benzinepomp

Minister: Verplicht openheid over benzineprijs

DEN HAAG – Oliemaatschappijen moeten worden verplicht de actuele benzineprijzen op internet te publiceren. Dat advies geeft CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) aan haar opvolger in een nieuw kabinet.

Van der Hoeven wil dat consumenten de juiste prijzen aan de pomp op internet kunnen opzoeken. De informatie moet ook beschikbaar zijn voor navigatiesystemen in auto’s, zodat automobilisten de goedkoopste pomp in de buurt kunnen vinden.

Meer openheid moet leiden tot meer concurrentie en dus lagere benzineprijzen. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zei dit dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Van der Hoeven schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat er volgens haar snel een wetsvoorstel moet komen dat de branche verplicht helderheid te geven. Ze sprak daar al een jaar over met oliemaatschappijen en brancheverenigingen, maar zonder resultaat.

Ze had de branche tot 1 juli gegeven om zelf met een plan te komen.

Automobilisten merkten in de maand mei vrij weinig van de prijsdaling van olie. Ondanks de dalende olieprijs bleef de prijs van Euro95 nagenoeg gelijk aan die in de maand ervoor. Dit is vooral het gevolg van de zwakke euro. Dit blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De euro is de afgelopen maanden steeds minder waard geworden. In mei noteerde de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar gemiddeld 1,257. Een half jaar eerder was dit nog gemiddeld 1,492. Door de waardevermindering van de euro, daalde de prijs van olie minder hard.

De olieprijs in dollar daalde in mei met ruim 10 procent vergeleken met april. Omgerekend naar euro was de daling maar 4 procent.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.