belastingdienst

Betaal niet te veel btw over het privé gebruik van de taxi

De Belastingdienst ontwikkelt een rekentool die taxi-ondernemers helpt bij het berekenen van de btw over het privé-gebruik van de taxi. Want sinds de komst van de Boordcomputer Taxi worden ook de privé kilometers nauwkeurig vastgelegd. “Daarbij kunnen taxi-ondernemers zelfs belasting besparen, omdat de tool iedere situatie precies uitrekent”, licht Peter van Veen van de Belastingdienst toe.

“Nu is het vaak nog zo dat het standaardtarief wordt bijgeteld. Dat betekent 2,7% van de totale catalogusprijs. Toch al gauw meer dan € 1.000 die je gewoon moet betalen, ieder jaar weer. Maar je hoeft natuurlijk alleen maar btw te berekenen over daadwerkelijk afgelegde privé kilometers”, vertelt Van Veen. “Met deze tool kunnen taxi-ondernemers dat in een handomdraai uitrekenen op basis van de BCT-gegevens.”

Fiscale behandeling BCT-gegevens

De Belastingdienst is met een stand aanwezig tijdens de Nationale Taxidag op 18 september in Maarssen om aan taxi-ondernemers uitleg te geven over de fiscale behandeling van BCT-gegevens. Van Veen: “We zullen dan ter plaatse voor individuele taxi-ondernemers de btw over het privé gebruik van de taxi uitrekenen.”

De Belastingdienst denkt nog na of de rekentool beschikbaar kan worden gesteld of op de website kan komen. Van Veen: “Op de Nationale Taxidag wordt het in ieder geval voor de eerste keer getoond.”

Kom ook naar de Nationale Taxidag op 18 september en probeer de rekentool uit. Schrijf in via: www.taxipro.nl/taxidag-2014/registratie/

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Betaal niet te veel btw over het privé gebruik van de taxi”

Taxi Volendam|29.08.14|09:02

Gemaakte fouten bij invoer van gegevens in de bct kunnen niet worden gecorrigeerd! Hoe ga je als bedrijf tijdes de ritten controleren of alles juist ingevoerd gaat worden door de bestuurder? De centralist kan niet meekijken. Heeft de bestuurder wel voldoende gegevens om de bct juist in te vullen? Dat is bij 1 voertuig al ondoenlijk, laat staan bij meerdere.