taxi, daklicht

Sociaal Fonds Taxi maakt film over lastige taxi-situaties

Sociaal Fonds Taxi gaat een voorlichtingsfilm maken die werknemers en werkgevers in de taxisector moet helpen omgaan met lastige situaties. Ook komt er een richtlijn voor een protocol en gedragscode. Nog vóór de zomer komt het Sociaal Fonds Taxi (SFT) in samenwerking met Connexxion Taxi Services (CTS) met materiaal.

“We willen chauffeurs bewust maken van de risico’s die ze in hun werk lopen. En we willen ze handreikingen geven hoe ze kunnen omgaan met lastige situaties”, zegt Ruud de Haan van het Sociaal Fonds Taxi.

Ongewenst gedrag

In de film en de richtlijn komt vooral aandacht voor vragen als: wat mag er wel, wat mag er niet in het contact met klanten? Wat doe je als een klant lichamelijk contact verkeerd opvat? Wat kun je doen om misverstanden te voorkomen? En wat gebeurt er als je echt wordt beschuldigd van ongewenst gedrag?

De Haan: “We gaan bij het maken van de film uit van het positieve en dat de chauffeur onterecht wordt beschuldigd. Maar in de praktijk moet een chauffeur toch vaak zelf bewijzen dat hij of zij onschuldig is. Dat is lastig. Het is goed als een chauffeur zich daarvan bewust is.”

Klacht

Zo is het volgens De Haan ook belangrijk dat de chauffeur weet dat als er een officiële klacht is, hij van de bus wordt gehaald. Zolang het onderzoek loopt. “Dat is behoorlijk heftig. Een werkgever kan echter niet anders.”

“Een aantal leden van ons heeft onlangs te maken gehad met onterechte beschuldigingen. Goedbedoeld handelen werd compleet verkeerd uitgelegd”, licht CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel toe.

Taxichauffeur

“Zo werd een taxichauffeur op het matje geroepen nadat hij een kind een sleutelhanger had gegeven. Die sleutelhanger was in de bus blijven liggen en het meisje was er blij mee. Hulpverleners beoordeelden de situatie echter heel anders en dachten dat de chauffeur iets van het kind wilde.”

Juist bij deze groep dienstverleners die vaak met hart en ziel hun werk doen voor een kwetsbare groep komen onterechte beschuldigingen of verdachtmakingen keihard aan, aldus Van Rijssel.

Bron: CNV Vakmensen

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.