rolstoelauto, Tribus, aardgas

Tribus levert milieuvriendelijke rolstoelauto’s op aardgas

DE MEERN – Tribus heeft deze zomer de eerste Volkswagen Caddy EcoFuel rolstoelauto’s geleverd. De EcoFuel rolstoelauto rijdt op aardgas en stoot dus bijna geen schadelijke stoffen uit.

De verlaagde bodem voor rolstoelvervoer kan gerealiseerd worden door het verplaatsen van de gastanks. Inmiddels rijden er ongeveer tien van deze Caddy’s bij verschillende taxibedrijven. Deze auto’s worden voornamelijk ingezet bij aanbesteed vervoer, waarbij de opdrachtgever eisen heeft gesteld om de schadelijke uitstoot van de voertuigen te beperken.

Aanbesteding

Overheden gaan steeds meer milieueisen stellen bij aanbestedingen, voornamelijk om de luchtkwaliteit in hun bestuursgebied te verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is de aanbesteding van de Regiotaxi Haaglanden. In het bestek werd gesteld dat volgend jaar 90 procent van de ritten uitgevoerd moet worden met voertuigen die rijden op aardgas. Om tegemoet te komen aan taxibedrijven die met deze maatregelen te maken hebben, levert Tribus de rolstoeltoegankelijke variant van de Volkswagen Caddy Combi Maxi.

Het rijden op aardgas wordt gezien als een tussenstation op weg naar het rijden op het nog schonere en duurzamere biogas. Dit wordt gewonnen uit biomassa (GFT afval, mest etc.) en raakt dus nooit op. Door nu al over te schakelen op aardgas wordt de infrastructuur gerealiseerd voor het rijden op biogas. Auto’s en tankstations hoeven niet of minimaal te worden aangepast om over te schakelen.

Het grote voordeel van deze voertuigen is dat ze geen fijnstof en bijna geen stikstofoxiden uitstoten, vergeleken met voertuigen op diesel.

Multifunctioneel

De Volkswagen Caddy Combi Maxi wordt al een aantal jaren door Tribus omgebouwd tot multifunctionele rolstoelauto. Met een bodemverlaging, eventueel aangevuld met een knielsysteem, wordt ruimte gecreëerd voor de rolstoelpassagier. Bij de EcoFuel uitvoering zitten echter de aardgastanks onder het laadgedeelte gemonteerd, waardoor het noodzakelijk is om deze te verplaatsen. 

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.