black cab, Londen

Amsterdam krijgt in juli eerste elektrische taxi’s

AMSTERDAM – De eerste elektrische taxi’s in Amsterdam rijden uiterlijk juli rond. De gemeente Amsterdam heeft een subsidie van 250.000 euro toegezegd voor het ombouwen van de in Engeland geproduceerde auto’s. Dat meldt het Parool maandag.

Oud-TCA-directeur Bas Vos heeft inmiddels vijf taxi’s besteld in Engeland. Die worden de komende maanden omgebouwd en naar Nederland verscheept. Omdat het stuur moet worden verplaatst van rechts naar links en de standaardmotor moet worden vervangen door een elektromotor, duurt het nog een aantal weken voor de taxi’s de weg op kunnen.

De elektrische taxi’s kosten, inclusief de ombouwkosten, honderdduizend euro per stuk. Doordat de gemeente Amsterdam een subsidie heeft toegezegd van vijftigduizend euro per taxi, is de exploitatie van de taxi’s rendabel geworden.

De elektrische taxi’s zijn vormgegeven zoals de befaamde black cabs uit Londen. De Amsterdamse chauffeurs kunnen hun elektrische taxi tussen twee ritten door opladen bij de oplaadpunten voor elektrisch vervoer die de gemeente laat aanleggen.

In eerste instantie zullen begin juli vier taxi’s in gebruik worden genomen. De vijfde taxi wordt achter de hand gehouden, voor het geval zich problemen voordoen met één van de taxi’s.

Bron: Parool

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.