Green Star Statistics, Team, eco-box, rijgedrag

Rijgedrag van taxichauffeurs monitoren en verbeteren

Hard optrekken en remmen, veel toeren maken, langdurig stationair draaien. Dergelijk rijgedrag van taxichauffeurs zorgt ervoor dat de kosten oplopen voor de taxi-ondernemer. Maar met een simpele stick van GreenStar kan tegenwoordig het rijgedrag van taxichauffeurs gemonitord en verbeterd worden. “Belangrijk is dat het rijgedrag van de taxichauffeur structureel wordt bijgehouden. Je kunt dus heel gericht begeleiden”, legt Hans Schaap, directeur van GreenStar Statistics uit. Het bedrijf won vorig jaar met hun innovatie de ANWB duurzame mobliteitsprijs.

Het systeem werkt als volgt. De eco-box van GreenStar wordt eenvoudig op de OBD-poort aangesloten. De stick houdt vervolgens het rijgedrag bij. Aansluiten is 5 minuten werk en kan bij vrijwel iedere auto eenvoudig gedaan worden, legt Schaap uit. “Het is plug and play. Er zijn dus geen installatiekosten.”

Begeleiding

“Zo zie je precies welke chauffeur al heel zuinig rijdt en wie er nog extra begeleiding nodig heeft”, vertelt Schaap. “En als er meerdere chauffeurs op één taxivoertuig rijden, is dat ook geen probleem. Want de gegevens zijn te koppelen met alle gangbare taxi-planningspakketten.”

De eco-box van GreenStar is nu ingebouwd in taxivoertuigen bij 25 taxibedrijven. Uit die gegevens is gebleken dat er al snel een besparing van 8% op brandstof en onderhoud wordt gerealiseerd. En dat is ook nog eens goed voor het milieu, want het vermindert de CO2-uitstoot.

Meetgegevens

Schaap: “Vaak zijn chauffeurs zich er niet van bewust dat ze op een verkeerde manier rijden. Met ons systeem maak je dat snel inzichtelijk op basis van objectieve meetgegevens. Een paar simpele tips kunnen dan al veel effect hebben. Want ook een goede begeleiding op de rijstijl van de chauffeurs hoort bij professioneel personenvervoer.”

Een belangrijk verschil met bestaande systemen is dat de stick van GreenStar altijd ingebouwd blijft. Je ziet dus precies wanneer een chauffeur weer in zijn oude ‘foute’ patroon vervalt. “Dat levert echt forse besparingen op als het gaat om brandstofverbruik én onderhoud van de auto”, legt Schaap uit. “Want er als er ruig wordt omgegaan met het voertuig, zijn de remmen en de banden eerder toe aan vervanging toe.”

Planning-systemen

Een ander voordeel van het koppelen aan planning-systemen is dat de taxi-ondernemer precies kan analyseren welke chauffeur het goedkoopst rijdt. En welke combinatie van chauffeur, type voertuig en soort contract (wmo, awbz, etc) het meest effectief is qua brandstofverbruik.

Schaap: “Verder registreert de stick precies wanneer er waarschuwingslampjes gaan branden in de auto, bijvoorbeeld als er onderhoud nodig is. De wagenparkbeheerder krijgt dan automatisch een melding, waarna hij onderhoud kan inplannen. Dan hoef je niet te wachten tot chauffeurs het mondeling overbrengen. En je weet precies bij welke kilometerstand de auto die melding gaf, dus hoe lang je bijvoorbeeld met de bestaande remblokken kunt doorrijden.”

Rijgedrag

Het taxibedrijf krijgt indien gewenst iedere week een email met het rijgedrag van de chauffeurs. En daarbij handige tips en tricks om het rijgedrag te verbeteren. “Ook kan de ondernemer zelf altijd en overal inloggen om rijgedrag van de afgelopen periode nog eens na te zoeken en te bespreken met chauffeurs”, legt Schaap uit.

Het gebruik van de eco-box van GreenStar kost 17,50 euro per voertuig per maand. “En dat is heel snel terug te verdienen”, zegt Schaap. “De stick zelf kost 149 euro. Taxibedrijven die het nu willen uitproberen, krijgen hem gratis in bruikleen. Zo kunnen ze snel zien wat het voor hen oplevert.”

GreenStar geeft een workshop op de Nationale Taxidag op 18 september om taxibedrijven te informeren over de mogelijkheden van de stick. Ook is het bedrijf als exposant aanwezig.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rijgedrag van taxichauffeurs monitoren en verbeteren”

Peerke Bouwhuis|11.09.14|11:30

Das wel mooi.
Mare we rijden op de minuut in en uit stappen word niet mee gerekend.
We rijden meestal terug in de tijd.
De ene rit is afgelopen om 9 uur en de volgende begint om 8:50 10km verder…
Aan wie ligt het dan om zuinig te rijden.
Maar zo als altijd zijn de uit vinders weer kort door de bocht en weten niet hoe het werkt.
Ik rij ook liever energie zuinig verdien ik ook meer minuten.

Hudson Taxi|13.09.14|17:40

In de meeste auto’s zit standaard een eco of verbruiksmeter. Heeft het echt nut om er nog een bij te zetten ?
Het exacte verbruik draai je per taxi / chauffeur elke maand ook nog eens uit. Chauffeurs weten best dat brandstof duur is.
Het gaat er meer om , hoe kan ik de chauffeur motiveren om de hele dag op zijn verbruik te letten.
En wat Peerke schrijft , je moet vaak opschieten na vertragingen, file’s en zo.