Mercedes B-Klasse, nieuw

Rijtest: Nieuwe Mercedes B-Klasse met strak design

AUTOVANDAAG – De Mercedes B-Klasse heeft een compleet nieuwe opvolger die gezien mag worden. Deze functioneel vormgegeven MPV rijdt lekker én zit vol met handige en veilige innovaties. 

Ondanks dat hij vanuit bepaalde hoeken nog zeker aan de vorige generatie doet denken, presenteert de nieuwe B-Klasse zich zeel sierlijker. Dat zit ‘m met name in details zoals de over de wielkast oplopende flanklijn, zwartgelakte raamstijlen en de geïntegreerde LED-strook voor het knipperlicht in de koplamp (in combinatie met xenonverlichting).

Testauto

De testauto heeft het Night Package waarbij de lamellen in de grille zwart zijn gelakt en de raamlijn geen chroomstrip heeft. De 18 inch lichtmetalen wielen zijn ook inbegrepen. Je ziet, zo krijgt de aanblik van een MPV toch een heel onverwachte wending!

De verbazing in het interieur is overigens nog groter. Wie het dashboard bekijkt zou immers zo het gevoel krijgen in een sportwagen te zijn beland. Want zien wij daar nou ventilatieroosters uit de SLK en SLS, stalen pedalen met noppen en ‘hangende’ wijzernaalden in het instrumentarium?  En is het centrale TFT-scherm dat de iPad-generatie bekend voor komt niet voorbehouden aan nichemodellen? Toe maar!

Opties

Ook hier zijn het de details die de B-Klasse verder op smaak brengen, mede dankzij aluminium afwerking op bedieningselementen en pianolak sierlijsten. Je kunt zelfs de bovenzijde van het dashboard met lederen afwerking bestellen. De optielijst vermeldt trouwens ook nog verschillende tinten hemelbekleding, stof/ledersoorten en houtafwerking, waardoor het aantal interieurcombinaties op bijna veertig uit komt. Dat wordt flink puzzelen…

De interieuropzet van de B-Klasse is een stuk overzichtelijker; twee voorstoelen en een neerklapbare achterbank, waarbij die laatste zich met het Easy Vario Plus-pakket ook laat verschuiven over 140 mm. De passagiersstoel is dan tevens neer te klappen, wat een uitkomst kan zijn bij het vervoeren van lange spullen.

Bagageruimte

Mercedes heeft geen extra stoelen in de optielijst staan; de B-Klasse is altijd een vijfzitter. Afhankelijk van de positie van het meubilair bedraagt de bagageruimte 486-666-1545 liter, waardoor de nieuwe B-Klasse zich prima kan meten met vele concurrenten.

Doordat de nieuwe B-Klasse niet meer op een platform met dubbele bodem is gebouwd is de wagenbodem lager. Niet alleen is de zitpositie nu lager, maar ook meer rechtop, zoals in een personenauto. Toch kunnen de voorstoelen met het nieuwe ‘Energy Space’ vloerconcept niet zo laag worden ingesteld als in een ‘gewone’ hatchback, of een Golf Plus.

Ruimte voor passagiers

Hoofdruimte is er in ieder geval genoeg en dat geldt ook voor de passagiers achterin. Zij beschikken zelfs over beenruimte waar menig flinke middenklasser jaloers op zal zijn. Nog een verrassing!

In de B-Klasse debuteert een nieuwe generatie motoren en transmissies die moeten uitblinken in efficiëntie en verfijning. Het dieselfront wordt gevormd door een 1.8 liter dieselmotor die is afgeleid van het exemplaar uit de grotere Benzen met 2.1 liter inhoud.

B180 CDI

In de B-Klasse komt de B180 CDI tot 109 pk en levert de B200 CDI maximaal 136 stuks. Om met de deur in huis te vallen; die laatste gaat als de brandweer en is samen met de nieuwe zesversnellingsbak (standaard voor elke motorvariant) een plezierige combinatie.

Om ook automaatrijders een plezier te doen is de CVT-automaat uit de vorige generatie verruild voor de nieuwe 7G-DCT transmissie met dubbele koppeling. Deze ‘DSG-bak’ weet het koppel van de turbomotoren goed te benutten en schakelt net iets vlotter dan een conventionele automaat.

Prijs

Wordt deze goed-nieuws-show gematigd door een pittig prijskaartje? Valt reuze mee! De nieuwe B-Klasse is er vanaf 26.990 euro en dat is heel concurrerend, ook als je de standaarduitrusting (zes airbags, ESP, airco, multifunctioneel stuur en radio/cd) in het achterhoofd houdt. Bovendien is elke B-Klasse uitgerust met Collision Prevention Assist dat een kop/staart-botsing bij lage snelheden kan voorkomen en de schade beperkt als het harder gaat.

De importeur verwacht dat veel kopers nog het Ambition-pakket bestellen, waarbij voor 1995 euro meerprijs ook parkeerhulp, een met leder bekleed stuur, navigatie en bi-xenon navigatie is inbegrepen. Interessant is COMAND Online, waarbij Facebook, Google Maps en informatie uit de regio (waaronder het weer) via de COMAND-knop via de internetverbinding van je telefoon binnen handbereik is.

MVP

De nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse bewijst dat een ruime vijfpersoons MPV niet terughoudend hoeft te zijn, zoals zijn voorganger dat was. Dankzij modern, sierlijk design en een fraai interieurontwerp is de nieuwe generatie interessant lokaas voor de veeleisende taxi-ondernemer die op zoek is naar betaalbare kwaliteitsruimte voor vijf personen.

AutoVandaag, partner van TaxiPro.nl

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.