Taxi Electric Nissan Leaf

IRU zet in op veel meer elektrische taxi’s wereldwijd

De IRU wil taxibedrijven wereldwijd graag helpen om het vervoer dat zij verzorgen duurzamer te maken. Rijden met elektrische taxi’s is daar volgens de wereldwijde brancheorganisatie voor het wegvervoer een belangrijke schakel in. Met een nieuw project probeert IRU zoveel mogelijk taxibedrijven bij die elektrificering te betrekken.

Vervoer over de weg in de breedste zin van het woord is een belangrijke oorzaak van CO2-uitstoot en daarmee van klimaatverandering en slechte luchtkwaliteit. Het overstappen op elektrisch vervoer kan dan ook grote winst opleveren in de strijd tegen klimaatverandering – mits er uiteraard aantoonbaar duurzaam geproduceerde stroom voor wordt gebruikt.

IRU stelt zich op het standpunt dat de taxibranche in zekere zin al voor een reductie van de CO2-uitstoot zorgt. Het vervoersmiddel wordt niet zelden door mensen gedeeld, en houdt dan soms twee, drie of meer auto’s van individuele reizigers van de weg. Als die wereldwijde taxivloot echter elektrisch zou zijn, dan zou dat de uitstoot nog vele malen sterker terugdringen. Maar hoewel de milieuvoordelen van elektrische voertuigen duidelijk zijn, constateert IRU ook dat veel taxibedrijven nog niet klaar zijn voor de overstap.

Laadpalen en actieradius

Dat heeft niet alleen een financiële component. Het is bijvoorbeeld vaak niet duidelijk wat de total cost of ownership van een elektrische auto is. Maar er zijn ook zaken die met het oog op taxivervoer simpelweg nog te wensen overlaten. Er is nog geen volwaardige infrastructuur van laadpalen, en de actieradius van de gemiddelde elektrische auto is nog steeds beperkt. Zolang standplaatsen in steden niet standaard zijn voorzien van laadpalen, wordt het lastig om de grote meerderheid van de branche de overstap naar elektrische taxi’s te laten maken.

Het rijden in elektrische taxi’s aantrekkelijker maken, loont volgens IRU op milieugebied zeker de moeite – veel meer nog dan het aantrekkelijker maken van rijden in elektrische privé voertuigen. IRU is op zoek naar manieren om het gebruik van nieuwe technologieën te stimuleren, waarmee de ecologische voetafdruk van het wegtransport kleiner kan worden.

Taxi-apps

Het moet, kortom, aantrekkelijker worden om met elektrische taxi’s te gaan rijden. IRU verwijst al naar de eerste goede voorbeelden, waaronder Taxi Electric in Amsterdam. Maar dat zijn voorlopers die een voorbeeld stellen dat IRU graag op grote schaal nagevolgd ziet worden.

Verschillende partners van IRU’s UpTop Global Taxi Network bieden elektrisch taxivervoer nu al als optie in hun bestelapps aan. Maar om stappen vooruit te zetten moeten alle betrokkenen en belangstellenden inzake elektrisch taxivervoer bij elkaar worden gebracht. Zij kunnen dan verder praten over en met taxibedrijven, producenten van elektrische voertuigen en laadinfrastructuren, steden en overheden. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op de website van IRU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

IRU zet in op veel meer elektrische taxi’s wereldwijd | TaxiPro
Taxi Electric Nissan Leaf

IRU zet in op veel meer elektrische taxi’s wereldwijd

De IRU wil taxibedrijven wereldwijd graag helpen om het vervoer dat zij verzorgen duurzamer te maken. Rijden met elektrische taxi’s is daar volgens de wereldwijde brancheorganisatie voor het wegvervoer een belangrijke schakel in. Met een nieuw project probeert IRU zoveel mogelijk taxibedrijven bij die elektrificering te betrekken.

Vervoer over de weg in de breedste zin van het woord is een belangrijke oorzaak van CO2-uitstoot en daarmee van klimaatverandering en slechte luchtkwaliteit. Het overstappen op elektrisch vervoer kan dan ook grote winst opleveren in de strijd tegen klimaatverandering – mits er uiteraard aantoonbaar duurzaam geproduceerde stroom voor wordt gebruikt.

IRU stelt zich op het standpunt dat de taxibranche in zekere zin al voor een reductie van de CO2-uitstoot zorgt. Het vervoersmiddel wordt niet zelden door mensen gedeeld, en houdt dan soms twee, drie of meer auto’s van individuele reizigers van de weg. Als die wereldwijde taxivloot echter elektrisch zou zijn, dan zou dat de uitstoot nog vele malen sterker terugdringen. Maar hoewel de milieuvoordelen van elektrische voertuigen duidelijk zijn, constateert IRU ook dat veel taxibedrijven nog niet klaar zijn voor de overstap.

Laadpalen en actieradius

Dat heeft niet alleen een financiële component. Het is bijvoorbeeld vaak niet duidelijk wat de total cost of ownership van een elektrische auto is. Maar er zijn ook zaken die met het oog op taxivervoer simpelweg nog te wensen overlaten. Er is nog geen volwaardige infrastructuur van laadpalen, en de actieradius van de gemiddelde elektrische auto is nog steeds beperkt. Zolang standplaatsen in steden niet standaard zijn voorzien van laadpalen, wordt het lastig om de grote meerderheid van de branche de overstap naar elektrische taxi’s te laten maken.

Het rijden in elektrische taxi’s aantrekkelijker maken, loont volgens IRU op milieugebied zeker de moeite – veel meer nog dan het aantrekkelijker maken van rijden in elektrische privé voertuigen. IRU is op zoek naar manieren om het gebruik van nieuwe technologieën te stimuleren, waarmee de ecologische voetafdruk van het wegtransport kleiner kan worden.

Taxi-apps

Het moet, kortom, aantrekkelijker worden om met elektrische taxi’s te gaan rijden. IRU verwijst al naar de eerste goede voorbeelden, waaronder Taxi Electric in Amsterdam. Maar dat zijn voorlopers die een voorbeeld stellen dat IRU graag op grote schaal nagevolgd ziet worden.

Verschillende partners van IRU’s UpTop Global Taxi Network bieden elektrisch taxivervoer nu al als optie in hun bestelapps aan. Maar om stappen vooruit te zetten moeten alle betrokkenen en belangstellenden inzake elektrisch taxivervoer bij elkaar worden gebracht. Zij kunnen dan verder praten over en met taxibedrijven, producenten van elektrische voertuigen en laadinfrastructuren, steden en overheden. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op de website van IRU.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.