rijtest, natte baan

ANWB: Winterbanden beter op nat wegdek bij koud weer

Moderne winterbanden laten tegenwoordig bij remmen op nat wegdek en bij lage temperaturen duidelijk betere prestaties zien dan zomerbanden. Dat blijkt uit de winterbandentest 2011 van de ANWB. Dit is volgens de vereniging wel een ontwikkeling van de laatste jaren.

Pakweg een paar jaar geleden lagen de sterke punten van winterbanden echt bij het rijden op sneeuw en ijs. Bij remmen op nat was een zomerband toen vaak nog superieur. Tegenwoordig zijn winterbanden dus ook onder deze omstandigheden duidelijk beter dan zomerbanden, zo stelt de ANWB.

“Beste band op nat wegdek is de nieuwe Goodyear UltraGrip 8, vooral dankzij zeer goede aquaplaningeigenschappen. Op de overige natte testonderdelen zit deze band op hetzelfde niveau als de directe concurrentie, op aquaplaning is hij zomaar 10 to 15% beter dan de rest.”

Winterbanden test

Als het gaat om aquaplaning-eigenschappen laten winterbanden over het algemeen ook duidelijk betere prestaties zien tegenover de zomerbanden. Overigens zijn juist deze eigenschappen ook zeer werkzaam in zacht geworden papsneeuw, zo stelt het testverslag.

Op droog wegdek vertoont geen enkele band grote zwaktes, alleen lichte tekortkomingen. “Bij winterbanden zien we vaker dan bij zomerbanden dit soort lichte tekortkomingen op een droge weg. Dit komt omdat juist bij winterbanden, door profilering en rubbersamenstelling, de achterasstabiliteit op droog wegdek vaak wat gevoeliger ligt”, aldus de ANWB.

All season

“Ruim de helft van het testveld laat volgens onze normen op nat wegdek geen tekortkomingen zien. Vijf banden hebben lichte tekortkomingen op nat en twee banden duidelijke tekortkomingen. Dat we dit jaar geen banden in de test hebben die op nat heel zwak of slecht scoren wil niet zeggen dat er in deze bandenmaat geen slechte banden zijn. Vanwege de keuze om ook all seasonbanden te testen hadden we dit jaar te weinig capaciteit om ook nog echte goedkope B-merken te testen, juist de banden waarwe afgelopen jaren vaak slechte prestaties op nat zagen.”

De winterband is de beste keuze in echte winters omstandigheden. Voor het eerst heeft de ANWB, naast reguliere winterbanden, een aparte test met vier-seizoenenbanden uitgevoerd. Vier van de vijf geteste vier-seizoenenbanden zijn volgens de ANWB minder geschikt om op wintersport te gaan. De ANWB adviseert leden die de auto in de winter dagelijks gebruiken of op wintersport gaan daarom te kiezen voor winterbanden.

ANWB

De ANWB maakt dit jaar op basis van de testresultaten een vergelijking tussen winterbanden en vier-seizoenenbanden. Het blijkt dat winterbanden onder winterse omstandigheden beduidend beter presteren dan de vier-seizoenenband.

Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl bij vier-seizoenenbanden in dat geval het gebruik van sneeuwkettingen veel eerder noodzakelijk zal zijn. Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt winterband door meer grip op de weg beter te presteren dan de  vier-seizoenenband. Bij de remweg op sneeuw geeft de vier-seizoenenband weinig toe op de winterband.

Verschillen

De verschillen zijn verklaarbaar. Anders dan vier-seizoenenbanden beschikken winterbanden over een soort rubber en profiel dat ervoor zorgt dat zij optimaal presteren in het winterseizoen. De vier-seizoenenband is weliswaar in alle seizoenen te gebruiken, maar levert daardoor wel in op de best haalbare prestaties onder winterse omstandigheden in vergelijking met winterbanden. De ANWB heeft in totaal 35 banden getest.

Resultaten winterbandentest 175/65 R 14T
Resultaten all seasonbandentest 175/65 R 14T
Resultaten winterbandentest 195/65 R 15T

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “ANWB: Winterbanden beter op nat wegdek bij koud weer”

Ton Coppus|28.09.11|14:15

Wel bijzonder dat GoodYear geen testwinnaar is geworden dan!
Zou wel zo objectief zijn om dan te vermelden dat er drie banden overall een klasse hoger zijn geëindigd, waaronder Continental

Winterbanden www.winterbandenaanbieding.com|16.10.11|17:30

Interessant dat de ANWB dit jaar ook all season banden heeft getest, nu zie je echt eens hoe goed deze banden het doen ten opzichte van aparte zomer- en winterbanden.

Let er trouwens wel op dat indien je met een all season band op wintersport in het buitenland gaat, dat er dan een grote kans is dat je daarmee de lokale wetgeving overtreedt.