Een op de drie ondernemers heeft geen inkomstenverzekering

DEN HAAG – Ongeveer eenderde van de ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) heeft geen enkele verzekering afgesloten voor een inkomensterugval. Dat blijkt uit onderzoek van bureau EMI dat vrijdag is gepubliceerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Een ondernemer, bijvoorbeeld een zelfstandig taxichauffeur, kan vanwege verschillende oorzaken een inkomensterugval meemaken. Zwangerschap, ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensionering kunnen negatieve gevolgen hebben op het werkvermogen en inkomen.

Ruim de helft van de ondernemers spaart voor de inkomensgevolgen hiervan. Ruim eenderde van de ondernemers heeft een verzekering én spaart daarnaast ook zelf nog geld. Maar liefst 15 procent van de ondernemers doet geen van beide.

De crisis heeft er in 2009 voor gezorgd dat een op de vijf ondernemers minder spaart of er zelfs helemaal mee gestopt is, zo meldt het rapport. De verzekering die het meeste voorkomt bij ondernemers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering; ruim de helft. Het minst wordt een zwangerschapsverzekering afgesloten. Het onderzoek geeft ondernemers een aantal tips op het vlak van sociale zekerheid.

-Verzekeraars kunnen ook hulp geven om het bedrijf voort te zetten, bijvoorbeeld door tijdelijke inzet van vervangende arbeidscapaciteit.
-De regeling ‘Zelfstandig en Zwanger’ zorgt ervoor dat een zelfstandige recht heeft op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.
-Als startende ondernemer is blijven bij het oude pensioenfonds duur, een betere optie is de fiscale mogelijkheid omtrent de oudedagreserve.
-Het opzeggen van een verzekering brengt veel risico’s met zich mee. Iets minder sparen is niet erg, zolang de achterstand maar weer wordt ingehaald.

Lees het rapport Sociale Zekerheid in de crisis

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.