TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Fri, 29 May 2020 10:28:54 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.1 /favicon.ico TaxiPro https://www.taxipro.nl 32 32 Geen voorbehoud meer bij protocol veilig leerlingenvervoer https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/29/geen-voorbehoud-meer-bij-protocol-veilig-leerlingenvervoer/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/29/geen-voorbehoud-meer-bij-protocol-veilig-leerlingenvervoer/#respond Fri, 29 May 2020 10:25:52 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63376 KNV, FNV en CNV houden niet langer een slag om de arm bij hun coronaprotocol voor veilig leerlingenvervoer. Eerder deze week was er nog een voorbehoud omdat bepaalde zekerheden vanuit het RIVM ontbraken. Nu die er zijn, “is de conclusie dat het protocol zoals het werd gepubliceerd, voldoet aan de kaders van het RIVM.”
Het voorbehoud heeft bij verschillende vervoerders en opdrachtgevers twijfels losgemaakt over de status van het protocol. Dat werd deze week uitgebreid met de voorschriften inzake het vervoer naar scholen in het voortgezet speciaal onderwijs, die op 2 juni weer open gaan. KNV, FNV, en CNV vermeldden daarbij dat het een protocol van de sector was, zonder officiële goedkeuring. Vooral de opmerking dat naleving van het protocol onder het ondernemersrisico valt, zorgde voor de nodige onrust en onzekerheid.

Later in de week publiceerde het RIVM zijn kader voor speciaal vervoer van jeugdigen. Op basis daarvan kan het eerdere voorbehoud overboord. “Het leerlingenvervoerprotocol past binnen de hygiënerichtlijnen die het RIVM maakte voor speciaal vervoer van jongeren in de middelbare schoolleeftijd.” In lijn met het kader van het RIVM gaat het protocol over onder meer handhygiëne, triage (vooraf inschatten of iemand bepaalde symptomen heeft), werken met vaste chauffeurs en groepen leerlingen en het gebruik van mondkapjes.

Mondkapjes

Omdat het vso-vervoer leerlingen ouder dan 12 jaar betreft, moet in tegenstelling tot bij het basisschoolvervoer wel 1,5 meter afstand worden gehouden. En dat zowel tussen leerlingen onderling als ten opzichte van de chauffeur. Lukt dat niet, dan schrijft het protocol voor dat alle inzittenden mondkapjes dragen: medische voor de chauffeurs en niet-medische voor de leerlingen. Het RIVM-kader noemt ook de mogelijkheid om op verkeersveilige wijze een fysieke afscheiding te plaatsen tussen leerlingen en chauffeurs. Maar als dat niet haalbaar is, dan schrijft ook het kader van het RIVM voor dat de chauffeur een chirurgisch mondkapje draagt.

De sociale partners in de taxisector werken nog aan een protocol voor het wmo-vervoer, dagbestedingsvervoer en Valys. Ook die vormen van vervoer zullen vanaf 2 juni weer meer op gang komen vanwege de versoepelingen van de coronamaatregelen. Het protocol wordt op korte termijn verwacht.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/29/geen-voorbehoud-meer-bij-protocol-veilig-leerlingenvervoer/feed/ 0
Veiligheidsschermen Driver Bubble blijken schot in de roos https://www.taxipro.nl/innovatie/2020/05/29/veiligheidsschermen-driver-bubble-blijken-schot-in-de-roos/ https://www.taxipro.nl/innovatie/2020/05/29/veiligheidsschermen-driver-bubble-blijken-schot-in-de-roos/#comments Fri, 29 May 2020 09:05:19 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63372 In korte tijd is er enorm veel vraag naar veiligheidsschermen in taxi’s ontstaan. Dat merken ze ook bij Driver Bubble, een bedrijf dat ruim twee maanden geleden voortkwam uit Taxi Butler en sindsdien zeer snel groeide. Inmiddels worden de schermen van dit bedrijf wereldwijd in duizenden taxi’s toegepast, maar bijvoorbeeld ook in voertuigen voor ziekenvervoer in het Verenigd Koninkrijk.
Driver Bubble bestaat pas net iets meer dan twee maanden, maar de mensen achter dit bedrijf zijn alles behalve nieuw in de taxibranche. Algemeen directeur Thomas Kruyne en vrijwel alle medewerkers zijn afkomstig van Taxi Butler, het apparaat waarmee makkelijk en snel taxi’s kunnen worden besteld in bijvoorbeeld horecagelegenheden. Dat bedrijf werkt in tientallen landen met vele honderden taxicentrales samen.

Maar toen het taxivervoer door de coronacrisis vrijwel helemaal stil kwam te liggen, gebeurde dat ook met de werkzaamheden van Taxi Butler. Waar eerst zo’n 1,5 miljoen ritten per maand werden uitgezet, waren dat er in april nog maar zo’n 73.000. Het bedrijf zag zich dus genoodzaakt om creatief te zijn en kwam via de vestiging in Oost-Europa op het spoor van veiligheidsschermen in auto’s.

Ondersteunen

“Ons doel is van meet af aan geweest om onze ruim veertig medewerkers aan boord te houden en daarom moesten we creatief zijn”, legt Kruyne uit. “In die schermen zagen wij iets om de taxicentrales waar we wereldwijd mee samenwerken te ondersteunen, zodat hun chauffeurs en passagiers veilig weer de weg op kunnen. En als dat gebeurt, komt het werk voor Taxi Butler ook weer een beetje op gang.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Driver Bubble

Wat alleen niet helemaal was voorzien, is de enorme stroomversnelling waarin Driver Bubble terecht is gekomen. De schermen bleken een schot in de roos bij het wereldwijde netwerk van taxicentrales. Ruim twee maanden na de start werken er al 25 mensen aan de ontwikkeling en verspreiding van de producten. In Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de vraag het sterkst. En ook in onder meer Frankrijk, Australië, Griekenland, Nieuw-Zeeland en Japan gaat het hard. “Er zit nog veel meer in de pijplijn, maar elk land heeft weer zijn eigen regels en dat zorgt er ook voor dat het niet overal even snel kan gaan.”

Gevarieerd aanbod

Kruyne schrijft het succes mede toe aan de variëteit in het aanbod. “Iedereen kan bij ons terecht, van de zelfstandige taxiondernemer tot bedrijven met honderden voertuigen. We leveren snel uit voorraad en de schermen zijn dankzij een uniek bevestigingssysteem in vijf minuten te installeren. Ons Shield-scherm van polycarbonaat kost 89,90 euro en is in drie maten beschikbaar, waardoor het in veruit de meeste taxi’s en grotere taxibusjes makkelijk past. Daarnaast hebben we het Flex-scherm van pvc. Dat is met een prijs van 39,90 euro een budgetvriendelijke en toch nette oplossing die met name voor individuele taxiondernemers interessant kan zijn.”

Nieuw product

De ontwikkelingen beperken zich niet tot de taxisector. Zo wordt er samengewerkt met de Amerikaanse stadsgemeenten Washington D.C., Los Angeles en San Francisco. Driver Bubble levert verder schermen voor een project van het openbare zorgstelsel NHS in het Verenigd Koninkrijk waarbij meer dan 600.000 vrijwilligers betrokken zijn. Zij vervoeren in privé-auto’s zieke mensen vervoeren in coronatijd en de schermen zorgen dat dit veilig verloopt. En ook steeds meer bedrijven met of gebaseerd op taxi-apps tonen belangstelling. De volgende stap is het product waar het bedrijf zijn naam aan ontleent: een daadwerkelijke ‘bubble’ voor de chauffeur.

“De huidige oplossingen scheiden de achterbank en de stoelen voorin van elkaar af. Maar het zou natuurlijk erg fijn zijn als de bijrijdersstoel ook weer gebruikt kan worden om passagiers te vervoeren”, legt Kruyne uit. “Ons nieuwste product is daarom de Driver Bubble One, die de chauffeur en passagier volledig van elkaar afschermt. Wat ook verder inspeelt op het advies van de Rijksoverheid om een afscherming te plaatsen wanneer anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Dat scherm verwachten we in de tweede week van juni op de markt te brengen.”

]]>
https://www.taxipro.nl/innovatie/2020/05/29/veiligheidsschermen-driver-bubble-blijken-schot-in-de-roos/feed/ 1
Taxi Expo 2020 gaat door op 8 oktober https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/29/taxi-expo-2020-gaat-door-op-8-oktober/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/29/taxi-expo-2020-gaat-door-op-8-oktober/#respond Fri, 29 May 2020 06:17:52 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63369 Taxi Expo en het Nationaal Congres Contractvervoer 2020 vinden plaats op donderdag 8 oktober in Expo Houten. Uiteraard worden daarbij alle mogelijke maatregelen genomen om deelname veilig en verantwoord te laten plaatsvinden. En als 8 oktober toch te vroeg blijkt, is er een alternatieve datum voorhanden.
Vakbeurs Taxi Expo en het Nationaal Congres Contractvervoer worden elk jaar georganiseerd door het team van TaxiPro. De afgelopen maanden is er door de maatregelen tegen het coronavirus ontzettend veel veranderd de Nederlandse markt voor taxi- en zorgvervoer. Momenteel kunnen er nog geen evenementen worden georganiseerd, maar door het geschetste tijdspad voor de versoepelingen zal dat op 8 oktober waarschijnlijk wel kunnen.

Richtlijnen RIVM en GGD

Toch kunnen de beurs en het congres niet in hun gebruikelijke vorm plaatsvinden. Als organisatie nemen we daarom diverse maatregelen om een bezoek aan Expo Houten op 8 oktober veilig en verantwoord te laten verlopen. Daarbij worden de richtlijnen van het RIVM en de GGD in acht genomen. Het gaat om onder meer:

 • Verspreiding van bezoekers over de dag door te werken met tijdsblokken;
 • Een maximum aantal bezoekers tegelijk op de beursvloer;
 • Voldoende desinfectiemiddelen bij de entree, in de beurshal en in de congreszaal;
 • Mondkapjes en handschoenen op aanvraag;
 • Ruimere ingangen van het gebouw;
 • Bezoekers scannen en printen zelf hun naambadges;
 • De beurshal wordt ruimer ingedeeld;
 • Er komen bredere gangpaden en vaste looproutes met eenrichtingsverkeer;
 • De catering is op basis van zelfbediening;
 • Tijdens het congres en onderlinge gesprekken wordt voldoende onderlinge afstand geborgd

Mogelijk uitwijken

Uiteraard weten we niet precies wat de komende maanden gaan brengen. Met de aangekondigde versoepelingen en onze veiligheidsmaatregelen zijn Taxi Expo en het Congres Contractvervoer op 8 oktober mogelijk. Maar de ontwikkelingen met het coronavirus kunnen er ook voor zorgen dat de maatregelen weer aangescherpt worden. Daarom is er de mogelijkheid dat we uitwijken naar donderdag 3 december. Hou TaxiPro de komende tijd in de gaten voor updates over Taxi Expo en het Nationaal Congres Contractvervoer 2020.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/29/taxi-expo-2020-gaat-door-op-8-oktober/feed/ 0
Gratis TaxiPro-webinar over arbeidsrecht in coronatijd https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/28/gratis-taxipro-webinar-over-arbeidsrecht-in-coronatijd/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/28/gratis-taxipro-webinar-over-arbeidsrecht-in-coronatijd/#respond Thu, 28 May 2020 08:56:05 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63363 TaxiPro verzorgt op dinsdag 2 juni een gratis webinar over de rechten en plichten van werknemers en werkgevers in coronatijd. Van 10.30 tot 11.30 uur gaat het over onder meer vakantiedagen en vakantiegeld, minuren, steunmaatregelen van de overheid en persoonlijke beschermingsmiddelen aan boord van taxi’s.
Minke Jansma gaat namens FNV Taxi in op de belangrijkste vragen die werknemers in de taxibranche nu hebben, terwijl Patrick Mommers van KNV Zorgvervoer en Taxi de voornaamste vraagstukken van werkgevers behandelt. Zij gaan daarover in gesprek met TaxiPro-redacteur Vincent Krabbendam. Met het oog op de vereiste 1,5 meter afstand vinden die gesprekken na elkaar plaats. Deelnemers aan dit gratis webinar kunnen bovendien vragen stellen die de experts live in de uitzending zullen beantwoorden.

Vragen en antwoorden

Onder meer de volgende vragen zullen tijdens het webinar worden behandeld:

 • Mogen vakantiedagen worden ingehouden en hoe moet het vakantiegeld worden uitbetaald?
 • Hoe ga je als werkgever om met medewerkers die niet willen werken vanwege de coronacrisis?
 • Moeten werkgevers zorgen voor persoonlijke beveiligingsmiddelen voor chauffeurs?
 • Welke steunmaatregelen zijn er zoal voor taxibedrijven?
 • Hoe zit het met de NOW-regeling en de doorbetaling van uitvallend contractvervoer, en wat betekent dit voor de doorbetaling van het loon?

Schrijf je nu in voor deelname en bekijk het webinar op dinsdag 2 juni vanaf 10.30 uur op je computer, tablet of telefoon. Kun je die dag en tijd niet? Iedereen die zich aanmeldt, ontvangt na afloop een replay-link om het webinar op later moment alsnog of opnieuw te bekijken.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/28/gratis-taxipro-webinar-over-arbeidsrecht-in-coronatijd/feed/ 0
Instructievideo bij aangepast protocol leerlingenvervoer https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/28/instructievideo-bij-aangepast-protocol-leerlingenvervoer/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/28/instructievideo-bij-aangepast-protocol-leerlingenvervoer/#comments Thu, 28 May 2020 08:32:19 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63357 Omdat de scholen in het voortgezet speciaal onderwijs binnenkort hun deuren weer openen, is het protocol voor veilig leerlingenvervoer uitgebreid. Bij deze nieuwe versie hoort ook een instructievideo van TX-Keur: versie 3 van het Corona ABC voor taxi- en zorgvervoer.
De eerste versie van het protocol ging over het vervoer van leerlingen in de basisschoolleeftijd. Omdat de rol van kinderen tot 12 jaar in het verspreiden van het coronavirus zeer gering lijkt te zijn, waren aanvullende maatregelen aan boord van de taxi’s niet nodig. Nu de middelbare scholen weer open gaan, is dat anders en dat is ook vertaald in het aangepaste protocol. Leerlingen uit deze groep moeten in de taxibus 1,5 meter afstand van elkaar en de chauffeur houden. Kan dat niet en hebben de leerlingen geen corona-symptomen, dan dragen zij en de chauffeur mondkapjes.

Korte fragmenten

In de nieuwe instructievideo wordt onder meer uitgelegd hoe er met deze mond- en neusmaskers om dient te worden gegaan. Bij onjuist gebruik heeft het dragen ervan namelijk weinig zin. Ook alle andere aspecten van veilig en verantwoord vervoer in tijden van corona komen in de instructiefilm aan bod. Deze is opgedeeld in korte fragmenten die allemaal een deelonderwerp behandelen. De instructievideo kan hier worden bekeken. Op de site zijn ook de video’s op basis van andere protocollen beschikbaar.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/28/instructievideo-bij-aangepast-protocol-leerlingenvervoer/feed/ 2
Sociale partners: doorbetaling contractvervoer blijft noodzaak https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/28/sociale-partners-doorbetaling-contractvervoer-blijft-noodzaak/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/28/sociale-partners-doorbetaling-contractvervoer-blijft-noodzaak/#respond Thu, 28 May 2020 07:58:34 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63355 Opdrachtgevers in het doelgroepenvervoer moeten door de coronacrisis uitgevallen ritten ook in juni, juli en augustus doorbetalen. Anders dreigen er volop faillissementen in het zorgvervoer. Dat benadrukken vakbonden FNV en CNV en branchevereniging KNV in een gezamenlijke oproep.
Sinds het uitbreken van de coronacrisis is het doelgroepenvervoer voor een groot deel stil komen te liggen. Alleen het zorgvervoer inzake nierdialyse en behandelingen voor kanker bleef op peil. Het leerlingenvervoer is inmiddels voor een deel hervat en de komende weken volgt de rest. Met het versoepelen van de coronamaatregelen per 1 juni komt er ook zicht op meer vervoer in het kader van regiotaxi en Valys.

Maar het gaat nog heel lang duren voor de aantallen ritten en passagiers van vóór de coronacrisis weer worden behaald. De sociale partners lieten eerder al uitrekenen dat de kosten voor vervoersbedrijven voor 80 procent doorlopen als er (vrijwel) geen ritten worden gereden. Daarom zijn KNV, FNV en CNV al sinds de huidige situatie is ontstaan bezig om gemeenten, zorginstellingen, verzekeraars en andere opdrachtgevers het vervoer dat uitvalt voor tenminste 80 procent door te laten betalen. Want in veel contracten staat dat wat niet is gereden, niet wordt betaald. En ook de verlengde maatregelen voor coronasteun volstaan volgens KNV, FNV en CNV niet om de hoge vaste lasten te dekken.

Uitstel van executie

“Om faillissementen in het zorgvervoer te voorkomen is het noodzakelijk dat ook de komende drie maanden de vaste kosten van uitgevallen ritten worden doorbetaald”, stellen de sociale partners. FNV, CNV en KNV zien dat de meeste opdrachtgevers de afgelopen maanden bereid zijn geweest 80 procent door te betalen voor niet gereden ritten. Maar er zijn ook opdrachtgevers die aarzelend of afwijzend reageren. Ook willen de sociale partners het misverstand uit de wereld helpen dat doorbetaling een voorschot is dat later kan worden berekend, want dat betekent alleen maar uitstel van executie voor veel vervoerders.

Aanvullende afspraken

Ook als er de komende maanden wordt doorbetaald, is het probleem echter niet opgelost. Door beperkende maatregelen zal het volume van het vervoer nog lange tijd minder blijven dan gebruikelijk was. Bovendien is het door diezelfde maatregelen veel minder goed mogelijk om ritten te combineren en daarmee om rendabel te werken. FNV, CNV en KNV pleiten daarom voor aanvullende afspraken binnen bestaande vervoerscontracten, zodat de taxibedrijven op langere termijn niet alsnog massaal omvallen.

FNV dringt verder aan op concrete afspraken tussen opdrachtgever en vervoerders. Deze afspraken moeten gaan over de correcte loonbetaling aan werknemers, het in dienst houden van de werknemers gedurende de doorbetaling waar dat mogelijk is en het doorbetalen van uitzendbureaus en payrollbedrijven indien er personeel wordt ingeleend.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/28/sociale-partners-doorbetaling-contractvervoer-blijft-noodzaak/feed/ 0
‘Blijf je taxi tijdens de coronacrisis wel onderhouden’ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/27/blijf-je-taxi-tijdens-de-coronacrisis-wel-onderhouden/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/27/blijf-je-taxi-tijdens-de-coronacrisis-wel-onderhouden/#comments Wed, 27 May 2020 09:03:07 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63350 Hoewel er door de coronacrisis voor taxi’s nog steeds weinig werk is, blijft het onderhoud van het voertuig een punt van aandacht. Door af en toe een stuk te rijden, kun je problemen met het voertuig voorkomen. BP geeft een aantal tips om te zorgen dat je taxi na de coronacrisis direct weer inzetbaar is.
Taxivervoer is momenteel nauwelijks aan de orde, al neemt het wel geleidelijk weer toe. Desondanks staan veel taxi’s vooral stil. In principe kunnen de meeste auto’s best een tijdje stilstaan om vervolgens weer probleemloos gestart te worden. Toch is de accu een kwetsbaar onderdeel, afhankelijk van de conditie en de hoeveelheid elektronica aan boord. Daarom is het belangrijk om de auto toch regelmatig te starten en indien mogelijk af en toe even te gebruiken voor een korte rit. Vaak is elke week vijftien minuten rijden al voldoende om de accu gezond te houden.

Lost zich vanzelf op

Stilstand van een voertuig heeft ook invloed op de remmen. “Hoe langer de auto ongebruikt blijft, hoe groter de kans dat de remmen wat ‘vast’ komen te zitten”, legt Ferdi Agerbeek namens BP uit. “Maar dan hebben we het echt over een periode van langer dan een maand. In het extreemste geval krijg je de auto dan niet meer van zijn plek. In veruit de meeste andere gevallen springt de ‘verkleving’ automatisch los op het moment dat je wegrijdt en lost het probleem zich dus vanzelf op. Houd er wel rekening mee dat de remmen soms niet hun optimale vertraging hebben als er na lange tijd weer met de auto gereden wordt, of dat de remmen in het begin wat kunnen piepen of een schurend geluid kunnen maken als er een roestlaagje op de remschijven is komen te zitten.”

BP geeft aan dat verontreiniging van de brandstof in de tank geen issue is. “Ook als je E10 tankt kan dit in de meeste gevallen geen kwaad. Verontreiniging kan pas plaatsvinden als je auto langer dan een halfjaar stilstaat. BP brandstoffen met ACTIVE-technologie verwijderen schadelijk vuil uit motoren en helpen het ontstaan van nieuw vuil te voorkomen. Deze technologie is te vinden in al onze brandstoffen, behalve BP Autogas”, aldus Agerbeek.

Minder ongepland onderhoud

De ACTIVE-technologie zit dus ook in BP Ultimate, die zowel in diesel als benzine beschikbaar is. “Dit is onze meest hoogwaardige brandstof die beter is voor je auto én voor het milieu. Het product is ontwikkeld volgens de hoogste kwaliteitseisen die zijn gebaseerd op 150 jaar ervaring met de transport- en logistieke sector.” En als de taxi’s straks weer volop in gebruik zijn, helpt BP Ultimate het risico op ongepland onderhoud verminderen. “Dit helpt om nog meer op de operationele kosten van het wagenpark te besparen. De voertuigen blijven op deze manier immers op de weg en niet in de werkplaats.”

De banden mogen evenmin vergeten worden. Een te lage bandenspanning is immers van directe invloed op het verbruik, de veiligheid en het rijcomfort. Agerbeek: “De juiste spanning is te vinden in het instructieboekje, en vaak ook in de deurpost van het bestuurdersportier of de binnenkant van de tankklep. Als het profiel van de band te ver is ingesleten, dan komt de veiligheid op de weg in het gedrang, dus ook dat moet in het oog worden gehouden.”

En de laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip: “Staat de auto voor langere tijd stil, vergeet dan niet om etensresten en verpakkingen van dranken uit de auto te halen. Dit voorkomt dat de auto na enkele weken ruikt naar beschimmeld eten of dat de zoete lucht van energiedrank maar moeilijk uit het voertuig te krijgen is.”

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/27/blijf-je-taxi-tijdens-de-coronacrisis-wel-onderhouden/feed/ 8
Voorlopig geen praktijkexamens directiechauffeur https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/27/voorlopig-geen-praktijkexamens-directiechauffeur/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/27/voorlopig-geen-praktijkexamens-directiechauffeur/#respond Wed, 27 May 2020 06:20:51 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63352 De praktijkexamens voor directiechauffeur (DP1 en DP2) zijn nog niet opgestart. Het wachten is op de uitkomst van het TNO-onderzoek naar maatregelen om in verband met het coronavirus veilig praktijkexamen te kunnen doen. Het CBR wil nog geen datum koppelen aan de herstart. 
Sinds 18 mei zijn de meeste praktijkexamens bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid weer opgestart. Dat geldt niet voor de trekker (T), directiechauffeur (DP1 en DP2) en een aantal examens binnenvaart.

“Dat is omdat bij het praktijkexamen op de tractor de cabine echt heel klein is, je raakt elkaar aan, en gaat allebei door één deur,” laat een woordvoerster van het CBR weten. “En bij het examen voor directiechauffeur zit je met drie mensen in de auto.” Volgens de RIVM-richtlijnen is het niet toegestaan om met meer dan twee mensen in de auto te zitten.

Opvallend

Dat het examen voor directiechauffeurs vanwege deze reden nog niet is opgestart is opvallend. Zo verzorgt het IBKI praktische begeleidingen en stagebeoordelingen en ook daar zitten meer dan twee personen in een voertuig. Het IBKI doet dit onder bepaalde voorwaarden en volgens een veiligheidsprotocol.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/27/voorlopig-geen-praktijkexamens-directiechauffeur/feed/ 0
Protocol leerlingenvervoer uitgebreid met voortgezet speciaal onderwijs https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/26/protocol-leerlingenvervoer-uitgebreid-met-voortgezet-speciaal-onderwijs/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/26/protocol-leerlingenvervoer-uitgebreid-met-voortgezet-speciaal-onderwijs/#respond Tue, 26 May 2020 13:11:09 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63345 Het protocol voor veilig leerlingenvervoer en kinderopvangvervoer is uitgebreid. Het gaat nu ook over vervoer naar scholen in het voortgezet speciaal onderwijs. Op 2 juni gaan de scholen in deze categorie namelijk weer volledig open, wat betekent dat er opnieuw een aanzienlijk deel van het leerlingenvervoer kan worden hervat.
Het coronaprotocol voor veilig leerlingenvervoer is niet nieuw, maar vervangt wel de versie die op 24 april werd gepubliceerd. Die was destijds door KNV, FNV en CNV in het leven geroepen omdat de basisscholen per 11 mei weer hun deuren openden. De reguliere basisscholen op halve capaciteit; het speciaal onderwijs zelfs volledig – en juist daar komt veel leerlingenvervoer bij kijken. Op 2 juni volgen de middelbare scholen en op 8 juni gaat het primair onderwijs helemaal open.

Met het oog op de herstart van het voortgezet speciaal onderwijs wat het nodig het protocol voor veilig leerlingenvervoer aan te passen. In het document staan onder meer algemene hygiënemaatregelen (regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand houden) en uitgangspunten voor onder meer het ophalen en afzetten van kinderen en voor alle betrokken instellingen en personen. Ook staan er voorschriften voor de bedrijfslocaties van de vervoerders in.

Wel of geen extra maatregelen

Groot verschil met het basisschoolvervoer is dat van en naar scholen in het voortgezet speciaal onderwijs kinderen van 12 jaar en ouder vervoerd worden. En waar de groep tot 12 jaar onderling en ten opzichte van de chauffeur geen 1,5 meter afstand hoeft te houden, moet iedereen boven de 12 jaar dat wel. Als dat gewoon kan aan boord van het taxibusje, dan zijn er geen extra maatregelen nodig. Lukt dat niet, dan draagt de chauffeur een chirurgisch mondkapje en de leerlingen niet-medische mondkapjes. Dat is wel alleen als is beoordeeld dat het vervoer kan plaatsvinden en het kind in kwestie dus geen klachten heeft die wijzen op corona.

“Voor het protocol voor de andere vormen van vervoer, waaronder dagbesteding, wachten we nog wel op de antwoorden van RIVM die hopelijk snel komen”, schrijft KNV in een toelichting. Benadrukt wordt ook dat het een eigen protocol van de sector betreft, opgesteld door werkgevers- en werknemersorganisaties. De richtlijnen van het RIVM zijn gevolgd, maar een officiële goedkeuring van het protocol is er niet en het toepassen ervan valt dus onder het ondernemersrisico. Ook kan het protocol in de toekomst veranderingen ondergaan als ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2020/05/26/protocol-leerlingenvervoer-uitgebreid-met-voortgezet-speciaal-onderwijs/feed/ 0
Steunmaatregel voor zzp’ers verlengd https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/26/steunmaatregel-voor-zzpers-verlengd/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/26/steunmaatregel-voor-zzpers-verlengd/#comments Tue, 26 May 2020 06:22:46 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=63337 De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, ofwel de Tozo, krijgt een vervolg. De noodregeling loopt eind mei af, maar wordt met nog eens drie maanden verlengd. Dat gebeurt wel in een andere vorm. Zo wordt er vanaf juni ook naar het inkomen van de partner van de zzp’er gekeken. 
Wie nu gebruik maakt van de Tozo-uitkering, kan deze verlengen. Wel gelden voor de vervolgregeling andere voorwaarden. Ook zelfstandigen die tot nu toe nog geen gebruik hebben gemaakt van Tozo, kunnen dat alsnog gaan doen.

De zogeheten Tozo 2 is vanaf 1 juni tot en met 31 augustus aan te vragen bij de gemeente waarin de aanvrager woont. Die startdatum kan trouwens per gemeente verschillen. Mocht in de gemeente in kwestie de startdatum na 1 juni zijn, dan gaat de regeling wel gewoon met terugwerkende kracht vanaf 1 juni in.

Het grootste verschil met de eerdere Tozo-regeling is dat vanaf 1 juni het inkomen van de partner meetelt. Wanneer het gezamenlijke inkomen boven het sociaal minimum komt, kan er geen aanspraak worden gemaakt op Tozo 2. Klik hier om te bekijken wat het sociaal minimum is.

Nog geen inkomsten

Verder geldt er geen vermogenstoets, er wordt niet gekeken naar de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm wordt niet toegepast. Ook de lening voor bedrijfskapitaal binnen de Tozo 2 wordt verlengd. Het maximaal te lenen bedrag is 10.157 euro.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt in een toelichting op de regeling dat deze met name is bedoeld voor de ondernemers die de deze periode nog niet kunnen opstarten en dus nog geen inkomsten hebben. “Zo komt de ondersteuning terecht waar deze nodig is.”

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2020/05/26/steunmaatregel-voor-zzpers-verlengd/feed/ 6