TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Mon, 15 Oct 2018 12:35:38 +0200 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Video: terugblik op Taxi Expo 2018 https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/15/video-terugblik-op-taxi-expo-2018/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/15/video-terugblik-op-taxi-expo-2018/#respond Mon, 15 Oct 2018 12:06:11 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58890 In een korte video-impressie wordt nog eens teruggekeken op Taxi Expo en het Nationaal Congres Contractvervoer 2018. Leuk voor wie er bij was én voor degenen die het evenement dit keer moeten missen.

Bekijk hier de video:

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/15/video-terugblik-op-taxi-expo-2018/feed/ 0
Conferentie over toekomst doelgroepenvervoer Amsterdam https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/15/conferentie-over-toekomst-doelgroepenvervoer-amsterdam/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/15/conferentie-over-toekomst-doelgroepenvervoer-amsterdam/#respond Mon, 15 Oct 2018 09:52:49 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58888 De gemeente Amsterdam vraagt zich af hoe de toekomst van doelgroepenvervoer in de stad er uitziet en hoe mobiliteit voor iedereen toegankelijk kan zijn. Om die vragen draait op 7 november de Stadsconferentie Doelgroepenvervoer. Wethouder Sharon Dijksma is één van de sprekers.

Zij zal de speech en het openingswoord van het congres verzorgen. Daarbij gaat Dijksma in op het afronden van het programma Doelgroepenvervoer van de gemeente. Ook zal ze iets vertellen over de plannen van de gemeente om de toegankelijkheid van het Amsterdamse vervoer verder te vergroten.

Daarna volgt de keynotespeech van Karel Martens, als associate professor verbonden aan Technion – Israel Institute of Technology in Haifa en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij zal ingaan op de principes van een rechtvaardig transportsysteem.

Inclusief vervoerssysteem

Verder spreken Marc van Gemert, procesmanager Autoluw van de gemeente Amsterdam en Tijs Roelofs, head of Innovation programs bij CTO-office, ook van de gemeente Amsterdam, met elkaar over het belang van een inclusief vervoerssysteem en hoe dit te realiseren.

Het congres vindt plaats op woensdag 7 november in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam van 14.00 tot 17.00 uur, met voorafgaand een lunch.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/15/conferentie-over-toekomst-doelgroepenvervoer-amsterdam/feed/ 0
Taxi NOF wint Taxi Innovatie Prijs 2018 https://www.taxipro.nl/innovatie/2018/10/12/taxi-nof-wint-taxi-innovatie-prijs-2018/ https://www.taxipro.nl/innovatie/2018/10/12/taxi-nof-wint-taxi-innovatie-prijs-2018/#respond Fri, 12 Oct 2018 08:06:54 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58883 Met het initiatief om reanimatieapparatuur in de taxivoertuigen op te nemen heeft Taxi NOF de Taxi Innovatie Prijs 2018 gewonnen. Meer dan de helft van de stemmen ging naar dit bedrijf uit Kollumerzwaag. 

Taxi NOF heeft eerder dit jaar al zijn taxi’s en rolstoelbussen voor het wmo-vervoer in Noord Oost Fryslân uitgerust met apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Ook zijn de chauffeurs op deze voertuigen gecertificeerd om te reanimeren en getraind in het werken met deze AED’s.

Elektrische Wijkhopper en FiT4-systeem

Voor de Taxi Innovatie Prijs 2018 waren uiteindelijk vijf producten en diensten genomineerd. Het FiT4-systeem voor rolstoelvoertuigen van Bierman kreeg een kleine 10 procent van de stemmen en eindige daarmee als derde. De elektrische Wijkhopper van Stroomlijn kreeg meer dan 30 procent van de stemmen; goed voor de tweede plaats. Uiteindelijk ging Taxi NOF met de prijs aan de haal.

Op de foto van links naar rechts: Lisette de Lijster de Raadt van Stroomlijn, Jessica van der Heiden van Taxi NOF en Erwin Wijntjes van Bierman.

]]>
https://www.taxipro.nl/innovatie/2018/10/12/taxi-nof-wint-taxi-innovatie-prijs-2018/feed/ 0
Taxi Expo 2018 goed bezocht https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/12/taxi-expo-2018-goed-bezocht/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/12/taxi-expo-2018-goed-bezocht/#respond Fri, 12 Oct 2018 07:35:22 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58880 Taxi Expo 2018 is succesvol verlopen. Professionals uit de taxibranche bezochten tientallen exposanten en verschillende workshops. Op het Nationaal Congres Contractvervoer werden deelnemers bijgepraat over de ontwikkelingen in het Nederlandse doelgroepenvervoer.

De achtste editie van Taxi Expo vond plaats op donderdag 11 oktober in Expo Houten. De wat ruimere openingstijden gaven professionals uit de taxibranche nog meer gelegenheid om langs te gaan bij de ongeveer veertig exposanten. De workshops over onder meer TTO’s in Eindoven, TX-Keur en ontwikkelingen in het arbeidsrecht werden goed bezocht.

Relevant en actueel

Dat geldt ook voor de verschillende deelsessies van het Nationaal Congres Contractvervoer. Opdrachtgevers, vervoerders, adviseurs, toeleveranciers en gebruikers gingen verdeeld over vier kleinere groepen met elkaar de diepte in over een reeks actuele en relevante onderwerpen. Na dit congres vond ook nog de eerste editie van het Seminar Busveiligheid plaats, waar zo’n zeventig mensen aan deelnamen.

De vakbeurs werd afgesloten met een borrel op het centrale beursplein. Vervolgens gingen zon tachtig exposanten en deelnemers naar Van der Valk in Houten om daar de dag met elkaar af te sluiten tijdens het netwerkdiner.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/12/taxi-expo-2018-goed-bezocht/feed/ 0
ILT spoort twintig foute taxibedrijven op, KNV reageert positief https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/11/ilt-spoort-twintig-foute-taxibedrijven-op/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/11/ilt-spoort-twintig-foute-taxibedrijven-op/#comments Thu, 11 Oct 2018 11:00:36 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58870 De Inspectie Leefomgeving en Tranport (ILT) heeft vorige week bij een uitgebreide oprolactie in Amsterdam zeker twintig malafide taxibedrijven opgespoord. Daarbij zijn sinds vorige week tientallen taxi’s in beslag genomen. KNV heeft positief gereageerd op de handhavingsacties van ILT.

Volgens ILT ontstaat er in de hoofdstad een nieuw soort fraude, waarbij ‘in het taxiregister’ een ‘prachtig bedrijf’ staat, maar na controle vreemde zaken worden ontdekt. De bedrijven hebben gemiddeld tussen de twintig en zeventig taxi’s rondrijden, verklaarde de Inspectie tegenover het AD.

Gecoördineerde aanpak

Met een nieuwe gecoördineerde aanpak probeert de ILT samen met experts van het politieteam Dienst Infra Amsterdam, het OM en de Belastingdienst de fraude in kaart te brengen. Vaak hebben de taxi’s geen goede Boordcomputer Taxi (BCT) geïnstalleerd en zijn chauffeurs niet op de hoogte van voor wie ze rijden. Door zich niet aan de regels te houden maken de bedrijven meer winst, maar dit gaat ten koste van de chauffeurs.

Werkgeversvereniging KNV is blij met controles die ILT heeft uitgevoerd. Directeur Hubert Andela van KNV: “Wij vragen al jaren om meer handhaving op het gebruik van de BCT. De taxisector heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in dit systeem, maar er werden de afgelopen jaren nauwelijks controles uitgevoerd. Leden van ons vertellen dat ze taxi’s rond zien rijden waarin bijvoorbeeld de kabels van de BCT zijn doorgeknipt.”

Daarnaast geeft Andela aan dat het positief is dat ILT en de belastingdienst gezamenlijk controles uitvoeren, zodat taxibedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben gelijk kunnen worden aangepakt.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/11/ilt-spoort-twintig-foute-taxibedrijven-op/feed/ 2
Taxibedrijven en opdrachtgevers kijken heel verschillend naar aanbestedingen https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/11/taxibedrijven-en-opdrachtgevers-kijken-heel-verschillend-naar-aanbestedingen/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/11/taxibedrijven-en-opdrachtgevers-kijken-heel-verschillend-naar-aanbestedingen/#comments Thu, 11 Oct 2018 07:00:15 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58840 Op cruciale punten denken opdrachtgevers en taxibedrijven heel verschillend over taxi-aanbestedingen. Zo denken veel taxibedrijven dat aanbestedingen vooral om prijs draaien, terwijl opdrachtgevers juist inzetten op de combinatie van prijs en kwaliteit. Ook over de controle op de beloofde kwaliteit zijn de verschillen van inzicht groot. Taxibedrijven vinden vrijwel allemaal dat er echt iets moet veranderen als het om aanbestedingen gaat, want anders nemen de problemen alleen maar toe. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een TaxiPro-enquête naar taxi-aanbestedingen in Nederland. 

De enquête werd ingevuld door taxiondernemers, taxichauffeurs en opdrachtgevers in het doelgroepenvervoer. Deze drie groepen kregen allemaal een eigen vragenlijst voorgelegd. Een soortgelijke enquête werd vijf jaar geleden uitgevoerd. Toen bleek al dat opdrachtgevers en vervoerders flink van inzicht verschilden. In vijf jaar tijd zijn die verschillen wel iets minder groot geworden, maar ze zijn nog steeds aanzienlijk.

Van de taxibedrijven heeft 60 procent wel eens ingeschreven op een aanbesteding. 45 procent werkt als onderaannemer in het contractvervoer en een kleine 30 procent als hoofdaannemer. De overige 25 procent werkt in beide hoedanigheden. Een kwart van de deelnemende taxibedrijven haalt helemaal geen omzet uit opdrachten die zijn aanbesteed. 22 procent haalt tot een kwart van zijn omzet uit dit werk; een even grote groep de helft tot driekwart. Iets minder dan 20 procent haalt 75 tot 100 procent van de omzet uit aanbesteed werk.

Prijs of kwaliteit?

Taxiondernemers die werken in het doelgroepenvervoer vinden dat veel werk (vrijwel) geheel op prijs wordt gegund. Volgens 55 procent van de respondenten is dit in 76 tot 100 procent van de vervoersaanbestedingen zo. Nog eens een kwart van de bedrijven spreekt van de helft tot een kwart van de gunningen die alleen op prijs worden gedaan. Andersom verbaast het dus niet dat eveneens 55 procent denkt dat in hooguit een kwart van de aanbestedingen op een combinatie van prijs en kwaliteit wordt gegund.

Van de opdrachtgevers die de enquête invulden, geeft 80 procent aan dat er wordt gegund op een combinatie van prijs en kwaliteit en slechts heel zelden alleen op prijs. De kwaliteit weegt gemiddeld voor 57 procent mee in taxi-aanbestedingen, aldus de opdrachtgevers. Daar is dus een groot verschil van inzicht. Waar volgens de taxibedrijven de prijs vaak leidend is, gaat het volgens de opdrachtgevers vrijwel altijd om een combinatie van prijs en kwaliteit en hoogst zelden alleen om de prijs.

Niet meer inschrijven

Verder geeft 40 procent aan wel eens grenzen op te zoeken als het gaat om prijzen waarmee wordt ingeschreven. De meesten nemen echter wel een gezonde winstmarge mee in hun inschrijfprijs. Diverse partijen geven ook aan vanwege het standpunt dat het wel voor normale prijzen moet maar helemaal niet meer in te schrijven.

Vaak wordt er in aanbestedingen wel gevraagd om aan diverse kwaliteitscriteria te voldoen, geven de opdrachtgevers aan. Er wordt onder meer gevraagd naar duurzaamheid, keurmerken, social return, communicatie, referenties, innovatie, werkgeverschap en het opleiden van chauffeurs, blijkt uit de antwoorden. Maar volgens 75 procent van de taxibedrijven zegt dit vrijwel nooit iets over de kwaliteit van het vervoer.

“Er wordt toch niet op gecontroleerd”, zeggen meerdere mensen daarover. Veel anderen stellen dat het er vooral om gaat dingen mooi op te schrijven. “Kwaliteit staat mooi op papier”, wordt daar over gezegd. Veel anderen reageren in de trant van “beloven is één ding, beloftes waarmaken iets heel anders.” Ook zijn er verwijten voor vervoerders die laag en met allerlei toezeggingen inschrijven. Een respondent vat het als volgt samen: “Het gevraagde is een gouden koets voor de prijs van een tweedehands fiets.”

Nog meer problemen

Aan de vervoerders is ook gevraagd of er daadwerkelijk wordt gecontroleerd. Volgens ruim 30 procent gebeurt dit niet en 20 procent weet het niet. 12 procent geeft aan dat controles plaatsvinden; nog eens 36 procent ziet dit ook maar vindt dat het onvoldoende is. Ook hier is een grote tegenstelling te zien, want 87 procent van de opdrachtgevers zegt wel degelijk te controleren of de beloofde kwaliteit wel wordt geleverd.

Er is de laatste jaren veel geïnnoveerd met vervoersaanbestedingen. Toch vindt 85 procent van de taxibedrijven niet dat er veel verbeterd is op het gebied van taxi-aanbestedingen. En 97 procent vindt dat er echt iets moet veranderen, omdat de taxibranche anders (nog meer) in de problemen komt. Suggesties om het beter te doen zijn er volop. Eenvoudiger aanbesteden, marktconforme minimumprijzen, geen hoofd- en onderaannemers meer, controle op kwaliteit mét sancties, geen regiecentrales en meer kennis bij aanbestedende diensten zijn maar enkele verbeterpunten die worden genoemd.

Meer stakeholders betrekken

Van de opdrachtgevers vindt met bijna de helft een aanzienlijk groter deel dat er met taxi-aanbestedingen vooruitgang is geboekt. Ruim 30 procent vindt van niet, 20 procent weet het niet. Ook de opdrachtgevers hebben tips voor verbetering. Zo zouden vervoerders meer stakeholders bij de aanbesteding moeten betrekken. Het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit wordt meerdere malen genoemd als een partij waarop een beroep zou kunnen worden gedaan. Vervoerders zouden zelf ook minder op of onder de kostprijs moeten inschrijven. Een anders stelt voor dat vervoer van kwetsbare groepen onder zorg gaat vallen. Ook hier de roep om eenvoudiger bestekken.

Klacht via chauffeur

De enquête werd ook ingevuld door honderden taxichauffeurs in het doelgroepenvervoer. Zij doen dat werk met plezier (66 procent) of in elk geval meestal (30 procent). De overige vier procent heeft weinig tot geen plezier in het werk. Vrijwel allemaal krijgen zij te maken met passagiers die hun klachten over het vervoer direct tegen de chauffeur uiten.

Als de kwaliteit van het vervoer niet voldoet krijgen het taxibedrijf, de regiecentrale en de chauffeur het vaakst de schuld. Dan gaat het om respectievelijk 38, 30 en 23 procent. In slechts 4 procent van de gevallen krijgt in een klacht die aan de chauffeur wordt geuit de opdrachtgever de schuld. Klachten gaan meestal over de taxi die te laat is, kort gevolgd door extra reistijd door combinaties en de planning of centrale. Soms wordt er ook geklaagd over het voertuig.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/11/taxibedrijven-en-opdrachtgevers-kijken-heel-verschillend-naar-aanbestedingen/feed/ 1
EU: geen ontheffing voor elektrische personenbus met rijbewijs B https://www.taxipro.nl/innovatie/2018/10/11/eu-geen-ontheffing-voor-elektrische-personenbus-met-rijbewijs-b/ https://www.taxipro.nl/innovatie/2018/10/11/eu-geen-ontheffing-voor-elektrische-personenbus-met-rijbewijs-b/#comments Thu, 11 Oct 2018 06:28:11 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58862 De Europese Unie verleent Nederland geen ontheffing om volledig elektrische personenbusjes met een gewicht van meer dan 3.500 kilo met een B rijbewijs te besturen. RAI Vereniging en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vinden dit een onbegrijpelijk besluit wat de verduurzaming van personenvervoer onder druk zet. Zowel personenvervoerders als producenten van personenbusjes staan volgens hen nu ‘met de rug tegen de muur in hun taak om het vervoer van reizigers komende jaren snel te verduurzamen’.

In de Europese Unie mag iemand in bezit van een B-rijbewijs een voertuig besturen met een maximaal geladen gewicht van 3.500 kilo. Deze grens is voor ondernemers die met een dieselbus personenvervoer of goederenvervoer verzorgen, veelal voldoende.

Met de aanstaande introductie van volledig elektrische bestel- en personenbussen neemt het ledig gewicht van een busje door de accu’s echter met een paar honderd kilo toe waardoor het maximaal geladen gewicht boven de 3.500 kilo uitkomt. Om de introductie en het gebruik van elektrische bestelbussen te stimuleren, verleent de Europese Commissie Nederland daarom een ontheffing tot een maximaal geladen gewicht van 4.250 kilo voor een periode van 5 jaar. Deze ontheffing geldt echter alleen voor goederenvervoer en niet voor personenvervoer.

Emissieloos vervoeren

RAI Vereniging en KNV hebben geen enkel begrip voor dit besluit. Voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging: ”Dit besluit staat haaks staat op het gezamenlijk streven om zowel de klimaat- als luchtvervuilingsproblemen terug te dringen.” Producenten worden in de EU verplicht om de uitstoot van busjes te verminderen en vervoerders krijgen bij steeds meer aanbestedingen van personenvervoer de taak om emissieloos te vervoeren.

Van Eijck: “Omdat alle op de markt beschikbare elektrische personenbusjes geladen een gewicht van boven de 3.500 kilo hebben, kunnen veel vervoerders nu niet aan hun verplichting voldoen.” KNV-voorzitter Bertho Eckhardt vult hem aan: “Tenzij zij hun chauffeurs massaal naar rijles sturen om een aanvullend D rijbewijs te halen. Dat zou betekenen dat het werk van een kleine 15.000 chauffeurs binnen het zorg- en leerlingvervoer abrupt stil komt te liggen.”

Ook benadrukken RAI Vereniging en KNV dat de gewichtsontheffing alleen wordt gebruikt om de overgang naar zero emissie te versnellen en niet om meer mensen te vervoeren dan in een dieselbus. De veiligheid van inzittenden is en blijft daarom geborgd.

Ontheffing uitbreiden

Volgens Van Eijck kan het niet zo zijn dat ondernemers enerzijds worden verplicht hun producten en vervoersdiensten snel te verduurzamen, terwijl ze aan de andere kant worden tegengewerkt en op kosten worden gejaagd bij de uitvoering van die taak.

Eckhardt: “Wij verzoeken minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om de problematiek zo snel mogelijk in Brussel te bespreken en de ontheffing te verbreden naar het personenvervoer.” Vervoerders kunnen dan volgens KNV en RAI Vereniging vervoerstaken blijven uitvoeren, terwijl de industrie in staat wordt gesteld haar investeringskosten terug te verdienen en producten verder te innoveren.

]]>
https://www.taxipro.nl/innovatie/2018/10/11/eu-geen-ontheffing-voor-elektrische-personenbus-met-rijbewijs-b/feed/ 13
Vier gemeenten willen door met PlusOV https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/10/vier-gemeenten-willen-door-met-plusov/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/10/vier-gemeenten-willen-door-met-plusov/#comments Wed, 10 Oct 2018 11:19:51 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58856 Er wordt steeds meer duidelijk over welke gemeenten wel en niet door willen met PlusOV. Burgemeester en wethouders van Ede, Voorst, Heerden en Lochem zien nog brood in het vervoersysteem. Eerder werd al duidelijk dat Apeldoorn, Deventer en Zutphen (deels) af willen haken. In alle negen gemeentes besluit uiteindelijk de gemeenteraad.

PlusOV verkeert al ruim een jaar in zwaar weer. Met de instroom van het leerlingenvervoer vorig jaar ging er erg veel mis. Via een onderzoek naar de oorzaken en een plan van aanpak werd er voor het nieuwe schooljaar beterschap beloofd. Die kwam er ook wel, maar het ging nog steeds verre van perfect. Dat zorgde dus ook in het huidige schooljaar voor veel onrust en discussie over PlusOV.

Leerlingenvervoer

De negen betrokken gemeenten moeten vóór 1 november laten weten of ze door willen met PlusOV. Onlangs liet zowel Voorst als Lochem weten in principe door te willen. Ede en Heerden sluiten zich daar bij aan, meldt De Stentor. Apeldoorn en Zutphen willen in elk geval het leerlingenvervoer weghalen bij PlusOV; het vraagafhankelijke vervoer mag wel blijven. In Deventer stopt men het liefst helemaal met PlusOV. De komende tijd wordt duidelijk wat elke gemeenteraad uiteindelijk besluit.

Lees verder: Ook Deventer en Zutphen willen stoppen met PlusOV

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2018/10/10/vier-gemeenten-willen-door-met-plusov/feed/ 1
Tribus bestaat 20 jaar en kijkt vooruit https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/10/tribus-bestaat-20-jaar-en-kijkt-vooruit/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/10/tribus-bestaat-20-jaar-en-kijkt-vooruit/#respond Wed, 10 Oct 2018 09:00:35 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58845 Tribus viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. In die twee decennia maakte het bedrijf meerdere omslagpunten mee. Dat is ook nu het geval: de Nederlandse markt blijft de basis, maar het vizier is tegenwoordig ook sterk op andere landen gericht. Mede-oprichter Iddo Verweij bespreekt de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tribus, dat uiteraard ook van de partij is tijdens Taxi Expo op donderdag 11 oktober in Expo Houten.

Tribus werd in 1998 opgericht door drie mannen die tot dat moment elkaars collega’s waren bij Q-bus. Die werkgever hield op te bestaan omdat het moederbedrijf zich op andere markten ging richten. Iddo Verweij, Herman Rigterink en Sjoerd van der Woude zagen echter volop potentie in het ombouwen van busjes om ze geschikt te maken voor personenvervoer.

Iddo Verweij legt uit dat Tribus vanaf de oprichting alles zelfs moest bewerkstelligen. Maar dat betekent niet dat het bedrijf helemaal op nul begon. “We hadden kennis van de markt en het product. En we hadden het vertrouwen van de bedrijven waar we voorheen ook al mee werkten. Daardoor hadden we al een opdracht binnen voordat we een kantoor, inventaris of personeel hadden.”

Juichen bij de eerste grote order

Sjoerd van der Woude herinnert zich die eerste periode nog goed. Omdat het nieuwe bedrijf al de nodige klanten aan zich had weten te binden, was er volgens hem sprake van “een vloeiende overgang. Op 15 september 1998 gingen we van start met een klein kantoor met werkplaats, een campingstoel en een mobiele telefoon. Bij de eerste order voor tien voertuigen stonden we te juichen, dat was voor ons toen echt een grote opdracht. In de jaren daarna groeiden we gestaag en er kwamen ook steeds meer voormalige collega’s van Q-bus voor ons werken.”

Het bedrijf begon in Bleiswijk, maar verhuisde na een paar jaar naar de Meern en weer later naar het huidige onderkomen in Utrecht. De keuze voor de regio Utrecht is vooral ingegeven door het feit dat veel medewerkers in dat gebied wonen. Veel van de medewerkers uit de beginperiode zijn nu nog steeds aan Tribus verbonden. “We hebben toen gekozen voor mensen met kennis, echte vaklui”, zegt Verweij. “Het feit dat ze nu nog steeds bij ons zijn, zegt ook best veel.”

Voorloper TriflexAir

In die twintig jaar heeft Tribus verschillende omslagpunten meegemaakt. Verweij kan dat eerste moment zo noemen. “De eerste tien jaar zijn we op natuurlijke wijze gegroeid. In 2008 kwam het inzicht dat we zelf producten moesten gaan ontwikkelen. Zo is de voorloper ontstaan van wat nu het rolstoel-vastzetsysteem TriflexAir is. Er was al vraag naar voordat het systeem klaar was. De order voor vijftig rolstoelbussen, voorzien van ons geïntegreerde systeem voor vloer en stoelen, was wel een heel belangrijk moment in onze ontwikkeling.”

“We zijn daardoor anders gaan denken en op een andere manier naar de markt gaan kijken”, vervolgt Verweij. “Vanaf dat moment zijn we meer vanuit standaardisatie gaan werken. Daardoor zijn we goed in het kleine seriewerk. Tien, twintig, vijftig of tachtig busjes ombouwen is iets waar wij compleet op ingesteld zijn. Toen we dat pad eenmaal waren ingeslagen, kwamen er meer van dat soort orders. Daardoor konden we groeien in omvang, omzet en standaardisatie.”

Negentien landen

Intussen is de 2.0-versie van de systeemvloer in aantocht. Die moet nog gebruiksvriendelijker en lichter worden. “Bovendien integreren we in het vernieuwde concept de lichtgewicht vloer met onze lichtgewicht klapbare stoel. Die stoel maken we ook al een aantal jaren en we ontwikkelen hem steeds door. Intussen verkopen we dat product aan partijen in negentien landen, waarmee voor ons een echte nichemarkt is ontstaan.”

De verwijzing naar de buitenlandse markt komt niet uit de lucht vallen. Tot een jaar of drie geleden was Tribus grotendeels op de Nederlandse taximarkt gericht. Maar daar ging het niet goed, en dat werd bij Tribus gevoeld. Het bedrijf moest zijn markt vergroten, zowel in producten als doelgroepen. “Daarom zijn we ons steeds meer op het buitenland gaan richten”, legt Iddo Verweij uit. “We zijn nu vooral actief in Frankrijk, Spanje, Scandinavië en Italië.”

Halffabricaten

Desondanks blijft Nederland het fundament onder alle activiteiten. En dat heeft een heel groot voordeel, merkt Verweij in alle andere landen waar nu wordt gewerkt. “Er is geen ander land waar ze zo bezig zijn met het verfijnen van het kleinschalig personenvervoer, en dat voor zowel de gebruiker en de chauffeur als het vervoersbedrijf. Nederland blijft dan ook de basis voor ons.”

Kantelpunten zijn er dus genoeg geweest, en er volgen er ongetwijfeld meer. De taxi- en OV-markt is in de afgelopen drie jaar veel sterker veranderd dan in de vijftien jaar daarvoor. Dat vraagt om meer strategisch denken en plannen, maar ook om vernieuwing. Op de buitenlandse markt gaan we met halffabricaten gaan werken, zodat partners in de verschillende landen dan de busjes met onze producten ombouwen.”

Blij en trots

Een ander speerpunt is e-mobility, in de vorm van elektrische lagevloerbussen. Tribus heeft al de elektrische variant van de Fiat Ducato in de markt gezet. “Het is een markt die in de kinderschoenen staat”, stelt Verweij. “Er moet nog veel worden geleerd en uitgevonden, qua regelgeving en techniek. Maar voor ons staat vast dat de combinatie van e-mobility en kleinbus enorm veel potentie en waarde heeft voor het reduceren van CO2-uitstoot in steden.”

Terugkijkend op die eerste twintig jaar toon Iddo Verweij zich tevreden. “Ik ben blij met waar we nu staan en trots op wat we met zijn allen hebben bereikt. Zelf ben ik er vanaf het begin bij dus ik heb elke stap op weg naar wat er nu is zelf ook gezet. Er staat een mooie organisatie waarin we allemaal dezelfde dingen nastreven. We moeten niet te veel terugblikken, het belangrijkste is dat we vooruitkijken en dat ook blijven doen.”

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/10/tribus-bestaat-20-jaar-en-kijkt-vooruit/feed/ 0
Citax Tiel focust op rendement met automatisering https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/10/citax-tiel-focust-op-rendement-met-automatisering/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/10/citax-tiel-focust-op-rendement-met-automatisering/#respond Wed, 10 Oct 2018 07:00:23 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=58849 Personenvervoerder Citax kent een rijke historie. Al in 1933 sierde een vijftal Citroën Rosalie Taxi’s het Tielse straatbeeld. Vandaar ook de naam Citax. Ongeveer twintig jaar geleden werd het bedrijf overgenomen door de huidige eigenaren Bernd Verbeek en Wick Verhoeven. Na een bewogen crisistijd kunnen de heren zeggen dat Citax ‘goed op de rit’ is. 

Vandaag de dag is de vervoerder niet meer alleen in Tiel actief, maar zijn ze ook te vinden in de regio’s Arnhem, Nijmegen en Zeeuws-Vlaanderen. Citax Tiel is een veelzijdig personenvervoerder, bij wie kwaliteit hoog in het vaandel staat. “Ons doel is niet eens om alsmaar groter te worden”, aldus Wick Verhoeven. “We willen met name goede diensten en service leveren in de gebieden waar we rijden. We hebben de afgelopen jaren veel stappen gemaakt. Na een roerige crisisperiode waarin de opbrengsten terugliepen, is het halen van een goed rendement voor ons nu erg belangrijk.”

Erg tevreden

Om het bedrijf in goede banen te leiden en het rendement op peil te houden, spelen gedegen voertuigapparatuur en software een grote rol. Sinds de opkomst van de voertuigapparatuur zijn zo’n 100 auto’s van Citax uitgerust met de Cabman BCT. “Met deze gebruiksvriendelijke en compacte boordcomputer rijden onze taxi-chauffeurs inmiddels anderhalf jaar tevreden rond en voldoen ze aan alle richtlijnen vanuit de overheid”, vertelt Verhoeven. “We zijn erg tevreden over de BCT van Cabman. De gebruikersinterface is erg eenvoudig en biedt veel gebruiksgemak. Er zijn zelden storingen. En als er eens iets is, is het op hele korte termijn opgelost. De BCT hebben we gekoppeld aan de Cabman Centrale, het plannings- en administratiesysteem van Cabman.”

Verbeek en Verhoeven zijn zich nu aan het oriënteren op een ecomodule, waaronder Cabman Eco. Hiermee willen de taxi-ondernemers niet alleen besparen op brandstof en onderhoud, maar kunnen zij ook uitgebreide rij-analyses ontvangen van chauffeurs. Alle data wordt verzameld en teruggekoppeld naar een online portal. Dit maakt het mogelijk om chauffeurs gerichte feedback te geven op hun rijgedrag.

Groener en milieubewuster

“We hebben als bedrijf niet per se een hele ‘groene’ filosofie, maar we zien wel dat de toekomst steeds groener en milieubewuster wordt. Daarom willen we graag aanhaken op die ontwikkeling. Dit biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook op brandstofverbruik, schades en onderhoud van het wagenpark. Daarnaast vinden we het belangrijk om onze servicegraad richting klanten op een hoog niveau te houden. Correct rijgedrag is daarbij een belangrijk aspect. Bovendien wordt er bij aanbestedingen steeds vaker om milieumaatregelen gevraagd. De investering in een ecomodule kunnen we dus op meerdere manieren terugverdienen”, aldus Verhoeven.

Euphoria, het bedrijf achter de Cabman BCT, is één van de tientallen exposanten tijdens Taxi Expo 2018, op donderdag 11 oktober in Houten. Bekijk het volledige programma van de beurs en workshops en meld je vervolgens aan voor deelname.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2018/10/10/citax-tiel-focust-op-rendement-met-automatisering/feed/ 0