wintax, taxicentrale, planner

TaxiID beschikbaar voor taxibedrijven met dataterminals

Taxibedrijven die werken met dataterminals kunnen vanaf half februari ook ritten ontvangen van consumenten die een taxi bestellen met de TaxiID-app. Dankzij een koppeling met het planningspakket Wintax van Korton Group, hoeven de taxichauffeurs niet met smartphones rond te rijden. Wintax geeft alle benodigde gegevens van de dataterminal door aan het TaxiID-netwerk.

TaxiID wil met deze nieuwe functie ook de regio gaan veroveren, waar minder zzp’ers actief zijn dan in Amsterdam. In eerste instantie is de koppeling alleen beschikbaar voor Wintax, later volgen ook andere planprogramma’s. Taxibedrijven moeten zich wel hiervoor gratis aanmelden bij TaxiID.

Taxichauffeur in loondienst

“We hebben gemerkt dat taxibedrijven die werken met datacom en loondienstchauffeurs niet willen dat alle chauffeurs met een extra smartphone rond gaan rijden”, vertelt Mewis Koeman van TaxiID. “Ook willen zij controle houden over wie welke rit ontvangt.”

“Dat is straks mogelijk. Ook een smartphone is niet meer nodig. De enige gegevens die wij nodig hebben zijn de gps-positie en de beschikbaarheid. Dat wordt via Wintax aan ons systeem doorgegeven, waardoor deze taxi’s zichtbaar zijn en ook besteld kunnen worden door de consument.”

Dataterminal

De taxichauffeur hoeft dus niet de speciale TaxiID-chauffeursapp te gebruiken. Verschil is wel dat de ritten in dit geval niet rechtstreeks in de dataterminal van de chauffeur terecht komen. Dat is immers vaak ongewenst voor veel taxicentrales, omdat de chauffeur wellicht staat doorgepland.

De rit komt eerst terecht in planprogramma Wintax. Die kan de rit eventueel via de automatische rituitgifte naar de dichtstbijzijnde vrije taxichauffeur doorgeven.  Of dat door de planner laten doen. De klant merkt er niets van. Zodra de rit is doorgestuurd naar een chauffeur, ziet hij de gps-locatie en aankomst van de betreffende auto.

Datacom

Een ander voordeel van de koppeling Wintax-TaxiID is dat taxibedrijven die nog niet werken met dataterminals op een goedkope wijze met datacom kunnen gaan werken. In dit geval kunnen de smartphones gebruikt worden met Wintax voor rituitgifte. De centralist voert in Wintax de rit in, deze wordt gratis draadloos verstuurt naar de TaxiID-chauffeursapp van de taxichauffeur.

De centrale heeft op deze wijze binnen TaxiID een eigen bedrijfsnetwerk, inclusief track-en-trace. Taxibedrijven hoeven alleen aan TaxiID te betalen wanneer er een consumentenbestelling via TaxiID binnen komt. Het onderling versturen van ritten is volledig gratis. Een abonnement op planprogramma Wintax is wel vereist..

Boordcomputer Taxi

Wintax is koppelbaar is met alle merken dataterminal en straks ook alle merken Boordcomputer Taxi die beschikken over een 3G-module. Daardoor kunnen bedrijven die straks datacommunicatie via de BCT willen gaan uitvoeren op relatief eenvoudige wijze aan het TaxiID-netwerk worden gekoppeld. Om ervoor te zorgen dat klanten ritten bestellen bij hun eigen vaste taxicentrale, kunnen zij voorkeursbedrijven instellen via de partnercode van TaxiID. 

Bart Pals

Taxibedrijven die zich aan willen melden op het TaxiID-netwerk, klik hier.

Taxibedrijven die meer willen weten over de koppeling met Wintax, klik hier.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “TaxiID beschikbaar voor taxibedrijven met dataterminals”

Willem vd Ven|02.02.12|12:28

Zit hier nou werkelijk iemand op te wachten? Voor die paar straattaxiklanten die daarna toch weer bellen waar de taxi blijft.

Redactie|02.02.12|12:44

@Willem: Met TaxiID kun je als klant precies zien waar de taxi blijft. Daarvoor hoef je dan juist niet te bellen.