Connexxion, Sprinter, taxi, taxibus

NEA: Kosten taxivervoer stijgen volgend jaar met 5,8%

NEA heeft berekend dat voor 2012 de gemiddelde kosten in het taxivervoer met 5,8% gaan stijgen. Dat meldt Sociaal Fonds Taxi. Dit is hoger dan de CBS index. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de loonstijging op grond van de CAO Taxivervoer en de stijging van de brandstofkosten.

De loonstijging komt vooral door de cao-afspraak tussen werkgevers en werknemers die de lonen te laag vonden voor het verantwoordelijke werk van de taxichauffeur. Zo bedraagt het huidige gemiddelde loon voor een chauffeur op fulltime-basis € 1.750 bruto per maand.

Brandstofprijs

De prijzen voor brandstof zijn met ruim 14% gestegen. De gemiddelde literprijs in 2010 was € 1,02 en in 2011 was dit opgelopen tot maar liefst € 1,17. Ook banden werden fors duurder (23,5%) vanwege de expolosieve stijging van de rubberprijs.

De daadwerkelijke kosten voor taxivervoer stijgen volgend naar verwachting met 3,8%. Maar omdat het afgelopen jaar 5,5% duurder is geworden in plaats van de geraamde 3,5%, bedraagt de NEA-index voor 2012 5,8%.

Tariefstructuur

Dit percentage is belangrijk omdat vaak in langdurige contractafspraken een prijsstijging met de NEA-index afgesproken wordt. Ook wordt met de introductie van de nieuwe tariefstructuur de maximumtarieven voor straattaxi voortaan jaarlijks op 1 januari verhoogd met NEA.

De kostenontwikkelingen zijn gebaseerd op vaststaande feiten en prognoses van het Centraal Planbureau. Bij de berekening van de kostenontwikkeling is geen rekening gehouden met kostenstijgingen als gevolg van toename van de congestie, en de eventuele aanschaf van een boordcomputer. Toekomstige kostenontwikkelingen die nog onzeker zijn, zijn ook niet bij de ramingen betrokken.

Taxibedrijf

In opdracht van Sociaal Fonds Taxi heeft NEA een overzicht gemaakt van de laatste gemiddelde kostenontwikkelingen voor het taxivervoer (alle vervoer met taxi’s, inclusief het groepsvervoer). De kostenontwikkelingen per taxibedrijf kunnen dus anders uitpakken.

Download hier het complete rapport.

Auteur: Bart Pals

7 reacties op “NEA: Kosten taxivervoer stijgen volgend jaar met 5,8%”

Duco Douwstra|27.10.11|12:18

En de tarieven? stijgen deze ook 5,8%?

rvs|27.10.11|12:59

staat er wel in :
Ook wordt met de introductie van de nieuwe tariefstructuur de maximumtarieven voor straattaxi voortaan jaarlijks op 1 januari verhoogd met NEA.

Dus dat zal 2,645 instap en 1,94 km worden
en het belachelijk lage wachttarief van 18 euro komt dan op 19,01 komen wat nog veel te laag is hoe kan je nou een loondienst chauffeur die 10,90 bruto kost voor 19,01 verhuren ?

Frank de Graaf|27.10.11|13:48

Dat is de reden waarom het voor taxibedrijven niet mee valt de door de overheid opgelegde investeringen te doen ! je hebt zelf al die 5,8 procent voor gefinancieerd,gaat rustig door met het volgende jaar financieeren en moet ook nog printer en bct kopen ! Waarvan ? De uitgeknepen tarieven van het contractvervoer ? De vette marges op het straattaxivervoer ? Geen wonder dat er taxibedrijven over de kop gaan die al 100 jaar bestaan !

Andre|09.11.11|08:00

Ik zie hier alleen maar kosten stijgingen voor de werkgevers staan, ook de kosten voor een loondienst chauffer stijgen daarom wilden wij die loonsverhoging, de werkgever berekenen nog steeds onze lonen incl.een aantal % fooi die allang niet meer zo is de taxi is momenteel één van de slechtst betaalde beroepen, maar daar word niet naar gekeken, is weer alleen de werkgever die denk hoe word ik snel rijk over de rug van mijn personeel.

paul|13.12.11|13:29

Beste André, niemand houdt je tegen om werkgever te worden… “De werkgever(s) berekenen nog steeds onze lonen incl. een aantal % fooi” Oh ja joh, Hoe dan??? Rijk worden in deze tijd als werkgever? Vertel!! Sorry maar als ik per maand 200 euro overhoud per chauffeur dan mag ik mijn handjes dichtknijpen… En hopen dat er niet een chauffeur een aanrijding krijgt, of ziek wordt…

Erik|19.12.11|12:22

Heeft iemand enig idee wat nu het wettelijk tarief wordt per 1-1-2012?
Kan aan mij liggen maar ik kan hier niks over vinden. Diverse instanties kunnen mij ook geen antwoord geven.
Dank.

paul|22.12.11|10:24

Erik, het nieuwe tarief is per oktober 2011 ingegaan met een overgangsperiode van 6 maanden, dus uiterlijk 1 april moet het tarief zijn gewijzigd… (handig, nét voordat de BCT’s geleverd kunnen worden…) tarieven als volgt; taxi tot 4 personen (taxibusjes 5-8 personen) = maximum starttarief 2,50 (5,08), max.tijdtarief 0,30 (0,35) per minuut, max. kilometertarief 1,83 (2,31) Volgens het ministerie is dit systeem EERLIJKER, risico bij vertraging nu gedeeltelijk voor de klant, net als vroeger dus