mercedes-benz, b-klasse, electric drive, elektrische auto

Mercedes toont elektrische B-Klassse met 200 km actieradius

Mercedes-Benz heeft in New York de B-klasse Electric Drive onthuld. De auto zou 200 kilometer lokaal emissievrij kunnen rijden, heeft desondanks een pittige inborst en komt begin volgend jaar eerst in de VS te koop. Nederland volgt later.

Voor de aandrijving zorgt een 136 pk sterke elektromotor met een flink koppel van 310 Nm. Genoeg om de elektrische B-klasse volgens de fabrikant in minder dan 10 tellen naar de 100 km/u te laten accelereren. De top is elektronisch afgeregeld op 160 km/u.

Actieradius

De lithium-ion batterij die de elektromotor van energie voorziet, is ondergebracht in de zogenaamde ‘Energy Space’ in de bodem van de auto, zowel met het oog op ruimtebesparing als op botsveiligheid. Daardoor behoudt de auto het ruime interieur. De actieradius bedraagt ongeveer 200 kilometer.

Opladen van de B-klasse Electric Drive kan via elk standaard stopcontact. In de VS bedraagt de oplaadtijd via een 240 V/40 A oplaadpunt voor een actieradius van ongeveer 100 kilometer minder dan twee uur.

Energiemeter

In het interieur vinden we specifieke elementen, zoals een display met de energiemeter, waarbij de naald kloksgewijs stijgt van het groene naar het rode gebied wanneer er meer energie wordt gevraagd en onder de nullijn duikt wanneer de auto teruggewonnen energie opslaat in de batterij.

Controles en instelmogelijkheden van de auto op afstand worden mogelijk gemaakt door de zogenaamde Vehicle Homepage. De bestuurder krijgt met behulp van een PC of smartphone via het internet eenvoudig toegang tot zijn auto. Dankzij die ‘tool’ is het mogelijk om de huidige laadstatus van de lithium-ion batterij te raadplegen of de huidige actieradius van de auto op een kaart weer te geven.

Verwarming

Ook kan de geplande route via de Vehicle Homepage worden gevisualiseerd, waarbij direct duidelijk wordt of en waar de auto tijdens de reis opgeladen kan worden. Bovendien biedt deze connectiviteit de mogelijkheid om de klimaatregeling al op voorhand te activeren, om de auto vóór gebruik al te verwarmen of te koelen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.