TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Mon, 25 Sep 2017 11:25:38 +0200 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 Kom net als deze opdrachtgevers naar het Congres Contractvervoer https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/25/kom-net-als-deze-opdrachtgevers-naar-het-congres-contractvervoer/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/25/kom-net-als-deze-opdrachtgevers-naar-het-congres-contractvervoer/#respond Mon, 25 Sep 2017 11:20:27 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55774 Ruim twee weken voor aanvang van het Nationaal Congres Contractvervoer hebben zich al veel opdrachtgevers van doelgroepenvervoer aangemeld voor deelname. Zij gaan op donderdag 12 oktober in Expo Houten in gesprek met vervoerders en andere belanghebbenden in gesprek over de stand van zaken in het Nederlandse doelgroepenvervoer.

De zesde editie van het Nationaal Congres Contractvervoer kent een andere opzet dan zijn voorgangers, met meer sessies en meer ruimte voor verdieping. Na de plenaire opening gaan de deelnemers aan de slag in twee blokken van elk vier parallel-sessies. Hierin komen diverse onderwerpen aan bod, waaronder het wmo-vervoer in Rotterdam en Amsterdam, de regiecentrales in Limburg en de regio Drechtsteden en de integratie van openbaar vervoer en doelgroepenvervoer. Er wordt weer plenair afgesloten met de belangrijkste bevindingen.

Parallel-sessies

Bekijk het volledige programma van het Nationaal Congres Contractvervoer en meld je aan voor deelname. Kies meteen de parallel-sessies die jij graag wilt bijwonen: één van 11.30 tot 12.30 uur en van één van 13.30 tot 14.15 uur. Intussen hebben zich al 170 mensen aangemeld voor deelname en dat aantal loopt snel op, dus wacht niet te lang met inschrijven.

Naast vele tientallen taxibedrijven zijn de volgende opdrachtgevers er op 12 oktober bij in Houten:

 • Apeldoorn
 • Alkmaar
 • Alphen aan den Rijn
 • Amersfoort
 • Amsterdam
 • BAR-organisatie (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk)
 • Bureau Regiovervoer Midden-Brabant (Midden-Brabantse gemeenten)
 • De Fryske Marren
 • Delfzijl
 • De Molenhopper
 • Den Haag
 • GR-KCV Regio Brabant Noordoost
 • Haarlem
 • Haarlemmermeer
 • Heerenveen
 • Heerlen
 • Hengelo
 • Lelystad
 • Metropoolregio Rotterdam Den Haag
 • Ministerie van Infrastructuur en Milieu
 • Mobiliteitsbureau Noordoost Fryslân
 • Nissewaard
 • Oldenzaal
 • Omnibuzz
 • OVER-gemeenten (Oostzaan en Wormerland)
 • Publiek Vervoer
 • Regio Gooi en Vechtstreek
 • Regio West-Brabant
 • Regiotaxi ‘s-Hertogenbosch
 • Rijssen-Holten
 • Rotterdam
 • Sociale Dienst Drechtsteden
 • Utrecht
 • Vereniging van Nederlandse Gemeenten
 • Waddinxveen
 • Westfriese gemeenten
 • Zaanstad
 • Zuidplas
]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/25/kom-net-als-deze-opdrachtgevers-naar-het-congres-contractvervoer/feed/ 0
Gemeenten Valleihopper boos op Transvision https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/25/gemeenten-valleihopper-boos-op-transvision/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/25/gemeenten-valleihopper-boos-op-transvision/#comments Mon, 25 Sep 2017 08:14:06 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55776 De gemeenten achter de Valleihopper zijn niet te spreken over Transvision, dat inzake het moeizaam verlopende leerlingenvervoer keihard uithaalde naar opdrachtgever en vervoerders. Op dit moment reageren de gemeenten nog niet inhoudelijk maar ze zijn bepaald niet gediend van de actie omdat niemand er baat bij zou hebben. Intussen verloopt het leerlingenvervoer nog altijd niet probleemloos.

Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude en Scherpenzeel namen eind augustus al enkele dagen na de start de regie op het leerlingenvervoer binnen de Valleihopper terug van Transvision, om het vervolgens over te dragen aan Noot, één van de vervoerders. In de dagen daarvoor was er veel misgelopen met het vervoer. Noot zou volgens Transvision doelbewust hebben aangestuurd op het laten ontsporen van het regiemodel dat voor de Valleihopper wordt gehanteerd. Opdrachtgever Regio Foodvalley zou zijn verantwoordelijkheid niet hebben genomen.

‘Geeft geen pas’

Deze stap lijkt de onderlinge verhoudingen geen goed te hebben gedaan, zo blijkt uit een persbericht van de vijf gemeenten. De Regio FoodValley, die zijn gezamenlijk vormen, distantieert zich van de uitspraken van Transvision, maar wacht met een inhoudelijke reactie omdat er nog evaluatie en onderzoek plaatsvindt. Maar: “Het geeft geen pas dit soort uitingen, nota bene richting derden, te doen over een opdrachtgever of samenwerkingspartij. Bovenal: het leerlingenvervoer en het belang van de leerlingen is hiermee niet gediend.”

Regio FoodValley geeft verder aan niet zomaar te hebben ingegrepen maar nog steeds een structurele oplossing met de betrokken partijen te willen vinden. De situatie waarbij Noot de regie voert is tijdelijk; het is nog steeds de opzet dat Transvision dit weer overneemt.  In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders van Nijkerk dat er voorlopig extra voorzichtig zal worden gecommuniceerd over dit onderwerp.

Klachten

Wel blijkt uit diezelfde brief dat er elke dag nog steeds drie tot vier klachten over het vervoer binnenkomen. “Enkele gevallen zijn schrijnend”, aldus B&W van Nijkerk. “De klachten worden door gemeente en regiocollega’s met enorme betrokkenheid aangepakt. De prioriteit ligt op dit moment helemaal bij de kinderen en hun ouders. Daarna zijn we ons als regio beraden op juridische consequenties”, zo reageert Foodvalley op de gedane beschuldigingen.

Lees ook: ‘Vervoerders stuurden aan op totale mislukking Valleihopper’

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/25/gemeenten-valleihopper-boos-op-transvision/feed/ 2
Anders ondernemen in de opstapmarkt https://www.taxipro.nl/ondernemen/2017/09/22/anders-ondernemen-in-de-opstapmarkt/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2017/09/22/anders-ondernemen-in-de-opstapmarkt/#respond Fri, 22 Sep 2017 07:00:19 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55768 Gerrit Janknegt richtte taxibedrijf Zebra op omdat er naar zijn idee veel waarde onbenut blijft in de taximarkt. Tegelijk nam hij waar dat de taxi voor veel mensen een soort uiterste optie is, die pas wordt gekozen als alle alternatieven voor vervoer niet beschikbaar zijn. En hij zag mogelijkheden om bij te dragen aan een schonere mobiliteit in een stedelijke omgeving. Janknegt ging op zoek naar manieren om meer waarde aan de taxirit toe te voegen. Op 12 oktober vertelt hij hierover tijdens Taxi Expo 2017.

“Eén aspect is natuurlijk de elektrische taxi, dat was de eerste in Groningen. Zo draag je bij aan schone mobiliteit. Daarnaast stel ik de prijs vooraf vast en wordt deze berekend over de rechte lijn van vertrek naar aankomst. Die transparantie wordt erg gewaardeerd. In de beleving van mensen is het ook goedkoper, al ontlopen onze prijzen die van de andere taxi’s nauwelijks. En ten derde werken we uitsluitend met studenten achter het stuur. Die andere aanpak vinden mensen heel prettig.”

Open armen

Wat de gemeente Groningen dan weer prettig vindt, is dat ongeveer de helft van de Zebra-passagiers uit het buitenland komt. Niet zelden rijden passagiers sowieso voor het eerst met een elektrisch voertuig mee. Dat alles doet het groene imago van de stad natuurlijk geen kwaad. Het idee van Janknegt werd dan ook meteen met open armen ontvangen. Op initiatief van Zebra en de plaatselijke energiecoöperatie Grunneger Power kwam onlangs, met medewerking van de gemeente, de eerste snellaadpaal in de stad. Deze staat vooraan op de standplaats bij Station Groningen.

De samenwerking met de gemeente Groningen verloopt dan ook goed, al is er volgens Janknegt nog wel meer mogelijk. “Toen de gemeente in het begin vroeg hoe ze mij konden helpen, gaf ik twee dingen aan: veel ritten inkopen en een snellader op een praktische plek, en dat werd vooraan de standplaats bij het station. Die snellader is er dus gekomen en daar ben ik heel blij mee. De eerste rit moet echter nog geboekt worden vanuit de gemeente. Dat is wel jammer. Maar de samenwerking met de gemeente is echt fantastisch.”

Andere gemeenten

Zebra rijdt vooralsnog met één voertuig, een Nissan Evalia e-NV200, gekozen om zijn functionaliteit. Het is wel de bedoeling om de komende tijd uit te breiden. Janknegt wil opschalen, zowel binnen Groningen als daarbuiten. “Ik wil met mijn bedrijven altijd een bepaalde ‘fit’ met de omgeving realiseren, maar uiteindelijk is het wel een onderneming die omzet en winst moet realiseren. Voor het einde van het jaar ga ik andere gemeenten in het noorden van het land benaderen met mijn idee om ook daar Zebra uit te rollen. Daar zullen ook externe financiers bij komen kijken.”

Fatsoenlijk

Hoe, wat en waar: het moet nog blijken “Maar dat we gaan opschalen is cruciaal. Hoe meer ritjes we doen, hoe meer we bijdragen aan een schoner. Tegelijk wil ik die fit houden met mijn omgeving. Dat betekent ook meebewegen met de ontwikkelingen en bijsturen als iets niet optimaal blijkt te werken. Klanten moeten je dienst prettig vinden en blijven vinden. Er zijn regels om fatsoenlijk om te gaan met je omgeving, maar mensen voelen heus wel aan als je daar serieus mee bezig bent.”

Gerrit Janknegt wil met zijn workshop tijdens Taxi Expo 2017 laten zien hoe je waarde kunt toevoegen aan een taxirit. “Met name veel eenpitters in deze branche hebben het gewoon moeilijk. Ik hoop te laten zien dat het ook anders kan. Waarmee ik niet zeg dat mijn aanpak voor iedereen werkt. Wellicht halen mensen maar één ding uit mijn verhaal waar zij wat mee kunnen, maar dat is natuurlijk ook prima.”

De workshop van Gerrit Janknegt staat op 12 oktober op het programma van 11.30 tot 12.15 uur. Meld je nu aan voor deelname aan Taxi Expo 2017 en geef meteen aan welke workshops jij graag wilt bijwonen.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2017/09/22/anders-ondernemen-in-de-opstapmarkt/feed/ 0
Rechter: UberPop blijft verboden https://www.taxipro.nl/ondernemen/2017/09/21/rechter-uberpop-blijft-verboden/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2017/09/21/rechter-uberpop-blijft-verboden/#respond Thu, 21 Sep 2017 10:31:37 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55762 De minister van Infrastructuur en Milieu heeft terecht lasten onder dwangsom opgelegd aan Uber om te zorgen dat de dienst UberPop werd gestaakt. Het besluit van vorig jaar om een dwangsom van 650.000 euro in te vorderen in verband met UberX was echter niet terecht. Dat is de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Deze uitspraak is definitief.

UberPop verdween eind 2015 uit Nederland, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Uber trok zelf de stekker uit de dienst nadat er door de ILT meerdere lasten onder dwangsom waren opgelegd en, vanwege herhaaldelijke overtredingen, verbeurd. Het CBb oordeelt nu dat dit terecht was. De uitspraak is gedaan in een proces dat door Uber is aangespannen tegen de minister van Infrastructuur en Milieu, waar de ILT onder valt.

Overtreden van de wet

“UberPop is gericht op vervoer door particuliere chauffeurs zonder taxivergunning. Dat is taxivervoer (en geen carpoolen), omdat het gebeurt als economische activiteit. De Wet personenvervoer 2000 verbiedt taxivervoer zonder vergunning. UberPop is gericht op het overtreden van de wet. Uber speelt daarin een wezenlijke rol en is medepleger van de overtredingen die de particuliere chauffeurs hebben begaan.”

“De minister van Infrastructuur en Milieu heeft terecht lasten onder dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat Uber stopt met UberPop. Omdat Uber toch doorging met UberPop heeft zij dwangsommen van 10.000 euro, 300.000 euro en 50.000 euro verbeurd.”

Andere dienst

Met UberX is het echter een ander verhaal, zo oordeelt de rechter. De ILT inde eind vorig jaar bij Uber 650.000 euro voor het opnieuw overtreden van de taxiwetgeving. Het bedrijf zou chauffeurs en taxibedrijven hebben laten samenwerken via een verboden pachtconstructie. De uitspraak van de rechter: “UberX is gericht op taxivervoer door chauffeurs die beschikken over een taxivergunning. Dat is een andere dienst dan UberPop, omdat geen samenwerking met particuliere chauffeurs zonder taxivergunning wordt gezocht.”

“De last onder dwangsom die voor UberPop was opgelegd geldt daarom niet voor het aanbieden van de dienst UberX en Uber heeft daarvoor dus geen dwangsommen verbeurd. Het beroep van Uber tegen het besluit waarmee in verband met UberX een dwangsom van 650.000 euro is ingevorderd slaagt. Het College vernietigt dat besluit.” De uitspraak is definitief omdat het CBb eindrechter is in deze zaak.

“Uber is nagenoeg twee jaar geleden gestopt met UberPop in Nederland”, geeft het bedrijf in een reactie op de uitspraak aan. “Via de service UberX werken wij alleen met professionele gelicenseerde chauffeurs. We verwelkomen de bevestiging van het College dat deze sancties uit het verleden nu niet van toepassing zijn op UberX”, aldus een woordvoerder van Uber.

]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2017/09/21/rechter-uberpop-blijft-verboden/feed/ 0
Waardering voor Amsterdamse straattaxi afgenomen https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/21/waardering-voor-amsterdamse-straattaxi-gaat-achteruit/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/21/waardering-voor-amsterdamse-straattaxi-gaat-achteruit/#comments Thu, 21 Sep 2017 09:52:33 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55755 De  waardering voor de opstapmarkt in Amsterdam is lager dan in de afgelopen jaren. Te dure ritten, een gebrek aan stratenkennis en slechte service zijn de belangrijkste klachten, zo blijkt uit de Taximonitor 2016. Aanpassingen van de taxiverordening moeten ervoor zorgen dat TTO’s hun chauffeurs beter gaan controleren en waar nodig sanctioneren. Intussen blijft het aantal TTO-chauffeurs maar groeien.

In Amsterdam is sinds 2012 het systeem met Toegelaten Taxi Organisaties van kracht vanuit het idee de kwaliteit van het straattaxivervoer te verbeteren. Jaarlijks wordt in de Taximonitor onderzocht wat daar in de praktijk van terechtkomt. De resutaten komen tot stand via een imago-onderzoek op basis van steekproef onder alle Amsterdammers, een panelonderzoek onder regelmatige taxigebruikers en de bevindingen van mystery guests.

“In 2014 en 2015 nam de kwaliteit van de opstapmarkt voorzichtig toe”, zo staat te lezen in de Taximonitor. “In 2016 is de kwaliteit echter behoorlijk afgenomen.” Het streven is dat niet meer dan 5 procent van de ritten met een onvoldoende wordt beoordeeld, maar daar kwam men in 2016 niet in de buurt. Van de Amsterdammers in het algemeen is 30 procent ontevreden over de rit op de opstapmarkt; van de panelleden is 22 procent niet over die rit te spreken. Vooral ritten die vanaf de standplaats worden gemaakt krijgen steeds vaker een onvoldoende van de klant.

Hinder op de standplaats

Het weigeren van ritten die chauffeurs te kort vinden komt nog steeds voor. Van 2013 tot en met 2015 nam het percentage ritweigeringen af van 17 tot 7 procent; vorig jaar groeide dat in het geval van de panelleden weer naar 8 procent. Bij de mysteryguestonderzoeken ging het om 1 tot 2 procent.

Vorig jaar kwamen er bij het Landelijk Klachtenmeldpunt 263 klachten binnen over de Amsterdamse straattaximarkt. Daarvan hadden er 81 betrekking op veiligheid: de bejegening van derden door de taxichauffeur, maar ook het rijgedrag en geuite bedreigingen. Van de 58 klachten over het gedrag op en in de omgeving van standplaatsen vallen er 55 onder ‘hinder’. Het gaat vooral om klachten van omwonenden en niet zelden om illegale standplaatsen, en dus ook niet alleen om TTO-chauffers.

Andere klachten gaan over professionaliteit, ritweigering en het in rekening brengen van de ritprijs. Van 106 klachten is bekend of de klant tevreden was over de manier waarop de TTO in kwestie die afhandelde. 85 procent was tevreden; net zoveel als in 2013 maar beduidend minder dan in 2014 en 2015.

Steeds meer TTO-chauffeurs

Met de ontevredenheid van klanten groeit ook het aantal waargenomen overtredingen van de TTO-regels. De politie nam in 2016 maar liefst 486 lijnbusbaanontheffingen in vanwege overtredingen van de regels voor busbaangebruik. Dat is bijna 25 procent meer dan in 2015. Het aantal Rapporten van Bevindingen nam wel af, maar dat zegt volgens de Taximonitor niet alles omdat TTO’s ook zelf maatregelen kunnen opleggen aan chauffeurs die zich niet aan de regels houden.

Wat bij dit alles ongetwijfeld niet helpt is dat het aantal TTO-chauffeurs maar blijft groeien. In 2013 waren er 3.202 geldige Taxxxivergunningen. Dat liep in de jaren daarna op naar 3.642, 3.927 en 4.125. In de eerste helft van 2017 kwamen daar nog 22 chauffeurs bij, tot een totaal van 4.147. Dat lijkt weinig groei, maar in heel 2016 werden er ook maar liefst 512 vergunningen ingetrokken, en in de eerste helft van dit jaar nog eens 230. Desondanks groeide het totaal aantal chauffeurs in anderhalf jaar tijd met 220.

Het aantal TTO’s is wel afgenomen. In 2016 waren er nog twaalf, nu resteren er acht. De gemeente Amsterdam geeft aan dat dit komt door een geintensiveerd handhavingsbeleid ten opzichte van vier van deze TTO’s. Feit is echter dat My Taxi, STA en AMS door TCS zijn overgenomen, waardoor deze organisatie doorgroeide naar circa 1.400 aangesloten chauffeurs. De vergunning van MTA is ingetrokken vanwege een te klein aantal aangesloten chauffeurs.

Iets meer grip

Wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer zegt het volgende over de bevindingen: “De slechte waardering geeft aan dat er echt een schep bovenop moet. We hebben de afgelopen jaar iets meer grip op de opstapmarkt gekregen onder andere door strakkere aansturing. Dat is een stap vooruit maar de branche is er nog niet.” Er staan verschillende aanpassingen van de taxiverordering op stapel die de handhaving op TTO’s moet verbeteren. Dat moet er weer voor zorgen dat zij beter op hun chauffeurs gaan toezien.

Een ander deel van het probleem is de groeiende bestelmarkt. “Steeds meer klanten bestellen via app’s een taxi. De gemeente heeft wettelijk vrijwel geen mogelijkheden om op de markt voor besteld vervoer te sturen. Het groeiend aantal taxi’s creëert problemen voor de bereikbaarheid, doorstroming, leefbaarheid en openbare orde , met name in stadsdeel Centrum. Nog dit jaar start de voorbereiding van een inhoudelijke evaluatie van het Amsterdamse taxistelsel” zoals dat sinds 2012 van kracht is.

Tijdens Taxi Expo 2017 staat onder meer een workshop over TTO’s en taxiverordeningen op het programma. Bekijk hier het hele workshopprogramma en meld je aan voor deelname. Voor taxibedrijven en overheden is deelname aan Taxi Expo gratis. 

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/21/waardering-voor-amsterdamse-straattaxi-gaat-achteruit/feed/ 2
Rotterdamse taxicentrales ontevreden: ons TTO-wisselgeld blijft uit https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/21/rotterdamse-taxicentrales-ontevreden-ons-tto-wisselgeld-blijft-uit/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/21/rotterdamse-taxicentrales-ontevreden-ons-tto-wisselgeld-blijft-uit/#comments Thu, 21 Sep 2017 08:16:58 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55752 De Rotterdamse taxicentrales krijgen in hun ogen weinig terug voor hun inspanningen voor en investeringen in het TTO-systeem. Volgens de bedrijven wordt er door de gemeente niets met hun klachten gedaan en staat de communicatie op een zeer laag pitje. Het geduld is wel zo’n beetje op. “We zullen niets doen waardoor mensen overlast van de taxibranche ervaren. Maar we willen wel duidelijk maken dat het ongenoegen onder taxichauffeurs steeds groter wordt.”

Er zijn allerlei ontwikkelingen aan de gang die de centrales tegen de borst stuiten. Dat blijkt uit een gesprek met Mike van Wanum en Fred Aalders van respectievelijk St. Job en RTC, twee van de grootste centrales in Rotterdam, en met Suze van Eisden-Koster van Stichting Kwaliteitsverbetering Rotterdamse Taxi. Hierin werken de Toegelaten Taxi Organisaties samen aan de kwaliteit van de met name de opstapmarkt in Rotterdam. De TTO’s financieren SKRT zelf. Van Wanum, Aalders en Van Eisden-Koster spreken namens de 8 TTO’s in Rotterdam, waar samen zo’n 900 chauffeurs zijn aangesloten.

Niet genoeg handhaving

Eén van de problemen die speelt betreft het RTX-certificaat dat elke TTO-chauffeur heeft. In Rotterdam werken echter steeds meer chauffeurs zonder RTX. Tegen de regels, maar schijnbaar wordt er weinig aan gedaan. “Er wordt gewoon niet voldoende op gehandhaafd. Met name ’s avond en in het weekend is dat een probleem”, legt Van Wanum uit. “Laatst kregen we te horen dat er achttien extra handhavers specifiek voor de taxibranche werden opgeleid. Maar uiteindelijk blijkt dat het aantal uren dat er wordt gecontroleerd exact hetzelfde blijft. Dan verandert er dus niets.”

Sinds het kwaliteitskeurmerk in het leven is geroepen, heeft de Rotterdamse taxibranche vier verkeerswethouders de revue zien passeren. “Zij hebben allemaal toegezegd verder te willen met die kwaliteit. Daar zijn telkens weer beloften over gedaan. Wij hebben als sector heel veel geïnvesteerd in de kwaliteit en in het keurmerk. Maar het wisselgeld daarvoor blijft eigenlijk uit. Dan heb ik het over voordelen als busbaangebruik en standplaatsen die zo groot zijn als beloofd, maar ook over extra handhaving op chauffeurs die zich niet aan de regels houden”, aldus Van Wanum.

In de file

Hij geeft aan dat het busbaangebruik gezien huidige en geplande werkzaamheden in de stad zeer welkom zou zijn. “Maar in plaats daarvan roept wethouder Pex Langenberg opeens dat straks alleen emissievrije taxi’s op de busbaan mogen. Dat is niet op een besluit gebaseerd, maar het voelt wel alsof we wéér tegengewerkt worden.”

Aalders vult aan: “Bovendien wordt niet gezegd dat het om TTO-taxi’s moet gaan. Dus als Uber of een andere partij met een flinke zak geld iedereen in een emissievrije auto zet, staan de TTO’s straks in de file terwijl die anderen over de busbaan rijden. Als wij in ruil voor alle investeringen die we hebben gedaan niet eens de vrijheid krijgen om ons werk normaal te doen, wat moeten we dan?”

“En nu geeft de wethouder weer aan met ons in gesprek te willen, maar met hem praten we al drie jaar. We praten al sinds 2003 met wethouders”, legt Van Wanum uit. “We hebben echt heel veel geld in het keurmerk gestoken, want de gemeente subsidieert in dat verband niets. Investeren om te kunnen verdienen is helemaal niet erg, dat doen we ook volop. Maar we krijgen er niets voor terug.”

Niet opgepakt

TaxiPro heeft bij de gemeente Rotterdam gevraagd om een reactie op de onrust in de Rotterdamse taximarkt. Een woordvoerster van wethouder Langenberg geeft aan dat er op dit moment geen behoefte is om inhoudelijk te reageren. Wel wordt aangegeven dat de gemeente graag met de taxisector in gesprek gaat, iets dat op dit moment ook zou worden georganiseerd.

Van Wanum, Aalders en hun collega’s willen het gesprek best aangaan, maar ze hebben er weinig geloof in dat het nu wel wat oplevert. “We hebben keer op keer de knelpunten genoemd, maar het wordt gewoon niet opgepakt. In plaats van dat we krijgen wat ons is beloofd, moet alles opeens emissievrij. Dat heeft niets te maken met wat allemaal is afgesproken”, aldus Aalders. Van Wanum: “Op deze manier wordt de hele opstapmarkt zonder reden keihard aangepakt. En als straks een grote partij in één keer een hele vloot elektrische auto’s op de weg kan zetten, dan zijn sommige van de huidige TTO’s gewoon uitgespeeld.”

Geen rondjes rijden

Vóór alles wil de Rotterdamse taxibranche dat afspraken en toezeggingen door de gemeente worden nagekomen. Ze willen met hun taxi’s op de busbaan kunnen, vragen om handhaving op degenen die de regels niet volgen en, meer in zijn algemeenheid, om een wat taxivriendelijker beleid. Geen rondjes moeten rijden bij het Centraal Station om maar geen boete voor fout parkeren te krijgen, bijvoorbeeld. Mike van Wanum: “Al lossen ze maar een paar knelpunten op, dan is dat in elk geval een begin. Maar er gebeurt gewoon helemaal niets.”

“We bieden als taxibranche in Rotterdam echt wel kwaliteit”, benadrukt Fred Aalders. “Maar met zijn handelswijze draagt de gemeente eigenlijk niets aan de kwaliteit bij.” Het uitblijven van het genoemde wisselgeld zorgt voor rumoer onder de TTO-chauffeurs. “Sommigen willen dan in actie komen, maar dat gaan we niet doen”, legt Van Wanum uit. “Onze reactie zal hoe dan ook vriendelijk zijn, maar we voelen zo langzamerhand wel de behoefte om onze standpunten wat kracht bij te zetten. Niet door de boel plat te gooien, maar wel even aandacht vragen voor ons verhaal. We willen gewoon oplossingen.“

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/21/rotterdamse-taxicentrales-ontevreden-ons-tto-wisselgeld-blijft-uit/feed/ 7
Vijf vervoerders winnen heraanbesteding Noordoost Friesland https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/20/vijf-vervoerders-winnen-heraanbesteding-noordoost-friesland/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/20/vijf-vervoerders-winnen-heraanbesteding-noordoost-friesland/#respond Wed, 20 Sep 2017 10:57:43 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55742 De heraanbesteding van het doelgroepenvervoer in Noordoost Friesland is door vijf vervoerders gewonnen. Onder hen ook Waaksma, het bedrijf dat in de eerste gunning buiten de boot viel en middels een kort geding een tweede aanbesteding afdwong. Het vervoer is verder gegund aan VMNN, Dorenbos en NOF, drie partijen die in de eerste aanbesteding ook wonnen. Taxi Postma maakt het rijtje compleet.

Ten opzichte van de eerste gunning is er één naam verdwenen: Taxi Witteveen. Dat bedrijf besloot niet op de heraanbesteding in te schrijven. In de eerste poging tot aanbesteden wonnen VMNN Friesland, Taxi- en Bergingsbedrijf Dorenbos, Taxicentrale Witteveen en Taxi- en touringcarcentrale Noord Oost Friesland (NOF). Waaksma, dat tot dat moment een groot deel van het vervoer verzorgde, kwam tegen die uitkomst in opstand.

Kostendekkende tarieven

Het kort geding ging om de percelen die door VMNN, Dorenbos en NOF waren gewonnen. Volgens Waaksma zou dat zijn gebeurd met inschrijvingen tegen tarieven die niet kostendekkend zijn. Dat kon volgens de rechter niet worden aangetoond, maar tegelijk is er niet transparant genoeg gehandeld door de opdrachtgever. Daardoor kan ook niet worden aangetoond dat de tarieven wél kostendekkend zijn.

Om die reden kon de eerste aanbesteding volgens de rechter niet door de beugel, wat een tweede poging nodig maakte. Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollummerland en Tytsjerksteradiel sloten met Waaksma een overbruggingsovereenkomst. Nu blijkt dat Waaksma toch een deel van het vervoer blijft doen, al zal dat wel minder zijn dan voorheen. De laatste tijd was er in de lokale politiek veel te doen over de onzekere toekomst van de Waaksma-chauffeurs.

Schepje bovenop OPOV

Nu de voorlopige gunning een feit is, doen de gemeenten daar nog een uitspraak over. Sowieso is er de OPOV-regeling voor overgang van personeel naar nieuwe vervoerders. “Vanuit de aanbesteding is er nog een schepje bovenop die OPOV-regeling gedaan, zodat er ook aandacht is voor de overgang van personeel met tijdelijke contracten, uitzendkrachten en voor mensen die met hulp van de overheid op zoek zijn naar werk. Het Aanbestedingsinstituut Mobiliteit heeft daarbij meegekeken en positief geadviseerd.”

De gemeenten vonden het belangrijk dat lokale bedrijven een kans zouden krijgen én dat de kwaliteit van het vervoer goed zou blijven. Daarom hebben ze het vervoer verdeeld in grotere en kleinere percelen en was er een maximum aantal dat ieder bedrijf kon winnen. De gunning is gedaan op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. De kwaliteit telde voor 60 procent mee en de prijs voor 40 procent. Als er geen bezwaren komen, wordt de gunning op 9 oktober definitief.

Tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer komen vele belangrijke ontwikkelingen in het Nederlandse doelgroepenvervoer aan bod. Meld je nu aan voor deelname en geef meteen aan welke parallel-sessies je wilt bijwonen op donderdag 12 oktober in Expo Houten.

]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2017/09/20/vijf-vervoerders-winnen-heraanbesteding-noordoost-friesland/feed/ 0
KNV uit zorgen over uitvoerbaarheid mobiliteitsplannen https://www.taxipro.nl/innovatie/2017/09/20/knv-uit-zorgen-over-uitvoerbaarheid-mobiliteitsplannen/ https://www.taxipro.nl/innovatie/2017/09/20/knv-uit-zorgen-over-uitvoerbaarheid-mobiliteitsplannen/#respond Wed, 20 Sep 2017 09:45:06 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55738 Koninklijk Nederlands Vervoer is blij met de economische groei in Nederland maar zet wel zijn vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de plannen voor mobiliteit. De Mobiliteitsalliantie, waarvan KNV één van de aanjagers is, toont zich vooral blij met het plan om veel integraler te kijken naar (duurzame) mobiliteit. Toch bepleit deze organisatie dat er veel meer geïnvesteerd wordt in het bereikbaar houden van Nederland.

KNV toont zich naar aanleiding van de plannen die op Prinsjesdag zijn ontvouwd eerst positief en optimistisch. De brancheorganisatie “is blij dat de economie hard groeit. Dat betekent meer mobiliteit en dat is goed voor de vervoerssector. Daar is wel extra infrastructuur voor nodig. Jammer dat daar nog geen extra begroting voor is ingepland – maar wat niet is, kan nog komen.”

Toch is er ook kritiek: er is in de Troonrede niets te lezen over de uitvoerbaarheid van het voorgenomen beleid. KNV is bezorgd over het feit dat er in de Troonrede niets te lezen is over de uitvoerbaarheid van beleid. “De wezenlijke gevolgen van jarenlange bezuinigingen op het overheidsapparaat laten sporen – en veel boosheid – na bij ondernemers. Terwijl de regeldichtheid alleen maar toenam, werden capaciteit en deskundigheid in ministeries en inspecties weggesaneerd.”

Nieuwe aanpak

“Voor de mobiliteitssector had dat veel kostbare consequenties: de averechtse gevolgen van de WWZ, veel te dure vergunningen, het weigeren om nutteloze documenten af te schaffen. De complexiteit van de spoormarkt en aanbestedingssystemen vereisen steeds deskundiger staf bij zowel overheid als bedrijfsleven. KNV hoopt dat het toekomstige kabinet de balans tussen regelzucht en deskundige capaciteit bewaakt.”

De Mobiliteitsalliantie bestaat naast KNV uit 23 organisaties op het gebied van mobiliteit, waaronder de ANWB, Transdev, de NS en de Fietsersbond. Het samenwerkingsverband is verheugd dat integraal kijken naar mobiliteit nog door het demissionaire kabinet wordt omarmd. “Het bereikbaar houden van Nederland vraagt om extra investeringen in de infrastructuur, maar ook om een nieuwe aanpak van mobiliteit. Daar hoort het moeiteloos kunnen combineren van allerlei vervoersmodaliteiten bij, zodat personen en goederen sneller en duurzamer op hun plek van bestemming komen.”

Extra investeringen

Wat de alliantie betreft komt duurzame en slimme mobiliteit hoog op de agenda van een volgend kabinet te staan. Daarvoor willen de aangesloten organisaties graag een Mobiliteitsakkoord sluiten met dat nieuwe kabinet. Maar daarvoor zijn wel extra investeringen nodig. “De Mobiliteitsalliantie benadrukt dat een nieuw kabinet wel structureel extra geld beschikbaar moet maken voor investeringen in (duurzame) mobiliteit, ten minste 1 miljard euro extra is per jaar is nodig om Nederland bereikbaar, economisch aantrekkelijk en leefbaar te houden.”

]]>
https://www.taxipro.nl/innovatie/2017/09/20/knv-uit-zorgen-over-uitvoerbaarheid-mobiliteitsplannen/feed/ 0
286 kilometer aan nieuwe rijstroken in 2018 https://www.taxipro.nl/innovatie/2017/09/19/286-kilometer-aan-nieuwe-rijstroken-in-2018/ https://www.taxipro.nl/innovatie/2017/09/19/286-kilometer-aan-nieuwe-rijstroken-in-2018/#respond Tue, 19 Sep 2017 13:33:02 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55736 Komend jaar investeert het ministerie van Infrastructuur en Milieu 6,2 miljard in infrastructuur. Er komt in 2018 268 kilometer aan nieuwe rijstroken bij en er wordt ingezet op de ontwikkeling van nieuwe technieken die kunnen bijdragen aan een snellere doorstroming van het verkeer.

Nederland staat wereldwijd op de derde plek van landen met de beste infrastructuur. In de afgelopen jaren is er ruim 700 kilometer extra aan rijstroken aangelegd. Met de projecten uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport dat vandaag is aangeboden komt daar tot en met 2031 nog minstens 1.000 kilometer bij.

Verbrede snelwegen

In 2018 investeert IenM 2,6 miljard euro in het hoofdwegennet. Grote wegprojecten waaraan in 2018 gewerkt wordt zijn de Rijnlandroute, de Rotterdamsebaan, de projecten Zuidasdok, de A10-knooppunten de Nieuwe Meer en Amstel, A1 Apeldoorn – Azelo en de A15 Papendrecht – Sliedrecht.

Daarnaast worden nieuwe weggedeelten opengesteld, waaronder de delen van de verbrede snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere, de N18 Varsseveld – Enschede en de A27/A1 Utrecht Noord – knooppunt Eemnes – Bunschoten.

Duurzaam

Minister Schultz van Haegen: ‘We investeren in 2018 weer fors in onze wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen. Dit is nodig om de groeiende economie van Nederland te ondersteunen en dit doen we op een duurzame manier, zo goed mogelijk ingepast in de omgeving.” Staatssecretaris Dijksma: ‘Investeringen in groene, schone mobiliteit zorgen voor een duurzame groei van de economie. Innovatieve startups, maar ook grote bedrijven laten steeds meer zien dat duurzaam investeren in vervoer en producten niet alleen voordelig is voor het klimaat, maar dat er ook steeds vaker goed geld mee te verdienen valt.”

Mobiliteit als dienst

Om Nederland in beweging te houden, stimuleert en ontwikkelt het ministerie nieuwe vervoerstechnieken en slimmere vormen van mobiliteit. Doel is om mensen zo efficiënt en comfortabel mogelijk van A naar B te laten reizen, waarbij zij soepel kunnen overstappen tussen verschillende vervoermiddelen. Welk vervoermiddel dat is, wordt steeds minder van belang. Er is een trend zichtbaar dat mobiliteit steeds vaker een dienst wordt. Er komt een gerichte aanpak voor de termijn 2018-2020 om de bereikbaarheid in stedelijke gebieden te verbeteren, nieuwe vervoersconcepten te ontwikkelen en de CO2-uitstoot terug te dringen.

]]>
https://www.taxipro.nl/innovatie/2017/09/19/286-kilometer-aan-nieuwe-rijstroken-in-2018/feed/ 0
Kort geding tegen TTO-systeem Eindhoven levert niets op https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/19/kort-geding-tegen-tto-systeem-eindhoven-levert-niets-op/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/19/kort-geding-tegen-tto-systeem-eindhoven-levert-niets-op/#respond Tue, 19 Sep 2017 12:35:54 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=55733 Het door Stichting Taxibelang aangespannen kort geding tegen het nieuwe TTO-systeem in Eindhoven heeft niet gebracht wat men hoopte. Wat de rechter betreft is niet eens aangetoond dat de stichting in dit verband de taxibranche in Eindhoven vertegenwoordigt. De eis om het TTO-systeem op te schorten zolang bepaalde aanpassingen niet zijn gedaan is dan ook niet ingewilligd.

Sinds 1 september moet je als taxichauffeur in de Eindhovense opstapmarkt officieel aangesloten zijn bij een toegelaten taxi-organisatie, kortweg TTO. Hoewel dit al zeker een jaar bekend was, vond er kort na de invoering een kort geding plaats. Stichting Taxibelang heeft principiële bezwaren tegen het TTO-model en vindt deze op verschillende punten in strijd met de Wet Personenvervoer.

Discriminatie

Verder zou het TTO-model van Eindhoven het voor taxichauffeurs erg moeilijk maken om zich te verweren tegen sancties die hen worden opgelegd. Het systeem voorziet verder in voordelen voor emissievrije taxi’s, zoals busbaangebruik. Dat is volgens Stichting Taxibelang echter discriminerend ten opzichte van chauffeurs en TTO’s met andere voertuigen. Om al deze reden werd een opschorting van het TTO-model in Eindhoven gevorderd, in elk geval totdat de vermeende problemen zijn opgelost.

Het hele verhaal loopt echter stuk op het gegeven dat Stichting Taxibelang volgens de gemeente en de rechter niet-ontvankelijk is in deze kwestie. De stichting heeft aangegeven chauffeurs te vertegenwoordigen die het niet eens zijn met de gang van zaken, maar dat wordt verder niet onderbouwd. Daarmee is niet duidelijk dat de stichting die belangen behartigt, en ook niet of er wellicht nog andere belangen mee dienen. Het is voor de rechter zelfs niet eens duidelijk geworden wie de bestuursleden van de stichting zijn en welke kwalificaties zij inzake de taximarkt hebben.

Vordering geen kans

Verder vindt de rechter dat onvoldoende is geprobeerd om er samen met de gemeente uit te komen. Er is wel een brief verstuurd, die al dan niet is ontvangen. In de brief staat niet meer dan de eis dat het TTO-systeem niet doorgaat en dat er bij vragen contact kan worden opgenomen met de advocaat van de stichting. “De voorzieningenrechter is met de gemeente van oordeel dat de brief geen redelijke poging bevat om er samen met de gemeente uit te komen.”

Om die redenen is de Stichting Taxibelang niet-ontvankelijk verklaard. Maar ook als dat niet was gebeurd, had de vordering geen kans gemaakt. Het heeft niet geholpen dat men pas een jaar nadat bekend was dat het TTO-systeem er kwam de gang naar de rechter maakte. Maar ook het spoedeisend belang is niet aangetoond, en dat is cruciaal om tot een uitspraak in een kort geding te komen.

Juridische argumenten

Daarom komt de rechter niet tot een uitgebreide bespreking van de juridische argumenten die zijn aangevoerd. Maar zelfs als Stichting Taxibelang wat in deze zaak te zoeken had en er sprake was van spoedeisend belang, dan nog zouden de vorderingen niet zijn toegekend. Dat laat de rechter tot slot van zijn uitspraak weten. Het TTO-model in Eindhoven kan dus vooralsnog door op de ingeslagen weg.

]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2017/09/19/kort-geding-tegen-tto-systeem-eindhoven-levert-niets-op/feed/ 0