Skoda Superb

Greenes brengt CNG-versie Skoda Superb op taximarkt

Bron: Skoda

Greenes breidt zijn aanbod van taxivoertuigen die rijden op CNG uit met de Skoda Superb. Enkele taxi-ondernemers die een proefrit met de auto maakten, waren alvast erg enthousiast. Tijdens Taxi Expo 2017 zal dit voertuig voor het eerst aan het grote publiek worden getoond.

Greenes bouwt onder meer taxivoertuigen om zodat ze kunnen rijden op CNG. Daarmee speelt het bedrijf in op de groeiende marktbehoefte om vervoer te verduurzamen. “Een taxi die rijdt op CNG is een voordelig, duurzaam en zuinig alternatief voor een taxi die rijdt op diesel”, zo stelt Alex Severs van Greenes. “De dieseltaxi verdwijnt geleidelijk uit het straatbeeld.“

Het bedrijf bedient de taximarkt al met op groen gas rijdende versies van de Nissan Evalia 1.6 en de Volkswagen Transporter T6. Nu wordt dat aanbod uitgebreid met de Skoda Superb 132 Kw, een wagen die tijdens Taxi Expo 2016 aan de personenvervoerbranche werd gepresenteerd. “De Skoda heeft onder meer het voordeel dat hij in aanschaf goedkoper is dan vergelijkbare modellen van andere merken, terwijl hij er in ruimte en rij-eigenschappen niet voor onderdoet. Dus op Taxi Expo 2016 zijn we al met taxi-ondernemers gaan praten over het concept van een Skoda Superb op CNG, en dat idee viel meteen goed.”

10.000 testkilometers

Er werd een exemplaar aangeschaft en omgebouwd om te testen of het idee ook echt werkt in de praktijk. Dat bleek zo te zijn, stelt Greenes. Eind februari reed de auto en de zes maanden daarna zijn gebruikt om 10.000 testkilometers te maken. In die periode werden zaken als verbruik en rijgedrag in kaart gebracht. Nu is men klaar voor de marktintroductie. Taxi Expo 2017, op 12 oktober in Expo Houten, zal worden aangewend om de CNG-versie van deze auto te tonen.

“We hebben al een tweetal taxi-ondernemers met de CNG-Superb laten rijden. Zij hebben ook hun oordeel gegeven over de rijkwaliteiten van dit voertuig op groen gas”, aldus Alex Severs. “De Superb voldoet al aan de eisen die aan een taxi worden gesteld: comfort, beenruimte voor de passagiers, goede rij-eigenschappen en meer. Maar voor ons is natuurlijk ook belangrijk hoe hij rijdt op CNG. En dat is door de twee taxi-ondernemers beoordeeld met een rapportcijfer negen.”

Service en onderhoud

De Skoda Superb zoals die nu is ontwikkeld, betreft een versie met een actieradius van 200 tot 500 kilometer op CNG. Het verbruik bedraagt één op achttien. Severs: “Wie de auto aanschaft kan straks bij zijn dealer terecht voor service en onderhoud, daar hoeven ze niet voor naar ons te komen. Daarnaast is het mogelijk om de Superb bij ons te leasen tegen een scherpe kilometerprijs.”

Natuurlijk hebben er al een paar taxi-ondernemers met het voertuig gereden en is er belangstelling voor het concept van een Skoda Superb op CNG. Tegelijk, zo erkent Alex Severs, is het afwachten wat het voertuig echt gaat doen. “Men is er enthousiast over maar er zijn natuurlijk nog geen orders geplaatst. Wij zijn er echter van overtuigd dat we met meer producten voor de taximarkt moeten komen, en de Skoda Superb op CNG vinden we daar bij uitstek geschikt voor.”

De Skoda Superb op CNG zal worden gepresenteerd tijdens Taxi Expo 2017 op donderdag 12 oktober in Expo Houten. Meld je nu aan voor deelname.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.