Mercedes-Benz, CLA, A-Klasse sedan

A-Klasse sedan Mercedes-Benz CLA onthuld en geprijsd

AUTOVANDAAG – De nieuwe Mercedes-Benz CLA is onthuld en de prijzen zijn bekend. De dieselversie CLA 220 CDI is verkrijgbaar vanaf 41.995 euro. De orderboeken zijn inmiddels geopend en in april zullen de eerste exemplaren de weg op gaan.

De nieuwe CLA-Klasse is 4,63 meter lang, 1,78 breed en 1,44 m hoog. De vierdeurs coupé is gebaseerd op de A-klasse, maar is optisch gezien het kleine broertje van de CLS. De lijnvoering van de CLA-klasse draagt bij aan een zeer gunstige Cw-waarde van slechts 0,23. De CLA 180 BlueEfficiency Edition, het zuinigste model van de CLA-Klasse die in juni geïntroduceerd wordt, is nog aerodynamischer met een Cw-waarde van 0,22.

Direct Steer

Mercedes-Benz bouwt de nieuwe CLA op een onderstel met McPherson-vooras en een multilink-achterwielophanging. Veel onderdelen van de wielophanging zijn van aluminium om de onafgeveerde massa te beperken. Er is keuze uit een comfort-onderstel en een verlaagd sportonderstel. Alle CLA-modellen hebben een elektromechanische Direct Steer-besturing.

De voorwielaangedreven CLA-klasse komt in eerste instantie te koop met keuze uit een 122 pk sterke 1,6 liter turbobenzinemotor (CLA 180), diezelfde motor met 156 pk als CLA 200. Voorlopig topmodel is de CLA 250 met 211 pk sterke 2,0 liter turbobenzine en standaard 7G DCT-automaat. Dieselen kan straks in de 170 pk sterke CLA 220 CDI, ook met standaard automaat.

Euro6

Alle motoren voldoen nu al aan de Euro 6 emissie-eisen die vanaf 2014 van kracht wordt. Alle modellen beschikken standaard over een start/stop-functie en op de CLA 250 na vallen alle uitvoeringen in de categorie van 20% bijtelling.

Elke CLA heeft standaard de vermoeidheidsassistent Attention Assist en Collision Prevention Assist. Dit laatste systeem helpt aanrijdingen voorkomen en werkt al bij snelheden vanaf 7 km/h (voorheen ruim 30 km/h). In combinatie met het optionele Distronic Plus (adaptieve cruise control) vormt dit Collision Prevention Assist Plus. Hierin is een speciale functie opgenomen. Als er gevaar op een aanrijding bestaat en de bestuurder geen actie onderneemt, kan in het uiterste geval een autonome remactie worden ingezet (tot 200 km/h). De CLA-Klasse is er ook met het Lane Tracking package (Blind Spot Assist en Lane Keeping Assist), Adaptive Highbeam Assist en Active Parking Assist.

Multimedia

Ook op het gebied van multimedia gaat Mercedes-Benz weer een stapje verder. Dankzij de combinatie van Daimlers Digital Drive Style app-concept en de Drive Kit Plus gaat de integratie van de iPhone nu nog verder. In de CLA-Klasse kan de bestuurder bijvoorbeeld gebruik maken van Siri-voice control en Glympse real-time location sharing. Hiemee kan de bestuurder zijn/haar locatie delen met geselecteerde personen.

Ook Facebook, Twitter, Internet radio, AUPEO! Personal Radio en geavanceerde navigatieoplossingen van Garmin (met real time verkeersinformatie, online zoeken naar bestemmingen, Street View en 3D-weergave) zijn letterlijk onder handbereik.

Prijs

De prijslijst van de CLA start bij 32.495 euro voor de CLA 180. De CLA 200 is drie mille duurder en de CLA 250 komt op 45.295 euro. De CLA 220 CDI is vergrijgbaar vanaf 41.995 euro.

De orderboeken zijn inmiddels geopend en in april zullen de eerste exemplaren de weg op gaan. De nieuwe CLA-modellen zijn vanaf de tweede helft van 2013 optioneel leverbaar met het nieuwe 4Matic-vierwielaandrijvingsysteem. 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.