Mercedes-Benz, B-Klasse, nieuwe

Extra veiligheid en ruimte in nieuwe Mercedes B-Klasse

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse debuteert op de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) van Frankfurt (15-25 september). De Nederlandse marktintroductie is in november. Hij biedt onder meer de nieuwe transmissie met dubbele koppeling en extra beenruimte voor passagiers.

Ook op veiligheidsgebied heeft de B-Klasse standaard een radargestuurd waarschuwingsysteem voor aanrijdingen en het PRE-SAFE-systeem optioneel.

B-Klasse

De nieuwe B-Klasse is 4,359 meter lang, 1,786 m. breed en 1,557 m. hoog.  De nieuwe B-Klasse is bijna vijf centimeter lager dan zijn voorganger. De zithoogte is met 8,6 cm afgenomen en vergeleken met de vorige B-Klasse is de zithouding meer rechtop.

De hoofdruimte voorin bedraagt maar liefst 1.047 mm. De passagiers achterin hebben 976 mm beenruimte – meer dan in een E- of S-Klasse. De nieuwe B-Klasse behoort dan ook tot de ruimste auto’s in zijn segment.

Start/stop

De B-Klasse is leverbaar met compleet nieuwe motoren, die alle beschikken over turbotechnologie en ECO start/stop-functie. De nieuwe vierclinder dieselmotor is afgeleid van de OM651-krachtbron uit de C- E-, en S-Klasse.

Hij heeft een inhoud van 1,8 liter. In de B 180 CDI levert hij een vermogen van 80 kW/120 pk en een koppel van 250 Nm (vanaf 1.400 tpm). In de B 200 is de direct ingespoten turbodiesel goed voor 100 kW/136 pk en 300 Nm (vanaf 1.600 tpm).

Automaat

In de B-Klasse debuteert de nieuwe 7G-DCT automatische transmissie met dubbele koppeling. Deze compacte versnellingsbak met zeven overbrengingen is uitermate efficiënt doordat hij schakelt zonder de aandrijfkracht te onderbreken. Bovendien is de ECO start/stopfunctie geïntegreerd.

Standaard beschikt de B-Klasse over een verbeterde elektromechanische stuurinrichting die alleen energie ‘vraagt’ als de berijder daadwerkelijk stuurt – een goed voorbeeld van efficiency in detail. Als eerste auto in zijn segment wordt de nieuwe B-Klasse standaard geleverd met COLLISION PREVENTION ASSIST: een radargestuurd ongevallen-waarschuwingsysteem met Adaptive Brake Assist. Dit vermindert het riscico op kop-staart botsingen.

Brake Assist

Visuele en akoestische signalen waarschuwen een mogelijk afgeleide bestuurder voor obstakels vóór de auto. Tegelijkertijd zet Brake Assist het remsysteem ‘op scherp’ voor een adequate en precieze vertraging. COLLISION PREVENTION ASSIST kan aanrijdingen voorkomen of de gevolgen ervan beperken.

De nieuwe B-Klasse is ook leverbaar met assistentiesystemen die tot nu toe voorbehouden waren aan modellen uit hogere segmenten. Daartoe behoren Adaptive Headlamp Assist, Blind Spot- en Lane Keeping Assist, ATTENTION ASSIST (standaard), Speed Limit Assist, Active Parking Assist, Brake HOLD functie (standaard met 7G-DCT), Hill Hold functie, LINGUATRONIC, achteruitrijcamera en DISTRONIC PLUS.

Pre-Safe

Het preventieve inzittendenbeschemingsysteem PRE-SAFE is ook leverbaar voor de nieuwe B-Klasse – nog een primeur in dit segment. Als speciale sensoren een mogelijk gevaarlijke situatie herkennen, zorgt PRE-SAFE voor het aanspannen van de gordels en het sluiten van ramen en schuifdak.

Bovendien brengt het de voorstoelen automatisch in een positie waarbij de inzittenden in geval van een aanrijding zo goed mogelijk beschermd zijn. Ook de achterpassagiers zijn optimaal beschermd. Zij beschikken over gordelspanners en in hoogte verstelbare gordels (buitenste zitplaatsen). Windowbags zijn standaard, zij-airbags achter zijn optioneel en dat geldt ook voor geïntegreerde kinderzitjes.

COMAND

De nieuwe B-Klasse is leverbaar met internettoegang. Dit is geïntegreerd in het eenvoudig te bedienen COMAND online multimediasysteem. De Google Weather-app is voorgeïnstalleerd. Dat geldt ook voor een app die het mogelijk maakt om thuis via Google Maps gedownloade routes over te brengen naar het navigatiesysteem van de auto. Alle internet-, multimedia-, navigatie- en entertainmentfuncties worden bediend via een grote COMAND-draai/drukknop in de middenconsole.

De nieuwe B-Klasse maakt gebruik van het ‘Energy Space’ concept. Dat betekent dat hij vanaf het begin is ontworpen om uitgevoerd te kunnen worden met alternatieve aandrijfvormen. De ruimte onder de achterste zitplaatsen is bijvoorbeeld geschikt om accu’s te herbergen.

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse staat in november bij de Nederlandse Mercedes-Benz dealer, prijzen worden later bekendgemaakt.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.