Tesla Model x, elektrische auto, zevenpersoons

Tesla komt met zevenpersoons elektrische auto (video)

Tesla Motors heeft een prototype van een nieuwe elektrisch aangedreven auto, Model X, gepresenteerd. Dat is een zevenpersoons voertuig met drie verschillende accupakketten met een capaciteit van 60 of 85kWh. Dat is drie maal zoveel als een Nissan Leaf.

De actieradius is door Tesla niet bekend gemaakt maar bij Model S, waarmee Model X zo’n 60 procent van de onderdelen deelt, bedraagt deze tussen 225km en 450km. Vanwege het feit dat Model X ongeveer tien procent zwaarder is dan Model S verwacht Tesla dat een berijder ook ongeveer tien procent minder ver zal kunnen komen op een volle accu.

Prototype

Het zevenpersoons voertuig krijgt een 17″-touchscreen met hoogstwaarschijnlijk features als een 3g-verbinding, hd-beeld en satellietradio. Ondanks het hogere gewicht zou het prototype desondanks in minder dan vijf seconden van 0 tot 100km/u kunnen accelereren, claimt de fabrikant volgens de New York Times. Bovendien zou er een Performance-variant komen die nog betere prestaties levert.

Doordat er twee kleine elektrische motoren inzitten die afzonderlijk de voor- en achterwielen aansturen, is er meer ruimte in het chassis beschikbaar. Daardoor is niet alleen aan de achterkant, maar ook onder de motorkap ruimte voor een kofferbak.

Deuren

Model X heeft daarnaast zogenoemde ‘Falcon Wings’ of ‘Gull Wings’: deuren die verticaal omhoog klappen bij het openen. In tegenstelling tot bij veel andere prototypes is het de bedoeling dat deze ook hun weg zullen vinden naar het productiestadium.

De productie van Model X start pas eind 2013 en de eerste modellen worden waarschijnlijk begin 2014 geleverd. De startprijs zou in lijn komen te liggen met die van Model S: 49.900 dollar na aftrek van belastingvoordelen, omgerekend 37.600 euro, meldt Tweakers.

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.