Kabinet Balkenende

Kabinet is akkoord met aanpassing Wet personenvervoer 2000

DEN HAAG – Gemeenten krijgen meer bevoegdheden om aanvullende regels te stellen aan plaatselijke taxiondernemingen. Het demissionaire kabinet heeft ingestemd met de voorstellen van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat over de aanpassing van de Wet personenvervoer 2000.

De wetswijziging wordt, indien het parlement geen bezwaar heeft, op 1 januari 2011 doorgevoerd. Onderdeel van de nieuwe wet is dat gemeenten groepsvorming van taxichauffeurs als eis kunnen stellen voor toegang tot de lokale markt. Hierdoor wordt de taxi voor de klant beter herkenbaar en wordt de anonimiteit van zelfstandige rijders doorbroken.

Het kabinet wil het model van groepsvorming in eerste instantie mogelijk maken in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar zijn de problemen met het taxivervoer het grootst. Voor een groep gaan eisen gelden, waaronder eisen aan het gedrag van taxichauffeurs, een heldere klachtenprocedure en herkenbare en traceerbare taxi’s. Daardoor worden taxichauffeurs, als lid van een groep, aanspreekbaar op hun dienstverlening.

Ook andere gemeenten krijgen meer bevoegdheden om het taxivervoer te verbeteren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld aanvullende kwaliteitseisen stellen aan taxichauffeurs en een vervoerplicht invoeren op standplaatsen, zodat het weigeren van korte ritten tot het verleden behoort. Daarnaast gelden vanaf 1 juli 2010 nieuwe regels waardoor bij crimineel gedrag van taxichauffeurs de chauffeurspas direct kan worden ingetrokken.

Zie ook: Verbod op weigering van rit vanaf taxistandplaats

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Kabinet is akkoord met aanpassing Wet personenvervoer 2000”

jos|22.07.10|12:04

Ja de kwaliteitseisen zijn prima maar begin dan niet met het TX keurmerk dat is alleen maar geld klopperij met houd zig niet aan de eisen die men er aan stel de controles kosten een hoop geld maar men doet er niks mee DUS WEG MET HET TX KEURMERK. Er zijn wel andere mannieren om een keurmerk te doen slagen.