TaxiPro https://www.taxipro.nl Het vakblad voor de taxibranche Mon, 30 Jan 2023 14:48:04 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 /favicon.ico TaxiPro https://www.taxipro.nl 32 32 College Helmond over leerlingenvervoer: ‘Vervoer organiseren steeds complexer’ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/30/college-helmond-over-leerlingenvervoer-vervoer-organiseren-steeds-complexer/ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/30/college-helmond-over-leerlingenvervoer-vervoer-organiseren-steeds-complexer/#respond Mon, 30 Jan 2023 14:48:04 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81670 Volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) in de gemeente Helmond, is het organiseren van vervoer steeds complexer. Dat schrijft het college in een reactie op schriftelijke vragen, die zijn ingediend door de lokale partijen Lokaal sterk en Helder Helmond omtrent het leerlingenvervoer.  Volgens Anja Spierings (Lokaal Sterk) en Louis van de Werf (Helder […]

The post College Helmond over leerlingenvervoer: ‘Vervoer organiseren steeds complexer’ first appeared on TaxiPro.]]>
Volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) in de gemeente Helmond, is het organiseren van vervoer steeds complexer. Dat schrijft het college in een reactie op schriftelijke vragen, die zijn ingediend door de lokale partijen Lokaal sterk en Helder Helmond omtrent het leerlingenvervoer. 
Volgens Anja Spierings (Lokaal Sterk) en Louis van de Werf (Helder Helmond) verloopt het leerlingenvervoer in de gemeente Helmond niet altijd florisant. “Wij ontvingen diverse signalen over problemen rondom het leerlingenvervoer”, schrijft het tweetal daarover. “Dit heeft gevolgen voor de zeer kwetsbare groep kinderen en hun ouders/verzorgers.”

Overschrijding maximale reistijd

Reden genoeg voor de twee lokale volksvertegenwoordigers om aan de bel te trekken en schriftelijke vragen hierover in te dienen. Zo wilde het tweetal onder meer van het college weten of ze bekend zijn met het feit dat de maximale reistijd weleens wordt overschreden. “Ja, wij zijn bekend met het signaal dat er in enkele gevallen overschrijding van de maximale reistijd heeft plaatsgevonden”, zegt het college daarover. “Er is landelijk sprake van een groot personeelstekort. De door ons gecontracteerde vervoerder kampt hier inmiddels ook mee. Dit signaal is met de vervoerder besproken. Om ervoor te zorgen dat het vervoer wordt gecontinueerd, onderzoekt de vervoerder de mogelijkheid tot het combineren/samenvoegen van (bepaalde) ritten.”

Reserve-capaciteit

Vervoersbedrijf Munckhof, dat in de gemeente Helmond het leerlingenvervoer uitvoert, erkent de problemen. Communicatiemanager Bas de Smit wijst daarbij nadrukkelijk richting het huidige chauffeurstekort. “We hadden altijd reserve-capaciteit aan chauffeurs om ziektes en verlof op te vangen”, zegt hij tegenover het Brabants Dagblad. Volgens de krant zijn die reserves er nu niet wegens een tekort aan chauffeurs. “Daardoor moeten we een keuze maken tussen ‘iets minder rust en regelmaat’ of niet rijden. Het betekent dat er soms een andere chauffeur, een andere route of een iets andere volgorde van ophalen is. We snappen dat de kinderen nu minder rustig zijn als ze binnenkomen. Niemand wil dat dingen veranderen. Zeker niet bij deze kinderen.”

Structuur en duidelijkheid

Volgens de twee raadsleden gebeurt het al dat sommige ritten op bepaalde momenten worden samengevoegd, als gevolg van personeelstekorten en kostenbesparing. “Hierdoor is het al diverse keren voortgekomen dat kinderen niet weten met welke bus ze mee moeten en deze kinderen dus volledig in paniek raken”, zo stellen Spierings en Van de Werf. Het tweetal wil daarom weten of hier iets aan gedaan kan worden. “Het uitgangspunt is om de ritten te rijden met vaste chauffeurs”, zo reageert het college. “Echter, in de huidige tijd (krapte op de arbeidsmarkt, ziekteverzuim en personeelstekort) is het organiseren van vervoer steeds complexer. Wij zijn ons ervan bewust dat kinderen in het leerlingenvervoer een groot belang hebben bij structuur en duidelijkheid, daar streven we naar. Ook de vervoerder is zich hiervan bewust.”

Nieuwe aanbesteding

Tot slot laat het college aan de gemeenteraad weten dat er dit jaar een nieuwe aanbesteding op de rol staat, voor wat betreft het leerlingenvervoer. Het contract met Munckhof loopt tot 1 augustus 2023. Het gemeentelijk bestuur van Helmond voelt er echter niks voor om met een andere vervoerder in zee te gaan. “Nu er sprake is van algehele personeelskrapte is het veranderen van vervoerder risicovol. Zo biedt het aangaan van een nieuwe overeenkomst geen garantie op kwalitatieve continuering van het leerlingenvervoer.”

“Daarnaast brengt de overgangsperiode bij wisseling van contractpartner gevolgen met zich mee. Het betekent dat zowel de leerlingen als ouders/verzorgers moeten wennen aan de werkwijze van een nieuwe vervoerder (en diens chauffeurs). Dit geldt ook voor wijzigingen van de interne structuur en werkafspraken binnen de gemeente Helmond. Juist in deze tijd is structuur en stabiliteit voor kinderen in het leerlingenvervoer van groot belang. Door te investeren in de samenwerking en relatie met de bestaande vervoerder dragen we hieraan bij”, zo besluit het college.

Lees ook:

The post College Helmond over leerlingenvervoer: ‘Vervoer organiseren steeds complexer’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/30/college-helmond-over-leerlingenvervoer-vervoer-organiseren-steeds-complexer/feed/ 0
Voedingscoach Eliza: ‘Vermijd snoepen uit verveling’ https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/30/voedingscoach-eliza-vermijd-snoepen-uit-verveling/ https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/30/voedingscoach-eliza-vermijd-snoepen-uit-verveling/#respond Mon, 30 Jan 2023 12:35:45 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81679 Taxichauffeurs zijn dagelijks onderweg. Ze hebben vaak niet veel tijd om onderweg gezond te eten. Voedingscoach Eliza Gabriël geeft tips voor een gezond ontbijt en lunch. Volgens haar is het belangrijk om de maaltijden vooraf goed voor te bereiden. Dag Eliza, hoe kunnen taxichauffeurs het beste hun ontbijt voorbereiden? “Mijn grootste tip is om op […]

The post Voedingscoach Eliza: ‘Vermijd snoepen uit verveling’ first appeared on TaxiPro.]]>
Taxichauffeurs zijn dagelijks onderweg. Ze hebben vaak niet veel tijd om onderweg gezond te eten. Voedingscoach Eliza Gabriël geeft tips voor een gezond ontbijt en lunch. Volgens haar is het belangrijk om de maaltijden vooraf goed voor te bereiden.
Dag Eliza, hoe kunnen taxichauffeurs het beste hun ontbijt voorbereiden?

“Mijn grootste tip is om op voorhand na te denken over hoe je je maaltijden indeelt en klaarmaakt. Zet bijvoorbeeld de avond van tevoren al een havermoutpapje klaar, op basis van havermout, chiazaad en melk. Dat kan dan goed trekken en dikken in de ijskast. Je kan er vervolgens fruit en/of nootjes in doen. Dan heb je een gezond en voedzaam ontbijt.”

Welke tips heb je nog meer?

“Een andere optie is bananenbrood. Daarvoor heb je per portie één banaan, één ei en 50 gram havermout nodig. Meng alles goed door elkaar en bak alles in de oven. Dat kan je makkelijk meenemen. Je kan het als ontbijt eten, maar ook als tussendoortje. Nog een handige tip: neem een koelbox mee. Daar kan je ook snacks, zoals humus, crackers, mini-komkommers en kerstomaatjes, alsook fruit en yoghurt in meenemen.”

Poké bowls zijn ook populair. Waarom?

“Omdat deze super veelzijdig zijn. In de winkel kan je er allerlei kopen. Maar je kan ze ook makkelijk zelf ‘batchen’. Je kan bijvoorbeeld een grote portie quinoa of zoete aardappel maken, groenten snijden en kip grillen. De avond van tevoren vul je dan je lunchkommetje met wat quinoa, zoete aardappelen, verschillende groenten, avocado en wat kip. Op die manier heb je een gezonde lunch om mee te nemen.”

Waar moeten we vooral op letten?

“Vermijd snoepen uit verveling. Snoepgoed is vaak sterk bewerkt en zit bomvol suiker. Als je dan een hele dag in de auto zit, dan heeft je lichaam geen tijd om al die suiker te verwerken. Uiteindelijk zal je veel pieken hebben in je bloedsuiker, maar je lichaam gaat al dat suiker ook opslaan als vet. Uiteindelijk zorgt dat voor hart- en vaatziekten. Door te weinig beweging, verhoog je ook nog een de kans op diabetes en te hoge cholesterol.”

Heb je tot slot nog tips qua drinken?

“Drink voldoende water. Je kan er komkommer en citroen bij doen, wat het water smaak geeft. Vermijd sowieso gesuikerde dranken.”

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad TaxiPro.be. Lees hier het volledige interview.

Lees ook:

The post Voedingscoach Eliza: ‘Vermijd snoepen uit verveling’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/30/voedingscoach-eliza-vermijd-snoepen-uit-verveling/feed/ 0
Taxibedrijf Cibatax failliet, wel kans op overname https://www.taxipro.nl/ondernemen/2023/01/30/taxibedrijf-cibatax-failliet-wel-kans-op-overname/ https://www.taxipro.nl/ondernemen/2023/01/30/taxibedrijf-cibatax-failliet-wel-kans-op-overname/#respond Mon, 30 Jan 2023 10:05:40 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81619 Het Eindhovense taxibedrijf Cibatax is wederom failliet verklaard. Dat meldt Omroep Brabant. Wel hebben zich al een aantal kandidaten gemeld bij curator Matthijs Steenpoorte, die staan te trappelen om het bedrijf over te nemen. De werkzaamheden van Cibatax gaan, ondanks het faillissement, dan ook gewoon door. “Het aantal ritten is afgenomen, de dieselprijzen zijn enorm […]

The post Taxibedrijf Cibatax failliet, wel kans op overname first appeared on TaxiPro.]]>
Het Eindhovense taxibedrijf Cibatax is wederom failliet verklaard. Dat meldt Omroep Brabant. Wel hebben zich al een aantal kandidaten gemeld bij curator Matthijs Steenpoorte, die staan te trappelen om het bedrijf over te nemen. De werkzaamheden van Cibatax gaan, ondanks het faillissement, dan ook gewoon door.
“Het aantal ritten is afgenomen, de dieselprijzen zijn enorm gestegen, er is een flink personeelstekort en de marges in de branche zijn klein”, zegt curator Matthijs Steenpoorte over het faillissement tegen Omroep Brabant. Volgens Steenpoorte heeft Cibatax tijdens de coronaperiode belastinguitstel aangevraagd en heeft het Eindhovense taxibedrijf moeite om deze schuld terug te betalen. “Aan het begin van de pandemie zag je een omzetdaling van rond de 80 procent. Daarna is het aantal taxiritten nooit meer op het oude niveau gekomen”, legt de curator uit.

Cibatax is volgens Steenpoorte echter niet het enige bedrijf waarvan hij verwacht dat ze in de toekomst moeite gaan krijgen met het terugbetalen van overheidssteun. “Cibatax draaide geen verlies, maar met al die tegenslagen en de kleine marges is die belastingschuld bijna niet terug te verdienen.” Volgens de lokale omroep hebben inmiddels meerdere partijen zich gemeld bij de curator, die interesse hebben om het Eindhovense taxibedrijf over te nemen.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat Cibatax failliet is verklaard. In 2015 ging het taxibedrijf voor het eerst failliet. De bewindvoerders die destijds aan het roer stonden, verzochten destijds de rechtbank Oost-Brabant om de surseance van betaling om te zetten in een faillissement. Het was destijds de vraag of het Eindhovense taxibedrijf de salarissen over de maand juni kon betalen.

Ook in 2019 ging het mis. In dat jaar werd Cibatax opnieuw failliet verklaard. Formeel ging het destijds over het failisement van CombiNet Personenvervoer BV, waaronder Cibatax viel. Het Eindhovense taxibedrijf kreeg destijds nog uitstel van betaling om haar schulden weg te werken, maar dat heeft de uitspraak van het faillissement niet kunnen voorkomen.

Lees ook:

The post Taxibedrijf Cibatax failliet, wel kans op overname first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/ondernemen/2023/01/30/taxibedrijf-cibatax-failliet-wel-kans-op-overname/feed/ 0
Inschrijftermijn aanbestedingen ZOOV-vervoer verruimd https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/27/inschrijftermijn-aanbestedingen-zoov-vervoer-verruimd/ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/27/inschrijftermijn-aanbestedingen-zoov-vervoer-verruimd/#respond Fri, 27 Jan 2023 15:18:28 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81656 Geïnteresseerde vervoerders krijgen tot 13 maart de tijd om zich in te schrijven op de aanbesteding van de gemeente Winterswijk. De opdracht behelst het inkopen van de vervoercentrale die de regie voert over al het vervoer van ZOOV. Hetzelfde geldt voor het inkopen van vervoercapaciteit (voertuigen en chauffeurs) voor het routegebonden ZOOV-personenvervoer. De aanbestedende dienst […]

The post Inschrijftermijn aanbestedingen ZOOV-vervoer verruimd first appeared on TaxiPro.]]>
Geïnteresseerde vervoerders krijgen tot 13 maart de tijd om zich in te schrijven op de aanbesteding van de gemeente Winterswijk. De opdracht behelst het inkopen van de vervoercentrale die de regie voert over al het vervoer van ZOOV. Hetzelfde geldt voor het inkopen van vervoercapaciteit (voertuigen en chauffeurs) voor het routegebonden ZOOV-personenvervoer.

De aanbestedende dienst en tevens opdrachtgever is de gemeente Winterswijk, team ZOOV Beheer. Zij verzorgen het vervoer namens de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en eventueel andere (zorg-)organisaties. ZOOV Beheer is de gezamenlijke uitvoeringsorganisatie voor het doelgroepenvervoer van de zeven Achterhoekse gemeenten. Dit team is organisatorisch onderdeel van de gemeente Winterswijk.

Routegebonden vervoer

Doel van de tweede aanbesteding van dezelfde opdrachtgever is het inkopen van de vervoercapaciteit (voertuigen en chauffeurs) voor het routegebonden personenvervoer. Binnen het routevervoer van ZOOV is op dit moment in elk geval vervoer voorzien voor leerlingen die gebruik maken van aangepast vervoer van en naar school of stageadres, jeugdigen in het kader van de Jeugdwet, werknemers op basis van de Participatiewet of WSW, reizigers (bijvoorbeeld op basis van de WMO), leerlingen voor gym of zwemlocatie en voor kinderopvang (bijvoorbeeld BSO). Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 13 maart inschrijven.

Lees ook:

The post Inschrijftermijn aanbestedingen ZOOV-vervoer verruimd first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/27/inschrijftermijn-aanbestedingen-zoov-vervoer-verruimd/feed/ 0
Taxi Linsen vervoert leden van Gedeputeerde Staten: ‘Draait om vertrouwen’ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/01/27/taxi-linsen-vervoert-leden-van-gedeputeerde-staten-draait-om-vertrouwen/ https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/01/27/taxi-linsen-vervoert-leden-van-gedeputeerde-staten-draait-om-vertrouwen/#comments Fri, 27 Jan 2023 10:41:34 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81610 Voor tenminste de komende drie jaar neemt Taxi Linsen wederom het VIP-vervoer in de provincie Gelderland voor haar rekening. Het taxibedrijf uit Driel verzorgt het woon-werkverkeer voor leden van de Gedeputeerde Staten. Hoe gaat dat in z’n werk en wat komt daar allemaal bij kijken? Gerold Linsen, eigenaar van het gelijknamige taxibedrijf, gaat in een […]

The post Taxi Linsen vervoert leden van Gedeputeerde Staten: ‘Draait om vertrouwen’ first appeared on TaxiPro.]]>
Voor tenminste de komende drie jaar neemt Taxi Linsen wederom het VIP-vervoer in de provincie Gelderland voor haar rekening. Het taxibedrijf uit Driel verzorgt het woon-werkverkeer voor leden van de Gedeputeerde Staten. Hoe gaat dat in z’n werk en wat komt daar allemaal bij kijken? Gerold Linsen, eigenaar van het gelijknamige taxibedrijf, gaat in een uitgebreid gesprek met TaxiPro daarop in. “Discretie is enorm belangrijk.”
Wat houdt de opdracht precies in?

“Wij gaan leden van de Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland vervoeren. Het gaat daarbij om woon-werkverkeer, maar ook ritten van en naar afspraken. Het is heel wisselend werk. Het kan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat plaatsvinden.”

Hoeveel chauffeurs hebben jullie voor deze opdracht?

“Wij hebben zes chauffeurs geselecteerd die de leden van de Gedeputeerde Staten dagelijks gaan vervoeren. Tijdens het selectieproces hebben we onder andere gekeken naar de achtergronden van de chauffeurs, zoals opleidingen. Voor dit type vervoer heb je namelijk een D1-opleiding (directiechauffeur) nodig. Die zijn daar speciaal op geselecteerd.”

Hoe kwam deze opdracht op je pad?

“We deden het VIP-vervoer hiervoor ook al. Daardoor wisten we dat er een nieuwe aanbesteding aan zat te komen. Die hebben wij volgens de gebruikelijke procedure gevolgd. Er waren wel meer gegadigden, maar die voldeden blijkbaar niet aan de gestelde eisen.”

Wat waren die eisen?

“De kwaliteit van het vervoer stond natuurlijk voorop. Die bestond uit hoe snel wij ergens aanwezig kunnen zijn en hoeveel auto’s wij tot onze beschikking hebben. Daarnaast moet het bedrijf in de buurt liggen en voldoende capaciteit hebben qua personeel. Nou, dat hebben wij.”

Heeft u dan geen last van chauffeurstekorten?

“Zeker wel, maar niet voor deze opdracht. Daarvoor hebben wij een standaardgroep, die alleen voor zakelijk vervoer wordt ingezet. Sommigen daarvan werken enkel op kantoor. Die kunnen acuut in de auto springen en ritten uitvoeren, mocht dat nodig zijn.”

Dat u voor deze opdracht geen gebrek aan personeel heeft, komt dat niet ook omdat de taxichauffeurs dit type vervoer gewoon ontzettend leuk vinden om te doen?

“Ja, die indruk heb ik wel.”

Wat vinden ze daar zo leuk aan?

“Meestal rijden ze in nieuwe auto’s en het is specifiek werk. Dat maakt het leuk. Het is natuurlijk ook een ander type klant waarbij discretie belangrijks is.”

Leden van de Gedeputeerde Staten, dat is geen doorsnee doelgroep die je van A naar B moet brengen. Zijn er ook veiligheidseisen gesteld waar jullie aan moeten voldoen?

“Zeker. Denk daarbij aan het veilig in- en uitstappen. Met dit soort mensen als passagier kijk je als taxichauffeur zijnde natuurlijk wel om je heen of er geen gekke dingen gebeuren. Je kijkt bijvoorbeeld ook of deze politici veilig naar binnen kunnen gaan, als ze op de plek van bestemming zijn aangekomen. Maar ook tijdens het rijden houdt de chauffeur zijn ogen goed open. Als je bijvoorbeeld in een file staat, zorgt de chauffeur ervoor dat er voldoende ruimte is voor het geval er ineens gekke dingen gebeuren.”

Het politieke landschap is versplinterd en de polarisatie neemt toe. Neem bijvoorbeeld de kwestie omtrent stikstof. Het stikstofdossier is deels ondergebracht bij de provincies. Zij moeten straks belangrijke knopen omtrent dit precaire onderwerp doorhakken. Dezelfde politici die jij voor de komende drie jaar gaat vervoeren. Maakt u zich daar zorgen over?

“Daar houden we ons afzijdig van. Wij weten natuurlijk precies wat er speelt, maar wij voeren puur en alleen het directievervoer uit.”

Na alle reuring die het stikstofdossier heeft veroorzaakt, kan ik me voorstellen dat je hier toch op een bepaalde manier rekening mee houdt. 

“Wij worden vooraf altijd goed ingelicht en geïnstrueerd. Daar hebben we protocollen voor. Het wordt allemaal vooraf besproken. Zowel de chauffeur als de passagier weten wat ze in bepaalde situaties moeten doen.”

Volgens mij ontvangen politici om de haverklap telefoontjes. Als dat in de auto gebeurt, dan is de chauffeur ook aanwezig bij dat gesprek. Hoe zit het met de discretie, zijn daar nog bepaalde afspraken over gemaakt?

“Daar zijn zeker afspraken over gemaakt. Discretie is natuurlijk erg belangrijk. Ik denk ook dat dat een van de redenen is waarom wij deze opdracht wederom gegund hebben gekregen.”

Zou jij andere taxibedrijven, die zich wellicht in de toekomst ook willen inschrijven voor dit type vervoer, adviseren om het te doen of juist ontraden?

“Bij opdrachten als deze komt veel kijken. Je moet er constant aandacht aan besteden. Als je vervoersdiensten als deze slechts ‘erbij’ gaat doen, dan loopt het mis. Het is intensief werk. Het moet allemaal goed geregeld worden. Daarnaast zijn respect en vertrouwen enorm belangrijk. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

Lees ook:

The post Taxi Linsen vervoert leden van Gedeputeerde Staten: ‘Draait om vertrouwen’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/contractvervoer/2023/01/27/taxi-linsen-vervoert-leden-van-gedeputeerde-staten-draait-om-vertrouwen/feed/ 1
Rechtbank bestraft roofoverval op taxichauffeur: ruim twee jaar cel https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/rechtbank-bestraft-roofoverval-op-taxichauffeur-ruim-twee-jaar-cel/ https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/rechtbank-bestraft-roofoverval-op-taxichauffeur-ruim-twee-jaar-cel/#respond Thu, 26 Jan 2023 15:40:38 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81634 De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige verdachte veroordeeld voor onder andere een roofoverval op een taxichauffeur. De verdachte is tevens veroordeeld voor andere strafbare feiten, zoals diefstal met geweld in een parfumwinkel en poging tot afpersing in een tabakszaak. De rechtbank heeft hem een celstraf van dertig maanden opgelegd. De roofoverval op de taxichauffeur vond […]

The post Rechtbank bestraft roofoverval op taxichauffeur: ruim twee jaar cel first appeared on TaxiPro.]]>
De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige verdachte veroordeeld voor onder andere een roofoverval op een taxichauffeur. De verdachte is tevens veroordeeld voor andere strafbare feiten, zoals diefstal met geweld in een parfumwinkel en poging tot afpersing in een tabakszaak. De rechtbank heeft hem een celstraf van dertig maanden opgelegd.
De roofoverval op de taxichauffeur vond op 29 november 2021 plaats in Zaandam. Toen de verdachte zich als passagier liet vervoeren door de taxichauffeur, toverde hij volgens de rechtbank ineens een groot mes tevoorschijn. “Ik moet geld hebben”, zou hij volgens de rechtbank gezegd hebben.

Stekende bewegingen

Nadat de chauffeur de taxi tot stilstand bracht, heeft de verdachte hem belet uit de auto te stappen. “Hierbij heeft de verdachte stekende bewegingen met het mes gemaakt richting het bovenlijf van het slachtoffer. Het slachtoffer werd geraakt in de buikstreek. Toen het slachtoffer vervolgens uit de auto kon wegkomen en bij een behulpzame voorbijrijder achterop de scooter kon stappen, werden ze achterna gezeten door de verdachte die het mes nog in zijn handen had”, zo schetst de rechtbank het delict.

Eigen belang

De rechtbank is van mening dat de verdachte voorafgaand en tijdens het plegen van de delicten, op geen enkele manier stil heeft gestaan bij de gevolgen van zijn daden. “Hij heeft kennelijk alleen gedacht aan zijn eigen belang om zo snel mogelijk aan geld te komen. Dit alles neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk. Het moet voor de taxichauffeur zeer beangstigend zijn geweest om al rijdend in een taxi, waardoor het moeilijk is om te vluchten, bedreigd te worden met een mes”, zo motiveert de rechtbank het oordeel.

Bij de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat de verdachte eerder voor vermogens- en geweldsdelicten is veroordeeld. “Ook heeft de rechtbank meegewogen dat hij het laakbare van zijn handelen niet lijkt in te willen zien. Alles afwegende legt de rechtbank hem een celstraf op van dertig maanden.”

Lees ook:

The post Rechtbank bestraft roofoverval op taxichauffeur: ruim twee jaar cel first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/rechtbank-bestraft-roofoverval-op-taxichauffeur-ruim-twee-jaar-cel/feed/ 0
Taxichauffeur verdacht van stelen smartphone agent tijdens controleactie https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/taxichauffeur-verdacht-van-stelen-smartphone-agent-tijdens-controleactie/ https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/taxichauffeur-verdacht-van-stelen-smartphone-agent-tijdens-controleactie/#respond Thu, 26 Jan 2023 13:59:33 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81617 Opmerkelijk verhaal uit de Belgische stad Gent. Daar wordt een taxichauffeur beschuldigd van het stelen van een smartphone van een politieagent. De taxichauffeur zelf ontkent in alle toonaarden. Tijdens een controle van taxivoertuigen, nam de agent foto’s met zijn smartphone van de taxi’s, zo meldt de krant Het Laatste Nieuws. De agent raakte het toestel […]

The post Taxichauffeur verdacht van stelen smartphone agent tijdens controleactie first appeared on TaxiPro.]]>
Opmerkelijk verhaal uit de Belgische stad Gent. Daar wordt een taxichauffeur beschuldigd van het stelen van een smartphone van een politieagent. De taxichauffeur zelf ontkent in alle toonaarden.
Tijdens een controle van taxivoertuigen, nam de agent foto’s met zijn smartphone van de taxi’s, zo meldt de krant Het Laatste Nieuws. De agent raakte het toestel daarna kwijt. De agent beschuldigde vervolgens de taxichauffeur van diefstal. De taxichauffeur werd twee keer gefouilleerd en ook de taxi zelf werd binnenste buiten gekeerd, maar de smartphone bleef spoorloos. De telefoon werd door de agent later op de grond terug gevonden.

Getuige

Volgens een getuige had de taxichauffeur de smartphone weggegooid, maar dit werd dan weer ontkend door de chauffeur. Volgens de advocate van de taxichauffeur had de agent het toestel op het dak van de wagen gelegd en was het ervan af gevallen. De procureur vorderde een werkstraf voor de vermeende dief. Het definitieve vonnis valt op 15 februari.

Dit artikel verscheen eerder op zustervakblad TaxiPro.be.

Lees ook:

The post Taxichauffeur verdacht van stelen smartphone agent tijdens controleactie first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/taxichauffeur-verdacht-van-stelen-smartphone-agent-tijdens-controleactie/feed/ 0
Politie start onderzoek naar taxichauffeur die Alkmaarder overreed https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/politie-start-onderzoek-naar-taxichauffeur-die-alkmaarder-overreed/ https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/politie-start-onderzoek-naar-taxichauffeur-die-alkmaarder-overreed/#respond Thu, 26 Jan 2023 10:17:05 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81613 De politie start een onderzoek naar de 24-jarige taxichauffeur, die afgelopen weekend een 37-jarige man in Alkmaar overreed. Dat meldt NH Nieuws. De betreffende chauffeur werd na het ongeluk aangehouden en verhoord, maar is inmiddels weer op vrije voeten. “Hij kan een proces-verbaal verwachten”, zegt de politie tegen NH Nieuws daarover. Er is echter nog […]

The post Politie start onderzoek naar taxichauffeur die Alkmaarder overreed first appeared on TaxiPro.]]>
De politie start een onderzoek naar de 24-jarige taxichauffeur, die afgelopen weekend een 37-jarige man in Alkmaar overreed. Dat meldt NH Nieuws. De betreffende chauffeur werd na het ongeluk aangehouden en verhoord, maar is inmiddels weer op vrije voeten.
“Hij kan een proces-verbaal verwachten”, zegt de politie tegen NH Nieuws daarover. Er is echter nog niet duidelijk waar de taxichauffeur precies van beschuldigd wordt. “Dat is afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek. Dat geldt ook voor de toedracht van het verkeersongeval. Het onderzoek naar de toedracht loopt op dit moment.”

Schrammen

In de nacht van zaterdag op zondag, rond 00.55 uur, vond het voorval plaats. Het slachtoffer werd overreden door de taxi, toen deze vanaf de Gedempte Nieuwesloot naar links de Marktstraat in wilde rijden. Hij zag daarbij de voetganger vermoedelijk over het hoofd. Het 37-jarige slachtoffer werd na het ongeluk met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De man heeft wonderwel weinig verwondingen aan het ongeval overgehouden. De politie spreekt over “wat schrammen” en “blauwe plekken”.

Lees ook:

The post Politie start onderzoek naar taxichauffeur die Alkmaarder overreed first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/taxi/2023/01/26/politie-start-onderzoek-naar-taxichauffeur-die-alkmaarder-overreed/feed/ 0
Buurtvervoer Heumen kampt met chauffeurstekort: ‘Groeien uit onze voegen’ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/25/buurtvervoer-heumen-kampt-met-chauffeurstekort-groeien-uit-onze-voegen/ https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/25/buurtvervoer-heumen-kampt-met-chauffeurstekort-groeien-uit-onze-voegen/#comments Wed, 25 Jan 2023 15:50:39 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81574 Buurtvervoer Heumen, een vrijwillige vervoersdienst in de gelijknamige gemeente, heeft te maken met een tekort aan chauffeurs. Dat meldt De Gelderlander. Volgens vrijwilligersorganisator Elly Joosten heeft het ontstane chauffeurstekort te maken met de snelle groei van de vrijwillige vervoersdienst.  “We groeien een beetje uit onze voegen”, laat Elly Joosten desgevraagd aan TaxiPro weten. “Het aantal […]

The post Buurtvervoer Heumen kampt met chauffeurstekort: ‘Groeien uit onze voegen’ first appeared on TaxiPro.]]>
Buurtvervoer Heumen, een vrijwillige vervoersdienst in de gelijknamige gemeente, heeft te maken met een tekort aan chauffeurs. Dat meldt De Gelderlander. Volgens vrijwilligersorganisator Elly Joosten heeft het ontstane chauffeurstekort te maken met de snelle groei van de vrijwillige vervoersdienst. 
“We groeien een beetje uit onze voegen”, laat Elly Joosten desgevraagd aan TaxiPro weten. “Het aantal klanten groeit nog steeds, qua chauffeurs is het stabiel. We hadden altijd een goede aanwas, maar dat is gestagneerd. Er zijn een aantal chauffeurs gestopt en er kwamen nauwelijks meer erbij. Ik weet niet precies waar dat aan ligt. Het kan te maken hebben met de gunstige arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er veel mensen al met pensioen. Ook komt er binnenkort een doorontwikkeling aan, maar dat is nog niet officieel. Mocht dat wel gebeuren, dan komt er waarschijnlijk nog een voertuig bij.”

Chauffeurs werven

Momenteel rijden zo’n achttien chauffeurs op vrijwillige basis ritten voor Buurtvervoer Heumen. In totaal heeft de vrijwillige vervoersdienst 383 klanten. Volgens Joosten zijn achttien chauffeurs voor nu nog genoeg, maar daar komt snel verandering in, zo luidt haar voorspelling. De vrijwilligersorganisator zegt minimaal 25 chauffeurs nodig te hebben. “Dat aantal is een schatting, gebaseerd op de roosters zoals die er nu uitzien. Plus de groei die er nog aan zit te komen. Nu is het nog rustig, maar straks breken de vakanties weer aan. Dan hebben we die extra mankracht gewoon nodig.”

Op de vraag hoe Buurtvervoer Heumen die zeven extra chauffeurs gaat werven, antwoordt Joosten: “Wij krijgen heel veel telefoontjes door alle berichten die hierover in de krant verschijnen. Dat lijkt behoorlijk aan te slaan”, zo besluit de vrijwilligersorganisator.

Avan

Sinds 2021 zijn inwoners van de gemeente Heumen zonder eigen vervoer aangewezen op de vrijwillige vervoersdienst. In dat jaar nam Buurtvervoer alle ritten die op werkdagen (overdag) plaatsvinden over van Avan. Laatstgenoemde vervoersorganisatie neemt nog wel de overige ritten in de betreffende gemeente voor haar rekening.

Buurtvervoer verzorgt ritten voor dagbesteding, maar ook voor sociaal vervoer. Ook ritten richting een van de ziekenhuizen Nijmegen vallen onder de vrijwillige vervoersdienst. Momenteel beschikt Buurtvervoer over een rolstoelbus en een elektrische auto. Binnen de gemeentegrenzen betalen gebruikers 1,50 euro per enkele rit. Voor een enkele rit naar een van de ziekenhuizen in Nijmegen, betalen gebruikers 2,50 euro.

Lees ook:

The post Buurtvervoer Heumen kampt met chauffeurstekort: ‘Groeien uit onze voegen’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/doelgroepenvervoer/2023/01/25/buurtvervoer-heumen-kampt-met-chauffeurstekort-groeien-uit-onze-voegen/feed/ 6
Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/01/25/marie-ondervond-discriminatie-in-taxi-chauffeur-zei-dat-homoseksualiteit-vies-is/ https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/01/25/marie-ondervond-discriminatie-in-taxi-chauffeur-zei-dat-homoseksualiteit-vies-is/#comments Wed, 25 Jan 2023 13:50:38 +0000 https://www.taxipro.nl/?p=81402 Marie besloot na een avond stappen op het Leidseplein een taxi te bestellen en naar huis te gaan. In de taxi kreeg ze te maken met discriminatie. Dat vertelt Marie voor de camera’s van politieke partij D66 uit de doeken deed. “Chauffeur begon vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride.” Marie was […]

The post Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’ first appeared on TaxiPro.]]>
Marie besloot na een avond stappen op het Leidseplein een taxi te bestellen en naar huis te gaan. In de taxi kreeg ze te maken met discriminatie. Dat vertelt Marie voor de camera’s van politieke partij D66 uit de doeken deed. “Chauffeur begon vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride.”
Marie was eerder die dag, samen met twee vriendinnen, aanwezig op de Pride in Amsterdam. Daarna besloot het drietal nog te gaan stappen op het Leidseplein. “Na afloop, rond 03.00 uur, wilden we naar huis en besloten we een taxi te pakken”, zo vertelt Marie in de YouTube-video. “Nog helemaal in de euforie van de avond, waren we nog wat aan het napraten en nagenieten. De taxichauffeur begon al vrij snel opmerkingen te maken over mensen op de Pride, in het bijzonder over homomannen. Hij benoemde hoe erg dat allemaal was, hoe vies hij het vond. Vervolgens raakten we in discussie met hem.”

Onveilige situatie

Tijdens die discussie ging het volgens Marie helemaal mis. “Het leidde ertoe dat hij zich tegen ons keerde en ons begon uit te schelden voor van alles en nog wat. Wat de situatie ook onveilig voor ons maakte, was dat hij heel snel en gevaarlijk begon te rijden. Overal tussendoor, ook door rode stoplichten. Wij wilden dat hij de auto zou stilzetten en dat er een politieauto zou komen. Hij wilde echter dat wij zouden betalen.”

De politieauto kwam volgens Marie uiteindelijk nooit opdagen. “Het was vrijdagavond, de drukste avond van de week”, zegt ze daarover. “Een mooie wending was dat er een andere taxichauffeur bij kwam en tegen deze taxichauffeur zei: ‘laat ze met rust. Je moet niet zo doen, ik neem ze wel naar huis’.”

Terugkijkend op deze gebeurtenis is Marie nog steeds onder de indruk. “Maar ik kijk er voornamelijk op terug als iets wat mij extra strijdbaar heeft gemaakt. Ieder jaar zijn er weer incidenten, maar voor mij is dat echt iets wat onacceptabel is. Iedere dag, maar in het bijzonder op een dag waarop je weet dat Amsterdam de diversiteit aan het vieren is.”

Diversiteitscursus

Hoewel bovengenoemde situatie niet bij zijn bedrijf plaatsvond, gruwelt Gerry Oosterbaan, directeur van taxibedrijf RMC, van verhalen als deze. “Ik wil niet dat wie dan ook gediscrimineerd wordt. Klanten mogen niet door ons personeel gediscrimineerd worden, andersom ook niet. Er is gewoonweg geen ruimte om onderscheid te maken op basis van ras, geloof, gender of wat dan ook. Voor discriminatie is geen plaats bij ons.”

Om die woorden kracht bij te zetten, besloot het Rotterdamse taxibedrijf hun chauffeurs in 2021 een diversiteitscursus aan te bieden om misstanden in de taxi te voorkomen. “Wij hebben natuurlijk weleens te maken met klanten die transgender zijn. Als iemand transgender vrouw is en wordt aangesproken als ‘meneer’, dan is dat natuurlijk niet prettig. Dat soort dingen gebeuren weleens in de praktijk. Soms heeft dat te maken met onwetendheid. Je kan namelijk niet altijd aan de buitenkant zien hoe iemand aangesproken wil worden. Daarom is dat ook iets waar je expliciet aandacht aan moet geven. Dat hebben wij dan ook gedaan.”

Lastig onderwerp

Hoewel Oosterbaan het ieder taxibedrijf aanraadt om zo’n diversiteitscursus aan te bieden, zijn er volgens hem ook nog wel andere dingen te bedenken om discriminatie in de taxi te voorkomen. “Je kan simpelweg regels hierover opstellen. Daar moet je vervolgens op handhaven, mensen daarop wijzen. Vertel gewoon wat je wel en niet acceptabel vindt. Maak duidelijk aan het personeel wat je van hen verwacht. Het begint ermee dat je als bedrijf aan je personeel duidelijk maakt voor welke normen en waarden je staat.”

“Afgezien daarvan blijft discriminatie een lastig onderwerp”, erkent Oosterbaan. “Als zoiets gebeurt, is het vaak het woord van de een tegen het woord van de ander. Je bent er namelijk zelf niet bij als een chauffeur van jou op pad gaat. Toch denk ik niet dat dit onderwerp een exclusief taxiprobleem is. Het is een maatschappelijk probleem. Het is duidelijk dat het speelt.”

Lees ook:

The post Marie ondervond discriminatie in taxi: ‘Chauffeur zei dat homoseksualiteit vies is’ first appeared on TaxiPro.]]>
https://www.taxipro.nl/straattaxi/2023/01/25/marie-ondervond-discriminatie-in-taxi-chauffeur-zei-dat-homoseksualiteit-vies-is/feed/ 2