Audi, A7

Audi onthult A7 Sportback – prijs vanaf 64.800 euro

AUTOVANDAAG – De Audi A7 Sportback is los, een elegante vierdeurscoupe van formaat vol comfort en nieuwe innovaties. Vooralsnog alleen verkrijgbaar met zes cilinders, prijs vanaf 64.800 euro.

Audi’s sportieve en elegante coupe past met krap vijf meter lengte tussen de A6 en A8 in het gamma. Als vierdeurscoupe – Audi noemt ‘m zelf een samensmelting van een coupe, limousine en Avant – kan de nieuwe Audi-telg zich als Grand Tourer tussen beide modellen profileren. De deuren zijn stijlvol gevormd zonder raamolijsting. In de herkenbare neus prijkt standaard Xenon plus verlichting met geïntegreerde mistlampen. Optioneel is LED-verlichting verkrijgbaar.

Binnenin toont het dashboard gelijkenis met de Audi A8. Het is een breed opgezet landschap boordevol moderne en comfortabele snufjes. Het navigatiesysteem is gepositioneerd in een pop-up scherm, de nieuwste generatie MMI kan – net als bij de A8 – ook via een touch pad worden bediend. De bestuurder kan dan een bestemming of een telefoonnummer invoeren door met zijn vinger op het touchpad te schrijven.

Blikveld
Een nieuwe head-updisplay projecteert de belangrijkste gegevens op de voorruit, binnen het blikveld van de bestuurder. Achter de grote – elektrisch bedienbare – achterklep gaat 535 liter bagageruimte schuil, die is uit te breiden tot 1.390 liter.

De Audi A7 Sportback kan de taxichauffeur – als die dat wenst – enkele zorgen uit handen nemen, zoals rijden in de file. De Adaptive Cruise Control met Stop & Go laat de auto zelf versnellen en vertragen van 0 tot 250 km/h tot 0, afhankelijk van het andere verkeer en van gegevens in het navigatiesysteem. Een dergelijk systeem past Volvo toe in de nieuwe S60.

Audi pre sense is een nieuw pakket veiligheidsmaatregelen, verkrijgbaar in diverse niveaus. Die variëren van het aanspannen van de gordels bij een dreigende aanrijding tot een noodremactie als een ongeval niet meer te vermijden is en de bestuurder niet op eerdere signalen heeft gereageerd. Andere hulpmiddelen zijn dodehoekdetectie, verkeersbordherkenning, inparkeerhulp en een nachtzichtcamera met een ‘oog’ voor voetgangers.

Diesel
Zoals het een moderne Audi betaamt hebben de techneuten ingezet op krachtige en efficiënte motoren. Vanaf de introductie levert Audi vier V6-motoren met directe injectie, start-stoptechniek en remregeneratie. Aan de basis staat de 2.8 FSI krachtbron met 204 pk, gevolgd door de 3.0 TFSI compressormotor die tot 300 pk komt. Deze heeft net als de topdieselmotorisering standaard quattro vierwielaandrijving. Het is de 3.0 TDI met 245 pk.

Later volgt een variant met voorwielaandrijving en 204 pk, die als de meest efficiënte A7 kan worden beschouwd. De gemiddelde CO2-uitstoot blijft steken op 139g/km. Elke A7 Sportback is uitgerust met een automatische transmissie: de traploze multitronic in combinatie met voorwielaandrijving en de zeventraps S tronic in de quattro-uitvoeringen.

Prijs
Prijzen van de Audi A7 starten bij 64.800 euro voor de 2.8 FSI quattro. De 300 pk sterke 3.0 TFSI staat voor 73.900 euro te boek. De voorlopig enig leverbare dieseluitvoering is 1000 euro duurder. Alle motorisaties zijn spaarzaam genoeg voor een B-label. Audi brengt de A7 Sportback mee naar de Autosalon van Parijs in oktober en levert de eerste exemplaren dit najaar uit.

Bron: AutoVandaag, partner van TaxiPro.nl

Lees ook: Scoop: De A7, vierdeurs coupé van Audi

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.