Afscheiding Zorgvervoer Limburg

Fors hogere kosten voor zorgvervoer tijdens corona

Afscheiding Zorgvervoer Limburg. Foto: Zorgvervoer Limburg

De meerkosten voor solovervoer in het zorgvervoer ten tijde van corona liggen tussen de 50 en 60 procent in vergelijking met de situatie voor de crisis. Wekenlang was alleen solovervoer toegestaan en ook moeten bedrijven meer geld uitgegeven aan bescherming en schoonmaak. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia op verzoek van KNV, CNV en FNV Taxi.

Eerder maakte werkgeversorganisatie KNV zelf al een berekening van de meerkosten tijdens de crisis, maar Panteia is gevraagd dit eveneens te onderzoeken. Het onafhankelijke onderzoeksbureau moest bekijken wat de meerkosten voor zorgvervoer zijn gedurende de coronacrisis, vanwege het solovervoer of de beperkte combinatiemogelijkheden en de bescherming en de schoonmaak. Het onderzoek richt zich op zorgvervoer in de taxisector. Het betreft het vervoer dat betaald wordt door onder andere de zorgverzekeraars, VWS en VNG.

Bezettingsgraad

Panteia concludeert dat de meerkosten die taxibedrijven moeten maken iets minder hoog zijn dan KNV eerder stelde. Dit komt volgens het onderzoeksbureau omdat KNV een vergelijking maakte tussen de ‘normale situatie met combinatieritten’ en ‘solovervoer’. Panteia heeft daarentegen gekeken naar de daadwerkelijke ritten bij drie bedrijven en zo inzicht gekregen in de combinatiegraad, de bezettingsgraad en de gemiddelde snelheid bij de drie bedrijven. Hiermee zijn de meerkosten zijn berekend.

Protocol Veilig zorgvervoer

Panteia heeft verder onderscheid gemaakt tussen twee periodes. Tussen 16 maart en 8 juni was alleen solovervoer toegestaan. Op 8 juni 2020 trad het protocol Veilig zorgvervoer in werking en werd het combineren van vervoer tot maximaal 2 in een personenauto en maximaal 4 in een personenbus toegestaan. De meerkosten van het vervoer vanaf de inwerkingtreding van het protocol Veilig Zorgvervoer liggen grofweg tussen de 0 en 25 procent bij de bedrijven die door Panteia zijn onderzocht.

Hierbij valt op dat er in de eerste periode nauwelijks een fluctuatie van de meerkosten merkbaar was van tussen de verschillende bedrijven en in de tweede periode juist wel. Volgens Panteia komt dit ook omdat er slechts naar een zeer beperkte periode is gekeken. “Als naar een langere periode gekeken wordt, is het beeld waarschijnlijk stabieler.”

Beschermingsmiddelen

De sociale partners van Panteia hebben daarnaast ook gevraagd wat de kosten zijn van de beschermingsmiddelen. Het onderzoeksbureau stelt dat de meerkosten fors zijn, maar tegelijkertijd moeilijk te berekenen naar een percentage. “De schoonmaakmiddelen zijn per beladen uur beperkt. De impact van deze kosten verschilt per bedrijf.”

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Fors hogere kosten voor zorgvervoer tijdens corona”

Johan Nijmeijer|15.07.20|15:51

Solo vervoer tot 60% duurder?
Hoezo? Zo zie je maar weer dat bedrijven met grote contracten grote graaiers zijn auto’s moeten vol anders kan het niet uit? Wij rijden al 12 jaar zonder contracten en hebben tevreden klanten omdat zij zoveel mogelijk Solo vervoerd worden. Laat ook de “grote” bedrijven maar stoppen met contracten, hier komt alleen maar ellende van.

Mark Berentssen|16.07.20|10:08

Bedankt Johan, binnenkort meer premie betalen omdat iedereen individueel verovert moet worden. Goed plan, lekker sociaal ook.