Accuwisselstation, Better Place, elektrische auto

Accuwisselstation voor elektrische taxi’s dit jaar op Schiphol

VIDEO – In vijf minuten een elektrische taxi opladen? Dat kan binnenkort ook in Nederland. Better Place bouwt een wereldwijd netwerk van accuwisselstations voor elektrische auto’s. Dit jaar plaatst het een station op Schiphol. Elektrische taxi’s kunnen daar straks binnen vijf minuten hun batterijpakket verversen.

De combinatie actieradius-oplaadtijd maakt de elektrische auto vooralsnog niet altijd een makkelijke optie voor taxivervoer. Met het accuwisselstation is het mogelijk in vijf minuten een accu te wisselen.

Wasstraat

Het batterijwisselstation van Better Place ziet eruit als een wasstraat. Renault en Nissan ontwierpen er speciaal auto’s voor met een verwisselbaar batterijpakket. Wanneer de auto in het station staat, wordt de bodemplaat schoongesproeid en openen twee luiken in vloer. De auto blijkt dan op een reparatiebrug te staan. Een schaarmechanisme onder de brug neemt het 250 kilogram lege batterijpakket uit de auto en plaatst een vol pakket. Binnen vijf minuten kan de auto doorrijden.

Het kleine en geïsoleerde Israël vormde een ideale testmarkt. Veertig wisselstations zijn er voldoende om elektrisch door het hele land te kunnen rijden. In Tel Aviv stonden de eerste. In Europa is Denemarken de entreemarkt. Better Place bouwt er op dit moment twaalf stations. En in Nederland mag het komend jaar een eerste accuwisselstation op Schiphol starten voor elektrische taxi’s.

Batterij

Better Place werkt samen met Renault en Nissan. Er rijden nu zo’n zestig testauto’s rond in Israël en veertig in Denemarken. Dit jaar komen de eerste commerciële modellen van de Renault Fluence Z.E. (Zero Emission), een vierdeurs sedan, op de markt. De batterij ter waarde van 9.000 euro blijft eigendom van Better Place. Zo is het in de toekomst makkelijker om een nieuw (beter) model accu te gebruiken, als deze wordt geïntroduceerd.

Een bijkomend voordeel van het scheiden van het eigendom van auto en batterij is dat de elektrische auto prijstechnisch concurrerend wordt met een auto met verbrandingsmotor. De Renault Fluence Z.E. gaat ongeveer 25.000 euro kosten plus minimaal 79 euro per maand voor accuhuur.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.