netwerk, datacommunicatie

RAM Mobile Data breidt Mobitex netwerk verder uit

MAARSSEN – RAM Mobile Data, eigenaar van Mobitex, het radionetwerk voor pakket-geschakeldemobiele datacommunicatie, breidt het aantal zenders in Nederland uit. “Omdat de publieke netwerken steeds vaker met overbelasting kampen, neemt het gebruik van Mobitex steeds toe”, zegt woordvoerster Berith Berens.

Jaarlijks worden er daarom in het hele land diverse zenders bijgeplaatst.

Betrouwbaarheid netwerk

Mobitex wordt vooral gebruikt voor bedrijfs- en tijdskritische datacommunicatie en is het enige netwerk met een beschikbaarheidsgarantie van 99,9%, ook bijincidenten en rampen.  Berens: “Een van de oorzaken voor het toenemende gebruik van Mobitex zijn de problemen die de consumentennetwerken (GPRS, UMTS, HSPA, red.) soms hebben met het garanderen van beschikbaarheid.”

Mobitex is een datanetwerk, dat vooral geschikt is voor het verzenden van relatief korte berichten (tot circa 8 A4’tjes tekst) die altijd aan moeten komen. Mobitex-kanalen zijn 12,5 kHz breed. In Europa gebruikt het netwerk 400-450 MHz.

Dataverbinding

Mobitex wordt met name gebruikt door organisaties die afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van hun dataverbindingen (taxi, politie, brandweer, ambulances), en voor toepassingen waarbij tijdelijk wegvallen praktische problemen geeft (taximeters, parkeermeters, wegenwacht). “Bij Mobitex ligt de nadruk op continue beschikbaarheid en betrouwbaarheid”, licht Berens toe.

Bij de aanslagen in New York (2001), de orkaan Katrina (2005) en het neerstorten van het toestel van Turkish Airlines bij Schiphol (2009) was Mobitex voor haar gebruikers continu beschikbaar, in tegenstelling tot alle andere netwerken, waaronder C2000. Ook wereldwijd groeit het gebruik van Mobitex. In China en Zuid-Amerika worden geheel nieuwe Mobitex-netwerken gebouwd.

Datacommunicatie

RAM Mobile Data is al bijna 20 jaar een van de meest vooraanstaande spelers op het gebied van mobiele datacommunicatie voor de zakelijke markt. RAM ontwikkelt met haar Navara platform mobiele applicaties voor organisaties die hun mobiele medewerkers toegang willen geven tot relevante informatie, zoals bijvoorbeeld interne databases.

Op basis van het Track-and-Trace platform levert RAM een serie diensten voor ritregistratie, en het volgen van voertuigen, persoonsidentificatie en beveiliging.  Het bedrijf heeft vestigingen in België, Duitsland en de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maarssen. 

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.