Renault Fluence ZE, elektrische auto

Elektrische Renault Fluence en Kangoo komen eind dit jaar

Renault introduceert eind dit jaar zijn eerste, volledig elektrisch aangedreven auto’s. De Kangoo Z.E. is vanaf half november voor een bedrag van 20.000 euro (excl. BTW/ geen BPM) verkrijgbaar bij de dertien Renault Z.E.-dealers in Nederland. Daar is vanaf half december ook de Fluence Z.E. te koop voor het bedrag van 21.840 euro (excl. BTW/ geen BPM).

De batterijhuur is afhankelijk van contractduur en jaarkilometrage, en varieert van 72 tot 125 euro per maand (ex. BTW). Het huurbedrag is inclusief mobiliteitsondersteuning.

Fluence Z.E.

De Renault Fluence Z.E. is een ruime en luxe vierdeurs sedan met een elektromotor, qua binnenruimte geschikt als taxi. In de Fluence Z.E. levert de motor 90 pk (70 kw). Het gemiddelde bereik van de Fluence Z.E. is 185 kilometer.

De lithium-ion-batterij waarmee de auto is uitgerust heeft zes tot acht uur nodig om op te laden. Die tijd is overigens niet altijd nodig omdat de batterij niet altijd compleet leeg is; de Fluence Z.E. is uitgerust met een systeem dat bij gas loslaten energie omzet in elektriciteit voor het tussentijds opladen van de batterij.

Versies en prijzen

De Fluence Z.E. Expression is voorzien van onder meer een intelligent navigatiesysteem met zoekfunctie voor oplaadpunten, automatische bi-zone airconditioning met Eco-modus, een oplaadkabel en veiligheidsvoorzieningen als ABS, EBD en ESP.

Berijders die meer luxe wensen, kiezen voor een van de twee andere uitvoeringen: de Fluence Z.E. Prime Time en de Fluence Z.E. Dynamique. Eerstgenoemde is een speciale, tijdelijke versie die opties als metaallak en lichtmetalen 16-inch wielen toevoegt aan de standaarduitrusting.

De Dynamique-uitvoering is de meest luxe versie, met onder meer parkeerhulp, Bluetooth en een zogeheten Service Pack, dat de bestuurder via de centrale informatiedisplay informeert over weer, verkeer en snelheidscontroles.

Prijzen

Fluence Z.E. Expression        25.990 euro (incl. BTW/BPM)
Fluence Z.E. Prime Time        26.180 euro (incl. BTW/BPM)
Fluence Z.E. Dynamique        26.990 euro (incl. BTW/BPM)

Kangoo Z.E.

Voor de aandrijving van de Kangoo Z.E. zorgt een compacte, krachtige elektromotor met een vermogen van 44 kW (60 pk) en een kppel van 226 Nm ongeacht het toerental. Een lithium-ion-batterij voorziet de elektromotor van voldoende energie voor een actieradius van gemiddeld 170 kilometer.

De Kangoo Z.E. is verkrijgbaar in twee lengtes en drie uitvoeringen: in de ‘standaarduitvoering’ met twee zitplaatsen en als Maxi met naar keuze twee of vijf zitplaatsen. De laadruimte varieert, afhankelijk van de uitvoering, van 2,4 tot 4,0 m3 en het laadvermogen bedraagt 650 kg.

De standaarduitrusting van de Kangoo Z.E. bestaat uit onder meer elektrisch verwarmbare en verstelbare buitenspiegels, een oplaadkabel, een boordcomputer en elektrisch bedienbare ramen voor bestuurder en bijrijder. Meer uitrusting voor de auto is te vinden in de optielijst.

Prijzen

Kangoo Z.E.            20.000 euro (excl. BTW/BPM)
Kangoo Maxi Z.E.        21.200 euro (excl. BTW/BPM)
Kangoo Maxi Z.E. (vijfzitter)    26.490 euro (incl. BTW/BPM) / 22.650 euro (excl. BTW/BPM)

Landelijk netwerk van laadpalen

Kopers van een elektrisch aangedreven Renault kunnen dankzij een samenwerking van Renault en energieleverancier Essent bij hun huis of bedrijf een oplaadpunt (Wall-Box) laten plaatsen. Hiermee kunnen ze hun auto opladen met duurzame stroom die is opgewekt met windmolens in Nederland.

Ook biedt Essent laadpassen aan, waarmee bestuurders toegang hebben tot het landelijke netwerk van openbare laadpunten in Nederland en de meer dan achthonderd laadpunten die Essents moederbedrijf RWE in Europa heeft geplaatst.

Voor beide partijen is het de eerste keer dat met een zogenoemde loketfunctie wordt gewerkt, wat betekent dat de kopers van een elektrische Renault via hun dealer ook de Wall-Box en toegangspas voor het landelijke netwerk van laadpunten kunnen bestellen.

Kopers van een elektrische Renault hebben tegelijkertijd de mogelijkheid om via de Renault Z.E.-dealer, op een wenslocatie bij hem of haar in de buurt, een gratis publiek toegankelijk oplaadpunt te verkrijgen via de stichting e-laad.

Renault Z.E.-dealers

Om een landelijk dekkend netwerk van laadpunten bij dealers te krijgen, worden bij 22 Renault-dealerbedrijven verspreid over Nederland laadpunten geplaatst. Hierdoor zijn de Renault Z.E.-dealers, die uitgebreid getraind zijn, klaar om de auto’s te verkopen, te onderhouden en te repareren. De eerste 13 Z.E.-dealers zijn per november 2011 operationeel, de andere negen Z.E.-dealers openen hun deuren in 2012.

Renault Kangoo Maxi ZE

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Elektrische Renault Fluence en Kangoo komen eind dit jaar”

Mike.Rotterdam|14.09.11|18:44

Dan zit er toch geen bpm op!