Nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse in september bij de dealer

A 250 mit Sport Paket, Mountaingrau Magno, innen: schwarz-rot (W 176) 2012

De nieuwe A-Klasse komt in september op de Nederlandse markt. Op de autotentoonstelling van Genève viert de nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse zijn wereldpremière. Hij valt op door zijn karaktervolle vormgeving en een nieuwe reeks krachtige en effciënte motoren: er zijn modellen met een CO2-uitstoot van slechts 99 g/km.

De nieuwe A-Klasse is werkelijk ‘from scratch’ ontworpen. Dat is direct zichtbaar. Hij is 4,29 meter lang, 1,78 m breed en 1,43 m hoog. Vergeleken met zijn voorganger is hij maar liefst 18 centimeter lager.

Ontwerp

Bovendien zijn de sportieve lijnen van de Concept A-Class op overtuigende wijze naar het productiemodel ‘vertaald’. Vooral de coupéachtige daklijn, de zogenaamde ‘character-lines’ op de flanken en de sterk aangezette wielkasten verlenen het ontwerp spanning én dynamiek.

Het front is krachtig door de grote grille met centraal geplaatste ster en de koplampunits met geïntegreerde LED-dagrijverlichting. De CW-waarde van de nieuwe A-Klasse bedraagt 0,26 – een uitzonderlijk goede waarde in dit segment. De achterspoiler met onzichtbaar geïntegreerde antennes draagt bij aan de gunstige stroomlijn.

Interieur

Veel onderdelen  in het interieur zijn in zilverchroom gegalvaniseerd. Dit verleent het interieur een ‘coole touch’. Indien gewenst vormt de smartphone van de eigenaar van een integraal onderdeel van het bedienings- en informatieconcept van de nieuwe A-Klasse.

Door middel van een speciale app (voor iPhone en later ook voor andere smartphones) zijn alle telefoonfunctionaliteiten (internet, social media, audio, navigatie) ook in de auto te gebruiken.

Dashboard

Andere blikvangers in het interieur zijn het dashboard waarbij elke grote ‘klok’ een kleinere herbergt, het grote display bovenop de middenconsole en het fraaie driespaaks sportstuur.

De nieuwe A-Klasse biedt ruimte aan vijf personen. Ook achterin beschikken de passagiers over sportief gevormd meubilair. De A-Klasse wordt leverbaar in de uitrustingsniveaus ‘Urban’, ‘Style’ en ‘AMG Sport’.

Motoren

De nieuwe A-Klasse maakt gebruik van een eveneens nieuwe motorengeneratie. De nieuwe benzine- en dieselmotoren beschikken alle over  ‘vraaggestuurde’ meervoudige directe inspuiting en turbotechnologie.

Op alle versies is de ECO Start/Stop functie standaard. Mede dankzij al deze hightech voorzieningen is de nieuwe A-Klasse de eerste Mercedes-Benz ooit met een CO2-uitstoot van slechts 99 g/km.

Diesel

Het dieselgamma bestaat uit de A 180 CDI met 80 kW/109 pk (maximaal koppel: 250 Nm), de A 200 CDI (100 kW/136 pk, 300 Nm), De 2,2-liter motor van de A 220 CDI is goed voor 125 kW/170 pk en maar liefst 350 Nm. Alle motoren zijn standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Als optie is de innovatieve 7G-DCT-transmissie met dubbele koppeling leverbaar.

Als enige auto in zijn segment beschikt de nieuwe A-Klasse standaard over COLLISION PREVENTION ASSIST, een radargestuurd ongevallenwaarschuwingsysteem met adaptieve remassistent. Dit assistentiesysteem waarschuwt een afgeleide bestuuder met visuele en akoestische signalen voor een dreigend ongeval en bereidt tegelijkertijd een nauwkeurige remactie voor. Deze wordt automatisch uitgevoerd zodra de bestuurder het rempedaal intrapt. De nieuwe A-Klasse is ook leverbaar met PRE-SAFE®, het preventieve inzittendenbeschermingsysteem.

Gordelspanners

Bij een mogelijk gevaarlijke situatie zorgt dit ervoor dat de gordels worden aangetrokken (door middel van de gordelspanners) en dat ramen en het het eventueel aanwezige schuif-kanteldak sluiten. Als de stoelen zijn uitgevoerd met elektrische verstelling, worden ze automatisch in een positie gebracht waarbij de inzittende zo min mogelijk kans loopt op letsel.

De nieuwe A-Klasse komt in september aanstaande op de Nederlandse markt: de prijzen en de exacte specificaties zijn nog niet bekend.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.