TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Wed, 05 Oct 2022 08:20:18 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.2 /favicon.ico TaxiPro https://www.taxipro.nl 32 32 Actrice Margot Robbie uit taxi gevallen in Argentinië https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/05/actrice-margot-robbie-uit-taxi-gevallen-in-argentinie/ https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/05/actrice-margot-robbie-uit-taxi-gevallen-in-argentinie/#respond Wed, 05 Oct 2022 08:20:18 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78234 De wereldberoemde actrice Margot Robbie – onder meer bekend van films als Suicide Squad, Once Upon a Time in Hollywood en The Wolf of Wall Street – is uit een taxi gevallen in Argentinië. Dat meldt TMZ. Volgens de tabloidwebsite trapte de taxichauffeur, nog voordat Margot Robbie volledig was ingestapt, het gaspedaal in, omdat de […]

The post Actrice Margot Robbie uit taxi gevallen in Argentinië first appeared on TaxiPro.]]>
De wereldberoemde actrice Margot Robbie – onder meer bekend van films als Suicide Squad, Once Upon a Time in Hollywood en The Wolf of Wall Street – is uit een taxi gevallen in Argentinië. Dat meldt TMZ. Volgens de tabloidwebsite trapte de taxichauffeur, nog voordat Margot Robbie volledig was ingestapt, het gaspedaal in, omdat de actrice werd opgejaagd door een opdringerige fotograaf. 
Margot Robbie dineerde afgelopen weekend in Buenos Aires samen met model Cara Delevingne, een goede vriendin van de actrice. Toen het duo het restaurant verliet, stond er een Uber-taxi voor de deur om het tweetal te vervoeren. Op dat moment kwam er plots een fotograaf tevoorschijn. Volgens de tabloidwebsite zou de paparazzo zich opdringerig hebben gedragen. De taxichauffeur was hier zo van geschrokken, dat hij besloot het gaspedaal in te trappen. Delevingne zat toen al in de auto. Margot Robbie was op dat moment pas half ingestapt. 

Volgens TMZ moest de beroemde actrice uit de taxi springen om niet ernstig gewond te raken. Hoewel Margot Robbie op de grond lag, besloot de fotograaf driftig door te gaan met het maken van foto’s, zo verklaarden diverse ooggetuigen. 

Gebroken arm

Twee vrienden van Margot Robbie, die op dat moment nog in het restaurant zaten, kwamen na het incident naar buiten gerend om het tweetal te helpen. Dat was tevens het moment dat de fotograaf besloot te vertrekken. In zijn vlucht viel de fotograaf, wat hem onder andere een gebroken arm opleverde. De fotograaf stelt echter door de vrienden van Robbie en Delevingne mishandeld te zijn. Hij heeft aangifte gedaan. De twee vrienden en het model zijn door de Argentijnse politie gearresteerd en zitten momenteel vast. Of er verdere stappen tegen hen worden ondernomen is nog onduidelijk.

Lees ook:

The post Actrice Margot Robbie uit taxi gevallen in Argentinië first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/05/actrice-margot-robbie-uit-taxi-gevallen-in-argentinie/feed/ 0
‘Belangrijk dat wij elkaar als sector blijven ontmoeten’ https://www.taxipro.nl/special/2022/10/04/belangrijk-dat-wij-elkaar-als-sector-blijven-ontmoeten/ https://www.taxipro.nl/special/2022/10/04/belangrijk-dat-wij-elkaar-als-sector-blijven-ontmoeten/#respond Tue, 04 Oct 2022 14:09:28 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78222 Tijdens Taxi Expo ’22, op 6 oktober in Houten, komen alle gezaghebbende partijen binnen de taxisector bij elkaar om de belangrijkste vraagstukken die binnen de branche spelen, met elkaar te bespreken. Dat wordt gedaan tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer, dat op dezelfde dag plaatsvindt. Volgens Lisanne Noorlander, die als productmanager mobiliteit bij ProMedia betrokken is […]

The post ‘Belangrijk dat wij elkaar als sector blijven ontmoeten’ first appeared on TaxiPro.]]>
Tijdens Taxi Expo ’22, op 6 oktober in Houten, komen alle gezaghebbende partijen binnen de taxisector bij elkaar om de belangrijkste vraagstukken die binnen de branche spelen, met elkaar te bespreken. Dat wordt gedaan tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer, dat op dezelfde dag plaatsvindt.
Volgens Lisanne Noorlander, die als productmanager mobiliteit bij ProMedia betrokken is bij de organisatie, mogen mensen die werkzaam zijn in de taxisector dit congres absoluut niet missen. “Het Nationaal Congres Contractvervoer is dé plek voor taxiondernemers, opdrachtgevers, brancheverenigingen en gebruikersorganisaties in het doelgroepenvervoer”, legt ze uit. “Tijdens het congres bespreken we de uitdagingen die momenteel spelen in de branche en wordt er gesproken over mogelijke oplossingen.”

“Daarnaast is het van belang dat wij elkaar als sector blijven ontmoeten. We moeten namelijk met elkaar blijven kijken waar we staan en vooral waar we naar toe willen in de toekomst. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we de sector vooruit helpen? Die vraag staat aanstaande donderdag centraal.”

Om deze vraag tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer te beantwoorden, zullen diverse specialisten uit de branche met elkaar in gesprek gaan over belangrijke vraagstukken die momenteel spelen in het Nederlandse zorgvervoer. “Zo gaan we het onder andere hebben over het efficiënter maken van het doelgroepenvervoer, de mogelijkheden van het vrijwilligersvervoer, de onzekerheden rondom een aanbesteding en de integratie van het OV.”

Groot succes

Noorlander laat desgevraagd weten dat deze editie van het Nationaal Congres Contractvervoer, net zo’n groot succes zal worden als voorgaande edities. “We hebben een mooi programma samengesteld met veel ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers. Ook worden er twee panelgesprekken gehouden over de waarde van het zorgvervoer en hoe we de samenwerking met elkaar kunnen vergroten. Voor deze panels zijn verschillende stakeholders uitgenodigd.”

Tot slot heeft de organisatie nog een gezamenlijke boodschap voor de partijen die zich nog niet hebben aangemeld voor het congres. “Kom in contact met collega’s en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche. Laat je stem horen en laten we met elkaar de branche vooruit brengen.”

U kunt zich hier aanmelden voor Taxi Expo ’22 en het Nationaal Congres Contractvervoer.

Lees ook:

The post ‘Belangrijk dat wij elkaar als sector blijven ontmoeten’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/special/2022/10/04/belangrijk-dat-wij-elkaar-als-sector-blijven-ontmoeten/feed/ 0
Wisk presenteert volledig elektrische luchttaxi https://www.taxipro.nl/innovatie/2022/10/04/wisk-presenteert-volledig-elektrische-luchttaxi/ https://www.taxipro.nl/innovatie/2022/10/04/wisk-presenteert-volledig-elektrische-luchttaxi/#respond Tue, 04 Oct 2022 12:10:21 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78189 Wisk Aero heeft gisteren hun nieuwste zelfvliegende luchttaxi-model gepresenteerd. De Amerikaanse luchtvaartfabrikant, die onder meer wordt gesteund door bedrijven als Boeing, wil de volledig elektrische verticale start- en landingsluchttaxi zo snel mogelijk in de markt zetten. Gisteren heeft Wisk Aero hun nieuwste zelfvliegende, volledig elektrische, verticale start en landing luchttaxi (eVTOL) gepresenteerd. Deze zelfvliegende taxi […]

The post Wisk presenteert volledig elektrische luchttaxi first appeared on TaxiPro.]]>
Wisk Aero heeft gisteren hun nieuwste zelfvliegende luchttaxi-model gepresenteerd. De Amerikaanse luchtvaartfabrikant, die onder meer wordt gesteund door bedrijven als Boeing, wil de volledig elektrische verticale start- en landingsluchttaxi zo snel mogelijk in de markt zetten.
Gisteren heeft Wisk Aero hun nieuwste zelfvliegende, volledig elektrische, verticale start en landing luchttaxi (eVTOL) gepresenteerd. Deze zelfvliegende taxi wordt elektrisch aangedreven en kan in totaal vier personen vervoeren. Dit model behoort alweer tot de zesde generatie van de luchtvaartfabrikant en is ontwikkeld voor het personenvervoer.

“In 2010 gingen we op zoek naar een manier om het verkeer over te slaan en sneller op onze bestemming te komen”, zegt Gary Gysin, CEO van Wisk, over het nieuwste model. “Die inspiratie evolueerde naar een missie om iedereen een veilige, dagelijkse vlucht te bezorgen. In de afgelopen twaalf jaar hebben we die missie nagestreefd door de ontwikkeling van vijf verschillende generaties vliegtuigen. Ons 6e-generatievliegtuig is het resultaat van jarenlang hard werken van ons toonaangevende team, lessen van onze vorige generaties vliegtuigen, inzet van onze investeerders en de evolutie en vooruitgang van technologie.”

FAA-keuring

Volgens Wisk is het zesde generatievliegtuig de voornaamste kandidaat om door de Amerikaanse Federal Aviation Authority (FAA)-keuring te komen en de bijbehorende certificaten te halen. Als de nieuwe zelfvliegende taxi aan alle eisen voldoet, wil Wisk haar gloednieuwe product zo snel mogelijk kunnen inzetten voor de commerciële luchtvaart.

De luchtvaartfabrikant zegt tijdens de ontwikkeling geleerd te hebben van de andere generaties zelfvliegende taxi’s, die ze in het verleden hebben ontwikkeld. Zo heeft het nieuwe eVTOL-vliegtuig een kruissnelheid van 120 knopen, een bereik van 144 kilometer en kan de luchttaxi een hoogte bereiken tot vierduizend foot (762-1,219 meter). Daarnaast is Wisk van mening dat een ritje in de luchttaxi betaalbaar moet zijn. De Amerikaanse luchtvaartfabrikant mikt daarom op een prijs van drie dollar per gevlogen mijl, per passagier.

Boeing

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe luchttaxi, werd Wisk Aero gesteund door Boeing. Zo werd begin dit jaar bekend dat het Amerikaanse luchtvaartbedrijf bijna een half miljard euro in Wisk investeerde. “Door zijn strategische samenwerking met Boeing, heeft Wisk een concurrentievoordeel door gebruik te maken van meer dan 100 jaar Boeing-expertise op het gebied van vliegtuigontwikkeling, schaalproductie en certificering”, zegt het bedrijf over de steun. “Met dit vliegtuig zal Wisk de al lang bestaande concepten van vliegen herdefiniëren en een veiliger, schaalbaarder en toegankelijker tijdperk in de luchtvaart inluiden.”

Lees ook:

The post Wisk presenteert volledig elektrische luchttaxi first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/innovatie/2022/10/04/wisk-presenteert-volledig-elektrische-luchttaxi/feed/ 0
Kabinet blijft Uber als gesprekspartner zien https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/04/kabinet-blijft-uber-als-gesprekspartner-zien/ https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/04/kabinet-blijft-uber-als-gesprekspartner-zien/#comments Tue, 04 Oct 2022 09:06:09 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78160 Het kabinet wil, zelfs na de Uber Files, nog met taxiplatform Uber in gesprek blijven, als het gaat om beleid en wetgeving die relevant is voor specifieke bedrijven. Dat laat minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten in een reactie op schriftelijke vragen die zijn ingediend door SP-Kamerlid Bart van Kent. Van Kent […]

The post Kabinet blijft Uber als gesprekspartner zien first appeared on TaxiPro.]]>
Het kabinet wil, zelfs na de Uber Files, nog met taxiplatform Uber in gesprek blijven, als het gaat om beleid en wetgeving die relevant is voor specifieke bedrijven. Dat laat minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten in een reactie op schriftelijke vragen die zijn ingediend door SP-Kamerlid Bart van Kent.

Van Kent wilde onder andere van minister Van Gennip weten of zij op de hoogte is van de “agressieve (lobby)methoden” die het Amerikaanse bedrijf volgens de Uber Files gebruikt heeft, om wetgeving rondom schijnzelfstandigheid te beïnvloeden. De minister heeft in haar beantwoording laten weten op de hoogte te zijn van de berichtgeving die daarover is verschenen in diverse media, maar benadrukt dat Uber wel haar belangen kenbaar mag maken.

Daarnaast is het volgens de minister belangrijk om zoveel mogelijk signalen op te vangen, om beleid en wetgeving omtrent dit onderwerp, zo goed mogelijk toe te passen op de praktijk. “Het aanhoren van eventuele aandachtspunten van dergelijke partijen bij beleid en/of wetgeving hoort hierbij”, zo stelt Van Gennip. “Dat een bedrijf als Uber, net als andere partijen, belangen kenbaar maakt en behartigt, vind ik op zichzelf dan ook niet problematisch.”

Pamperbeleid

Daarnaast wil Van Kent van de minister weten waarom er jarenlang een “pamperbeleid” is gevoerd richting Uber. Volgens het SP-Kamerlid duldt het Amerikaanse taxiplatform namelijk geen enkele vorm van overheid. Volgens de minister moet ieder bedrijf dat zich hier heeft gevestigd, zich aan de geldende wet- en regelgeving houden. “Als het gaat om wetgeving rondom schijnzelfstandigheid is daar geen beleid op gevoerd met het doel om specifieke bedrijven te bevoordelen”, zo schrijft Van Gennip. “Alle bedrijven die in Nederland activiteiten ontplooien, dienen zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving. Dit geldt ook voor Uber.”

Toch is Van Kent, in tegenstelling tot de minister, van mening dat Uber door het kabinet niet meer als gesprekspartner gezien moet worden, vanwege de Uber Files. Van Gennip is dat niet met hem eens. “Als het gaat om beleid en wetgeving die relevant is voor specifieke bedrijven, zijn zij daarbij ook een (potentiële) gesprekspartner. Dat blijft zo. In zoverre verandert het kabinetsbeleid niet naar aanleiding van de Uber-Files.”

Rechterlijke uitspraken

Tot slot wilde Bart van Kent van het kabinet weten op welke manier Uber druk heeft geprobeerd uit te oefenen op de voorliggende rechterlijke uitspraken die zijn gedaan, op het gebied van het in dienst nemen van chauffeurs. Zo heeft de rechter vorig jaar bepaald dat Uber haar chauffeurs in dienst moeten nemen en moet betalen volgens de geldende taxi-cao. Volgens minister Van Gennip hoeft het taxiplatform zich echter nog niet te houden aan deze uitspraak, omdat het hoger beroep van deze zaak nog in volle gang is.

“Het uitvoering geven aan rechterlijke uitspraken is – voor wat betreft deze civielrechtelijke uitspraken – in beginsel aan de betrokken partijen in een geding”, zegt Van Gennip daarover. “Onlangs heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald dat Uber nog geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank inzake de naleving van de cao voor chauffeurs, hangende het hoger beroep dat Uber daartegen heeft ingesteld.”

Geheimhoudingsplicht

Minister van Gennip kon wegens een geheimhoudingsplicht niet verder ingaan op het toezicht en de handhaving die door de belastingdienst is uitgevoerd. Ook staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) beriep zich eerder op deze geheimhoudingsplicht. Volgens diverse media heeft de belastingdienst vergaande afspraken gemaakt met Uber omtrent te betalen belastingen. SP-parlementariër Mahir Alkaya stelde een aantal Kamervragen over deze kwestie.

Hoewel staatssecretaris Van Rij liet weten dat deze kwestie wordt onderzocht, liet hij tevens weten niet alle resultaten van het onderzoek te kunnen openbaren, wegens deze fiscale geheimhoudingsplicht. De CDA-bewindsman bood zowel de Eerste als de Tweede Kamer een vertrouwelijke briefing aan, waarin de conclusies van het onderzoek wél geopenbaard en besproken kunnen worden.

Lees ook:

The post Kabinet blijft Uber als gesprekspartner zien first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/04/kabinet-blijft-uber-als-gesprekspartner-zien/feed/ 2
Antwerpenaar valt in slaap tijdens taxirit, eindigt in Arnhem https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/03/antwerpenaar-valt-in-slaap-tijdens-taxirit-eindigt-in-arnhem/ https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/03/antwerpenaar-valt-in-slaap-tijdens-taxirit-eindigt-in-arnhem/#respond Mon, 03 Oct 2022 11:34:07 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78116 Het zal je maar gebeuren. Na een avondje stappen een taxi pakken, in slaap vallen en wakker worden in een ander land. Het overkwam een Belgische feestvierder uit Antwerpen. De jongeman werd uiteindelijk teruggereden naar zijn hotel in de Belgische stad, wat hem een rekening van honderden euro’s opleverde. Zondagochtend kreeg de politie een melding […]

The post Antwerpenaar valt in slaap tijdens taxirit, eindigt in Arnhem first appeared on TaxiPro.]]>
Het zal je maar gebeuren. Na een avondje stappen een taxi pakken, in slaap vallen en wakker worden in een ander land. Het overkwam een Belgische feestvierder uit Antwerpen. De jongeman werd uiteindelijk teruggereden naar zijn hotel in de Belgische stad, wat hem een rekening van honderden euro’s opleverde.
Zondagochtend kreeg de politie een melding binnen van een taxichauffeur. “Hij had een klant in de auto die niet kon betalen, maar ook niet zo goed wist waar hij heen moest”, zo schrijft de politie Arnhem-Zuid op Facebook. “Het betrof een Belgische taxi die vanuit Antwerpen naar Arnhem was gereden.”

Alcohol

Toen de politie de jongeman op de achterbank van de taxi aantrof, bleek al snel dat de Antwerpse feestvierder onder invloed was van alcohol. “Bij de taxi troffen wij een jongeman die heerlijk op de achterbank lag te slapen. Eenmaal wakker bleek dat hij nog goed onder invloed was van alcohol. Hij had zelf geen idee waar hij was. Hij was vannacht in Antwerpen wezen stappen. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat hij hier niet eens in de buurt woont en naar zijn hotel in Antwerpen gebracht had moeten worden.”

800 euro

Nadat duidelijk was waar de Belg naartoe moest worden gebracht, heeft de taxichauffeur in overeenstemming met de politie, de jongeman teruggebracht naar een hotel in Antwerpen. De kosten die daarmee gepaard gingen waren niet mals. “Ze zijn samen weer terug gereden naar Antwerpen om daar meteen de kosten te regelen. De rekening zou zo’n 800 euro zijn. De klant heeft in ieder geval weer een bijzonder verhaal te vertellen, áls hij morgen nog weet wat er voorgevallen is”, zo besluit de politie.

Lees ook:

The post Antwerpenaar valt in slaap tijdens taxirit, eindigt in Arnhem first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/03/antwerpenaar-valt-in-slaap-tijdens-taxirit-eindigt-in-arnhem/feed/ 0
Deze week is het zover: Taxi Expo ’22 https://www.taxipro.nl/special/2022/10/03/deze-week-is-het-zover-taxi-expo-22/ https://www.taxipro.nl/special/2022/10/03/deze-week-is-het-zover-taxi-expo-22/#respond Mon, 03 Oct 2022 10:14:27 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78132 Taxi Expo ’22 komt steeds dichterbij. Op donderdag 6 oktober komen in Houten alle grote partijen uit de taxibranche bij elkaar om de belangrijkste vraagstukken die spelen in de sector te bespreken en elkaar te ontmoeten. Er is dan ook veel te beleven. Zo vindt tijdens Taxi Expo ’22 ook het Nationaal Congres Contractvervoer plaats. […]

The post Deze week is het zover: Taxi Expo ’22 first appeared on TaxiPro.]]>
Taxi Expo ’22 komt steeds dichterbij. Op donderdag 6 oktober komen in Houten alle grote partijen uit de taxibranche bij elkaar om de belangrijkste vraagstukken die spelen in de sector te bespreken en elkaar te ontmoeten. Er is dan ook veel te beleven.
Zo vindt tijdens Taxi Expo ’22 ook het Nationaal Congres Contractvervoer plaats. Tijdens dit congres gaan verschillende specialisten uit de sector met elkaar in gesprek over belangrijke zaken die spelen in het Nederlandse zorgvervoer. Onder meer KNV-voorzitter Bertho Eckhardt, AIM-directeur Henk van Gelderen en Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer zullen aan het woord komen.

Het Nationaal Congres Contractvervoer bevat tevens verschillende interactiemomenten, waardoor de aanwezigen zich kunnen mengen in de discussies die op het podium plaatsvinden. Het congres wordt afgesloten met een debat over hoe de samenwerking in de branche verbeterd kan worden.

Vakbeurs

Uiteraard is er tijdens Taxi Expo ’22 ook een vakbeurs. Op de beursvloer staan 35 exposanten die hun nieuwste producten, diensten, technologieën en innovaties laten zien. Onder andere Cabman, Traksi, TX-Keur, DEXTR, Blueplates, Taxiwerq, Toyota, Cabbit, IIVN, Ford en myPOS zijn op de beursvloer te vinden.

Borrelen

Na het Nationaal Congres Contractvervoer en de vakbeurs is het tijd voor de netwerkborrel. Onder het genot van een drankje wordt er nagepraat over deze leuke, leerzame en informatieve dag. Tijdens deze borrel wordt tevens de winnaar van de Taxi Innovatieprijs bekendgemaakt. Dit jaar zijn Acaro, Cabbit, Blueplates, Inner-Aktie en Grid in de race voor de felbegeerde prijs. Er kan nog steeds worden gestemd.

Diner

We sluiten de dag traditiegetrouw af met een groot netwerkdiner in het Van der Valk Hotel in Houten. Want naast een interessante en leerzame dag, is Taxi Expo ’22 ook een leuk en gezellig samenzijn waarbij mensen uit de brede taxisector elkaar kunnen ontmoeten. Hier kunnen de deelnemers en exposanten in een informele setting alle indrukken bespreken die zij gedurende de beurs en het congres hebben opgedaan.

Dit en nog veel meer is er op 6 oktober, aanstaande donderdag, te beleven in Expo Houten. Daar ben jij toch ook bij? Meld jezelf hier gratis aan voor Taxi Expo ’22.

Lees ook:

The post Deze week is het zover: Taxi Expo ’22 first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/special/2022/10/03/deze-week-is-het-zover-taxi-expo-22/feed/ 0
FNV: chauffeursbijeenkomst goed verlopen https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/03/fnv-chauffeursbijeenkomst-goed-verlopen/ https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/03/fnv-chauffeursbijeenkomst-goed-verlopen/#respond Mon, 03 Oct 2022 08:07:55 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78118 Er is nog altijd geen akkoord bereikt tussen vakbonden en werkgevers over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi. Om de nu te nemen stappen met de leden te bespreken, kondigde FNV begin vorige maand een “massa strategiebijeenkomst’ aan. Deze chauffeursbijeenkomst vond zaterdag plaats. Volgens FNV-onderhandelaar Meindert Gorter is de bijeenkomst goed verlopen. “Het was een […]

The post FNV: chauffeursbijeenkomst goed verlopen first appeared on TaxiPro.]]>
Er is nog altijd geen akkoord bereikt tussen vakbonden en werkgevers over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi. Om de nu te nemen stappen met de leden te bespreken, kondigde FNV begin vorige maand een “massa strategiebijeenkomst’ aan. Deze chauffeursbijeenkomst vond zaterdag plaats. Volgens FNV-onderhandelaar Meindert Gorter is de bijeenkomst goed verlopen.
“Het was een goed bezochte bijeenkomst met bijna honderd deelnemers”, laat Gorter weten. “Unaniem zijn deze deelnemers het eens over de inzet van FNV voor een leefbaar loon. Dat begint bij een minimumloon van veertien euro. Het honderd procent doorbetalen van loon bij ziekte hoort daar ook bij.” Over welke stappen er de komende weken genomen zullen gaan worden, kan de FNV-onderhandelaar op dit moment nog niets zeggen.

Acties

Vorige week liet Gorter weten eventuele acties, waaronder stakingen, niet uit te sluiten. “Als de nieuwe cao niet kan worden meegenomen in de NEA-index, die eind oktober wordt vastgesteld, en er worden acties georganiseerd, dan voorspel ik dat het voor iedereen die niet in zijn eigen mobiliteit kan voorzien, het een grillige winter wordt”, liet de FNV-onderhandelaar destijds weten.

“Mobiliteit die geboden wordt door gemeenten en allerlei andere voorzieningen, zouden dan weleens niet meer uitgevoerd kunnen worden. Kinderen van ouders die gebruikmaken van het leerlingenvervoer, worden dan niet meer door hun chauffeurs naar school gebracht.”

Eisen

Naast een minimumloon van veertien euro en algemene prijscompensatie, wil FNV voor taxichauffeurs duidelijkheid scheppen over wanneer je werkt en wanneer niet. Ook is de vakbond van mening dat flexibiliteit extra beloond moet worden met toeslagen. “Flexibiliteit hoort bij het werk. Een goede beloning voor onze flexibiliteit ook. Daarom willen we bijzondere toeslagen voor bijzonder werk. Want flexibiliteit kan niet alleen van de kant van de werknemer komen”, schrijft de vakbond daarover.

Op 7 oktober worden de onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi weer hervat.

Lees ook:

The post FNV: chauffeursbijeenkomst goed verlopen first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2022/10/03/fnv-chauffeursbijeenkomst-goed-verlopen/feed/ 0
KNV: ‘Het congres is dé mogelijkheid om als branche bij elkaar te komen’ https://www.taxipro.nl/special/2022/09/30/knv-het-congres-is-de-mogelijkheid-om-als-branche-bij-elkaar-te-komen/ https://www.taxipro.nl/special/2022/09/30/knv-het-congres-is-de-mogelijkheid-om-als-branche-bij-elkaar-te-komen/#respond Fri, 30 Sep 2022 10:05:35 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78081 De verschillende lockdowns waarmee Nederland tijdens de coronaperiode mee te maken kreeg, hebben voor de taxibranche flinke gevolgen gehad. Horecazaken sloten noodgedwongen hun deuren en het toerisme lag zo goed als stil. Vorige maand bleek uit onderzoek van AT5 dat in slechts twee jaar tijd, 1200 Amsterdamse taxichauffeurs ermee gestopt zijn. Tijdens het Nationaal Congres […]

The post KNV: ‘Het congres is dé mogelijkheid om als branche bij elkaar te komen’ first appeared on TaxiPro.]]>
De verschillende lockdowns waarmee Nederland tijdens de coronaperiode mee te maken kreeg, hebben voor de taxibranche flinke gevolgen gehad. Horecazaken sloten noodgedwongen hun deuren en het toerisme lag zo goed als stil. Vorige maand bleek uit onderzoek van AT5 dat in slechts twee jaar tijd, 1200 Amsterdamse taxichauffeurs ermee gestopt zijn. Tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer, op 6 oktober in Houten, zal werkgeversorganisatie KNV bespreken hoe het chauffeursbestand weer op peil kan worden gebracht.

Bertho Eckhardt, voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), zal het Nationaal Congres Contractvervoer aftrappen. Volgens hem hebben vervoerders alles op alles gezet om het vervoer zo veel en veilig mogelijk door te laten gaan, tijdens de coronaperiode. “We blikken daarom terug op die tijd, maar kijken ook vooruit naar de toekomst”, laat KNV weten. “Daarbij gaan we het onder andere hebben over de veranderingen in de vervoersvolumes. Ook willen we het hebben over een goede uitwerking van het doorbetalen van niet gereden ritten tijdens corona. Veel opdrachtgevers zagen gelukkig in dat dit noodzakelijk was voor de continuïteit van het vervoer.”

Chauffeurstekort

Tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer passeren verschillende vraagstukken die op dit moment in de taxibranche spelen de revue. Volgens KNV zal vooral het huidige chauffeurstekort zeker onderwerp van gesprek zijn. “Dat kwam de laatste tijd ook veel in de pers aan bod. Zeker als het ging over het leerlingenvervoer. We gaan het daarom onder andere hebben over de dingen die we nu doen om dit tegen te gaan, zoals wervingscampagnes.”

“Gelukkig krijgen de vervoerders niet de schuld van de problemen en wil de overheid graag meewerken. Wij proberen daarbij ook naar het grotere plaatje te kijken, zoals de vele solo-vervoersindicaties en de mogelijkheden die het LWT-traject kan bieden om het chauffeurstekort tegen te gaan. Ook adresseren we zaken als het niet lonen van meer werken, omdat dan allerlei toeslagen gemist worden.”

Waardevol

Volgens KNV is het belangrijk dat dit soort zaken met de gehele sector besproken worden. De werkgeversorganisatie staat dan ook te popelen om hun verhaal te doen op het Nationaal Congres Contractvervoer. “Het congres is dé mogelijkheid om als branche in contact te komen met de opdrachtgevers en andere stakeholders. Dat is ontzettend waardevol. We kijken er ieder jaar weer naar uit.”

Wil jij ook bij het Nationaal Congres Contractvervoer aanwezig zijn? Of tijdens Taxi Expo ’22 rondlopen op de vakbeurs? Dat kan! Registreer jezelf hier

Lees ook:

The post KNV: ‘Het congres is dé mogelijkheid om als branche bij elkaar te komen’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/special/2022/09/30/knv-het-congres-is-de-mogelijkheid-om-als-branche-bij-elkaar-te-komen/feed/ 0
Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes https://www.taxipro.nl/taxi/2022/09/30/fraudebureau-eu-start-onderzoek-naar-lobbywerk-neelie-kroes/ https://www.taxipro.nl/taxi/2022/09/30/fraudebureau-eu-start-onderzoek-naar-lobbywerk-neelie-kroes/#comments Fri, 30 Sep 2022 09:23:25 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78093 Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. “Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen”, zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had […]

The post Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes first appeared on TaxiPro.]]>
Het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes. “Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen”, zegt een woordvoerder van OLAF nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.

Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten in handen van het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor taxiplatform Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.

De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Kroes reageerde binnen een week. Na analyse van de brief heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.

Vertrouwelijk

De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet “het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd”, aldus OLAF.

Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, zegt de VVD-coryfee.

Lees ook:

The post Fraudebureau EU start onderzoek naar lobbywerk Neelie Kroes first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2022/09/30/fraudebureau-eu-start-onderzoek-naar-lobbywerk-neelie-kroes/feed/ 1
50Plus wil contract met Trevvel vroegtijdig beëindigen https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2022/09/30/50plus-wil-contract-met-trevvel-vroegtijdig-beeindigen/ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2022/09/30/50plus-wil-contract-met-trevvel-vroegtijdig-beeindigen/#respond Fri, 30 Sep 2022 08:24:04 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=78017 50Plus is klaar met Trevvel en wil dat de Leefbaar Rotterdam-wethouder Maarten Struijvenberg (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) onderzoekt of het contract met de Rotterdamse leerlingenvervoerder vroegtijdig beëindigd kan worden. Fractievoorzitter Ellen Verkoelen heeft donderdag een motie daarover ingediend. Sinds het begin van het nieuwe schooljaar zijn er meerdere klachten binnengekomen over leerlingenvervoerder Trevvel. Om de […]

The post 50Plus wil contract met Trevvel vroegtijdig beëindigen first appeared on TaxiPro.]]>
50Plus is klaar met Trevvel en wil dat de Leefbaar Rotterdam-wethouder Maarten Struijvenberg (Zorg, Ouderen en Jeugdzorg) onderzoekt of het contract met de Rotterdamse leerlingenvervoerder vroegtijdig beëindigd kan worden. Fractievoorzitter Ellen Verkoelen heeft donderdag een motie daarover ingediend.
Sinds het begin van het nieuwe schooljaar zijn er meerdere klachten binnengekomen over leerlingenvervoerder Trevvel. Om de problemen enigszins het hoofd te bieden, heeft de gemeente Rotterdam begin september besloten maatregelen te treffen. Eén van die maatregelen is dat inwoners geen gebruik meer kunnen maken van het Wmo-vervoer, tijdens de spitsuren van de scholen. Urgente ritten worden hiervan uitgezonderd.

Volgens een woordvoerder van Trevvel heeft deze maatregel echter wel het gewenste effect gehad. “Alles helpt, maar we zijn nog niet waar we willen zijn. We gaan stapje voor stapje vooruit. We blijven met de gemeente in gesprek om bepaalde zaken te verbeteren.”

Doorn in het oog

Voor Ellen Verkoelen, fractievoorzitter van 50Plus, is deze maatregel een doorn in het oog. “De beperking van vervoer voor ouderen op bepaalde tijden van de dag is een lapmiddel dat ouderen ernstig tekort doet”, zegt Verkoelen daarover tegen Dagblad010. Voor het 50Plus-raadslid is de maat dan ook meer dan vol. “Wij willen niet door met een aanbieder van leerlingen- en doelgroepenvervoer die zijn werk niet kent.”

Trevvel gaf eerder aan de problemen te wijten aan een tekort aan chauffeurs. Volgens Verkoelen houdt dat argument echter geen stand, omdat deze problemen te voorzien waren. “Dat tekort is al heel lang bekend en ondertussen blijft de dienstverlening een steeds terugkomend probleem, dat maar niet opgelost wordt.”

Verkoelen heeft donderdag tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad hierover een motie ingediend. Deze vond echter geen meerderheid en werd daarom verworpen.

Gesprek

Trevvel laat in een reactie aan TaxiPro weten niet geschrokken te zijn van uitspraken van Verkoelen. “Zij is gemeenteraadslid. Het is haar goed recht en zelfs haar plicht om organisaties kritisch te volgen. Partijen die kritisch op ons zijn nodigen wij van harte uit om met ons in gesprek te gaan. Laten we niet over elkaar praten, maar juist mét elkaar”, besluit de woordvoerder.

Hoewel de situatie in Rotterdam nog niet is opgelost, gaat het niet in alle gemeenten waar Trevvel actief is er zo moeizaam aan toe. Zo werd eerder deze week bekend dat het Rotterdamse vervoersbedrijf in Capelle aan den IJssel de weg naar boven weer heeft ingezet. In die gemeente worden inmiddels 85 procent van alle ritten volgens schema gereden.

Lees ook:

The post 50Plus wil contract met Trevvel vroegtijdig beëindigen first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2022/09/30/50plus-wil-contract-met-trevvel-vroegtijdig-beeindigen/feed/ 0