Kiwa, Register, hoofdkantoor

Kiwa geeft tijdelijke Chauffeurskaart BCT uit wegens technische problemen

Vanwege technische problemen verwacht Kiwa niet op tijd alle Chauffeurskaarten BCT omgewisseld te hebben aan taxichauffeurs in Nederland. Per 1 november vervalt de geldigheid van hun huidige chauffeurspas. Daarom zal Kiwa Tijdelijke Chauffeurskaarten uitgeven aan taxichauffeurs die de Chauffeurskaart BCT wel aangevraagd hebben, maar niet voor 1 november ontvangen. De taxibranche is ‘not amused’.

“Door de technische problemen en de grote belangstelling is het mogelijk dat niet alle kaarten voor 1 november geproduceerd zijn”, meldt Tessa Helvensteijn van Kiwa.

Chauffeurskaart BCT

Op 1 juli dit jaar is Kiwa Register begonnen met de omwisseling van Chauffeurspassen Taxi naar Chauffeurskaarten BCT. Van de ruim 60.000 chauffeurs die in het bezit zijn van een geldige Chauffeurspas, hebben meer dan 50.000 chauffeurs recht op een gratis omwisseling.

Bijna 43.000 chauffeurs hebben zich inmiddels telefonisch of via de website van Kiwa Register aangemeld voor de omwisseling. In de afgelopen drie maanden zijn er 35.000 Chauffeurskaarten geproduceerd en uitgeleverd aan postkantoren.

Afhaalbericht

Dat betekent dat nog zo’n 8.000 taxichauffeurs wel op tijd hun omwisseling naar Chauffeurskaart BCT aangevraagd hebben, maar nog niet ontvangen. Helvensteijn: “Kiwa Register doet er alles aan om de afhaalberichten voor de resterende 8.000 kaarten voor 1 november te versturen.“

Lukt dat niet, dan zal Kiwa een Tijdelijke Chauffeurskaart uitgeven. “Omdat het lastig is een precieze productiedatum vast te stellen is het mogelijk dat iemand zowel een Tijdelijke Chauffeurskaart als een afhaalbericht ontvangt”, zegt Helvensteijn.

Tijdelijke Chauffeurskaart

Met de Tijdelijke Chauffeurskaart kan hij na 31 oktober zijn werkzaamheden blijven uitvoeren. Kiwa Register zal de Tijdelijke Chauffeurskaarten automatisch vervangen door de definitieve Chauffeurskaart. Overigens wordt het zo wel erg ingewikkeld voor taxichauffeurs om met de juiste pas rond te rijden. Zij hebben straks drie kaarten in hun bezit (huidig, tijdelijk en definitief).

Dit geldt tevens voor chauffeurs die sinds 1 oktober 2011 zijn voorzien van een Tijdelijke Chauffeurskaart omdat er, door de onveiligheid van de beveiligingscertificaten, geen productie mogelijk was. Zij  hoeven hier niets voor te doen en ontvangen vanzelf het afhaalbericht en de brief met pin en puk-code.

Technische problemen

Door genoemde technische problemen zijn er sinds eind september wel brieven met pin en puk-codes verzonden, maar geen afhaalberichten. Kiwa Register zal deze afhaalberichten in de komende twee weken alsnog verzenden.

“Het is van groot belang direct contact met Kiwa Register op te nemen als iemand wel een afhaalbericht heeft ontvangen, maar geen brief met pin en puk-code”, adviseert Helvensteijn. “Deze codes zijn slechts een beperkte periode opnieuw op te vragen. Na deze periode moet er een nieuwe Chauffeurskaart worden aangevraagd.

Kosten

Ondanks dat het zo niet echt makkelijk wordt gemaakt voor de taxichauffeur, brengt Kiwa Register hiervoor wel volledig de kosten van een nieuwe kaart (127,33 euro) in rekening. Let dus goed op of u de brief met pin- en pukcodes ontvangt en dat u deze niet verliest.

Kiwa Register ontvangt verder veel vragen over het gebruik van de meisjesnaam op de Chauffeurskaart, zegt Helvensteijn. “Dit is anders dan voorheen op de Chauffeurspas. Artikel 6 van de Regeling gebruik boordcomputer en boordcomputerkaarten verplicht echter de geslachtsnaam op de Chauffeurskaart BCT.”

Einddatum

“Er zijn Chauffeurskaarten uitgegeven met een einddatum die niet overeenkomt met de einddatum van de pas. Kiwa Register zal de chauffeurs die dit betreft na 1 november persoonlijk op de hoogte stellen van de vervolgprocedure.”

KNV Taxi is zeer slecht te spreken over de handelswijze van Kiwa. “Kiwa is als monopolist al twee keer zo duur als nodig. Nu maken ze er ook nog een bende van. De omwisseling van passen naar BCT kaarten ging vanaf juli meteen al niet goed. Wij hebben ze geadviseerd daar open kaart over te spelen. We kregen te horen dat 1 november zeker gehaald zou worden. Niet dus”, zegt secretaris Hubert Andela.

KNV Taxi

“De overheid heeft door een contract van 40 jaar aan Kiwa te geven vreselijk misgekleund. De vervoersectoren zitten nu met de gebakken peren. Via de NMA en op alle andere manieren blijft KNV strijden tegen deze situatie die onze leden gewoon geld kost”, kondigt Andela aan.

KNV Taxi heeft wel de verwachting dat ILT-inspecteurs in november soepel zullen zijn als gaat om pascontroles. Andela: “Zij weten immers ook van de hopeloze gang van zaken bij de omwisseling.”

Bart Pals

Vragen over je Chauffeurskaart BCT? Stel ze via vergunningen@kiwa.nl of telefonisch via 070-4144888

Lees ook: Kiwa: dien snel aanvraag in voor omwisseling naar Chauffeurskaart BCT

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Kiwa geeft tijdelijke Chauffeurskaart BCT uit wegens technische problemen”

Tot op de milimeter nauwkeurig kan men een raket op de maan zetten, maar dit krijgen ze niet voor elkaar. Het is gewoon schandalig! Wat ook schandalig is zijn de extreem hoge kosten!

Ada Hollandia|11.10.12|11:59

In 1 woord….belachelijk!!
Wel op tijd zijn met een tijdelijke pas, maar de nieuwe duurt maaaaaaanden!!!!!!

GJNvanBeek|11.10.12|21:13

Wel God betert zegt men, Kiwa in iedergeval niet. Die bouwen op de al bestaande puinhopen een nog…grotere bende. Wat een bende daar, tevens als je belt krijg je een nietszeggende toezegging van een madewerker die zeer moeilijk Nederlands spreekt. Kortom GEWELDIG !!!!!!.

Tessa Helvensteijn|16.10.12|16:11

Kiwa Register heeft maandag en dinsdag circa 8.000 chauffeurs de Tijdelijke Chauffeurskaart toegezonden. De envelop valt een dezer dagen bij u op de deurmat. In de komende weken kunt u het afhaalbericht en brief met pin en puk-code tegemoet zien.
Namens Kiwa Register, Tessa Helvensteijn.

Edwin Nomader|24.10.12|22:29

kiwa is toch een afkorting
Kaart
In
Wc
Achterlaten ?

Dick van Breukelen|25.10.12|10:44

Krijg gewoon geen antwoorden op mijn vragen. In een woord SCHANDALIG.
Zelfs bij mijn aanvraag voor een nieuwe pas omdat deze verloopt per 22-10-2012 heb ik tot op heden geen enkel bericht. Alles betaald en alle papieren ingezonden in September j.l.

Dick van Breukelen

Gea Heidstra-bol|25.10.12|16:25

ik ga nu voor de derde x bellen
ik heb zelfs nog geen tijdelijke pas ontvangen
en deze 26 juni 2012 al aangevraagd
en ik hang nu alweer een half uur in de wacht voor de derde x pffffffffffffffffffffffff

Ingrid van der Velds|01.11.12|11:24

De tijdelijk pas had ik binnen drie werkdagen thuis,van de week bericht gehad van het Kiwa dat ik mijn nieuwe pas kon halen,mijn oude pas ingelevert,de tijdelijke kan ik houden.iemand enig idee wat ik hier mee moet,terugsturen naar het Kiwa of gewoon houden.

Tessa Helvensteijn|02.11.12|13:16

Beste Ingrid,
Het postkantoor had uw Tijdelijke Chaufeurskaart ook in moeten nemen. Wij verzoeken u de kaart naar ons retour te sturen: Kiwa Register B.V., Postbus 4, 2280 AA Rijswijk.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking en een fijn weekend.
Namens Kiwa Register, Tessa Helvensteijn.

Ingrid van der Velds|02.11.12|16:01

Ze wisten bij het postkantoor niet wat ze er mee moesten omdat hij geldig is tot 17-09 -2017.
Maar ik zal hem naar jullie retour sturen

Vriendelijk groet I van der Velds