tip, 2012, bios, connexxion, better place, tca

Taxi Innovatie Prijs naar accuwisselstation voor e-taxi’s (video)

VIDEO – De Taxi Innovatie Prijs 2012 is gewonnen door het samenwerkingsverband tussen Bios-Groep, Connexxion, Taxi Centrale Amsterdam (TCA) en Better Place. Hun product – non-stop elektrische taxi’s met een accuwisselstation op Schiphol – is door de vakjury verkozen als meest innovatieve ontwikkeling in de branche voor kleinschalig personenvervoer.

Better Place kreeg de prijs vrijdag tijdens de openingsdag van Taxi Expo overhandigd door voormalig staatsecretaris (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Joop Atsma.

Batterij-wisselstation

Non-stop elektrische taxi’s is een samenwerkingsverband van BIOS-groep, Taxi Centrale Amsterdam (TCA), Connexxion en Better Place. Met in het hart van dit samenwerkingsverband het volautomatische batterij-wisselstation van Better Place, waar in vijf minuten e-taxi’s snel en veilig van een nieuwe accu worden voorzien, willen de partijen een non-stop e-taxivoorziening tussen Amsterdam en de luchthaven Schiphol mogelijk maken.

Hiermee wil de groep met name in die corridor de relatief beperkte actieradius van de e-taxi en daarmee het duurzame vervoersaanbod uitbreiden. In het Better Place-station worden de vervangen accu’s van de e-taxi’s ook continu opgeladen. Het systeem werkt voorlopig nog alleen met een Renault Fluence Z.E.

Renault Z.E.

Het in september door minister Verhagen geopende accuwisselstation op Schiphol is op dit moment uitsluitend in gebruik voor elektrische taxi’s. Het batterijwisselstation zal in eerste instantie de tien Renault Fluence Z.E. taxi’s bedienen van de drie Nederlandse taxibedrijven.

Better Place wil project op Schiphol uitbreiden met een tweede batterijwisselstation in Amsterdam, zodat het servicegebied van deze vloot elektrische taxi’s kan worden vergroot.

700.000 taxiritten

Taxi’s met verwisselbare batterijen kunnen praktisch dag en nacht operationeel zijn zonder dat ze hoeven te wachten tot de batterij is opgeladen. Deze wordt binnen enkele minuten vervangen in een soort ‘wasstraat’.

Het traject Schiphol-Amsterdam is een van de drukste trajecten in de wereld. Jaarlijks vinden er meer dan 700.000 taxiritten vanaf Schiphol plaats. Het project laat zien dat met de juiste oplossing ook auto’s die veel kilometers maken, zoals de taxi’s op Schiphol, de overstap naar elektrisch rijden kunnen maken.

Taxiproject

Het taxiproject maakt deel uit van het Better Place Consortium, genaamd “Greening European Transportation Infrastructure for Electric Vehicles”, dat gericht is op het terugdringen van CO2-uitstoot en dat mede is gefinancierd door het TEN-T programma van de Europese Commissie.

Deze eerste stap van Better Place in Nederland volgt op de commerciële lancering van een nationaal dekkend netwerk in zijn eerste markten, Israël en Denemarken.

TIP

De vakjury van de Taxi Innovatie Prijs bestond dit jaar uit:

  • Hans Rat, voormalig secretaris-generaal van de wereldorganisatie van openbaar vervoerders UITP
  • Maikel Bader, medewerker van Viziris/CG-Raad
  • Lysbeth van der Kroon, lid Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)
  • Simon Huiberts, Huiberts Transportinnovatie
  • Onno van Drunen, managing consultant VeDeCe Consultancy
  • Wim Faber (secretaris), hoofdredacteur Magazine Personenvervoer
  • Roelant Groen, beursmanager Taxi Expo (niet-stemmend vertegenwoordiger van Amsterdam RAI)

Lees ook: Accuwisselstation Schiphol alleen open voor elektrische taxi’s

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.