Daimler

Daimler en Bosch gaan samen elektromotor produceren

Autofabrikant Daimler en toeleverancier Bosch gaan samen elektromotoren maken. Eind dit jaar al gaat de samenwerking van start, begin 2012 start de levering. Eerst voor Mercedes-Benz en Smart, later gaat Bosch ook aan anderen leveren.

Hiermee wordt gericht op schaalgrootte, vandaar dat de motoren niet exclusief voor Daimler zullen blijven. Een centrale fabriek voor meerder merken kan grotere aantallen motoren bouwen en zo goedkoper werken.

Elektromotor

Op zich hebben zowel Bosch als Daimler ruime ervaring met elektromotoren, die ze nu gaan samenvoegen. De productie komt in Hildesheim, waar Bosch al gevestigd is. Een afdeling voor ontwikkeling komt in Stuttgart, nabij de hoofdkantoren van beide gelijkwaardige partners.

Als inzet wordt genoemd dat een gezamenlijke onderneming sneller elektromotoren specifiek voor gebruik in auto’s kan ontwikkelen, en zo de opkomst van elektrisch rijden versnelt. Voor de hand ligt dat het beide concerns ook goed uitkomt de benodigde investering te kunnen delen.

Fabriek

De nieuwe fabriek krijgt om te beginnen ongeveer honderd medewerkers. De elektromotoren moeten zo ontworpen worden dat gemakkelijk varianten met verschillende vermogens gemaakt kunnen worden, zo meldt AMT.

Op dit moment zijn er in Nederland al een aantal taxibedrijven, zoals Prestige GreenCab, die elektrische taxi’s inzetten voor dagelijks vervoer.

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.