Groengas, voertuig, Willemsen, de Koning, CNG, taxi, taxibedrijf

7.000 ton minder CO2 door taxi’s op groengas van WdK

Groengas, voertuig, Willemsen, de Koning, CNG, taxi, taxibedrijf

Willemsen de Koning (WdK) voert met ruim 350 groengas-voertuigen een aantal vervoerscontracten uit in Nederland, variërend van leerlingen- tot aan vraagafhankelijk vervoer. Het taxibedrijf reduceerde in 2013 met haar groengas-voertuigen 7.000 ton CO2, vergeleken met wanneer het vervoer door voertuigen op fossiele brandstoffen uitgevoerd was. “Deze besparing staat gelijk aan de CO2-uitstoot van zo’n 820 huishoudens in Nederland”, meldt Kim Bentum van CNG Net.

Een aantal vervoerscontracten voert Willemsen de Koning nagenoeg CO2-neutraal uit op groengas. Twee voorbeelden zijn; Vraagafhankelijk vervoer de Regiotaxi in Gelderland en het Leerlingenvervoer in Venlo.

Vraagafhankelijk personenvervoer

Vanaf februari van dit jaar verzorgt WdK ook in Utrecht een deel van de vraagafhankelijk personenvervoer volledig met voertuigen die op groengas rijden. WdK tankt bij CNG Net en stalt haar voertuigen in Nieuwegein op het parkeerterrein Ballast Nedam, vlak naast het CNG Net-tankstation. Ballast Nedam is het moederbedrijf van 100% dochter CNG Net.

“In 2013 realiseerde CNG Net voor ons een aantal CNG-tankstations op eigen stallingslocaties van onze voertuigen die diverse vervoersprojecten in Gelderland uitvoeren. Zo is het voor ons nog eenvoudiger om Groengas te kunnen tanken. In het geval van de regiotaxi Utrecht maken wij gebruik van het openbare CNG Net-tankstation in Nieuwegein dat gezien de naastgelegen stallingslocatie een uitkomst is”, aldus Marc Bolderman, directeur Willemsen de Koning.

Groengas

Groengas is een hernieuwbare energiebron. Het wordt gemaakt uit biogas dat ontstaat bij de vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest (zogeheten reststromen). Het rijden op groengas heeft naast een significante bijdrage in de verbetering van de lokale luchtkwaliteit een positieve invloed op het verminderen van de opwarming van het klimaat. Rijden op groengas reduceert de emissie van het broeikasgas CO2 namelijk met 80 procent.

CNG Net en WdK zijn partners in de uitvoering van verschillende vervoerscontracten op groengas. Met groengas wordt een belangrijke stap gezet in de richting van zero-emissie personenvervoer. Want Groengas is, naast zon- en windenergie, een bron voor duurzaam geproduceerd waterstof. De twee bedrijven werken dan ook samen om de transitie naar zero-emissie personenvervoer op waterstof vorm te geven.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.