Daklicht. Foto: ProMedia (VK)

Tijdperk vliegende taxi nadert: uitrol Europese dienst in 2025 verwacht

De markt voor elektrische luchttaxi’s is volop in ontwikkeling. Zo wordt er al langer gewerkt aan een wereldwijd luchthavennetwerk voor vliegende taxi’s en wil Parijs tijdens de Olympische Spelen in 2024 luchttaxi’s uittesten. Het Chinees-Duitse bedrijf AutoFlight kondigt nu ook de uitrol van een Europese dienst aan, mogelijk in 2025. 

De elektrische luchttaxi van AutoFlight, genaamd Prosperity I, is het eerste bemande vliegende voertuig van het bedrijf. De taxi heeft een actieradius van 250 kilometer, zo meldt Business AM. Naast de piloot kunnen er drie passagiers in het voertuig dat een snelheid heeft van 180 kilometer per uur.

Net als een helikopter kunnen deze luchttaxi’s verticaal opstijgen en landen door de onderliggende technologie eVTOL (elektric Vertical Take-Off and Landing). Anders dan een klassieke helikopter, die veel lawaai maakt, zou de Prosperity I echter nauwelijks lawaai maken. In de lucht heeft het voertuig meer weg van een klein vliegtuig.

Concurrentie met andere bedrijven

Het bedrijf heeft momenteel als hoofddoel om de nodige certificaties te krijgen van de Europese luchtvaartautoriteit voor een commerciële uitrol in 2025. Het gaat hierbij onder meer om certificaties op het gebied van veiligheid. Mark Henning, voormalig directeur bij vliegtuigbouwer Airbus, gaat de Europese afdeling leiden. De eerste testen op de Europese markt kunnen volgend jaar al plaatsvinden.

AutoFlight is niet het enige bedrijf dat een luchttaxidienst wil lanceren. Zo kondigde het Duitse luchttaxibedrijf Volocopter vorig jaar nog aan dat zij vanaf 2023 commerciële vluchten willen gaan aanbieden in onder meer Parijs en Singapore. De Volocopter zou echter maar 17 minuten in de lucht blijven en de kosten van een trip bedragen 300 euro. Volgens Autoflight liggen de kosten bij hen lager. Voor een taxivlucht van het Duitse Augsburg naar München, van zo’n 57 kilometer, wordt naar verwachting 50 euro per persoon gevraagd.

Lees ook:

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.