rijbewijs

Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’

DEN HAAG –  Het openbaar ministerie wil het systeem waarbij het rijbewijs wordt afgenomen waneer er te veel verkeersovertredingen zijn begaan voor iedere automobilist invoeren, dus ook taxichauffeurs. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk advies van het openbaar ministerie, dat in bezit is van de Telegraaf.

Het advies is gericht aan de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Rijbewijs

Wie straks twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt voor rijden met alcohol op, bumperkleven of te hard rijden, raakt minimaal zes maanden zijn rijbewijs kwijt. Maar die straftijd kan ook oplopen tot een heel of zelfs anderhalf jaar.

Het rijbewijs moet volgens het advies de vorm aannemen van een vergunning: bij intrekking hoeft er geen rechter meer aan te pas te komen.

Strafpunten

Te veel punten betekent automatisch: rijbewijs kwijt. Wie over de schreef gaat, met alcoholmisbruik of asociaal rijgedrag, zal naast het incasseren van strafpunten eerst moeten aantonen dat hij zijn rijvaardigheid niet is verloren.

Het opnieuw aantonen van de rijvaardigheid kan via rijopdrachten of cursussen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’”

Ricky|27.03.11|00:17

In mijn ogen een oneerlijk systeem, als je veel kilometers per jaar maakt dan ook veel meer kans om een keertje een fout te maken. En een ander puntje de controles zijn ook maar steekproefsgewijs, dus oneerlijk niet iedereen wordt op gelijke wijze getoetst. Een soort van willekeur volgens mij.

Martijn|07.04.11|20:10

Op deze manier staat geheel NL binnen de kortste keren stil.. niet alleen de taxi’s.. ook moet men maar eens gaan erkennen dat wij met 100.000 KM per jaar rijden op die manier snel het haasje zijn! vooral zoals er tegenwoordig word gecontroleerd, want dat heeft niet meer met veiligheid te maken, maar met centjes verdienen voor overheid. voorbeeld: midden in de nacht controleren met een lasergun bv. op de randweg van Ehv. (max.80KM) met -9 graden vorst! daar waar ieder overdag 100/120 KM rijd!