TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Fri, 02 Jun 2023 11:11:32 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 /favicon.ico TaxiPro https://www.taxipro.nl 32 32 Rotterdamse taxichauffeurs vrezen chaos door afgesloten straten https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/06/02/rotterdamse-taxichauffeurs-vrezen-chaos-door-afgesloten-straten/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/06/02/rotterdamse-taxichauffeurs-vrezen-chaos-door-afgesloten-straten/#respond Fri, 02 Jun 2023 09:11:05 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85201 De gemeente Rotterdam heeft besloten vanaf vandaag vier starten in het centrum van de stad, tijdens de weekenden permanent te sluiten voor auto’s. Dat meldt vakblad VerkeersNet. Taxichauffeurs vrezen dat dit besluit voor chaos zorgt en hen bemoeilijkt in hun dagelijkse werkzaamheden.  Drukke straten in het centrum, zoals de Aert van Nesstraat, Kruiskade, Meent en […]

The post Rotterdamse taxichauffeurs vrezen chaos door afgesloten straten first appeared on TaxiPro.]]>
De gemeente Rotterdam heeft besloten vanaf vandaag vier starten in het centrum van de stad, tijdens de weekenden permanent te sluiten voor auto’s. Dat meldt vakblad VerkeersNet. Taxichauffeurs vrezen dat dit besluit voor chaos zorgt en hen bemoeilijkt in hun dagelijkse werkzaamheden. 
Drukke straten in het centrum, zoals de Aert van Nesstraat, Kruiskade, Meent en het Schouwburgplein worden op donderdag- tot en met zondagavonden tijdelijk afgesloten voor auto’s vanaf 22.00 uur tot ver in de nacht. Deze maatregel is onderdeel van het zogeheten Zomeroffensief, die door de gemeente in het leven is geroepen om verkeersaso’s die te snel rijden, herrie maken en onveilige situaties veroorzaken te bestrijden. Voor fietsers, voetgangers en hulpdiensten blijven de straten wel open. Taxistandplaatsen blijven volgens de gemeente bereikbaar.

Vervelend

Toch vrezen taxichauffeurs die werkzaam zijn in de havenstad, de dupe te worden van de afgesloten straten. “Het is vooral vervelend voor passagiers”, zegt een chauffeur op de taxistandplaats nabij Rotterdam Centraal. Door de afgesloten straten worden chauffeurs straks gedwongen om te rijden, waardoor een taxirit duurder uitvalt. “Voor ons als chauffeurs is het ook vervelend. Plekken als de Meent bevatten namelijk veel restaurants en cafés. In de weekenden rij je als taxichauffeur daar regelmatig rond, om passagiers op te halen of af te zetten. Daarnaast wordt het door deze afsluitingen drukker op andere wegen in de stad, waardoor je vaker in de file staat.”

“Deze maatregel is slecht nieuws voor ons”, valt een andere taxichauffeur hem bij. “Ik denk ook dat handhaving en politie het hierdoor erg druk gaat krijgen. Als taxi’s niet meer op de Kruiskade kunnen komen, zullen ze waarschijnlijk de busbaan gebruiken. Dan wordt het een chaos. Deze maatregel werkt averechts, het helpt niet.”

Uitzonderingspositie

De chauffeurs zeggen het standpunt van een autoluwe stad, of delen daarvan, te begrijpen. Ze vinden echter dat taxi’s daarvan uitgezonderd dienen te worden. “De gemeente zou juist blij met ons moeten zijn. Wij brengen al die dronken mensen namelijk veilig naar huis, waardoor ze niet zelf aan het verkeer deelnemen. Politie en boa’s zouden daar ook blij mee moeten zijn. Anders zouden al die gasten wachten tot vroeg in de ochtend, als er weer bussen rijden of met een slok op deelnemen aan het verkeer. Dat moet je niet willen.”

Lees ook:

The post Rotterdamse taxichauffeurs vrezen chaos door afgesloten straten first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/06/02/rotterdamse-taxichauffeurs-vrezen-chaos-door-afgesloten-straten/feed/ 0
Pro Krimpenerwaard: gemeenschap mag niet opdraaien voor kosten ‘geloofsvervoer’ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/06/01/pro-krimpenerwaard-gemeenschap-mag-niet-opdraaien-voor-kosten-geloofsvervoer/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/06/01/pro-krimpenerwaard-gemeenschap-mag-niet-opdraaien-voor-kosten-geloofsvervoer/#respond Thu, 01 Jun 2023 12:35:25 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85179 Pro Krimpenerwaard heeft dinsdag tijdens de raadsvergadering een voorstel ingediend, om de verordening leerlingenvervoer aan te passen. De lokale partij vindt het ongepast dat de gemeenschap het leerlingenvervoer moet betalen, als een ouder vindt dat er in de gemeente geen goede school is die aansluit bij de strenge geloofsopvatting.  In de Verordening bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard […]

The post Pro Krimpenerwaard: gemeenschap mag niet opdraaien voor kosten ‘geloofsvervoer’ first appeared on TaxiPro.]]>
Pro Krimpenerwaard heeft dinsdag tijdens de raadsvergadering een voorstel ingediend, om de verordening leerlingenvervoer aan te passen. De lokale partij vindt het ongepast dat de gemeenschap het leerlingenvervoer moet betalen, als een ouder vindt dat er in de gemeente geen goede school is die aansluit bij de strenge geloofsopvatting. 
In de Verordening bekostiging leerlingenvervoer Krimpenerwaard 2023 komt de keuze voor een school naar eigen godsdienstovertuiging in aanmerking voor vergoeding van de reiskosten. Volgens het Krimpenerwaardse college is dit conform de wet, waar niet van afgeweken mag worden.

Pro Krimpenerwaard-fractievoorzitter Ad Struijs is het daar niet mee eens en wil dit veranderen. “In de gemeente zijn diverse bijzondere scholen aanwezig, maar blijkbaar beantwoorden die niet aan de wens van een groep inwoners”, zegt hij daarover. “Niet streng genoeg? Dat kan, maar dan moeten zij, naar onze opvatting, zelf de reiskosten betalen. Wees daar dan ook principieel in en schuif het niet af op de gemeenschap.”

Bezuinigen

Struijs diende daarom dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een amendement hierover in. Als het college van burgemeester en wethouders de bekostiging van dit “geloofsvervoer” schrapt, bespaart dat de gemeente zo’n 250.000 euro. Iets wat volgens Struijs, gezien de financiële situatie van de gemeente, noodzakelijk is.

“Het negatieve saldo zal in 2024 verder groeien. Krimpenerwaard heeft al eerder gewaarschuwd voor de rampzalige financiële positie van de gemeente. Verwezen wordt dan naar de jaarlijkse begrotingsvergaderingen. Ons voorstel om het leerlingenvervoer alleen te bestemmen voor kinderen met een beperking, lijkt ons meer op z’n plaats. Dan kan op deze kosten fors worden bespaard. Gezien de financiële positie van de gemeente is deze bezuiniging ook hard nodig”, aldus Struijs.

VNG

Ondanks steun van de lokale VVD-fractie in Krimpenerwaard, heeft het amendement van Pro Krimpenerwaard geen meerderheid gehaald. Van de in totaal 31 stemmen, waren er slechts zeven vóór en 24 tegen het voorstel. De kous is daarmee echter nog niet af. “Wij willen hier een signaal mee afgeven en hopen dat dit door de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten red.) wordt opgepakt”, zo besluit de lokale partij.

Lees ook:

The post Pro Krimpenerwaard: gemeenschap mag niet opdraaien voor kosten ‘geloofsvervoer’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/06/01/pro-krimpenerwaard-gemeenschap-mag-niet-opdraaien-voor-kosten-geloofsvervoer/feed/ 0
Den Bosch zet in op zelfstandiger leerlingenvervoer https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/06/01/den-bosch-zet-in-op-zelfstandiger-leerlingenvervoer/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/06/01/den-bosch-zet-in-op-zelfstandiger-leerlingenvervoer/#respond Thu, 01 Jun 2023 09:12:32 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85097 De gemeente ’s Hertogenbosch gaat meer ondersteuning en maatwerk bieden aan kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer. Dat meldt de gemeente op de eigen website. Daarnaast gaat Den Bosch leerlingen helpen zelfstandiger naar school te reizen, iets waar ze in de toekomst profijt van moeten hebben. “Wij willen dat alle kinderen in onze gemeente de […]

The post Den Bosch zet in op zelfstandiger leerlingenvervoer first appeared on TaxiPro.]]>
De gemeente ’s Hertogenbosch gaat meer ondersteuning en maatwerk bieden aan kinderen die gebruik maken van leerlingenvervoer. Dat meldt de gemeente op de eigen website. Daarnaast gaat Den Bosch leerlingen helpen zelfstandiger naar school te reizen, iets waar ze in de toekomst profijt van moeten hebben.
“Wij willen dat alle kinderen in onze gemeente de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ook op het gebied van reizen van en naar school”, zegt Ufuk Kâhya, wethouder talentenontwikkeling, daarover. “We gaan daarom meer maatwerk bieden. We richten het vervoer zo passend mogelijk in voor hen die het nodig hebben.”

Stimulans

“Tegelijkertijd willen we leerlingen die de mogelijkheden hebben of daar naartoe kunnen groeien, stimuleren meer uit zichzelf te halen”, vervolgt de wethouder haar verhaal. “Met de juiste begeleiding om zelf van en naar school te gaan, hopen we dat leerlingen ervaren dat ze veel meer in hun mars hebben dan ze denken. Dit zal resulteren in meer vertrouwen, waardoor ze in de toekomst zo zelfstandig mogelijk deel kunnen nemen aan de maatschappij.”

Den Bosch benadrukt daarbij dat het recht op vervoer, zoals bijvoorbeeld het aantal kilometers tussen huis en school, hetzelfde blijft. Daarnaast gaat de gemeente leerlingen helpen zelfstandiger te reizen. “Samen met ouders en scholen kijken we naar wat mogelijk is”, aldus de gemeente. “Ouders van kinderen voor wie zelfstandig reizen nu en in de toekomst niet mogelijk is, hoeven volgens de nieuwe regels niet meer elk jaar opnieuw een aanvraag te doen.”

Sceptisch

Ouders van kinderen die gebruik maken van het leerlingenvervoer, waren volgens het Brabants Dagblad (BD) in eerste instantie sceptisch over deze nieuwe werkwijze. Volgens Bas Razenberg, directeur van de Mytylschool Gabriël, heeft de gemeente de ouders overtuigd van de nieuwe werkwijze. “Ze waren bang dat het om een verkapte bezuiniging ging”, zegt hij tegen BD. “Maar de gemeente heeft duidelijk kunnen maken dat het absoluut niet bedoeld is als bezuiniging. Het kan de jeugd juist meer vrijheid geven.”

Op dinsdag 4 juli buigt de Bossche gemeenteraad zich over de nieuwe plannen.

Lees ook:

The post Den Bosch zet in op zelfstandiger leerlingenvervoer first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/06/01/den-bosch-zet-in-op-zelfstandiger-leerlingenvervoer/feed/ 0
Zeeland klopt aan bij overheid voor ov-plan: ‘Cruciale rol voor IenW’ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/05/31/zeeland-klopt-aan-bij-overheid-voor-ov-plan-cruciale-rol-voor-ienw/ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/05/31/zeeland-klopt-aan-bij-overheid-voor-ov-plan-cruciale-rol-voor-ienw/#respond Wed, 31 May 2023 14:14:49 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85136 De provincie Zeeland vraagt het Rijk om hulp omtrent de implementatie van het nieuwe vervoersplan, dat in 2025 gerealiseerd moet zijn. In een brief aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt het provinciebestuur duidelijk dat het ministerie een “cruciale rol” speelt in de slagingskans van het kersverse ov-plan. Het vervoer in Zeeland gaat er […]

The post Zeeland klopt aan bij overheid voor ov-plan: ‘Cruciale rol voor IenW’ first appeared on TaxiPro.]]>
De provincie Zeeland vraagt het Rijk om hulp omtrent de implementatie van het nieuwe vervoersplan, dat in 2025 gerealiseerd moet zijn. In een brief aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt het provinciebestuur duidelijk dat het ministerie een “cruciale rol” speelt in de slagingskans van het kersverse ov-plan.

Het vervoer in Zeeland gaat er vanaf 2025 heel anders uitzien. Vanaf dat jaar kunnen reizigers namelijk kiezen uit een mix van (openbare) vervoersmiddelen en opstappunten, waar op een comfortabele manier gewacht kan worden op verschillende typen vervoer. Reizigers maken binnen het nieuwe vervoerssysteem gebruik van slimme apps, waarmee reizen gepland, geboekt en betaald kunnen worden. Vervoersvormen zoals de flextaxi en doelgroepenvervoer, spelen hierin een cruciale rol. Zo zullen vanaf 2025 meer flextaxi’s en kleine busjes rondrijden in Zeeland, zo meldde de provincie eind maart.

Regelruimte

Om dit plan te realiseren, heeft Zeeland hulp nodig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), zo schrijft het provinciebestuur in een brief aan staatssecretaris Vivianne Heijnen. Volgens hen moet binnen de Wet Personenvervoer (WP2000) regelruimte gecreëerd worden om het fijnmazig multimodale netwerk, inclusief doelgroepenvervoer, mogelijk te maken. Daarnaast moet het voor de provincie mogelijk gemaakt worden om blauw gekentekende voertuigen in te zetten in de avonduren, wanneer deze niet gebruikt worden door taxibedrijven. Dit om het beperkte ov-aanbod in de avonduren op te vangen.

Transitiegeld

Naast deze praktische zaken is volgens de provincie Zeeland ook een grote zak geld nodig om deze vervoerstransitie te bewerkstelligen. “Het is van belang dat er transitiegelden beschikbaar zijn, zodat er getest en aangetoond kan worden dat een nieuw systeem werkt”, aldus het provinciebestuur. “Vanwege het uitgestrekte gebied met weinig inwoners, zijn extra financiële middelen een belangrijke voorwaarde om van de kant te komen. Het hele basismobiliteitsaanbod moet bij het ingaan van de nieuwe concessie gerealiseerd zijn. Daar is transitiegeld voor nodig.”

Het nieuwe Zeeuwse vervoerssysteem kan als landelijk voorbeeld dienen. Daarom is de provincie van mening dat het ministerie haar steentje moet bijdragen aan de realisatie daarvan. “Voor het ministerie van IenW is het van wezenlijk belang om in te zetten op deze transitie, omdat ook landelijk duidelijk wordt dat het huidige systeem van lijn- en dienstrooster gestuurd openbaar vervoer (spoor, bus, taxi etc.), volgens de WP2000-regelgeving niet langer houdbaar is in landelijke gebieden als Zeeland.”

Klimaatdoelen

“Het huidig openbaar vervoersysteem wordt steeds duurder en minder bereikbaar voor iedereen als gevolg van onrendabele buslijnen die steeds minder frequent gaan rijden en soms zelfs worden opgeheven”, zo schetst het provinciebestuur de eventuele gevolgen. “Daardoor ontstaan er langere reistijden en zal de leefbaarheid verminderen, doordat er geen ov-verbinding meer is. Dit heeft consequenties voor bijvoorbeeld studiekeuzes bij jongeren, maar ook de levensvatbaarheid van kernen waar het voorzieningenniveau sowieso onder druk staat. Het alternatief is het aanhouden of aanschaffen van een particuliere auto en dat is niet de beweging die we met het oog op klimaatdoelen willen maken.”

Zeeland hoopt op korte termijn hierover met het ministerie in gesprek te gaan.

Lees ook:

The post Zeeland klopt aan bij overheid voor ov-plan: ‘Cruciale rol voor IenW’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/05/31/zeeland-klopt-aan-bij-overheid-voor-ov-plan-cruciale-rol-voor-ienw/feed/ 0
GroenLinks: ‘Gemeente Alkmaar handelt in strijd met eigen verordening leerlingenvervoer’ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/05/31/groenlinks-gemeente-alkmaar-handelt-in-strijd-met-eigen-verordening-leerlingenvervoer/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/05/31/groenlinks-gemeente-alkmaar-handelt-in-strijd-met-eigen-verordening-leerlingenvervoer/#respond Wed, 31 May 2023 12:02:35 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85071 Volgens de lokale fractie van GroenLinks in Alkmaar, handelt de gemeente in strijd met haar eigen verordening leerlingenvervoer. Dat houdt de partij het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor in schriftelijke vragen, die vorige week vrijdag door de partij zijn gesteld. Deze vragen werden door GroenLinks gesteld naar aanleiding van een incident, dat recent […]

The post GroenLinks: ‘Gemeente Alkmaar handelt in strijd met eigen verordening leerlingenvervoer’ first appeared on TaxiPro.]]>
Volgens de lokale fractie van GroenLinks in Alkmaar, handelt de gemeente in strijd met haar eigen verordening leerlingenvervoer. Dat houdt de partij het college van burgemeester en wethouders (B&W) voor in schriftelijke vragen, die vorige week vrijdag door de partij zijn gesteld.
Deze vragen werden door GroenLinks gesteld naar aanleiding van een incident, dat recent heeft plaatsgevonden. De gemeente Alkmaar heeft één leerling geweigerd voor het leerlingenvervoer, zo stelt de partij. Volgens GroenLinks heeft dat te maken met een tekst in de verordening. “Vanuit de verordening leerlingenvervoer wordt gekeken naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Niet de dichtstbijzijnde passende school.”

“Hiermee handelt de gemeente Alkmaar in strijd met haar eigen verordening, waardoor een goed passende en toegankelijke opleiding voor deze leerling onmogelijk wordt”, aldus GroenLinks. “Het maakt ook duidelijk dat de verordening op dit punt nog onvoldoende duidelijk is.”

Vrije schoolkeuze

In november vorig jaar nam de Alkmaarse gemeenteraad de nieuwe verordening leerlingenvervoer unaniem aan. Tijdens de debatten hierover, maakte GroenLinks een punt over de vrije schoolkeuze in relatie tot het leerlingenvervoer. “Dat kwam omdat in de verordening specifiek wordt genoemd dat onder omstandigheden leerlingenvervoer wordt geregeld naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school.”

Tijdens een gemeenteraadsvergadering over dit onderwerp heeft de wethouder toegezegd dat óók de keuze voor het type onderwijs binnen de verordening wordt meegenomen, als overweging bij de dichtstbijzijnde toegankelijke school. “Onderwijs is een belangrijke pilaar in de opvoeding en vorming van een kind. Daarmee is de keuze voor het type onderwijs een belangrijke manier voor ouders om hun opvoeding invulling te geven. Door de toezegging van de wethouder wordt gegarandeerd dat die vrije schoolkeuze voor alle leerlingen geldt. Voor GroenLinks is dat een heel belangrijke toezegging geweest die noodzakelijk was om vóór de verordening te stemmen.”

Fundamenteel grondrecht

GroenLinks voelt zich, ondanks dat het hier gaat over een incident,  genoodzaakt om hierover schriftelijke vragen in te dienen. “Het hier toch gaat om een zeer fundamenteel grondrecht: de vrije schoolkeuze. De gevolgen zijn groot. En vlak nadat de verordening werd vastgesteld, is er minimaal één geval waarin volgens ons in strijd wordt gehandeld met de verordening en de afspraken daarover in de gemeenteraad zijn gemaakt.”

GroenLinks-raadslid Erwin Bromwele wil daarom onder meer van het college weten wat ze op korte termijn gaan doen, om ervoor te zorgen dat Alkmaarse leerlingen volledig gebruik kunnen maken van hun recht op vrije schoolkeuze. Tot slot vraagt de Alkmaarse GroenLinks-fractie het college de tekst in de huidige verordening te verduidelijken, om misstanden in de toekomst te voorkomen.

Lees ook:

The post GroenLinks: ‘Gemeente Alkmaar handelt in strijd met eigen verordening leerlingenvervoer’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/05/31/groenlinks-gemeente-alkmaar-handelt-in-strijd-met-eigen-verordening-leerlingenvervoer/feed/ 0
Willemsen- de Koning nieuwe leerlingenvervoerder ’s Hertogenbosch https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/05/31/willemsen-de-koning-nieuwe-leerlingenvervoerder-s-hertogenbosch/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/05/31/willemsen-de-koning-nieuwe-leerlingenvervoerder-s-hertogenbosch/#respond Wed, 31 May 2023 08:52:17 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85058 Vervoersbedrijf Willemsen- de Koning is per 1 augustus 2023 de nieuwe leerlingenvervoerder in de gemeente ‘s- Hertogenbosch. Dat laat het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten in een informatienota aan de Bossche gemeenteraad. Willemsen- de Koning neemt daarmee het stokje over van Van Driel. De gemeente heeft het leerlingenvervoer, jeugdvervoer en het vervoer van […]

The post Willemsen- de Koning nieuwe leerlingenvervoerder ’s Hertogenbosch first appeared on TaxiPro.]]>
Vervoersbedrijf Willemsen- de Koning is per 1 augustus 2023 de nieuwe leerlingenvervoerder in de gemeente ‘s- Hertogenbosch. Dat laat het college van burgemeester en wethouders (B&W) weten in een informatienota aan de Bossche gemeenteraad. Willemsen- de Koning neemt daarmee het stokje over van Van Driel.
De gemeente heeft het leerlingenvervoer, jeugdvervoer en het vervoer van de Weener XL (overheidsinstelling) opnieuw aanbesteed. Twee nieuwe vervoerders zullen vanaf augustus gaan rijden: Willemsen- de Koning en Munckhof.

Gemeentegrenzen

Willemsen- de Koning wordt vanaf die datum verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer binnen de gemeente ’s Hertogenbosch. Munckhof wordt verantwoordelijk voor hetzelfde type vervoer, maar dan naar bestemmingen buiten de gemeentegrenzen. “We hebben er alle vertrouwen in dat de medewerkers van Weener XL en onze kinderen hiermee snel en veilig naar hun bestemming kunnen”, zo spreekt het college het vertrouwen in de twee nieuwe vervoerders uit.

Tijdens de aanbesteding is door de gemeente ’s Hertogenbosch ook nadrukkelijk gekeken naar duurzaamheid. Zo zijn er nieuwe eisen in de aanbesteding opgenomen, omtrent dit thema. “Al het vervoer binnen onze gemeente zal met nulemissie plaatsvinden”, aldus het college. “Het vervoer naar buiten onze gemeente zal voor 50 procent plaatsvinden met emissievrije voertuigen.”

Stokje

Willemsen- de Koning neemt hiermee het stokje over van Van Driel, die nog tot 31 juli verantwoordelijk is voor de uitvoering van het leerlingenvervoer. Het vervoersbedrijf uit Oss had eind vorig jaar moeite om alle leerlingen op tijd op school te krijgen, vanwege aanhoudende chauffeurstekorten. Zo ontwikkelde Van Driel zelfs een aangepast rooster, vanwege personeelstekort en een hoog ziekteverzuim onder chauffeurs.

Volgens Maurits van Driel, operationeel directeur van het gelijknamige vervoersbedrijf, heeft dit geef effect gehad op de keuze van de gemeente ’s Hertogenbosch. “Elke keer als er een aanbesteding wordt uitgegeven, begint iedereen weer op nul”, zo laat hij desgevraagd weten aan TaxiPro. “Wij hebben sinds halverwege de jaren negentig, op drie jaar na, het leerlingenvervoer in Den Bosch aaneengesloten mogen uitvoeren. Dat we deze aanbesteding niet gewonnen hebben, vinden wij dan ook erg jammer”, zo besluit Van Driel.

Lees ook:

The post Willemsen- de Koning nieuwe leerlingenvervoerder ’s Hertogenbosch first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/05/31/willemsen-de-koning-nieuwe-leerlingenvervoerder-s-hertogenbosch/feed/ 0
FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/05/30/fnv-ongeveer-35-uber-chauffeurs-doen-mee-aan-protestactie/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/05/30/fnv-ongeveer-35-uber-chauffeurs-doen-mee-aan-protestactie/#comments Tue, 30 May 2023 13:59:27 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85089 De protestactie van chauffeurs van taxi-app Uber in Amsterdam tegen schijnzelfstandigheid is in goede sfeer verlopen. Dat zei FNV-bestuurder Amrit Sewgobind na afloop van de demonstratie bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam-Zuid. Uiteindelijk deden ongeveer vijftig chauffeurs mee aan de actie na “een wat rustig begin”, aldus Sewgobind. Ongeveer 35 chauffeurs verzamelden zich rond […]

The post FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen first appeared on TaxiPro.]]>
De protestactie van chauffeurs van taxi-app Uber in Amsterdam tegen schijnzelfstandigheid is in goede sfeer verlopen. Dat zei FNV-bestuurder Amrit Sewgobind na afloop van de demonstratie bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam-Zuid. Uiteindelijk deden ongeveer vijftig chauffeurs mee aan de actie na “een wat rustig begin”, aldus Sewgobind.

Ongeveer 35 chauffeurs verzamelden zich rond 13.00 uur op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord aan het begin van het protest. Later werd in een colonne naar het kantoor van Uber gereden en vervolgens sloten nog meer chauffeurs zich aan. Volgens Sewgobind waren er meerdere sprekers, waaronder chauffeurs van Uber. Ook het dochtertje van een chauffeur kwam volgens hem aan het woord en zei dat “papa nooit thuis is, omdat hij zulke lange dagen maakt”.

Dichte deur

Volgens Sewgobind bleef de deur bij Uber wel dicht. “Maar dat zijn we van Uber gewend.” De vakbond voert al langere tijd actie tegen Uber. Het bedrijf zou zijn chauffeurs niet behandelen als zelfstandig ondernemers, maar ook niet in dienst willen nemen om een cao-loon te betalen. Eerder won de vakbond al een rechtszaak waarin werd geoordeeld dat de chauffeurs wel degelijk in dienst zijn van Uber. In die zaak speelt binnenkort een hoger beroep.

Ook elders in Europa waren er protesten van Uber-chauffeurs, waaronder in de Belgische hoofdstad Brussel. Volgens het Belgische persbureau Belga deden daar ongeveer honderd chauffeurs aan mee en werd onder meer aandacht gevraagd voor betere werkomstandigheden. Ook in Genève, Londen en Parijs waren er acties tegen Uber.

Stem

Een woordvoerder van Uber liet in een reactie weten “dat het bedrijf voortdurend met chauffeurs in gesprek is en het belangrijk vindt dat de stem van chauffeurs wordt gehoord”. Volgens Uber willen veel chauffeurs namelijk helemaal niet in loondienst bij het bedrijf en verdienen ze al meer dan onder een cao. Uber verwijst daarbij naar een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht waaruit zou blijken dat 94 procent van de rijders zelfstandig wil blijven.

Lees ook:

The post FNV: protestactie Uber-chauffeurs in goede sfeer verlopen first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/05/30/fnv-ongeveer-35-uber-chauffeurs-doen-mee-aan-protestactie/feed/ 5
Taxi nemen op vakantie? Hier moet je rekening mee houden https://www.taxipro.nl/special/2023/05/30/taxi-nemen-op-vakantie-hier-moet-je-rekening-mee-houden/ https://www.taxipro.nl/special/2023/05/30/taxi-nemen-op-vakantie-hier-moet-je-rekening-mee-houden/#respond Tue, 30 May 2023 13:02:13 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=84447 Je bent uit het vliegtuig gestrompeld, hebt lang gewacht op je bagage en nu ben je eindelijk klaar om aan je vakantie te beginnen. Tot je tot de conclusie komt dat je je rit naar je hotel niet vooraf hebt geboekt. Visumbuitenland geeft vijf tips waardoor je als reiziger zonder problemen en met zo min […]

The post Taxi nemen op vakantie? Hier moet je rekening mee houden first appeared on TaxiPro.]]>
Je bent uit het vliegtuig gestrompeld, hebt lang gewacht op je bagage en nu ben je eindelijk klaar om aan je vakantie te beginnen. Tot je tot de conclusie komt dat je je rit naar je hotel niet vooraf hebt geboekt. Visumbuitenland geeft vijf tips waardoor je als reiziger zonder problemen en met zo min mogelijk risico’s een taxi kan pakken.

Volgens Visumbuitenland is het van het grootste belang om als reiziger vooraf een tarief vast te stellen. “Aangezien de prijzen voor taxi’s sterk kunnen variëren, afhankelijk van het bedrijf, de afstand, en of ze bijvoorbeeld een toeslag rekenen tijdens het spitsuur, is het aan te raden om vooraf de taxitarieven te onderzoeken. Bijvoorbeeld om van de luchthaven naar het hotel te reizen”, zegt het visumbureau daarover. “Het hoeft niet veel moeite te kosten om deze informatie te vinden, want de meeste prijzen van verschillende bedrijven en hun beoordelingen zijn gemakkelijk te vinden na een snelle zoektocht op Google. Gebruik deze informatie om een gerenommeerd taxibedrijf te vinden en een keuze te maken waar jij je goed bij voelt.”

Ook is het volgens Visumbuitenland verstandiger om een taxi vooraf te boeken, in plaats van er eentje aan te houden op straat. “Vooral als je pas in het land bent aangekomen en nog niet weet welke taxibedrijven goed zijn en welke niet. Daarbij is het ook knap lastig om de veiligheid van een taxi te beoordelen door hem op straat aan te houden.”

Taximeter

Naast het vooraf vaststellen van het tarief en het boeken van een taxi, is het ook raadzaam te controleren of de betreffende chauffeur op de meter rijdt. “Controleer zodra je in een taxi stapt of deze een werkende meter heeft en de juiste vergunningen in bezit heeft. Als er iets niet helemaal goed voelt, of je bent er niet helemaal zeker van dat alles in orde is, is het beter om die taxi niet te nemen. Dit is dan ook een van de redenen waarom het vooraf boeken van een taxi zo belangrijk is, omdat de meeste renommeerde en betrouwbare taxibedrijven werkende apparatuur hebben en al hun vergunningen in orde hebben.”

Daarnaast is het, waar je in de wereld ook naartoe gaat, verstandig om achterin de taxi plaats te nemen. “Zelfs als je alleen reist, is het namelijk niet verplicht om voorin te gaan zitten naast de chauffeur. Kies er altijd voor, wanneer mogelijk, om een plekje achterin de taxi te kiezen. Op die manier zit je wat uit het vizier van de chauffeur en ben je minder snel het doelwit van onder andere diefstal.”

Inlezen

Last but not least raadt Visumbuitenland reizigers aan zich goed in te lezen over de plekken die je tijdens je vakantie wil of gaat bezoeken. “Hoe ver ligt de bezienswaardigheid vanaf je hotel? Wat hebben andere reizigers betaald voor een taxirit naar dezelfde locatie? Dit zijn misschien enkele van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen voordat je een taxi boekt, zodat je een helder idee hebt van wat de gemiddelde taxiprijzen zijn voor het bezoeken van een bepaalde toeristische attractie. Je kunt daarnaast ook, gewoon voor de zekerheid, voor vertrek de juiste routes opzoeken.”

Lees ook:

The post Taxi nemen op vakantie? Hier moet je rekening mee houden first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/special/2023/05/30/taxi-nemen-op-vakantie-hier-moet-je-rekening-mee-houden/feed/ 0
Politie betrapt driehonderd automobilisten op vasthouden telefoon https://www.taxipro.nl/touringcar-2/2023/05/30/politie-betrapt-driehonderd-automobilisten-op-vasthouden-telefoon/ https://www.taxipro.nl/touringcar-2/2023/05/30/politie-betrapt-driehonderd-automobilisten-op-vasthouden-telefoon/#respond Tue, 30 May 2023 10:21:11 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85056 De politie heeft vorige week donderdag op snelwegen in Zeeland zo’n driehonderd automobilisten betrapt op het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. De betreffende automobilisten werden door de politie vanuit een touringcar betrapt en vervolgens aan de kant gezet door een van de politiewagens. In totaal werden er 135 automobilisten op de bon […]

The post Politie betrapt driehonderd automobilisten op vasthouden telefoon first appeared on TaxiPro.]]>
De politie heeft vorige week donderdag op snelwegen in Zeeland zo’n driehonderd automobilisten betrapt op het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. De betreffende automobilisten werden door de politie vanuit een touringcar betrapt en vervolgens aan de kant gezet door een van de politiewagens.
In totaal werden er 135 automobilisten op de bon geslingerd. 119 boetes werden uitgedeeld voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. 7 bekeuringen werden uitgedeeld vanwege snelheidsovertredingen en twee voor onnodig links rijden. Ook andere vergrijpen, zoals het niet dragen van een autogordel of het rijden in een onverzekerde auto, kwamen tijdens de controleactie voorbij.

Ogen op de weg

Deze handhavingsactie maakt onderdeel uit van de gezamenlijke actie ‘Ogen op de weg’ van de politie Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant. “Wij gaan voor nul verkeersslachtoffers”, zegt de politie daarover. “Dus de volgende keer dat je in de auto stapt, neem dan afstand van je telefoon en zorg ervoor dat niets je afleidt van je doel. Zo kan iedereen veilig van punt A naar punt B.”

Lees ook:

The post Politie betrapt driehonderd automobilisten op vasthouden telefoon first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/touringcar-2/2023/05/30/politie-betrapt-driehonderd-automobilisten-op-vasthouden-telefoon/feed/ 0
Europese Uber-chauffeurs op de bres tegen schijnzelfstandigheid https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/05/30/europese-uber-chauffeurs-op-de-bres-tegen-schijnzelfstandigheid/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/05/30/europese-uber-chauffeurs-op-de-bres-tegen-schijnzelfstandigheid/#comments Tue, 30 May 2023 07:45:49 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=85053 Taxichauffeurs in verschillende steden voeren vandaag actie tegen Uber. Dat meldt FNV. In Amsterdam, Brussel, Genève, Londen en Parijs gaan diverse chauffeurs de straat op, omdat zij vinden dat heel Europa moet ingrijpen om schijnzelfstandigheid bij platforms als Uber tegen te gaan. In Amsterdam verzamelen taxichauffeurs zich op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord, waarna ze in […]

The post Europese Uber-chauffeurs op de bres tegen schijnzelfstandigheid first appeared on TaxiPro.]]>
Taxichauffeurs in verschillende steden voeren vandaag actie tegen Uber. Dat meldt FNV. In Amsterdam, Brussel, Genève, Londen en Parijs gaan diverse chauffeurs de straat op, omdat zij vinden dat heel Europa moet ingrijpen om schijnzelfstandigheid bij platforms als Uber tegen te gaan.
In Amsterdam verzamelen taxichauffeurs zich op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord, waarna ze in colonne naar het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam-Zuid rijden. “Op die plek kunnen chauffeurs de directie van Uber aanpreken op het feit dat juist dit bedrijf de randen van de wet blijft opzoeken”, zegt FNV daarover.

Koelkast

De wet tegen schijnzelfstandigheid, de wet DBA, staat volgens de vakbond al sinds 2016 in de koelkast. De handhaving zou te complex zijn. “Ondanks meerdere rechterlijke uitspraken, acties van chauffeurs, Kamervragen en de roep vanuit de samenleving is het plan om pas in 2025 de handhaving weer op te pakken”, aldus de vakbond. “Ondertussen maken platforms misbruik van de situatie. Daardoor lopen Uber-chauffeurs werknemersrechten zoals een fatsoenlijk cao-loon mis en worden andere taxichauffeurs op een oneerlijke manier weggeconcurreerd.”

WP2000

Een ander probleem dat chauffeurs met de protestactie willen aankaarten, is de Wet Personenvervoer 2000 (WP2000). Volgens hen is deze wet sterk verouderd. “Deze wet is opgesteld vóór het bestaan van de smartphone en houdt geen rekening met taxiritten die via een app worden besteld. Uber hoeft zich dus niet aan dezelfde regels te houden die gelden voor reguliere taxicentrales”, aldus de vakbond.

“Gemeenten, vakbonden, chauffeurs en taxibedrijven pleiten al jaren voor het aanpassen van de WP2000, maar dat is door de lobby vanuit platforms als Uber en de landelijke overheid steeds tegengehouden. Ook op dit punt is de bodem echt bereikt. Als het lek in de WP2000 niet zo snel mogelijk wordt gedicht, blijft er buiten de platforms geen taxibranche meer over”, zo waarschuwt FNV.

Lees ook:

The post Europese Uber-chauffeurs op de bres tegen schijnzelfstandigheid first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/05/30/europese-uber-chauffeurs-op-de-bres-tegen-schijnzelfstandigheid/feed/ 5