new york

New Yorkse taxichauffeurs hebben voortaan eigen rechtbank

NEW YORK – Een taxichauffeur die een passagier een kort ritje weigert, klanten beledigt, voetgangers van de sokken rijdt of fietsers snijdt, kan, na een klacht van het slachtoffer, een fikse boete krijgen. Het zou in Amsterdam soms geen kwaad kunnen, New York loopt voorop met een Taxi Court. Dat bericht het Parool dinsdag.

De straffen zijn niet mals: de taxirijder die er voor het weigeren van een ritje vanaf komt met 350 dollar, heeft een goed gehumeurde rechter getroffen. En als een chauffeur niet kan betalen, dan raakt hij zijn vergunning kwijt totdat de boete is voldaan. “Het is vaak sneu maar we moeten streng zijn, anders wordt het een zooitje, net als voor het bestaan van Taxi Court”, zegt de speciale taxirechter Nick Mahony.

De Taxi Court maakt deel uit van de TLC. Dat is de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor het verlenen van taxivergunningen, het handhaven van haar eigen regels en van de verkeersregels. Beiden worden geregeld aangevuld. Zo mogen taxichauffeurs in New York sinds kort niet meer handsfree bellen tijdens het rijden, andere automobilisten mogen dat (nog) wel.

De TLC zwaait de scepter over meer dan honderdduizend taxichauffeurs en ongeveer vijftigduizend vervoermiddelen. Daar zitten gehandicaptenbusjes en vijf meter lange limo’s bij maar het overgrote deel zijn yellow cabs en black cabs; taxi’s die gebeld kunnen worden door passagiers.

Bron: Het Parool

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.