Werkmap, Duco Douwstra, taxi

VVD: monopolie-geld moet terug naar taxi’s

DEN HAAG – De VVD wil dat drukkerij SDU geld terugbetaalt dat het bedrijf jarenlang ten onrechte incasseerde van taxibedrijven. Ook zou dat bedrijf een boete moeten krijgen. Dat heeft VVD-Tweede Kamerlid Charlie Aptroot donderdag gezegd.

Het voormalige staatsbedrijf SDU had jarenlang het alleenrecht op het uitgeven van taxi-werkmappen. In zo’n map moet een chauffeur zijn werkwijze opschrijven, waardoor de autoriteiten kunnen controleren of hij de voorgeschreven rij- en rusttijden naleeft. Met ingang van donderdag mogen ook andere drukkerijen dergelijke mappen uitgeven.

Toen SDU de mappen nog exclusief mocht leveren bracht het bedrijf daarvoor veel te hoge bedragen in rekening, oordeelt Aptroot. „Die prijs werd kunstmatig hoog gehouden”, schetst de VVD’er. „Nadat ik er vragen over heb gesteld, is de prijs verlaagd van 37,50 euro naar slechts enkele euro’s.”

„Ik heb eens zitten rekenen en volgens mijn voorzichtige schatting gaat het de afgelopen jaren om minimaal 17 miljoen euro die de taxibedrijven te veel hebben betaald”, aldus het Kamerlid. „Dit geld moet terug.”

Aptroot heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) gevraagd om de Nederlandse Mededinginsautoriteit (NMa) onderzoek te laten doen naar dit monopolie. „Bedrijven die misbruik maken van hun monopolie moeten hard gestraft worden en de slachtoffers gecompenseerd”, doceert Aptroot.

Bron: De Telegraaf

Zie ook:

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.