Bavaria City Racing

Groene race-energie bij de Taxi Bavaria City Racing

ROTTERDAM – Taxi Bavaria greep het race-evenement Bavaria City Racing aan om de ontwikkeling van auto’s op alternatieve groene energie te demonstreren. Want daar ligt de toekomst van de taxiwereld, zegt George Jansen, directeur van Prestige GreenCab en Taxi Bavaria. “Die auto’s zijn tegenwoordig echt goed. Daarom houden we een demo om de mogelijkheden van elektrisch rijden te laten zien.”

De ontwikkelingen volgen zich snel op. 550.000 bezoekers hebben tijdens het programma-onderdeel ‘New energy’ kunnen getuigen dat de elektrische bolides niet onderdoen voor de conventionele brandstofwagens. Alleen het geluid is er niet. “Het is de bedoeling om straks vanuit het GreenCab-project ook elektrische taxi’s in te gaan zetten als Taxi Bavaria”, kondigt Jansen alvast aan.

Elektrisch taxivervoer

Het GreenCab project zit nu nog in de testfase om structureel taxivervoer met elektrische auto’s te verzorgen. De proeftuin loopt tot eind 2012 waarin Prestige Taxicentrale in elektrische voertuigen en in oplaadpunten investeert. In de loop van 2010-2011 zullen de elektrisch, op groene stroom aangedreven Prestige GreenCabs in het Utrechtse straatbeeld verschijnen voor het binnenstedelijke verkeer.

Diverse racemonsters op groene energie scheurden zondag door de straten van Rotterdam om te laten zien hoe hard de ontwikkeling gaat. “Bijvoorbeeld een elektrische Tesla trekt sneller op dan een Porsche”, zegt Bavaria-topman Peer Swinkels. “Ze halen de prestaties van een normale racewagen. Voor de coureur zijn ze fantastisch vanwege de snelheid. Ze maken alleen geen geluid, dat is wel nodig voor de beleving van een publieksevenement als dit.”

Lithium Ion Polymeer

Zo reed de Universiteit van Eindhoven met de UREO5e, de eerste volledig elektrische formule wagen van de Benelux. Deze raceauto is uitgerust met 78 Lithium Ion Polymeer cellen, die een veel hogere dichtheid hebben dan de normale Lithium Ion cellen. Verder is de auto voorzien van twee gelijkstroommotoren met permanente magneten die samen 60 kW leveren. Zo weegt de auto slechts 250 kilogram, uiterst licht voor een elektrische (race)wagen.

Ook de elektrische Think City, de eerste elektrische productieauto met een Europese typegoedkeuring, legde het parcours af. Deze stadsauto is gewoon via het stopcontact op te laden, rijdt 115 km;/h enheeft een actieradius van 180 kilometer. “Niets trekt zo snel op als een elektrische auto”, vond ook Verkeersminister Eurlings. “Fantastisch.”

Geluid

Het publiek moest wel even wennen aan de elektrische raceauto’s. Waar de traditionele benzinemotoren menig toeschouwer liet schrikken bij een spuit gas, zo bieden de elektrische auto’s een oase van rust. Hiermee zou het evenement Bavaria City Racing wel iedere week gehouden kunnen worden; geen buurman die klaagt over geluidsoverlast.

Bart Pals
Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Groene race-energie bij de Taxi Bavaria City Racing”

Peter|23.08.10|22:10

En de bavaria meisjes zien er weer goed uit van achter!