winterbanden, taxibus, Taxi Goverde, Zevenbergen, taxi

Geen winterbanden? Duitse verzekeraars keren minder uit

Automobilisten die zonder winterbanden betrokken raken bij een ongeval in winterse omstandigheden in Duitsland, draaien daar nu voor een groot deel zelf op voor de kosten. Duitse rechters en verzekeraars zijn het erover eens dat een bestuurder die in winterse omstandigheden geen winterbanden gebruikt, nalatig is. En die zal daarom een kleiner bedrag uitgekeerd krijgen bij schade.

Dit geldt ook voor automobilisten die zonder schuld bij een ongeluk betrokken raken zonder winterbanden in de winter. Als de schade voorkomen of beperkt had kunnen worden met winterbanden, is de automobilist voor een deel schuldig.

Nederland

In Nederland gaan de verzekeraars nog niet zover, zo meldt Independer.nl. Voor je autoverzekering maakt het dus voorlopig niet uit of je in winterse omstandigheden met winter- of zomerbanden rijdt. Rij je zelf naar Duitsland of erdoorheen? Ook dan moet je in Duitsland aan de regels voldoen en met winterbanden rijden in winterse omstandigheden, zoals de Goodyear UltraGrip 8.

Bij een temperatuur van maximaal 7 graden zijn winterbanden bewezen veiliger dan zomerbanden. Zo is bijvoorbeeld de remweg veel korter. Opdrachtgevers stellen winterbanden dan ook steeds vaker verplicht met aanbestedingen.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Geen winterbanden? Duitse verzekeraars keren minder uit”

Niels|28.11.11|13:53

En terecht ook, als je personen vervoerd vind ik dat taxi ondernemers verplicht zijn om winterbanden op hun velgen te hebben. Toch een stukje veiligheid.