Reisplanner met vrijwillige vervoersdiensten in Friesland

Reisplanner GoAbout heeft ‘Ridemar’ gelanceerd. Deze dienst, gericht op dorpen in Friesland, maakt nu ook vrijwillige vervoersdiensten zichtbaar in het reisadvies. Dit stelt de reiziger in staat om via GoAbout.com een vergelijking te maken tussen reizen met het reguliere openbaar vervoer, maar ook fietsen, deelauto, taxi en nu dus lokale vrijwilligersdiensten. GoAbout is de eerste reisplanner die dit soort vrijwillige diensten in het reisadvies beschikbaar maakt.

Volgens inventarisatie van de Provincie Fryslân zijn er diverse ‘diensten’ actief in Friesland met chauffeurs op vrijwillige basis. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de diensten van Zorggroep Tellens opgenomen.

Vrijwillige chauffeurs

De vrijwillige chauffeurs verzorgen vervoer in regio tussen Bartlehiem, Damwoude, Burgum en Grote Wielen. Het is uitsluitend bedoeld voor inwoners van de Trynwâlden die geen eigen geschikt vervoer hebben en waar openbaar vervoer geen optie is. De chauffeurs rekenen 1 euro voor 5 kilometer; precies de kostprijs van het vervoer. Ze verdienen er dus niets op.

Ridemar werd gerealiseerd met ondersteuning van de Provincie Fryslân. Tellens Belbus van zorggroep Tellens biedt al enige tijd elektrisch vervoer in de Trynwalden, een groep dorpen ten Oosten van Leeuwarden.

Boodschappen

“Ridemar biedt ons de mogelijkheid om de bekendheid van Tellens Belbus te vergroten. De Belbus zorgt ervoor dat inwoners van de dorpen rond locaties van Tellens in beweging blijven en bijvoorbeeld zelf hun boodschappen kunnen doen of een vriendin kunnen bezoeken. Zorggroep Tellens ondersteunt de leefbaarheid op het platteland door inzet van de Belbus in diverse regio’s in Friesland. Het gaat om korte ritjes waarbij begeleiding door de vrijwillige chauffeur mogelijk is. Bewoners kunnen zodoende “Efkes d’r op út” ”, aldus Annagreet Krommendijk, locatiemanager van Nij Stapert en Nij Dekama.

De komende tijd wordt Ridemar in Friesland verder uitgerold. Vrijwilligers die ook willen worden opgenomen kunnen vanaf nu ook op de website terecht.

Geen eisen aan vrijwilligers

“Op dit moment worden door ons nog geen expliciete eisen gesteld, wij laten dat over aan de vrijwilligers-organisaties”, vertelt Jacco Lammers, directeur GoAbout. “Het is een vrij kleinschalig en sociaal proces, waarbij dat nu alleen maar nieuwe drempels zou opwerpen en dat is nu net niet ons doel. We houden het echter wel in de gaten en nemen bij incidenten of klachten maatregelen.”

Op dit moment is Ridemar gratis. Lammers: “Op enige termijn zullen we de grotere vrijwilligersorganisaties waarschijnlijk een maandelijks bedrag vragen voor de dienstverlening. GoAbout wil met Ridemar vooral een compleet beeld geven van de mobiliteit, ook in de kleine kernen. Tegelijk zorgen we dat drempels voor de bestaande vrijwilligers worden weggenomen en het zo ook aantrekkelijker wordt voor nieuwe vrijwilligers én reizigers.”

Betalen

Het gaat echt om vrijwilligers, benadrukt hij. Het is dus volgens Lammers geen concurrent van de taxibranche. “Áls er dus al betaald wordt voor een rit, gaat het om een bijdrage in de kosten. Het is met nadruk niet bedoeld voor commerciële activiteiten of om daarmee te concurreren.”

Op Ridemar.nl kunnen reizigers eenvoudig een herkomst en bestemming invullen en zo kijken of er daar een vrijwillige dienst beschikbaar is. Als er een dienst gevonden is, kun er eenvoudig een rit aangevraagd worden. Als die niet beschikbaar is, wordt een taxi via Munckhof aangeboden. Ook worden er diensten als het reguliere OV, deelauto’s, huurfietsen getoond.

Reisalternatieven

Lammers: “Met GoAbout vergelijk je in één oogopslag de slimste reisalternatieven. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar de verschillende vervoersvormen, maar ook naar files, spoorwijzigingen en dergelijke. Het toevoegen van Ridemar geeft ook de reizigers op het platteland meer keuzevrijheid en inzicht.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Reisplanner met vrijwillige vervoersdiensten in Friesland”

Paul Dijkhuizen|13.10.15|11:33

WP2000 art.1 punt J. taxivervoer: personenvervoer per auto, anders dan bedoeld in onderdeel h, tegen betaling; artikel 2.5 waarbij vervoer tegen betaling zou mogen indien de betaling de kosten niet zou overstijgen is door de rechter in het proces tegen Über onderuit gehaald. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CBB:2014:450 punt 5.3.4 en 5.3.5 Deze bepaling is bedoeld om het echte carpoolen, met vrienden of collega’s van het werk, niet onder de vergunningplicht te brengen.

Johan Zevenbergen|16.10.15|15:36

Iedereen die iemand anders vervoerd,
is uiteindelijk ergens direct of indirect concurrentie voor de taximarkt.
Welk mooi verhaal of excuus je daar ook aan vast hangt.

Reisplanner met vrijwillige vervoersdiensten in Friesland | TaxiPro

Reisplanner met vrijwillige vervoersdiensten in Friesland

Reisplanner GoAbout heeft ‘Ridemar’ gelanceerd. Deze dienst, gericht op dorpen in Friesland, maakt nu ook vrijwillige vervoersdiensten zichtbaar in het reisadvies. Dit stelt de reiziger in staat om via GoAbout.com een vergelijking te maken tussen reizen met het reguliere openbaar vervoer, maar ook fietsen, deelauto, taxi en nu dus lokale vrijwilligersdiensten. GoAbout is de eerste reisplanner die dit soort vrijwillige diensten in het reisadvies beschikbaar maakt.

Volgens inventarisatie van de Provincie Fryslân zijn er diverse ‘diensten’ actief in Friesland met chauffeurs op vrijwillige basis. Op dit moment zijn bijvoorbeeld de diensten van Zorggroep Tellens opgenomen.

Vrijwillige chauffeurs

De vrijwillige chauffeurs verzorgen vervoer in regio tussen Bartlehiem, Damwoude, Burgum en Grote Wielen. Het is uitsluitend bedoeld voor inwoners van de Trynwâlden die geen eigen geschikt vervoer hebben en waar openbaar vervoer geen optie is. De chauffeurs rekenen 1 euro voor 5 kilometer; precies de kostprijs van het vervoer. Ze verdienen er dus niets op.

Ridemar werd gerealiseerd met ondersteuning van de Provincie Fryslân. Tellens Belbus van zorggroep Tellens biedt al enige tijd elektrisch vervoer in de Trynwalden, een groep dorpen ten Oosten van Leeuwarden.

Boodschappen

“Ridemar biedt ons de mogelijkheid om de bekendheid van Tellens Belbus te vergroten. De Belbus zorgt ervoor dat inwoners van de dorpen rond locaties van Tellens in beweging blijven en bijvoorbeeld zelf hun boodschappen kunnen doen of een vriendin kunnen bezoeken. Zorggroep Tellens ondersteunt de leefbaarheid op het platteland door inzet van de Belbus in diverse regio’s in Friesland. Het gaat om korte ritjes waarbij begeleiding door de vrijwillige chauffeur mogelijk is. Bewoners kunnen zodoende “Efkes d’r op út” ”, aldus Annagreet Krommendijk, locatiemanager van Nij Stapert en Nij Dekama.

De komende tijd wordt Ridemar in Friesland verder uitgerold. Vrijwilligers die ook willen worden opgenomen kunnen vanaf nu ook op de website terecht.

Geen eisen aan vrijwilligers

“Op dit moment worden door ons nog geen expliciete eisen gesteld, wij laten dat over aan de vrijwilligers-organisaties”, vertelt Jacco Lammers, directeur GoAbout. “Het is een vrij kleinschalig en sociaal proces, waarbij dat nu alleen maar nieuwe drempels zou opwerpen en dat is nu net niet ons doel. We houden het echter wel in de gaten en nemen bij incidenten of klachten maatregelen.”

Op dit moment is Ridemar gratis. Lammers: “Op enige termijn zullen we de grotere vrijwilligersorganisaties waarschijnlijk een maandelijks bedrag vragen voor de dienstverlening. GoAbout wil met Ridemar vooral een compleet beeld geven van de mobiliteit, ook in de kleine kernen. Tegelijk zorgen we dat drempels voor de bestaande vrijwilligers worden weggenomen en het zo ook aantrekkelijker wordt voor nieuwe vrijwilligers én reizigers.”

Betalen

Het gaat echt om vrijwilligers, benadrukt hij. Het is dus volgens Lammers geen concurrent van de taxibranche. “Áls er dus al betaald wordt voor een rit, gaat het om een bijdrage in de kosten. Het is met nadruk niet bedoeld voor commerciële activiteiten of om daarmee te concurreren.”

Op Ridemar.nl kunnen reizigers eenvoudig een herkomst en bestemming invullen en zo kijken of er daar een vrijwillige dienst beschikbaar is. Als er een dienst gevonden is, kun er eenvoudig een rit aangevraagd worden. Als die niet beschikbaar is, wordt een taxi via Munckhof aangeboden. Ook worden er diensten als het reguliere OV, deelauto’s, huurfietsen getoond.

Reisalternatieven

Lammers: “Met GoAbout vergelijk je in één oogopslag de slimste reisalternatieven. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar de verschillende vervoersvormen, maar ook naar files, spoorwijzigingen en dergelijke. Het toevoegen van Ridemar geeft ook de reizigers op het platteland meer keuzevrijheid en inzicht.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Reisplanner met vrijwillige vervoersdiensten in Friesland”

Paul Dijkhuizen|13.10.15|11:33

WP2000 art.1 punt J. taxivervoer: personenvervoer per auto, anders dan bedoeld in onderdeel h, tegen betaling; artikel 2.5 waarbij vervoer tegen betaling zou mogen indien de betaling de kosten niet zou overstijgen is door de rechter in het proces tegen Über onderuit gehaald. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CBB:2014:450 punt 5.3.4 en 5.3.5 Deze bepaling is bedoeld om het echte carpoolen, met vrienden of collega’s van het werk, niet onder de vergunningplicht te brengen.

Johan Zevenbergen|16.10.15|15:36

Iedereen die iemand anders vervoerd,
is uiteindelijk ergens direct of indirect concurrentie voor de taximarkt.
Welk mooi verhaal of excuus je daar ook aan vast hangt.