Toyota

Deels zelfrijdende taxi in de maak

Toyota gaat samen met de Japanse beroepsvereniging voor taxibedrijven werken aan de ontwikkeling van taxi’s die deels zelfrijdend zijn. Dit gebeurt vanuit de gedachte dat zelfrijdende kenmerken van het voertuig werkdruk voor de chauffeurs kunnen verlichten en nieuwe klanten helpen aantrekken. De nieuwe taxi moet al in 2017 op de markt komen.

Door deze samenwerking krijgt Toyota de mogelijkheid om data van taxi’s in Tokio te verzamelen en te analyseren. Bij de Federatie van taxibedrijven zijn nu al 15.000 taxibedrijven aangesloten met in totaal 200.000 taxi’s. Toyota kan informatie krijgen over de verkeersomstandigheden en de staat van de weg en dit is nodig om een nieuwe, moderne taxi te ontwikkelen.

Nieuwe klanten

Toyota en de branchefederatie hebben bovendien afgesproken om te investeren in de ontwikkeling van specificaties die ervoor moeten zorgen dat taxi’s comfortabeler, veiliger en gebruiksvriendelijker worden. Daarvoor worden de nieuwe taxi’s hoogstwaarschijnlijk uitgerust met systemen die de chauffeur bijstaan, zoals een rem-assistent. Bovendien moeten de taxi’s de rit prettiger maken voor de reiziger, onder meer door een zogenaamde human-machine interface, waardoor interactie tussen passagier en computer mogelijk is.

Meer toeristen in taxi’s

Deze systemen moeten de taxibedrijven helpen om nieuwe klanten aan te trekken. Zo moeten alle diensten in deze deels zelfrijdende taxi’s in meerdere talen worden aangeboden. Dit moet ervoor zorgen dat toeristen vaker in deze taxi’s stappen. Ook wordt de nieuwe taxi uitgerust met een bredere deur en een lage vloer, zodat ouderen gemakkelijker in en uit de taxi kunnen stappen. Toyota hoopt overigens in 2020 een auto op de markt te kunnen brengen die op snelwegen autonoom kan rijden.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “Deels zelfrijdende taxi in de maak”

Rodney Barten|24.08.16|12:54

Haha, nog even en we kunnen samen met de klant op de achterbank gaan zitten, potje kaarten en ouwehoeren.