zijn er vijf jaar mee bezig geweest om die aanvullende bevoegdheden aan de gemeenten toegekend te krijgen, en sindsdien staan we ze bij met het implementeren ervan. Nu zie je een begin van een resultaat in verschillende steden. Ik zal echt niet beweren dat het nu de hemel op aarde is, maar gemeenten kunnen in elk geval zelf werk maken van hun taxibeleid en er is in elk geval weer wat zicht op en contact met die plaatselijke opstapmarkten. En daardoor zie je over het algemeen toch lichte verbeteringen optreden.”

Dat er stappen in de goede richting zijn gezet, wil volgens Hubert Andela niet zeggen dat KNV achterover kan leunen. “In de opstapmarkt wordt het interessant om te zien welke kant het opgaat. Er is sprake van overaanbod, waardoor veel taxi-ondernemers geen droog brood kunnen verdienen. Daar kan de overheid niet op ingrijpen, maar wel op de overlast die het voor bewoners met zich meebrengt. Daarom praten we met gemeenten over toevoegingen aan taxiverordeningen, specifiek gericht op het terugdringen van die overlast. En dan gaat het zowel om de opstapmarkt als de bel- en appmarkt, want dat zijn vaak dezelfde voertuigen. Daar moet je in onze visie hetzelfde beleid op loslaten, en we hebben de indruk dat de landelijke overheid die visie deelt.”

Marktwerking verbeteren

Waar de straattaxi het beeld bepaalt dat veel mensen van de taximarkt hebben, zorgt het contractvervoer van doelgroepen als ouderen en leerlingen voor het leeuwendeel van het werk. KNV heeft op verschillende manieren geprobeerd om de marktwerking in dit zorgvervoer te verbeteren. Samen met gemeenten, gebruiken en vervoerders zijn er handboeken voor beter vervoer opgesteld. Omdat dit nog niet genoeg bleek te zijn, werd het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit opgericht. “Ook hier geldt dat niet alles nu opgelost is, maar zonder onze inspanningen was de situatie wellicht nog slechter geweest dan nu. We moeten niet alleen roepen dat het anders en beter moet, we moeten dat ook zelf helpen vormgeven.”

Voor de komende jaren staat in het contractvervoer de samenwerking met het openbaar vervoer hoog op de agenda. “Dat heeft het altijd gedaan, maar nooit zo concreet als nu”, legt Andela uit. “In beide markten zal Mobility as a Service een steeds belangrijker onderdeel van de werkwijze worden. We gaan steeds meer richting een vraaggestuurde complete reis in plaats van een onderdeel daarvan. Dat is een boeiende ontwikkeling, met kansen voor zowel taxi als openbaar vervoer. En in sommige regio’s gebeurt het al, zoals met Publiek Vervoer Groningen Drenthe. Daar worden taxi’s ook voor openbaar vervoer ingezet. Dus van er alleen maar over praten, zijn heel wat partijen al overgegaan naar een hechtere samenwerking tussen taxi’s en OV.”

Touringcars in binnensteden

In tegenstelling voor de taxibranche is voor de touringcars de internationale wetgeving van groot belang. “Zaken als arbeids- en rusttijden worden op Europees niveau geregeld en het touringcarverkeer is natuurlijk in sterke mate grensoverschrijdend”, legt Andela uit. Hij noemt het mobiliteitspakket van de Europese Commissie als een ontwikkeling die ook voor de touringcarsector interessante onderdelen bevat. “Er is onder meer voorgesteld om de markt voor personenvervoer wat meer vrij te geven. Dan wordt het bijvoorbeeld makkelijker om als touringcarbedrijf een vaste lijn te gaan exploiteren, zoals FlixBus bijvoorbeeld doet tussen Enschede en Groningen. De voorstellen moeten nog goedgekeurd worden, maar de Europese Commissie stelt in elk geval voor om de markt voor commercieel personenvervoer vrijer te maken.”

Voor het besloten busvervoer is er ook een andere ontwikkeling gaande die veel minder met open armen wordt ontvangen: de neiging van Europese steden om touringcars uit het centrum te weren. Andela kan zich dat in zeer oude steden met smalle straten nog wel voorstellen, maar dat Amsterdam min of meer een touringcarverbod instelt kan op weinig begrip van KNV rekenen. “Steden willen die toeristen in hun binnenstad hebben, maar dan moeten ze er wel kunnen komen. Met de auto is dat niet wenselijk. Voor grote groepen is het lastig om hun weg te vinden met het openbaar vervoer. Dus dan is de touringcar toch echt het geëigende vervoermiddel. Die kan niet overal rijden en parkeren, dat begrijpen we echt wel. Maar touringcars helemaal weren, dat is geen verstandig beleid.”

Zakelijker geworden

Voor KNV als geheel wordt Mobility as a Service haast met de dag een belangrijker onderwerp. Het heeft op veel leden betrekking, biedt hen tal van mogelijkheden en heeft als voordeel dat het nog voor een groot deel moet worden vormgegeven. De vraag wat MaaS is, moet eigenlijk nog worden beantwoord. “Wij zullen ons ook sterk in dit onderwerp gaan verdiepen de komende tijd”, zegt Andela. “Dat we intern geen schotten meer tussen de afdelingen hebben, maakt dat we ook op dit vlak efficiënter kunnen werken.”

“Een branchevereniging moet zich altijd aanpassen aan zijn omgeving. Dat is misschien een beetje een dooddoener, maar je moet het desondanks wel altijd in je achterhoofd hebben. Want de wereld verandert en onze achterban verandert mee. In de meeste sectoren vindt schaalvergroting plaats, en daarmee veranderen ook de eisen van de bedrijven. Vroeger had een brancheorganisatie een hoog gezelligheidsgehalte. Die netwerkfunctie zal er altijd blijven, maar tegelijk is het allemaal wat zakelijker geworden. Zij betalen contributie en daar moet voldoende tegenover staan in de zin van informatie, zichtbare lobbyresultaten, goede presentaties over de markt die bedrijven echt verder helpen. We zullen steeds meer in beeld moeten brengen welke kant de markt opgaat, zodat de leden daar op kunnen anticiperen.”

Dit artikel verscheen ook in Nederlands Vervoer, het magazine over mobiliteit. Wilt u Nederlands Vervoer elke drie maanden gratis per mail ontvangen? Schrijf u dan hier in.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/03/09/knv-moet-het-in-de-ogen-van-de-leden-goed-doen/feed/ 3