Nissan, Leaf, elektrische auto

Verkoop elektrische auto’s verdubbeld; aandeel blijft bescheiden

Het gaat goed met de verkoop van volledig elektrische auto’s in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging. In het eerste kwartaal van 2018 kwam het aantal verkochte elektrische auto’s uit op 3.945, in de eerste drie maanden van vorig jaar waren dat er nog 1.667. Ten opzichte van het totaal aantal verkochte auto’s, blijft het aandeel modellen met elektrische aandrijving nog wel bescheiden. Volgens voorzitter Steven van Eijck van de branchevereniging is de stijging vooral te danken aan de toename van elektrische modellen in het middensegment.

RAI Vereniging voorspelt dat het aantal verkochte elektrische auto’s in 2018 uitkomt op 15.000. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In totaal verlieten in 2017 7.958 elektrische modellen de showroom. Inmiddels is het aandeel elektrische auto’s op de totale nieuwverkopen in het eerste kwartaal gegroeid van 1,4 procent in 2017 naar 2,9 procent in 2018. Veel autoproducten springen in op de trend en komen binnen enkele jaren alleen nog met hybride of elektrische merken.

Vooral zakelijk gereden

Het merendeel van de verkochte elektrische auto’s in Nederland wordt zakelijk gereden. Het gaat daarbij om zo’n 87 procent. De terughoudendheid bij particulieren wordt volgens de voorzitter van RAI Vereniging vooral veroorzaakt door de relatief hoge prijzen van elektrische auto’s in vergelijking met benzine- en dieselmodellen. Van Eijck verwacht dat meer particuliere klanten komend jaar gaan kiezen voor het privé leasen van een elektrische auto.

Ten opzichte van het totaal aantal verkochte auto’s, blijft het aantal modellen met elektrische aandrijving (3.945) overigens nog bescheiden. Over het eerste kwartaal van 2018 steeg het totaal aantal verkochte nieuwe auto’s met 13,6 procent naar 136.023. De exacte verdeling tussen benzine- en dieselauto’s en overige brandstoffen is niet bekendgemaakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Verkoop elektrische auto’s verdubbeld; aandeel blijft bescheiden”

Tjerk Vinckx|12.04.18|02:23

Tja, 87 procent wordt zakelijk bereden, of te wel over gesubsidieerd ….. subsidie kneuzen !!