Mercedes S-Klasse, zelfrijdend. Afbeelding: Mercedes-Benz

Pilot met zelfrijdende taxi’s in VS

Mercedes S-Klasse, zelfrijdend. Afbeelding: Mercedes-Benz

In het Amerikaanse San José zijn Mercedes-Benz en Bosch een pilotproject gestart met zelfrijdende taxi’s. Onder toezicht van een bestuurder pendelen de voertuigen in een beperkte omgeving en voor een selecte groep gebruikers. De pilot moet zelfrijdende technologie vooruit helpen, maar er wordt ook gekeken of autonome voertuigen echt passen binnen toekomstige mobiliteitssystemen in steden.

Het is al ruim een jaar geleden dat de pilot werd aangekondigd, maar nu is deze ook echt van start gegaan. De betrokken partijen hopen de zelfrijdende technologie, die ze de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, met behulp van dit project naar een hoger plan te tillen. De zelfrijdende voertuigen uit de S-Klasse gaan pendelen tussen het westen en het centrum van San José, de Californische stad in het gebied vol technologiebedrijven dat bekendstaat als Silicon Valley. De stad biedt al langer ruimte aan partijen die geautomatiseerd rijden in de praktijk willen testen.

Onderdeel van mobiliteitssysteem

Die praktijk is in de pilot van Mercedes-Benz en Bosch wel aan bepaalde kaders gebonden. Dat betreft het gebied waar de taxi’s rijden, maar ook het feit dat de dienst in eerste instantie voor een selecte groep gebruikers beschikbaar is. De app-taxiservice moet niet alleen de zelfrijdende techniek van Bosch en Mercedes helpen verbeteren. De partners willen samen met San José ook uitzoeken of zelfrijdende auto’s echt een onderdeel kunnen worden van een intermodaal mobiliteitssysteem, waarvan bijvoorbeeld ook autodelen en het openbaar vervoer deel uitmaken.

In aanloop naar het project is men niet over één nacht ijs gegaan. Zo is er tijdens verschillende bijeenkomsten overleg geweest met maatschappelijke organisaties en bedrijven in San José. Daarbij is draagvlak gecreëerd voor het project en zijn bedoelingen, waaronder het verbeteren van de verkeersveiligheid. Voor dit project is ook een derde partij aan boord gehaald: Daimler Mobility ontwikkelt en test een vlootplatform voor inzet tijdens de pilotfase.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Onderwerpen:

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Pilot met zelfrijdende taxi’s in VS”

Peter Vriens|11.12.19|15:46

Onze banen en bedrijven worden onderuitgehaald door het grootkapitaal.
Wat er overblijft voor ons is een oud dametje van de deur afhalen, een arm geven om de taxi te bereiken en de rolstoel in de kofferbak plaatsen.
Helaas…