Volvo Uber

Volvo en Uber presenteren auto voor zelfrijdende taxidienst

De auto waarmee Uber en Volvo op termijn een zelfrijdende taxidienst willen uitvoeren, is nu klaar voor productie. Een exact moment waarop die autonome taxi’s moeten gaan rijden wordt echter nog niet genoemd; dat moet “ooit” gaan gebeuren.

Volgens een verklaring van beide bedrijven is de CX90 de eerste productieauto die in combinatie met Uber’s autonome rijtechniek volledig zelfstandig kan rijden. De auto is er helemaal op aangepast om samen te werken met het systeem van Uber. Dat meldt Automobiel Management op zijn site. Elke XC90 is uitgerust met talloze sensoren op en in de auto om te kunnen navigeren, en verder zijn er verschillende back-up systemen voor sturen, remmen en stroomvoorziening. Mocht een van de primaire systemen het begeven, dan komen de back-upsystemen onmiddellijk in actie om de auto tot stilstand te brengen.

Ooit zelfstandig

Deze nieuwe combinatie van Volvo’s XC90 en Uber is bedoeld om ‘ooit’ een volledig autonome taxideeldienst mogelijk te maken. Dus zonder een bestuurder die in noodsituaties de controle overneemt, zoals nu nog gebeurt. Volvo wil het platform daarnaast gebruiken om zelf een autonome auto op de markt te brengen, alhoewel deze auto’s alleen ‘handsfree’ te gebruiken zullen zijn in specifieke situaties zoals op de snelweg. Håkan Samuelsson, CEO Volvo Cars: “We verwachten dat rond 2025 een derde van alle auto’s die we verkopen volledig autonoom zal zijn.”

Donkere wolken

De deal met Volvo laat zien dat Uber voor de lange termijn nog steeds gelooft in autonomie, maar de situatie is niet meer zo rooskleurig als twee jaar geleden. Er is weliswaar een nieuwe CEO aangetrokken voor de autonome tak van Uber en investeerders pompten meer geld in het bedrijf, maar er hangen ook nog steeds donkere wolken boven de organisatie vanwege een fatale crash in 2018. Het omvangrijke testprogramma ligt hierdoor vrijwel stil.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

6 reacties op “Volvo en Uber presenteren auto voor zelfrijdende taxidienst”

Rodney Barten|16.06.19|17:04

Haha, wat een dromers zijn het toch, komen die gasten wel eens in het echte verkeer, in een echte stad? Laat is een paar van die zgn autonome auto’s deelnemen in het verkeer in Amsterdam of rondom Spl, ik denk dat ze niet ver komen.

Hayom|19.06.19|13:45

Begin maar vast met (de) omscholing. Je kunt je ogen niet blijven sluiten, toch? 😒😂

Kees-Jan Timmer|20.06.19|11:08

en wie haalt de klant dan op bij de huisdeur, helpt met afsluiten, geeft een arm op de ongelijke stoep?
en wie helpt de mensen dan in de auto….

of ontwikkelen ze er gelijk ook een zorgrobot bij???

Ton Van Dalfsen|20.06.19|16:25

Voor degene die jong zijn en nog kinderen willen. Maak geen kinderen. over pak em beet 20 jaar is iedereen overbodig. Geen werk. geen uitkering. geen geluiden meer in je omgeving. Niets. alleen maar een saai leven.

Ton Van Dalfsen|20.06.19|16:30

EN, wie is er zo stom om zo’n auto te kopen. Daarmee help je ze wel met die projecten in het zadel. gewoon niet kopen.

Rodney Barten|21.06.19|10:42

Hayom, maak je niet zo druk, vliegtuigen kunnen al vele jaren autonoom vliegen en toch zit er nog steeds een piloot achter de knuppel. Waarom? Omdat de mens de machine niet vertrouwd en wij onszelf nog altijd superieur beschouwen ten aanzien van hardware en software. Daarnaast sluit ik me graag aan bij de opmerking van Kees-Jan.
Ton, niet zo depressief, het leven is mooier als je het van een positieve kant bekijkt, ik hoor nog elke dag vogeltjes fluiten:)