Rotterdamse Mobiliteits Centrale, RMC, aardgastaxi, taxibus

100 taxibussen op aardgas voor leerlingenvervoer Rotterdam

De Rotterdamse Mobiliteits Centrale (RMC) is met de ingebruikname van 100 taxibussen op aardgas een nieuw innovatief tijdperk ingegaan. Dat zegt directeur Sjaak de Winter. De sleutels van de nieuwe Volkswagen-bussen werden vrijdag overgedragen aan 60 taxi-ondernemers die onder de paraplu van RMC voor milieuvriendelijk personenvervoer in Rotterdam gaan zorgen.

De fonkelnieuwe bussen worden gebruikt voor het leerlingenvervoer in Rotterdam en omstreken. RMC had in de aanbesteding de beste papieren, maar moest wel meegaan in de eis van de gemeente dat de bussen op aardgas zouden gaan rijden.

Personenvervoer

Aan die eis werd voldaan door in een tijdsbestek van amper drie maanden de bussen te laten ombouwen tot aardgasbussen en geschikt te maken voor personenvervoer. “Een waar huzarenstukje”, vindt de Winter.

Buiten de bestickering dat ‘Deze bus op aardgas rijdt’ is er optisch weinig verschil met een ‘normale’ Volkswagen Transporter. De techniek zit onder de motorkap en onder de bus waar vier gas-cilinders zijn geplaatst. In totaal zullen in Rotterdam op korte termijn 115 bussen op aardgas gaan rijden.

Aardgasstation

Vraag is wel waar deze bussen moeten gaan tanken. Vooralsnog heeft CNG-Net één locatie waar aardgas kan worden getankt en wel bij het Argos-tankstation bij luchthaven Rotterdam-The Hague. ‘Te weinig’, menen de taxichauffeurs omdat een extra ritje naar dit tankstation op maandbasis aardig in de papieren kan lopen.

Zeker als je bedenkt dat op een volle tank aardgas 290 kilometer kan worden gereden. CNG-Net heeft naar dit geluid geluisterd en bouwt binnen een paar maanden een nieuw aardgasstation in Rotterdam-zuid wederom bij een Argos tankstation.

Chauffeurs

Een derde station komt er midden volgend jaar, beloofd manager Jeroen Jones van CNG-Net. ”Daarmee zit het met de dekkingsgraad wel goed. De chauffeurs zullen even geduld moeten hebben.” In totaal telt Nederland op dit moment 60 stations waar aardgas kan worden getankt.

Sjaak de Winter van RMC zegt trots te zijn op zijn nieuwe vloot maar houdt ook oren en ogen open naar nieuwe ontwikkelingen.

”Het is nu Aardgas wat de klok slaat maar het is en blijft een fossiele brandstof. Als facilitair bedrijf blijven we kijken naar ontwikkelingen met elektrische auto’s en andere vormen van duurzaam vervoer. Voorlopig hebben we een eerste grote slag geslagen als het om het milieu gaat.”

Fred Kramer

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “100 taxibussen op aardgas voor leerlingenvervoer Rotterdam”

H.Kramer|14.08.11|16:38

Al jaren hebben we L.P.G. vervaardigd van afvalstoffen mileuvriendelijk uitstoot is loodvrij minder co2 Nox en minder fijnstofdeeltjes dan benzine en diesel zie TNO onderzoek nov 2009
LPG overal verkrijgbaar goedkoop Jammer dat dit wereld produkt links blijft liggen.taxi,s kunnen veel goedkoper en mileuvriendelijker met een wereld produkt voor de dag komen dan al deze dure en nieuwe produkten die niet meer bijdragen aan het mileu

Hein Henderson|08.02.12|15:54

Er zouden aardgasstations komen bij Rotterdam Centraal, De Boezembocht (Tamoil) Albrandswaard (nieuw), Europalaan 2 Nieuwerkerk ad IJssel en meer, maar het lijkt volledig op zijn gat te liggen en chauffeurs en ondernemers klagen steen en been.
Laat staan particulieren…