LTC zero emission taxi

Elektrische en uitstootvrije taxi LTC vanaf 2018 in Amsterdam

LTC, de Britse producent van de bekende Londense ‘black cab’ en wereldwijd actief als producent van taxi’s, investeert 300 miljoen Britse ponden om zijn productaanbod te vernieuwen en uit te breiden op de Europese markt. Het bedrijf introduceerde op dinsdag een volledig in Europa ontwikkelde technologie voor elektrische voertuigen. Deze wordt toegepast in een compleet nieuwe elektrische taxi, die naar verwachting in 2018 in verschillende Europese groeimarkten gaat rijden.

Peter Johansen, president van LTC: “Met onze producten willen we bijdragen aan het terugdringen van de schadelijke uitstoot in binnensteden en tegelijkertijd taxi-operators helpen hun operationele kosten te verlagen. We zoeken daarbij actief de uitbreiding op in verschillende Europese markten. Amsterdam is een van de belangrijke groeimarkten voor LTC.”

In diverse grote steden in Europa worden nieuwe emissiestandaarden ingesteld. Daarom werkt LTC aan een elektrisch voertuigplatform met een groot rijbereik, zodat taxichauffeurs emissieloos kunnen rijden tijdens hun dagelijkse ritten. Om de angst met een lege accu te komen staan weg te nemen, beschikt de nieuwe taxi over een back-up benzinegenerator die de accu kan opladen als er niet direct een oplaadpunt beschikbaar is.

Geen onderdelen dieseltaxi

De nieuwe taxi vertoont qua ontwerp de nodige overeenkomsten vertoont met de bestaande zwarte Londense taxi. Maar, zo benadrukt LTC: geen enkel onderdeel van het nieuwe model is afkomstig van de bestaande dieseltaxi. De emissieloze taxi wordt nagenoeg volledig gebouwd met Europese onderdelen. Het conceptmodel is ontworpen met het oog op comfort en functionaliteit voor zowel de chauffeur als de passagiers.

Over die functionaliteit van de taxi zegt Peter Johansen: “We onderscheiden ons van personenwagens en aangepaste busjes doordat onze voertuigen puur als taxi worden ontwikkeld en daarmee perfect aansluiten op de wensen van zowel operators als chauffeurs en passagiers. Onze nieuwe taxi heeft alle ruimte om een rolstoelgebruiker veilig te kunnen vervoeren, zittend in de rijrichting. Daarnaast heeft de taxi zes zitplaatsen en een ruime, lichte cabine met oplaadpunten voor mobiele apparaten. We streven naar de hoogste veiligheidsstandaard voor zowel bestuurders en passagiers als voetgangers.”

Netwerk van dealers

Later dit jaar zal LTC een nieuwe R&D- en productievestiging openen in de buurt van Coventry, in het Verenigd Koninkrijk. Hier zal niet alleen de nieuwe taxi van geproduceerd worden, maar ook een reeks bedrijfsvoertuigen in verschillende varianten.

Het bedrijf plant een uitbreiding in een aantal Europese en wereldwijde markten voor 2020, inclusief de introductie in Amsterdam in 2018. Hierbij stelt het LTC voor elke stad een netwerk van dealers en onderhoudsspecialisten aan. De volledige productdetails worden bekendgemaakt in de aanloop naar de lancering in Londen eind 2017 en in de andere Europese markten in 2018.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

2 reacties op “Elektrische en uitstootvrije taxi LTC vanaf 2018 in Amsterdam”

Huib van der Kleij|29.06.16|12:55

wat wordt de prijs en waar kan je hem kopen.?

Johan Schurink-Krauts|30.06.16|16:14

Met de Brexit zal hij nu wel een stuk duurder worden dan oorspronkelijk bedacht.