TBO Texel, Tesla Model S, elektrische taxi, wethouder Eric Hercules, Foto: Frank Grootemaat / Texelse Media BV

TBO Texel neemt elektrische taxi Tesla Model S in gebruik

Elektrisch taxivervoer is voortaan ook op het Waddeneiland Texel mogelijk. Taxi- en Busondernemering TBO Texel heeft een elektrische Tesla Model S aangeschaft. De personenvervoerder doet hiermee een belangrijke investering in een duurzame exploitatie. Deze elektrische taxi zal door TBO-Texel vooral in het zittend ziekenvervoer en tijdens de nachtdiensten worden ingezet. Op woensdag 11 december maakte wethouder Eric Hercules de eerste rit. TBO is het tweede taxibedrijf in Nederland dat dit voertuig in gebruik neemt.

De wethouder is enthousiast: “Texel is een schoon en duurzaam eiland, met ook nog eens het meest aantal laadpalen per vierkante kilometer. Met de aanschaf van deze elektrische auto werkt TBO-Texel mee aan de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn. Het zijn dergelijke initiatieven en ondernemende bewoners die aan de basis staan van deze ambitie, die de gemeente Texel nastreeft.”

Elektrische vervoer

Al langere tijd was het een wens van de TBO-directie om de overstap naar elektrisch vervoer te maken. De groeiende zorg om het milieu, maar ook de stijgende brandstofprijzen waren de voornaamste redenen om naar alternatieven voor de in de branche gebruikelijke diesel te kijken. De actieradius van de toen bestaande elektrische personenauto’s was destijds nog onvoldoende om als taxi te kunnen fungeren, een probleem dat bij de voornamelijk lokaal in te zetten rolstoelbussen minder speelde.

In 2011 werd onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een elektrisch aangedreven rolstoelbus. Uit dit onderzoek bleek echter dat het voertuig zwaarder zou worden dan 3500 kg, hetgeen zou betekenen dat er ‘een groot rijbewijs ‘ benodigd zou zijn en het voertuig niet als taxi zou kunnen worden ingezet. Hoewel er momenteel nog steeds overleg is met het agentschapNL, werden de plannen voor een elektrische rolstoelbus voorlopig in de koelkast gezet.

Actieradius

Ondertussen kwamen er berichten binnen over een elektrische auto die een significant grotere actieradius had dan de tot dan toe gebruikelijke 150 á 200 km. Een nieuw type van het Amerikaanse Tesla, een automerk dat –ook op Texel- vooral bekend was door de elektrische sportwagen “Roadster”.

De autofabrikant bracht de Model S op de markt, een volwaardige sedan met een bereik tot 500 km. In mei 2013 heeft de directie van TBO-Texel de auto aan een uitgebreide proefrit onderworpen, waarna men tot de conclusie kwam dat de Model S prima geschikt zou zijn als taxi. Enkele weken later is de auto besteld.

Taxibedrijf

TBO-Texel is het tweede taxibedrijf in Nederland dat een Tesla Model S als taxi in gaat zetten. Om de duurzaamheid nog verder te vergroten zal TBO-Texel in het begin van 2014 zonnepanelen op de taxigarage laten plaatsen. De opbrengst zal naar verwachting voldoende zijn om in de totale energiebehoefte, dus incl. het verbruik van de Tesla Model S te voorzien. TBO-Texel verwacht daarmee op energiegebied een bijdrage te kunnen leveren aan het voornemen van Texel om in 2020 zelfvoorzienend te zijn.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.