TCR Groep, taxi, taxibedrijf, taxicentrale

TCR Groep: Lokale kennis bepaalt kwaliteit van een taxibedrijf

Het vasthouden aan lokale aansturing met lokale vestigingen, dat is de filosofie van de TCR Groep, zegt proces- en ICT-manager Thijs Kappert. Zo blijven de lijnen in het bedrijf kort en de lokale kennis, die zeer belangrijk is in de taxibranche, op peil. Bovendien wordt er meestal in de kantine gepauzeerd, wat goed is voor de collegialiteit.

Onlangs werd de aanbesteding voor het Regiotaxivervoer Salland gewonnen. Één van de zaken waarop werd gelet was de milieu-eisen waaraan de voertuigen voldoen. TCR Groep heeft daarvoor vier Mercedes Sprinters op aardgas, een Volkswagen Caddy op aardgas voor het rolstoelvervoer aangeschaft en binnenkort arriveren er 15 zuinige Volkswagen Passat BlueMotion.

Milieuplan
“Het is goed wanneer er in een aanbesteding ook gelet wordt op kwaliteit, want dan is er ook ruimte voor een milieuplan”, vindt Kappert. “Bedrijven met milieuvriendelijke auto’s scoren dan pluspunten. Want wanneer er 100 procent op prijs wordt gelet, heeft het geen enkele zin daarin te investeren.”

Met het grote aantal chauffeurs wat TCR Groep in dienst heeft, moet een aantal bedrijfsprocessen geautomatiseerd worden. “Daarom gebruiken we al ruim tien jaar het betrouwbare Mobitex-netwerk van Ram Mobile Data”, zegt Kappert. “Zo had Vodafone vorig jaar nog een grote storing. Zonder het Ram-netwerk hadden onze centralisten alle ritten per gsm door moeten geven. Plus alle tijd die we kwijt zouden zijn aan de handmatige verwerking van de rittenstaten.”

Urenregistratie
TCR Groep gebruikt de techniek van Ram Mobile Data ook om de urenregistratie van de chauffeurs te controleren. “We kunnen daarmee precies zien wanneer een chauffeur de auto heeft gestart”, legt Kappert uit. “Zo kan niemand  opschrijven dat hij om half drie is vertrokken, terwijl dat in werkelijkheid kwart voor drie was.”

Het taxibedrijf wil zich de komende jaren nog meer specialiseren in het contractvervoer. “Hierbij moet je denken aan directievervoer voor bijvoorbeeld gemeenten of provincie”, legt Kappert uit. “Daar kunnen we nog groeien. Zo hebben we onlangs het bedrijf Jansen Brekveld uit Eerbeek overgenomen. Niet groot, 12 voertuigen, maar daarmee halen we wel de lokale contacten en kennis in huis.”

Werknemers
De TCR-groep heeft zo’n 300 voertuigen en zo’n 470 werknemers in dienst. De taxivestigingen zitten in Dalfsen, Raalte, Deventer en  Zutphen. Verder heeft het bedrijf een pompstation met wasstraat in Raalte, een automaterialenzaak (Automat) in Raalte en Deventer, een autoschadeherstelbedrijf in Raalte en TCR Tours, het touringcar bedrijf. Met 8 vestigingen en 9 bedrijven een flinke onderneming. 

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.