Waymo

Waymo gaat chauffeurloze taxidienst opzetten

Bron: Waymo

Waymo heeft een vergunning gekregen van de staat Arizona om de eerste chauffeurloze taxidienst op te zetten. Het Google-zusterbedrijf test zijn zelfrijdende auto’s al op vijfentwintig locaties verspreid over Amerika. De eerste chaffeurloze taxidienst zal ergens in het voorjaar worden opgezet in de stad Phoenix.

Hoewel rivalen als Uber en General Motors ook hard werken aan de ontwikkeling van autonoom vervoer, zal Waymo waarschijnlijk het eerste bedrijf zijn dat de zelfrijdende auto voor commercieel gebruik inzet.

Phoenix was eind vorig jaar de eerste locatie waar Waymo de zelfrijdende auto’s zonder menselijke chauffeur op de openbare weg testte. De auto reed tijdens de tests naar drie locaties in een beperkt deel van de stad. Het is de bedoeling dat de taxidienst in de hele hoofdstad van Arizona beschikbaar wordt.

Nog geen exacte datum

Waymo haalt betalende klanten op en brengt ze vervolgens naar de plaats van bestemming. Reizigers kunnen de rit via een app aanvragen. Het is nog niet duidelijk wat passagiers gaan betalen voor een rit met de zelrijdende taxi. De lancering van de taxidienst heeft ook nog geen exacte datum. Volgens Waymo zal dit ergens in het voorjaar van 2018 zijn.

Waymo bestelde onlangs nog duizenden minivans van het type Pacific bij autofabrikant Fiat Chrysler. Deze worden mogelijk ingezet voor de taxidienst. De volledig autonome minibusjes krijgen via lasers en camera’s een beeld van 360 graden binnen, en kunnen objecten al op 300 meter afstand kunnen onderscheiden.

Rechtszaak

Eerder deze maand kwamen Waymo en Uber in rechtszaal tot een schikking. Uber moet 245 miljoen dollar (200 miljoen euro) aan eigen aandelen betalen aan Waymo. Ook heeft de directeur van Uber excuses aangeboden in een openbare verklaring.

In 2017 spande Waymo een rechtszaak aan tegen Uber. Een inmiddels ex-werknemer van Uber zou 14.000 vertrouwelijke documenten van Waymo mee hebben genomen naar de concurrent. Na vier dagen getuigenis had Waymo weinig openbaar bewijs geleverd dat Uber de handelsgeheimen van Waymo gebruikte. Tegen het einde van donderdag stemde Waymo in met de deal van 200 miljoen euro.

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Waymo gaat chauffeurloze taxidienst opzetten”

Rodney Barten|27.02.18|11:52

Daar gaat je werk als chauffeur, lang leve het vrije beroep! Nog even en we zitten allemaal bij het UWV.