Zes Nederlandse banken voeren betaaldienst Payconiq in

De banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS gaan samenwerken om betaaldienst Payconiq deze zomer in Nederland te introduceren. Hiermee kan via één app direct online, onderweg en onderling betaald kan worden. De dienst is al succesvol in België, waar ook taxibedrijven hun klanten de mogelijkheid bieden om via de app te betalen.

De introductie volgt na een succesvolle pilot en uitrol in België, waar de banken ING, KBC, CBC en Belfius het platform ondersteunen. Payconiq belooft betalen eenvoudig te maken door in één app alle mogelijke betaalmanieren te ondersteunen. Online in webshops en onderling tussen gebruikers, maar ook onderweg in winkels of bijvoorbeeld in de taxi. De app maakt een directe koppeling met de betaalrekening van de klant van de deelnemende banken. Voor betalingen onderling aan vrienden en familie, is het telefoonnummer uit de contactenlijst voldoende, de klant hoeft het IBAN rekeningnummer van de ontvanger niet te kennen.

Directe koppeling

Ontvangers worden uit de contactenlijst gekozen, zodat het IBAN-rekeningnummer niet ingevoerd hoeft te worden. Winkels worden op basis van geolocatie weergegeven of geselecteerd via het scannen van een QR-code. Online kunnen consumenten via een QR-code of een directe link naar de Payconiq-app de aankoop betalen. Payconiq is op dit moment al actief in België waar meer dan 25.000 winkeliers en zelfstandigen zijn aangesloten, waaronder ook taxibedrijven. De directe koppeling van de betaalrekening met de Nederlandse banken zal in de zomer beschikbaar zijn. Vanaf dat moment kan ook bij verschillende Nederlandse webshops en winkels betaald worden.

De banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS gaan Payconiq actief ondersteunen in Nederland. De koppeling tussen Payconiq en de banken loopt vooruit op de komst van de wetgeving Payment Services Directive 2 (PSD2) in Europa eind 2018. Volgens deze wetgeving kunnen klanten straks derde partijen toestemming geven om hun betalingsgegevens op te vragen bij de bank en betalingen uit te voeren op de betaalrekening van de klant.

Verandering in regelgeving

“Er zijn veel betaalapps op de markt, maar die werken niet allemaal in de winkel, online en onderling, en op internationaal niveau,” zegt Duke Prins, CEO van Payconiq. “Ons initiatief speelt in op de digitalisering en de verandering in regelgeving in de Europese betaalmarkt. Na een succesvolle pilot en uitrol in België hebben wij de ambitie om ook in andere landen in Europa een grote impact te gaan maken. De samenwerking met de Nederlandse banken is een prachtige stap voor Payconiq.”

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.