taxichauffeur, taxi

Europese uitzend-beperking niet van invloed op Taxi CAO

Een beperking of een verbod op de inzet van uitzendkrachten is niet meer toegestaan in cao’s volgens de Europese Unie. Voor de 15%-inleenregel in de CAO Taxivervoer heeft dit echter weinig gevolgen, zo verwachten vakbonden en werkgevers. Deze inleenregel bepaalt dat minimaal 85% van het personeelsbestand bij taxibedrijven onder de CAO Taxivervoer moet vallen.

“Het is werkgevers toegestaan om zelfs 100% van hun werknemers in te zetten via een uitzendbureau. De uitzendkrachten moeten dan wel aangesloten zijn bij de CAO Taxivervoer, zodat ze dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben als taxichauffeurs in vaste dienst. De 15% inleenregel werkt dus positief uit voor de uitzendkrachten”, licht Letty Bremmers van FNV Bondgenoten toe.

Concurrentie

Bedoeling van de 15%-bepaling is concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. Bremmers: “Met de uitzend-cao ABU zijn werknemers bijvoorbeeld slechter af als het gaat om pensioenvoorwaarden. De EU wil met deze regeling dat uitzendkrachten niet benadeeld worden. Maar daar is in de taxi-cao geen sprake van.”

Ook werkgeversorganisatie KNV Taxi verwacht niet dat de bepaling aangepast dient te worden vanwege de Europese uitzendrichtlijn 2008/104/EG. CAO-partijen taxi zijn momenteel bezig om de inventarisatie te maken.

Uitzendrichtlijn

“Vooralsnog gaan we er van uit dat de Uitzendrichtlijn geen gevolgen heeft voor bepaalde CAO afspraken, waaronder de 15% inleenbepaling; wij menen namelijk dat er voor deze bepaling in onze CAO voldoende rechtvaardigingsgronden zijn”, licht Jantine Vochteloo van KNV Taxi toe.

Recent is de CAO taxivervoer overigens (met daarin de 15% inleenbepaling) nog door het ministerie van SZW algemeen verbindend verklaard tot einde looptijd van de CAO, te weten 31 december 2013.

Sociale partners

Sociale partners betrokken bij het afsluiten van ongeveer negenhonderd cao’s in Nederland, hebben tot 31 oktober 2012 de tijd om na te gaan of aanpassing noodzakelijk is. Dan moeten de partijen hierover rapporteren aan de Stichting van de Arbeid.

Bart Pals

Lees ook: Student is de ideale parttime taxichauffeur bij Aethon

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Europese uitzend-beperking niet van invloed op Taxi CAO”

wiel|26.07.12|22:20

ik ben al 12 jaar taxichauffeur de laaste 2 jaar werk ik met een mup contract ik ben er achter gekomen als ik met zon en feestdagen moet werken de vaste chauffeur wel exstra betaald krijgt en iemand met een mup contract niet iahet is ook zo dat de vaste meestal verlof hebben met kerst en nieuwjaar dan moet iemand met een mup contract opdraven maar krijgt er niks exstra,s voor b,v,,, 150 ofde 200% regeling,, hoe zit dat dan

Tip|27.07.12|17:00

@ Wiel

Het gaat erom of je VERPLICHT bent gehoor te geven aan een oproep van je werkgever,
za ja dan dubbel bij feestdagen, zo niet dan niet maar ben je ook niet verplicht te komen werken met kerst als je dat niet wil.

wiel|27.07.12|17:25

kan kloppen maar dan wordt je ontslagen voor werkweigeren vooral als je al ingeplandt staat waar ik werkte werken 120 mensen waarvan maar 20 vasten en 45 autos je was verplicht om te komen wil je werk behouden maar niks exstra zo ben ik nu ook ontslagen was niet flexiebel genoeg omdat ik kinderen heb moest 24/7 klaar staan en ieder weekend ben alleenstaand heb een kind thuis en 3 anderen komen omde 2 weken in het weekend naar mij toe

Tip|27.07.12|18:19

@ Wiel

Dat is wat anders.
jij vraagt hoe zit dat dan, nou zo zit dat dus.
Dat jouw baas zich vervolgens niet aan de CAO houdt, dat is een heel nieuw verhaal.

willeke|13.08.12|12:16

mijn baas zuurt over mijn – uren maar hij geeft mijn niet te uren die ik zal moet werk .
wat zij daar de regels van in cao .
wat ik kom er niet meer uit

Tip|13.08.12|12:29

@willeke
Als jij een contract voor bijvoorbeeld 20 uur hebt zal jouw baas jou in ieder geval voor 20 uur moeten betalen.
Als hij jou in een bepaalde week bijv maar 15 uur laat werken, dan is dat zijn probleem, hij zal je er toch 20 moeten uitbetalen.
Heb je een zgn. 0 uren contract dan geld dit niet, maar werk je ergens langer dan 3 maanden op 0 uren basis dan geld het gemiddelde van de laatste drie maanden als aantal uren(ook al staat dat niet in je contract)

willeke|13.08.12|12:50

ik ben in vastdienst en werk al heel lang .
maar nu de zaak slecht gaat en niet zo veel werk is
gaat mij baas zeuren over de -uren dat ik meer moet werk maar als ik niet meer werk krijg kan ik dat ook niet werk .

dus dat staan ook in cao dat mij baas dat gewoon uit moet betalen en moet ik dat inhalen die uren ?

Tip|13.08.12|13:00

In principe heb je gewoon een contract voor de uren die in je contract staan of voor het gemiddelde van de laatste drie maanden, (na gelang welke het hoogst is)
Dit is vooral ook van belang voor als het echt slecht gaat en je zou in de ww komen , met kijkt dan naar je LAATST verdiende loon.

Tip|13.08.12|13:02

Dus als je jaren lang full time met eventuele overuren hebt gewerkt, maar de laaste drie maanden niet maar bijv maar 30 uur per week omdat er geen werk was omdat het slecht gaat en je gaat daarmee accoord omdat iets beter dan niets, en de zaak gaar daarna alsnog kopje onder dan krijg je een stuk minder ww.
let daarop

Europese uitzend-beperking niet van invloed op Taxi CAO | TaxiPro